Recept Krautspotzli

sigrid Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Tento recept mám od své staré sousedky, šumavské Němky. Název je složen z německého názvu pro zelí = Kraut a spotzli jsou pravděpodobně zkomolené Spetzli, určitý druh těstovin, oblíbený zejména v Rakousku. Po odsunu Němců se už toto jídlo na Šumavě nevaří, což je škoda. Nejlepší je druhý den, když se vrátíte z dlouhé procházky ve sněhu a vánici. Cibule oloupeme a nahrubo nakrájíme, dáme smažit na sádlo a na kostičky nakrájenou slaninu. Použijeme větší, hlubší pánev či kastrol. Když je cibule sklovitá zasypeme cukrem (množství se řídí tím, jak sladké zelí máte rádi) a na mírném ohni smažíme až lehce znědne a začne vonět po karamelu. To může trvat rochu déle. Zalijeme vařící vodou (vody dáme trochu víc než při dušení normálního zelí), přidáme masovou kostku, sůl, mletý kmín a lehce vymačkané, drobně překrájené kysané zelí. Přiklopíme a necháme dusit. Do mísy nastrouháme vařené brambory a přidáme nastrouhané, hodně vymačkané, syrové brambory (strouhám do hadříku a vyždímám), sůl, vejce a hrubou mouku (mouky dáme tolik, aby se vypracované těsto dalo dobře tvarovat do knedlíčků, ale nebylo příliš tuhé - hodně záleží na bramborách), zpracujeme těsto, nabíráme kávovou lžičkou a tvoříme malé, asi jako vlašský ořech veliké, knedlíčky, které hned házíme do nádoby s vařícím se zelím. Pokud nám zručnost nedovoluje pracovat dostatečně rychle, klademe udělané knedlíčky na pomoučený tácek a do zelí je naházíme všechny najednou. Knedlíčky je dobré v kastrolu přehrnout zelím i na povrchu. Pod poklicí vaříme na mírném ohni cca 10 minut, pak oheň zesílíme, zelí odklopíme a necháme všechnu přebytečnou vodu vyvařit. Odškrabujeme ode dna, ale opatrně. Nemícháme. K zelí s knedlíčky můžeme dát i pečené vepřové nebo uzené maso, ale nejlepší jsou jenom tak.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 15.09.06 vloženo
  • 5639x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • trochu větší brambory vařené 3 ks
  • trochu větší brambory syrové 3 ks
  • hrubá mouka asi 2 hrnky
  • vejce 2 ks
  • zelí kysané 1 kg
  • slanina voňavá 0,2 kg
  • velké cibule 3 ks
  • cukr dle chuti
  • sádlo 2 PL
  • vroucí voda cca 1 l
  • sůl, mletý kmín, masová kostka

Doporučená příloha

  • horký čaj nebo pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krautspotzli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Krautspotzli

Frantiska
927 příspěvků 19.4.09 03:58
Re: Krautspotzli

tak jsem dnes vyzkousela a budu to nekdy zas opakovat … jen slaniny jsem dala trosku vic :)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Krautspotzli
  • Yvette - také jsem psala, že „asi“ bych ho propláchla.
  • sigrid - zaujala mne zkaramelizovaná cibulka. Tu taky můžu… No prostě kombinace mých oblíbených mňamek. Už aby byl víkend. Přes týden se mi rodina courá, a tak večeře odbývám, jak se dá.
Yvette
704 příspěvků 19.9.06 11:33
Re: Krautspotzli

Ivusko, no vidis, ja zapomnela, ja take nedavam cukr. Ja totiz cukr v zeli nerada (v kyselem ci hlavkovkem), pokud ho u nas nekdo chce, tak ma smulu. To si pak musi podle sveho osladit. Jak, to uz je jeho vec. A tak nejak jsem to opomnela, protoze Sigrid napsala cukr dle chuti a to, kdyz dle chuti, tak jej u zeli obvykle vynechavam a ver mi je to moc dobre i bez cukru.
A pokud je zeli prilis kysele, tak vim, ze nekdo je proplachuje. Ja nikdy, udelala jsem to jednou a nikdy vic. Ale to je moje zkusenost. Kazdy ma jine chute.

sigrid
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krautspotzli

A ještě jednou ad Ivo - když mám hóóóóódně kyselé zelí, přidám k němu kus ne tak moc, ale stejně hodně prorostlejšího uzeného, posypu to jalovcem a strčím společně do trouby, kde to pak tak na tři hodiny zapomenu. A když to vyndám, je to hóóóóóódně, ale moc hodně mňam .-)))).

sigrid
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krautspotzli

Ad Ivo: Bude-li zelí velmi kyselé, např. na jaře, když se bere ze soudku, propláchnu studenou vodu (to už ale musí být kyselé), jinak lze víc vyždímat, ale zas je té šťávy škoda, takže ji schovám třeba do polévky.
Ad Iva: Myslím, že to záleží na té které chuti. Máte-li rádi zelí bez cukru, určitě tím hotový výtvor neutrpí. Jenom jsem prostě dostala recept na zelí dělané takhle a s tím karamelem nám chutná. Podstata receptu, ale spočívá v tom, že se knedlíčky dusí v zelí a nasáknou jeho chuť.
Přeju všem dobrou chuť a muse úspěch.

muso
118 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krautspotzli

Tak tohle zelíčko určitě vyzkouším,jen co dojíme segetín.My jsme totiž „zelová rodina“ a láká mne ta jednoduchost-uvařit v jednom hrnci.A ta karamelizující ,cibulka-to musí být fantastická chut.Sigrit,děkuji za recept a v pátek -jen co navařím -dám vědět,jak chutnalo.Jinak,já dávám vždycky trochu cukru do zelí.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krautspotzli - Ivuš...

…tak to potom ano.....dle množství cukru, které Vaše rodina spotřebuje za dva měsíce, si to zelí asi musíš spíše přikyselovat…hihi (prosím, neber to nějak zle, já to myslím z legrace. My milujeme zelí na všechny způsoby, někdy máme náladu na zelí tak kyselé, že se nám až chodidla zavírají v pěst a jindy si ho uděláme na moravský způsob (snad to říkám správně) a je pak sladkokyselé. Prostě jak kdy a jak k čemu. A navíc - já jsem anomálie - já si do půllitrového hrnku čaje s rumem a s citronem dávám 6 lžiček cukru (ale dlužno podotknout, že je to ze dvou pytlíku čaje (nebo plného čajítka) a hóódně citrónu) - to je pak hrníček plný chutí, vůně a energie…hihi

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Krautspotzli - Ivo,

ještě jsem nepotkala zelí, které by bylo tak kyselé, že bychom ho nemohli jíst. Asi bych ho propláchla vodou. Ale ten cukr mi tam nějak nejde. Zřejmě to bude tím, že nesladíme a při naší spotřebě cca 1 kg/2 měsíce z nás cukrovary rozhodně nezbohatnou.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krautspotzli - Ivo...

…a co uděláš, když to zelí bude velmi kyselé?… :-)))

sigrid
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krautspotzli

Omlouvám se, že jsem se sem nedostala dřív. Skutečně se davá kysané zelí. V receptu to opravím.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Krautspotzli

Yvette, myslela jsem si to, ale v ingrediencích je uvedeno jen zelí a také cukr, který do kysaného zelí nedávám. Bez masa toto můžu také. Takže to brzy uvařím.
Klasiku knedlo, zelo, vepř dělám s bramborovým knedlíkem a nejraději to máme druhý den, kdy si zbytky pokrájíme na kostičky a smícháme v kastrolu dohromady. Pokud na mne z masa zbyde jen vypečená šťáva, mlaskám blahem. Tak mne napadá, moje prababička byla také Němka a babička i mamka nikdy k vepřovému houskové knedlíky nedělaly. Tak asi proto.

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Krautspotzli

V prvorade se omlouvam, ze odpovidam za Sigrid. Nase rodina toto jidlo miluje. Delavam je alespon dvakrat mesicne a ja pouzivam kysele zeli z konzervy a nebo ze sacku, ale ze sacku pak dusim asi o deset minut vice. Bujonovou kostku jsem nepouzivala, ale priste urcite vyzkousim. Jak pise Sigrid, muze se podavat veprova pecene nebo uzene pro ty, kteri se neobejdou bez masa, ale ja toto jidlo miluji jenom tak. A cim vice odlezene, tim lepsi.
Moje prababicka byla Nemka a casto mi to varila, moje babicka to delavala take, hlavne, kdyz zbyly varene brambory od obeda, tak jsem prosila babicku at udela „halusky v zeli“. Babicka pouzivala jeji kysele zeli z dreveneho sudu, ktere jsem milovala jen tak syrove a od ni jsem prebrala tento receptik.
Sigrid, dekuji moc za uverejneni tohoto receptu.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Krautspotzli

Mate mne „lehce vymačkané, drobně překrájené zelí“. Používá se kysané, sterilované nebo nadrobno pokrájené hlávkové zelí? V každém případě to bude určitě moc dobré.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz