Recept Buccellato sicilský dort

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Buccellato sicilský dort

Úvod

Sicilský sladký vánoční věnec – konkurent severoitalského panettone. Z latinského Bucellatum (chléb polámaný na kousky), v sicilském nářečí Guccidatu. Tento recept je jednoduchá verze, existují další, třeba s kousíčky čokolády v náplni apod.

Postup

Z mouky, másla, cukru a Marsala (můžete nahradit ředěným vermutem nebo vínem) zpracujeme těsto, zabalíme a necháme nejméně hodinu v lednici.
Fíky (předem je necháme trochu nabobtnat ve vlažné vodě), rozinky, suché plody a kandované ovoce nasekáme nadrobno nožem. Doporučují nepoužívat robot, aby nevznikla jakási pasta.
Přidáme najemno rozdrcený hřebíček a trochu pepře.
Z těsta vyválíme obdélník asi 3 mm vysoký, rádélkem ořežeme okraje. Přeneseme těsto na pečící papír, naneseme náplň na těsto po celé délce a zabalíme jako závin. Stočíme závin do věnce a rádélkem na vnější i na vnitřní straně uděláme malé svislé zářezy. Můžeme vidličkou vytvořit pravidelné vpichy, výsledek je pěkná krajka. Odkrojky použijeme na přípravu malé buchtičky s trochou náplně, nebo na ozdobení věnce.
Potřeme našlehaným vejcem a pečeme na 180º C asi 30 minut. Vlažný věnec potřeme zahřátým medem, aby se pěkně leskl. Ozdobíme pistáciemi, případně kandovaným ovocem. Ale můžeme jen pocukrovat, nebo potřeme bílou polevou a posypeme barevnými cukříčky.
Sicilané dosáhnou typický vzhled tak, že místo rádélka závin po stranách elegantně svisle „poštípají“ ozubenými kleštěmi.

Jeden rodinný přítel si před Vánocemi nechává z Palerma do Milána poslat velkou zásilku věnců, kterými potom obdaruje nejbližší přátele a důležité klienty. Utkvěla mi jedna výzdoba: leský věnec byl střídavě posypaný pistáciemi a malými plochami krásného kandovaného ovoce. Do pistácií byly úhledně zabodnuté lístky cesmíny.
Buccellato má dobrou trvanlivost, ale nedočká se toho.

Recept je z kategorií: Dorty


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.09.10 vloženo
  • 5943x zobrazeno

Čas přípravy

  • 80 minut

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 300 g mouka
  • 125 g máslo (používalo se sádlo)
  • 50 g cukr
  • 1 PL víno Marsala
  • 300 g suché fíky
  • 200 g rozinky
  • 100 g rozinky sultánky
  • 50 g ořechy
  • 30 g pinoli
  • 50 g zuccata (candovaná bílá dýně)
  • 30 g candovaná pomerančová kůra
  • 3 ks hřebíček, pepř
  • 1 ks vejce
  • 4 PL med
  • nasekané pistácie na ozdobu.

Doporučená příloha

  • Víno marsala, sladký sekt

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Buccellato sicilský dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sveva
751 příspěvků 26.09.10 15:06

Recept jsem vložila na přání Gaburiatko. Nikdy jsem ho sama nepekla, mám na dosah sicilské cukrárny a nevyrovnala bych se jim.
Vím, že je ještě jedno Buccellato typické pro město Lucca a hodně odlišné. Možná nám Noskovice najde recept.
Zdravím.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz