Recept Pampeliškovo-citrónová zmrzlina Bezlep

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pampeliškovo-citrónová zmrzlina

Úvod

Tak jsem zase experimentovala :think: :roll: . Když se z pampelišek vyrábí med, sirup, víno a kdoví co ještě, tak proč nezkusit zmrzlinu.

Postup přípravy je ze začátku podobný výrobě pampeliškového medu a zakončení je obyčejná ovocná zmrzlina.

Tento recept je určen pro výrobník zmrzliny; kdyby se mrazila v mrazničce a jen ručně promíchávala v nádobě, asi by vznikla spíš ledová tříšť :nevim: . Množství ingrediencí píšu na ½ l hmoty, aby se dal objem jednoduše přizpůsobit velikosti nádoby zmrzlinovače. Na obrázcích v postupu pracuji s tímto množstvím, ve výrobníku mrazím trojnásobek.

Zmrzlina výborně chutná s černými nakládanými ořechy a domácím ořechovým likérem . Věřte, že chutná dvojnásob dobře, protože si ji vyrobíte sami, je to originál a nikde ji nekoupíte :palec: !!!

Postup

"____________________________________________________ .{color:#3ea99f}" "xxxxxxx .{color:white}" "xxxxxxx .{color:white}" "**1. den** .{color:teal}" Natrhané květy pampelišek zbavím zeleného květního zákrovu. https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31408.jpg "xxxxxxx .{color:white}" Postupem času jsem přišla na to, že se zákrov nejlépe odstraní, roztrhnu-li květ na dvě části. Tím se obnaží okvětní lístky a lze je snadněji oddělit. https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31409.jpg ". .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31410.jpg "xxxxxxx .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31411.jpg ". .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31412.jpg "xxxxxxx .{color:white}" Žluté okvětní lístky přeliji 300 ml vody a velmi krátce povařím – spíš jen nechám „překulit“ varem. Uložím do druhého dne na chladné místo. https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31413.jpg ". .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31414.jpg "xxxxxxx .{color:white}" "____________________________________________________ .{color:#3ea99f}" "xxxxxxx .{color:white}" "**2. den** .{color:teal}" Cukr svařím (asi 5 minut) s 220 ml vody. Přes noc namočené okvětní lístky scedím a dobře v ruce vyždímám. https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31415.jpg ". .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31416.jpg "xxxxxxx .{color:white}" Získanou tekutinu přiliji do cukrové vody a ještě společně krátce povařím. Do částečně schladlé tekutiny přidám citrónovou šťávu. Na uvedené množství stačí z poloviny většího citrónu; záleží však na tom, jak je citrón sladký či kyselý a také na momentální chuti :dance: . Do ještě vlažné směsi vmíchám nabobtnalou želatinu. Ale pozor, opravdu ne moc, není to vajtlačka ani želé na dort :lol: . Želatiny prodávané na našem trhu mají velmi různou želírovací mohutnost, nemáte-li vyzkoušenou, dejte raději méně než více! Já používám sypkou živočišnou českého původu. Té počítám asi 2,5 - 3 g, při přídavku většího množství citrónové šťávy až 5 g na ½ l zmrzliny. Želatina (nebo i karagenan, kdo jej má – ten se dávkuje odlišně!) se do zmrzliny přidává kvůli tomu, aby se tak rychle v teple neroztékala. "*Poznámka: Komu rychle tající zmrzka nevadí, nic nepřidává. Komu už při pouhém vyslovení slova* .{color:green}" "*ÉČKO* .{color:purple}" "*naskakují pupínky, též nic nepřidává* :lol: *. Komu naopak nevadí potravinářské barvivo, nechť si zmrzlinu přibarví dle libosti. Ona je totiž taková hodně světle krémová, téměř špinavě bílá.* .{color:green}" Teď už jen směs nechám schladnout úplně, přeliji do výrobníku a mrazím. https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31417.jpg ". .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31418.jpg "xxxxxxx .{color:white}" "____________________________________________________ .{color:#3ea99f}" "*Závěrem bych chtěla poděkovat našemu kocourovi za nezištnou pomoc, neboť po celou dobu psaní tohoto textu bděl na mém klíně a občas se prošel po klávesnici* .{color:#c11b17}" :srdce: :kytka: :lol: . "____________________________________________________ .{color:#3ea99f}" "xxxxxxx .{color:white}"

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Pro alergiky (mléko, vejce) Zmrzlina

Nahlásit recept

  • 08.05.16 vloženo
  • 2321x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 dny

Ingredience

  • Rozpis na ½ l zmrzliny:
  • *
  • 80 ks květů pampelišky
  • asi 125 g cukru
  • 300 + 220 ml vody
  • citrónová šťáva z poloviny většího citrónu
  • želatina podle potřeby (upřesnění v postupu)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 08.05.16 14:37

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Pampeliškovo-citrónová zmrzlina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz