Recept Pečené vepřové s kusanci mrkve a s brambory (vepřové naložené)

DanaJ Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Nejdříve naložíme plátky krkovičky do oleje po naložených hermelínech a přidáme šťávu z poloviny citronu. Toto necháme v igelitovém pytlíku válet hodinku na kuchyňské lince a sem tam to požmouláme a pomačkáme. V případě, že si vzpomeneme s nakládáním dřív, tak doporučuji masíčko naložit den předem a to nechat až do pečení schované v ledničce. Až se blíží čas pečení, nachystáme si cibulky, které očistíme a pokrájí na větší kousky. Rozpálíme si troubu na 200 stupňů C. Masíčka vyjmeme z pytliku a šoupneme je na rozpálenou pánvičku nebo už rovnou do pekáčku a z proudka je opečeme po obou stranách. Poté přidáme cibulku, trošku zmírníme teplotu a opekáme až cibulka mírně zhnědne. Až se nám to začne zdát, že bychom to mohli šoupnout už do trouby osolíme masíčko, přidáme mrkev nakrájenou koso na špalíčky tak 4 cm dlouhé, nameleme pepř na masa, podlijeme vodou (masa nesmí být potopená) a šup tam s tim všim. Pečeme 1 hodinu. V průběhu pečení na maso sem tam kouknem, otočíme ho, podlijeme ho, aby se nepřipalovalo a oškrabujeme naprskaný výpek ze stran pekáčku do vody kolem mas. Po půl hoďce pečení nasypem na maso ještě kmín. Po jedné hodince pečení, když maso vypadá k světu a je tak akorát vypečeno, aby byla šťávička, je čas přihodit brambory, které jsme si během pečení nachystaly (oškrabaly, nakrájely na čtvrtiny a osušily). Až přidáme nahoru brambory, trápíme všechno v troubě ještě půl hodiny. Nezapomeneme ztlumit teplotu v troubě na 120 stupňů C, než tam zase šoupnem pekáček i s brambory. Opět průběžně kontrolujeme. Když se nám to nějak nezdá a vypadá to, že se to připálí, můžeme přilít trochu vody. Až jsou brambory hotové, asi po té půlhodince, vytáhnem pekáč z trouby, vše vypneme a na všechno v pekáči prolisujeme oloupané česneky. Pekáč šoupnem na stůl, vedle něj dáme dva talíře. Na každý dáme 3 kolečka okurky, 4 měsíce rajčete, 1/2 hromádky plátků paprik a to vše přelijeme trochou olivového oleje. Vedle toho plesknem ještě na talíř čtvrtinku citronu a talíř z půlky posypeme čerstvě mletým pepřem a z druhé poloviny troškou pažitky. Zbývající hromadu pažitky nasypeme do pekáče na poslední chvíli, hned po tom, co druhého strávníka zavoláme ke stolu.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 29.08.05 vloženo
  • 5893x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina marinovÄ

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 plátky z vepřové krkovice bez kosti
  • 3-4 lžíce oleje zbylého z naložených hermelínů (v olivovém oleji light + trochu panénského)
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 2 střední cibule
  • sůl
  • pepř
  • 2 mrkve
  • kmín
  • 16 brambor o průměru 5cm
  • +
  • 1 velká hrst pokrájené pažitky
  • 4 střední stroužky česneku
  • 6 koleček z okurky
  • 1 menší rajče nakrájené na 8 měsíčků
  • pár plátků papriky
  • olivový olej
  • 2 čtvrtky citronu.

Doporučená příloha

  • Sedminka červeného vínečka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pečené vepřové s kusanci mrkve a s brambory (vepřové naložené)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz