Recept Ovocné zmrzliny

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ovocné zmrzliny

Úvod

Při výrobě ovocné zmrzliny používáme pitnou vodu, mléko, pudinkový prášek, ovocný protlak, džem, čerstvé ovoce, cukr a na dochucení kyselinu citronovou nebo šťávu z citronu. Zmrzliny upravujeme jen z kvalitních surovin. Pokud používáme čerstvé ovoce, musí být správně zralé a hlavně čisté. Používáme-li konzervované polotovary, přesvědčíme se, zda není překročena záruční doba. !!!Žádnou zmrzlinu neskladujeme déle než 24 hodiny!!!

Postup

1. Ananasová Mléko, vodu, cukr a pudinkový prášek smícháme a společně všechno převaříme. Do prochladlého rozvaru zamícháme ananasový kompot nakrájený na malé kostičky a přilijeme nálev z kompotu. Zmrzlinu dochutíme citronovou šťávou. Ananasovou zmrzlinu můžeme připravit také z mléčné nebo smetanové vanilkové zmrzliny, a to tak, že na 1 litr vanilkové zmrzliny přidáme 300 g pokrájeného ananasového kompotu i s nálevem. 2. Citronová nebo pomerančová Vodu rozmícháme s pudinkovým práškem, přidáme cukr, citrónovou (pomerančovou) kůru a vše společně svaříme. Do ještě horkého rozvaru přidáme citronovou (pomerančovou) šťávu. Do vychladlé zmrzliny zamícháme mléko a před mrazením zmrzlinu procedíme. Obměny: *Ovocná likérová* Do 1 litru citronové nebo pomerančové zmrzliny přidáme 5 cl orange curaçao. *Se šampaňským vínem* Do 1 litru zmrazené pomerančové zmrzliny přidáme 1 dl šampaňského vína. 3. Z čerstvého ovoce 7 dl vody vaříme s cukrem a do vařícího roztoku nalijeme pudinkový prášek rozmíchaný ve zbývajícím decilitru vody. Rozvar ještě asi minutu povaříme. Do horkého rozvaru přidáme čerstvé prolisované ovoce. Zmrzlinu dochutíme šťávou z citronu nebo kyselinou citronovou. 4. Z ovocného džemu 7 dl vody vaříme s cukrem a do vařícího roztoku nalejeme pudinkový prášek rozmíchaný ve zbývajícím decilitru vody. Pudink asi minutu povaříme. Do horkého rozvaru zamícháme džem. Zmrzlinu ochutíme citronovou šťávou nebo kyselinou. 5. Z ovocného protlaku 6 dl vody vaříme s cukrem a do vařícího roztoku zavaříme pudinkový prášek rozmíchaný ve zbývajícím decilitru vody. Do ještě horkého rozvaru zamícháme ovocný protlak. Dochutíme citronovou šťávou nebo kyselinou. Čerpáno z Cukrářských specialit (1971).

Recept je z kategorií: Zmrzlina

Nahlásit recept

  • 25.06.04 vloženo
  • 14109x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

1. Ananasová

  • 3 dl vody
  • 2 dl mléka
  • 200 g cukru
  • 15 g pudinkového prášku
  • 400 g ananasového kompotu i s nálevem
  • šťáva z 1/2 citronu.

2. Citronová

  • 6 dl vody
  • 15 g pudinkového prášku
  • 300 g cukru
  • 12 cl citronové šťávy
  • 5 g citronové kůry
  • 2 dl převařeného mléka.

3. Z čerstvého ovoce

  • (*borůvková, broskvová, jahodová, malinová, meruňková, ostružinová, višňová...*)
  • 8 dl vody
  • 250 g cukru
  • 15 g pudinkového prášku
  • 200 g čerstvého prolisovaného ovoce
  • šťáva z 1 citronu nebo kyselina citronová.

4. Z ovocného džemu

  • (*jahodová, malinová, meruňková, rybízová...*)
  • 8 dl vody
  • 100 g cukru
  • 15 g pudinkového prášku
  • 300 g příslušného ovocného džemu
  • šťáva z 1 citronu nebo kyselina citronová.

5. Z ovocného protlaku

  • (*borůvková, jablková, jahodová, malinová, meruňková, rybízová...*)
  • 7 dl vody
  • 200 g cukru
  • 15 g pudinkového prášku
  • 250 g ovocného protlaku
  • citronová šťáva z 1 citronu nebo kyselina citronová.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 14.4.16 12:03

Nízkokalorické osvěžení pro horké letní dny.

Ona taková smetanová zmrzlina (z vysokotučné smetany a žloutků) je lahodná, ale ne každý chce zakončit letní oběd půllitrem takové zmrzlinové kalorické bomby. To se pak od stolu jen „odkutálíte“ a můžete si jít rovnou lehnout – tedy alespoň já.

Loni jsem to řešila pomerančovou granitou , jenže v té je víno, tedy není pro řidiče + děti vhodná. Pořád jsem se snažila najít onu vodovatou červenou kopečkovou zmrzlinu z mého dětství. Tato se jí nejvíc podobá.

Umíchala jsem tu z džemu. Použila jsem půl na půl malinový s rybízovým. Cukru jsem dala polovinu.

Určitě je potřeba vyrábět tyto druhy zmrzlin ve zmrzlinovači (nebo kdo má ještě starý zmrzlinový strojek do lednice, kdysi vyráběný jako příslušenství k mixérům ETA). Dnes už ale takový obyčejný zmrzlinovač není příliš drahý a dá se koupit i v marketech typu Lidl.

P. S. Už se chystám na tu ananasovou! :lol:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Ovocné zmrzliny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ovocné zmrzliny

birkana
1687 příspěvků 15.4.16 07:16

@jolana, ten můj zmrzlinovač je výrobek belgické firmy Domo (typ 9066 I) a loni koncem léta stál v e-shopu (v ČR) 5 400 Kč. Je to ten kompresorový, automatický - jen vložíš ingredience a on už si mrazí a míchá sám. Nádobu má na objem 1,5 l; já dělám zmrzliny jen z cca 1/2 l ingrediencí, protože nemám tak velký odbyt. Raději dělám tolik, aby se spotřebovala, ale zato různé druhy a častěji.

Na kuchyňské lince zabere dost místa, do „minikuchyní“ věc ne příliš vhodná - tedy pokud nechci mít „mašinku“ zastrčenou někde ve skříňce.

Domnívám se, že pro toho, kdo zmrzlinuje často, se strojek vyplatí :lol: :mavam:

jolana
5068 příspěvků 14.4.16 18:09

Birkano, zmrzlinujes vo velkom :lol:…ten lacny za 20 euro zmrzlimnovac z lidlu mi po dvoch rokoch dosluzil a ani sa mu necudujem :lol:…sluzil verne a kazdodenne! a to kazdodenne zmrstovanie a rozpinanie nadoby co sa dava do mrazaku proste urobilo svoje, bohuzial..a teraz rozmyslam nad novym,,,len tie kompresorove (tak sa im vravi? asi) su draheee :cert:..co to mas za zmrlzinovac? a si s nim spokojna?

PS: ja som ten typ, co sa neodkotulam, pretoze ked je zmrzlina tak ten obed mi moze byt ukradnuty :lol:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Adventní perníčky 2

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz