Recept La torta della nonna - Babiččin dort

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

La torta della nonna - Babiččin dort

Úvod

V Itálii jeden z nejoblíbenějších dezertů.

Postup

Cukrářský krém – crema pasticcera (kréma pastič-čéra). Mléko s tenkými hoblinami citronové kůry krátce povaříme a na 10 minut odstavíme. Žloutky s cukrem ušleháme do světlé pěny, pomalu přes sítko zamícháme mouku a nakonec přes sítko pramínkem zašleháme i mléko. Na velmi mírném plameni a za stálého šlehání pomalu přivedeme do varu a vaříme až přestane pěnit a zhoustne. Postavíme do nádoby se studenou vodou a necháme zchládnout. Často metlou zamícháme, aby se nevytvořil škraloup (někdo potírá povrch krému kouskem másla). Křehké těsto – pasta frolla. Prosátou mouku smícháme s cukrem, špetkou soli a kypřícího prášku a trochou nastrouhané citronové kůry. Přidáme nakrájené máslo a rychle zpracujeme, přidáme vejce a uhněteme vláčné těsto. Zabalíme do blány a necháme odpočinout v ledničce. Můžete připravit křehké těsto i podle vašeho oblíbeného receptu. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z 2/3 těsta vyválíme kulatý plát (5-6 mm) a přeneseme jej do formy. Dobře upravíme na dno i postranách (asi 5 cm) a propícháme vidličkou. Na těsto naneseme vychladlý krém a rovnoměrně jej rozetřeme. Zbylé těsto vyválíme na tenký disk, okrájíme na velikost formy a krém přikryjeme. Vidličkou přilepíme těsto z boční stěny k disku těsta tak, aby se obě části spojily. Opět trochu propícháme těsto. Posypeme piniovými jádry, které dlaní trochu zatlačíme do těsta a lehce pocukrujeme, aby se nespálily a nezhořkly. Pečeme na 180°C asi 50 minut. Necháme vychladnout ve formě. Tento dort je dobré připravit den předem. Nechat vychladit několik hodin v ledničce, aby krém zhoustl, lépe se potom krájí. Povrch před podáváním štědře pocukrujeme. Dávka je na nízkou formu o průměru 30 cm. V otvírací menší dortové formě bude vyšší a je dobré prodloužit dobu pečení. Ze zbylého těsta můžete udělat pár sušenek, zbylým krémem je potom můžete potřít, pokud vám ho nevylízají. Mléko můžete aromatizovat místo citronovou kůrou (typické pro tento dort) luskem vanilky, krém může být čokoládový, když uberete trochu mouky a přidáte hořké kakao. Piniová jádra jsou klasika, ale použila jsem ořechy a bylo to výborné. Dort bývá v nabídce restaurací, ale i motorestů na dálnici, zaručený je úspěch upečeného doma. Milují ho dospělí i děti, je velmi jednoduchý a dobrý.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 12.05.10 vloženo
  • 10843x zobrazeno

Ingredience

  • Krém:
  • 1 l mléko
  • 120 g mletý cukr
  • 50 g mouka
  • 6 žloutků
  • hoblinky citr. kůry.
  • Těsto:
  • 300 g hladká mouka
  • 120 g máslo
  • 120-150 g mletý cukr
  • 1 žloutek
  • špetku kypřícího prášku
  • strouhaná citr. kůra
  • máslo a mouka na formu.

Doporučená příloha

  • Od kávy všech typů až po dobré víno, bílé suché nebo dezertní.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu La torta della nonna - Babiččin dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na La torta della nonna - Babiččin dort

casino
4497 příspěvků 28.5.11 00:54

No, z ingrediencí někdo vyzobal piniová jádra :-) (nebo snad semínka?) Pokud šlo o import z PRC, nezbývá než doufat, že to přežil ve zdraví :mrgreen: Já jsem použil lehce opraženou slunečnici.
„Dort“ se podařil… Ten citronový krééémeček je eňo ňůůůňo :potlesk:

casino
4497 příspěvků 15.5.10 20:00
Re: Babiččin dort – La torta della nonna

… tvorbě škraloupu na krému lze také předejít pocukrováním povrchu mletým cukrem

2905
753 příspěvků 15.5.10 06:30
Re: Babiččin dort – La torta della nonna

Moc hezký recept, jen zatím nemohu realizovat, můj dietář by pomlaskával ale i bobtnal, musím „šidit“ :)) Děti ocení, ukládám…díky

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Plněné vepřové závitky

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz