Recept Slavnostní čokoládový dort (tradiční a dia recept)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slavnostní čokoládový dort (tradiční a dia recept)

Postup

Příprava tradičního dortu: ve velké míse utřeme elektrickým ručním šlehačem všechny přísady, až se dokonale promísí. vymažeme dortovou formu, dno formy vyložíme pergamenovým papírem na pečení. těsto stejnoměrně rozetřeme do formy. Pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 180° C. Po vyjmutí necháme ve formě asi 10 minut chladnout. Špachtlí dort uvolníme od okrajů formy, vyklopíme ho na drátěný rošt a sloupneme pergamenový papír. Necháme úplně vychladnout. Příprava dia dortu: Změklý tuk rozetřeme se sladidlem. Postupně přidáváme žloutky a hmotu utřeme do pěny. Pak vmícháme část mouky a mléko, nakonec tuhý sníh z bílků a zbytek mouky promícháme s kypřícím práškem do pečiva. těsto nalijeme do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení, povrch uhladíme a pečeme v mírně vyhřáté troubě na 180° C. Po vychladnutí ostrým tenkým nožem oddělíme korpus od bočního kruhu formy. Zdobení dortů okvětními lístky: *Plné okvětní lístky (10 ks)* Rozpuštěnou čokoládu dáme do cukrářského kornoutu a na obdélníčky pergamenového papíru nastříkáme nejprve obrys okvětního plátku, potom i vnitřek. Uložíme do chladničky ztuhnout. *Mřížkované lístky (9 ks)* V chladničce necháme vychladit kulatou mísu. Na pergamenový papír nastříkáme nejprve obrysy lístku a pak do nich uděláme mřížku. Hotové lístky klademe do mísy tak, aby byly mírně klenuté a květ na dortu působil plasticky. *Povrch dortu* nejprve potřeme ovocnou marmeládou. Znovu ohřejeme zbytek čokoládové polevy a nalijeme ji na povrch dortu. Polevu pečlivě rozetřeme i po stranách korpusu. *Když jsou plné lístky* dostatečně ztuhlé, opatrně je sloupneme z pergamenového papíru a klademe je do kruhu na dort. Střed ozdobíme krémovou kytičkou. *Do kytičky* opatrně zapíchneme mřížkované lístky, špičkou ukazováčku jemně přitlačíme. Dáme vychladit. *Na závěr* ovineme dort zlatou stužkou a uvážeme slavnostní mašli. Čerpáno z Praktické ženy.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 02.09.04 vloženo
  • 22337x zobrazeno

Ingredience

  • *Tento dort si může dopřát úplně každý. Ten, kdo si potrpí na "kalorické bomby", i ten, kdo se musí cukru vyhýbat. Recept je velice jednoduchý, zvládne ho i začínající hospodyňka. Větší trpělivost bude jen potřeba při zdobení dortu, ale s obrázkovým postupem "krok za krokem" a šikovností všech labužnic(-íků) i to bude hračkou. Věřte, že zlatý čokoládový dort se stane všemi obdivovanou hvězdou Vašeho kulinářského umění.*
  • Tradiční recept:
  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g zakysané smetany
  • 120 g změklého másla
  • 30 g kakaa
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 3 ČL ovocné marmelády
  • tuk na vymazání dortové formy;
  • *Kromě toho:*
  • pergamenový papír na vyložení formy.
  • Dia dort:
  • 60 g tuku
  • nekalorické náhradní sladidlo vhodné pro pečení (*místo 90 g cukru*)
  • 3 vejce
  • 160 g polohrubé mouky
  • 1 dl mléka
  • 1/3 kypřícího prášku do pečiva (*cca 4 g*);
  • *Kromě toho:*
  • papír na pečení.
  • *Čokoládová poleva:*
  • 200 g čokolády na vaření (dia čokolády)
  • 60 g másla
  • 3 PL cukru (umělé sladidlo).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Slavnostní čokoládový dort (tradiční a dia recept)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz