Recept Buccellato sicilský dort

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Buccellato sicilský dort

Úvod

Sicilský sladký vánoční věnec – konkurent severoitalského panettone. Z latinského Bucellatum (chléb polámaný na kousky), v sicilském nářečí Guccidatu. Tento recept je jednoduchá verze, existují další, třeba s kousíčky čokolády v náplni apod.

Postup

Z mouky, másla, cukru a Marsala (můžete nahradit ředěným vermutem nebo vínem) zpracujeme těsto, zabalíme a necháme nejméně hodinu v lednici.
Fíky (předem je necháme trochu nabobtnat ve vlažné vodě), rozinky, suché plody a kandované ovoce nasekáme nadrobno nožem. Doporučují nepoužívat robot, aby nevznikla jakási pasta.
Přidáme najemno rozdrcený hřebíček a trochu pepře.
Z těsta vyválíme obdélník asi 3 mm vysoký, rádélkem ořežeme okraje. Přeneseme těsto na pečící papír, naneseme náplň na těsto po celé délce a zabalíme jako závin. Stočíme závin do věnce a rádélkem na vnější i na vnitřní straně uděláme malé svislé zářezy. Můžeme vidličkou vytvořit pravidelné vpichy, výsledek je pěkná krajka. Odkrojky použijeme na přípravu malé buchtičky s trochou náplně, nebo na ozdobení věnce.
Potřeme našlehaným vejcem a pečeme na 180º C asi 30 minut. Vlažný věnec potřeme zahřátým medem, aby se pěkně leskl. Ozdobíme pistáciemi, případně kandovaným ovocem. Ale můžeme jen pocukrovat, nebo potřeme bílou polevou a posypeme barevnými cukříčky.
Sicilané dosáhnou typický vzhled tak, že místo rádélka závin po stranách elegantně svisle „poštípají“ ozubenými kleštěmi.

Jeden rodinný přítel si před Vánocemi nechává z Palerma do Milána poslat velkou zásilku věnců, kterými potom obdaruje nejbližší přátele a důležité klienty. Utkvěla mi jedna výzdoba: leský věnec byl střídavě posypaný pistáciemi a malými plochami krásného kandovaného ovoce. Do pistácií byly úhledně zabodnuté lístky cesmíny.
Buccellato má dobrou trvanlivost, ale nedočká se toho.

Recept je z kategorií: Dorty


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.09.10 vloženo
  • 6097x zobrazeno

Čas přípravy

  • 80 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 300 g mouka
  • 125 g máslo (používalo se sádlo)
  • 50 g cukr
  • 1 PL víno Marsala
  • 300 g suché fíky
  • 200 g rozinky
  • 100 g rozinky sultánky
  • 50 g ořechy
  • 30 g pinoli
  • 50 g zuccata (candovaná bílá dýně)
  • 30 g candovaná pomerančová kůra
  • 3 ks hřebíček, pepř
  • 1 ks vejce
  • 4 PL med
  • nasekané pistácie na ozdobu.

Doporučená příloha

  • Víno marsala, sladký sekt

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Buccellato sicilský dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sveva
751 příspěvků 26.09.10 15:06

Recept jsem vložila na přání Gaburiatko. Nikdy jsem ho sama nepekla, mám na dosah sicilské cukrárny a nevyrovnala bych se jim.
Vím, že je ještě jedno Buccellato typické pro město Lucca a hodně odlišné. Možná nám Noskovice najde recept.
Zdravím.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz