Recept Pampeliškovo-citrónová zmrzlina Bezlep

birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Pampeliškovo-citrónová zmrzlina

Úvod

Tak jsem zase experimentovala :think: :roll: . Když se z pampelišek vyrábí med, sirup, víno a kdoví co ještě, tak proč nezkusit zmrzlinu.

Postup přípravy je ze začátku podobný výrobě pampeliškového medu a zakončení je obyčejná ovocná zmrzlina.

Tento recept je určen pro výrobník zmrzliny; kdyby se mrazila v mrazničce a jen ručně promíchávala v nádobě, asi by vznikla spíš ledová tříšť :nevim: . Množství ingrediencí píšu na ½ l hmoty, aby se dal objem jednoduše přizpůsobit velikosti nádoby zmrzlinovače. Na obrázcích v postupu pracuji s tímto množstvím, ve výrobníku mrazím trojnásobek.

Zmrzlina výborně chutná s černými nakládanými ořechy a domácím ořechovým likérem . Věřte, že chutná dvojnásob dobře, protože si ji vyrobíte sami, je to originál a nikde ji nekoupíte :palec: !!!

Postup

"____________________________________________________ .{color:#3ea99f}" "xxxxxxx .{color:white}" "xxxxxxx .{color:white}" "**1. den** .{color:teal}" Natrhané květy pampelišek zbavím zeleného květního zákrovu. https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31408.jpg "xxxxxxx .{color:white}" Postupem času jsem přišla na to, že se zákrov nejlépe odstraní, roztrhnu-li květ na dvě části. Tím se obnaží okvětní lístky a lze je snadněji oddělit. https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31409.jpg ". .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31410.jpg "xxxxxxx .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31411.jpg ". .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31412.jpg "xxxxxxx .{color:white}" Žluté okvětní lístky přeliji 300 ml vody a velmi krátce povařím – spíš jen nechám „překulit“ varem. Uložím do druhého dne na chladné místo. https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31413.jpg ". .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31414.jpg "xxxxxxx .{color:white}" "____________________________________________________ .{color:#3ea99f}" "xxxxxxx .{color:white}" "**2. den** .{color:teal}" Cukr svařím (asi 5 minut) s 220 ml vody. Přes noc namočené okvětní lístky scedím a dobře v ruce vyždímám. https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31415.jpg ". .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31416.jpg "xxxxxxx .{color:white}" Získanou tekutinu přiliji do cukrové vody a ještě společně krátce povařím. Do částečně schladlé tekutiny přidám citrónovou šťávu. Na uvedené množství stačí z poloviny většího citrónu; záleží však na tom, jak je citrón sladký či kyselý a také na momentální chuti :dance: . Do ještě vlažné směsi vmíchám nabobtnalou želatinu. Ale pozor, opravdu ne moc, není to vajtlačka ani želé na dort :lol: . Želatiny prodávané na našem trhu mají velmi různou želírovací mohutnost, nemáte-li vyzkoušenou, dejte raději méně než více! Já používám sypkou živočišnou českého původu. Té počítám asi 2,5 - 3 g, při přídavku většího množství citrónové šťávy až 5 g na ½ l zmrzliny. Želatina (nebo i karagenan, kdo jej má – ten se dávkuje odlišně!) se do zmrzliny přidává kvůli tomu, aby se tak rychle v teple neroztékala. "*Poznámka: Komu rychle tající zmrzka nevadí, nic nepřidává. Komu už při pouhém vyslovení slova* .{color:green}" "*ÉČKO* .{color:purple}" "*naskakují pupínky, též nic nepřidává* :lol: *. Komu naopak nevadí potravinářské barvivo, nechť si zmrzlinu přibarví dle libosti. Ona je totiž taková hodně světle krémová, téměř špinavě bílá.* .{color:green}" Teď už jen směs nechám schladnout úplně, přeliji do výrobníku a mrazím. https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31417.jpg ". .{color:white}" https://data.labuznik.cz/labuznik/images/150x100/31418.jpg "xxxxxxx .{color:white}" "____________________________________________________ .{color:#3ea99f}" "*Závěrem bych chtěla poděkovat našemu kocourovi za nezištnou pomoc, neboť po celou dobu psaní tohoto textu bděl na mém klíně a občas se prošel po klávesnici* .{color:#c11b17}" :srdce: :kytka: :lol: . "____________________________________________________ .{color:#3ea99f}" "xxxxxxx .{color:white}"

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Pro alergiky (mléko, vejce) Zmrzlina

Nahlásit recept

  • 08.05.16 vloženo
  • 2665x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 dny

Ingredience

  • Rozpis na ½ l zmrzliny:
  • *
  • 80 ks květů pampelišky
  • asi 125 g cukru
  • 300 + 220 ml vody
  • citrónová šťáva z poloviny většího citrónu
  • želatina podle potřeby (upřesnění v postupu)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 8.5.16 14:37

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Pampeliškovo-citrónová zmrzlina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz