Recept Černé ořechy připravené v červnu Pra
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Zelené ořechy, uprostřed ještě měkké (asi koncem června) propícháme špendlíky (nejlépe zapíchané do korkové zátky) a máčíme ve studené vodě tak dlouho, až všechny zčernají (asi 2-3 neděle). Každý den vodu vyměníme. Poté ořechy s čistou vodou postavíme na oheň a zvolna je uvaříme do měkka. Pak je vybereme, dáme do mísy a zalijeme svařeným řídkým cukrem (z 1l vody a 200g cukru) a uložíme je do studena. Druhý den ořechy vyndáme, do roztoku opět přidáme 200g cukru, znovu povaříme a na ořechy nalijeme. To se ještě jednou opakuje. Po čtvrté přidáme posledních 200g cukru, skořici a hřebíčky a znovu povaříme. Pak ořechy dáme na 2min. do horké šťávy, vyndáme je, šťávu povaříme do husta, ořechy naskládáme do sklenic, šťávu nalijeme na ořechy a dáme vychladnouti. Sklenice uzavžeme a sterilisujeme při 100°C po 8min. P.S.: Takto uvařené ořechy podáváme jako kompot i s jinými ovocnými kompoty, nebo je používáme na zdobení dortů a cukrovinek.
Recept je z kategorií: Konzervace
- 18.05.03 vloženo
- 34558x zobrazeno
Ingredience
- 1kg ořechů
- 1l vody
- 800g krystalového cukru
- 4 celých hřebíčků
- 3cm dlouhý kousek skořice
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku1.8.21 08:28
Dobrý den,
právě dokončuji svůj první pokus. Chtěla jsem se zeptat, jestli máte
ořechy před zavařením ve skleničkách ponořené celé. Mně tedy nálev
ani náhodou nevyšel…(Nastavila jsem domácí ořechovkou ). Děkuji.
12.10.15 12:05
Práce s tím je habaděj, ale ten výsledek stojí za to!
Obvykle podávám jako sladkou tečku „zvěřinových hodů“
. Překrojené na plátky napříč zaujmou
neobvyklou strukturou. Nevím, jestli se naložené vlašáky dají koupit –
možná v nějakém speciálním obchodě za „neslušnou“ cenu
. Zatím jsem je v běžném obchodě
nezahlédla.
Po cca 3 měsících jsem otevřela ty letošní a musím konstatovat, že
se opravdu povedly .
Diskuse k receptu Černé ořechy připravené v červnu
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Černé ořechy připravené v červnu
@birkana - díky za vytažení receptu


Ořechovou zmrzlinu děláme dodnes, ale až
teď mě trklo, CO jí pořád tak chybí… 
Někde jej mám po prababičce, měl by to být tedy on - já je naposledy jedla, když je dělala moje babička
Ale to už bud pomalu dvacet let…
Je na čase, zkusit to sama… letos to již nestihnu, ale příští rok snad nezapomenu
U nás se podávaly tyto ořechy při všelijakých rodinných sešlostech (samozřejmě pokud to zvolené menu dovolovalo), ale já je měla nejraději položené na zmrzlinovém poháru
Wolfg, diky za poznamky a pripominky! Velice ohodnoceno
sylvie, ja si vzala tenke plasticke rukavice, ale manzel ne a pak mel ruce dosti dlouho obarvene, ale byl na to hrdy, kdyz se ho lide ptali co delal
Dodrzuj recepturu a urcite se Ti orechy podari, uvidis !
2302 příspěvků 28.7.10 01:20
Teda, nechtějte vidět moje ruce, ořechy se už máčí.
jsnbv, dekuji za zajimavy komentar a milou vzpominku na babicku. Priprava neni vubec slozita, jenom trochu zdlouhava
ivan, opetna vzpominka na babicku, zajimave, jak se nam nekdy vzpominky na ty drahe vazi s jidlem
584 příspěvků 27.7.10 21:18
Hlavně je dobře vymáčej, Míšo. Na ten okamžik ochutnávky, kdy jsem ořechy zalil litrem dobré vodky, zapomenout nelze. Ďábelská hořkost zkřiví ksichtík, že se dva dny nemůžeš prokazovat občankou. Nepřeháním ani trochu. V tehdejším receptu nebyla zmínka o nějakém vymáčení
2302 příspěvků 27.7.10 20:15
na svatou Annu natrháno a teď propichuju. Držte mi palce.
omlouvam se
jeste jednou
Panove, mela jsem orech na zahrade a tak dalsi rok jsem vyzkousela pripravit liqueur. Orechy, zalezi v jake nadmorske vysce jste, se musi pripravit pred tim, nez se zacne vyvijet skorapka.
Ten recept jsem hledala, ale mozna jsem ho vyhodila, mam vsak dalsi a tak vecer napisi
584 příspěvků 27.7.10 01:16
Na takovou ňaminu je právě jediná, vhodná chvíle. Podle staré knihy se mají trhat na sv. Annu. Špendlík je asi slabej, kniha radí pletací jehlici. V obchodech Ovoce-zelenina bývaly celofánové pytlíky s kandovaným ovocem. Byla tam žlutá dýně, půlka zelené hrušky, třešně, černý ořech a kolečka z pomerančové kůry. Žádná láce 2,40 Kčs
69 příspěvků 27.7.10 01:01
Musím to zkusit, moje bába (ročník 188 je taky připravovala, ale to je tak dávno…
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Je to úžasná historická delikatesa, při jejíž konzumaci vás ovane atmosféra předminulého století. Chuť cukru je upozaděna jemně nahořklou chutí ořechových šlupiček, doznívání chuti tajemně koření stopy nevyplaveného jodu, které ve spojení s cukrem působí velice jemně a lákavě. Taktilně mimořádně zajímavě a neobvykle působí protínání měnící se struktury (připomíná vzdáleně Mozartkugeln). Kalorický obsah zřejmě vede labužníka k pomalé konzumaci, válení po jazyku a vychutnávání ještě dlouho po spolknutí sousta. Neobvyklá chuť nutí k přemítání o historii homo sapiens i obecně.
Nakládané černé ořechy znám od své babičky (ročník 1893), nevěděl jsem však, že příprava je tak složitá. Jednou nám sladký nálev zkvasil a zalkoholizoval do medové chuti - dodnes na ni občas rád vzpomínám.