Recept Ořechovka - likér

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Ořechovka - likér

Postup

Ořechy omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do láhve se širokým hrdlem (od okurek). Přidáme hřebíček, skořici, pomerančovou kůru, líh a převařenou vychladlou vodu. Láhev uzavřeme korkem a postavíme na slunečné místo a necháme ho 2 - 3 týdny stát. Pak přecedíme a přidáme vychladlý cukrový sirup. Likér je možno konzumovat ihned a chutná výborně. Nemusíme čekat až na žaludeční potíže, při nichž se velmi dobře osvědčil.

Recept je z kategorií: Léčivé recepty

Nahlásit recept

  • 12.03.02 vloženo
  • 103141x zobrazeno

Ingredience

  • 25 zelených ořechů
  • 4 hřebíčky
  • kůru ze dvou pomerančů (důkladně omytých octem)
  • kousek skořice
  • 0.75 litru cukrového sirupu (vyrobí se svařením 50 dkg cukru a 4 dcl vody)
  • 0.75 litru konzumního lihu
  • 0.25 litru vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ořechovka - likér

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ořechovka - likér

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka -lucianke p.s.

jedine keď je náhodou naliata fľaša po okraj, postav ju na tanier (do misky) ak pretečie (obsah sa teplom roztiahne) aby nepofarbila niečo pod sebou (ale ak máš 3-4 cm rezervu od horného okraja, nemusíš ani toto

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka - likér

tak teď už chápu proč se říká „pravé ořechové“

kltko, Bozko, díky za komentáře!

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka - lucianke

žiadnej reakcie sa báť nemusíš, len fľašu dobre utesni ak dáš na slnko - keď sa obsah zohreje (až na 40-50°C) alkohol sa môže nežiadúco strácať (už sú aj uhorkáče so „šróbovacími“ viečkami - tie sú najlepšie).
Ja sypem polených orechov čo sa vôjde a vôbec ich nepočítam a na slnku ich nechávam 3 mesiace.
Ale určite stačí aj niekde v kľude na polici na chalupe, alebo v špajzi.
Dôležitý pounatok, už spomínaný - orechovka potrebuje ustáť a spojiť chute - hneď po urobení to ešte vôbec nie je ono. Prvá by sa mala koštovať najskôr na Vianoce, ale až okolo Veľkej noci je to to pravé orechové :o)))

Bozka
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka - likér

Lucianko, na okurkovou láhev s ingradiencemi zašroubuji víčko, obvykle uložím na chalupě do skřínky na chodbě a nechám ji tam odležet spíš měsíce než týdny. Tím chci říct, že to slunko asi není nutné. Možná se tím zkracuje doba nutného louhování. Ale už jsem ji také měla delší dobu doma na balkoně, kde je dost teplo a bývá i slunce a žádnou bouřlivější reakci jsem nepozorovala. Ořechovce zdar!

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka - likér

Ořechy už se koupou :-) Jen mám trochu obavu z toho nechat je stát na slunku - mám je totiž doma v pokoji. Nemůže nastat nějaká reakce, která by zanechala stopy na nábytku, příp. na stěnách a stropě?

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka - likér

Esme, ještě jsem našla, že ořechy by se měly sklízet, pokud mají nevyvinutou skořápku a mléčné jádro…a jinak přeji krásnou vánoční sklizeň ;-)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka - likér

Pendo, díky za doplnění informací. Tak to abych se vydala pro ořechy na Štědrý den. Ha ha.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka - likér

esme, dokonce i vodku vyzkoušela glama, níže o tom píše její kamarádka komentář…

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka - likér

Esme, nevím, jestli nebude mít třeba Pam jinou odpověď, ale této ořechovce se říká svatojánská, protože se ořechy na ní trhají na svátek svatého Jana Křtitele, tedy 24.6. a místo konzumního lihu můžeš použít vodku, mám tu totiž podobný recept, kde je vodka uvedena - pro zajímavost:
Ingredience:
15 zelených ořechů, rolička skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 3 kuličky jalovce, kousek citronové kůry z dobře omytého citronu, litr vodky, 1/2 kg cukru a 1/2 l vody
Postup:
Ořechy nakrájíme na tenké plátky, vložíme do 3l lahve od okurek, přidáme koření, citronovou kůru a vše zalijeme kvalitní vodkou, uzavřeme víčkem nebo mikrotenovým sáčkem, upevníme gumičkou a necháme stát 6 neděl. Poté přecedíme přes hustý cedník, vlijeme zpět do láhve, přidáme cukerný roztok (svaříme vodu+cukr, po dokonalém rozpuštění cukru roztok vychladíme), promícháme s ořechovým výluhem a ještě měsíc necháme stát na teplém místě - během této doby se ještě u:,–(í případné nečistoty. Pak stáhneme do menších lahví, uzavřeme a necháme ve sklepě uležet, nejlépe do jara.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka - likér

Pampeliško, už se chystám. Jen potřebuju vědět co je to konzumní líh a jaký je obsah alkoholu. A ve kterém měsíci jsou ořechy vhodné na tento recept. Já si k tomu přičtu šest měsíců.

tatanka
73 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka - likér

Ořechovku vyrábím každoročně již nřadu let, nejlepší je vždycky ta starší, zaleželá, ve které se všechny chutě pěkně prolnou a ustálí. Přidávám i jiná koření to záleží na chuti - např. něco nového koření, štipec pelyňku, kousek puškvorcového kořene, pomerančovou kůru dávám kandovanou.Ořechy je nejléope sbírat na svatého Jána.

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Ořechovka - likér - přidán obrázek

díky Pendo :)

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Oprava

Sorry!
Správně je v receptu 50 dkg, neboli 500g neboli 0,5 kg.

Kopretinka
565 příspěvků 25.1.09 03:43
Kamarádko

Teď jsem zmatená… 50g nebo 50dkg?

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Glama vzkazuje : Vařila jsem tento likér!

Glama se uzdravila a ozve se!
Vzkazuje, že vařila ořechovku:
Použila jsem asi 30 ořechů. Chce to nasbírat je koncem srpna -o 14 dní později už byly skořápky poněkud tvrdší. Tak nemeškejte.
Přidala jsem kůru ze 2 velkých pomerančů - lepší bude 1, nebo 2 malé. Takto je to příliš pomerančové a potlačuje to ořechovou chuť. Ostatní koření je dobré.
Nechat stát podle receptu - já nechala skoro 4 týdny.
Poté důkladně přecedit!
A teď pozor!!! Vezměte 50g cukru - ne víc, bylo by to přeslazené!! - a uvedené množství vody, svařte a poté DOPLŇTE převařenou vodou na 0,75l. (Z uvedeného množství cukru a vody vznikne totiž cca 0,5 l tekutiny - OPRAVDU.)
Podstatné je totiž množství 50g cukru a 0,75l hotového cukerného roztoku.
Poté jsem doplnila alkoholem - neměla jsem líh, tak to byla co nejčistší vodka - a osvědčilo se!
Mohu opravdu doporučit, likér moc chutná a přímo sama na sobě pozoruji, že i léčí. Prostě - kudy tečem tudy léčí!
Glama všechny zdraví, těší se do práce a určitě se časem ozve!!

Magda02
2 příspěvky 4.4.02 17:28
ORECHOVKA

JA SKOUSELA UDELAT TENTO SIRUP UZ MINULE KDYZ BYLA O TOMTO DISKUZE.JESTE MAM JEHO CAST V LEDNICCE.RECEPT JE V PORADKU A UDELALA JSEM Z NEHO 3/4 LITRU SIRUPU.SNAD HO TAM CHYBELO ASI NEMALEHO PUL DL.TAK NEJDRIVE TO VYSKOSEJTE A PAK KOMENTUJTE.

rastoba
492 příspěvků 4.4.02 16:38
Co tu nesedi?

Ja nevim lidi o co vam tu jde.Je to server a nebo kriticke forum?Jdite se vycpat vy nadherove a ty Michale se drz ceho chces hahaha.

Pampeliska191
1075 příspěvků 4.4.02 15:06
Zkusil nekdo tento sirup uvarit??

Je velmi zajimave, jak nekteri lide dokazou namitat, ze z mnozstvi cukru a vody uvedeneho v receptu nelze uvarit 3/4 litru sirupu, ale zadny nerekne, ze to zkousel a ze uvaril napr. jenom 7 dl sirupu. Pri vareni obvykle nepouzivame lekarenske vahy, takze nejake to + - ve vyslednem mnozstvi se vzdycky da ocekavat.

SemisH
10 příspěvků 4.4.02 13:32
Bez te uz nekam!

Bez te uz vasima debilnima pripominkama na tento recept vsichni do PRDELE!!!!!
Uz se na to neda divat!
A co se mi tu nezda ze se tu muze podepsat jedna osoba jinym jmenem tym padem tu muze tu debatu vect jen jedna osoba cemu bych ne nedivil.
Ja byt Pampeliskou tak se uz vyseru i na psani vsech receptu tady kdyz ji tu snahu dovede pokazit nejakej debil.!!
V:,–(il bych se ze s tech lidi co tu delaji chytre tak ze sem nenapsali zadne recepty . ( vcetne me :))
( PAMPELISKO VYKASLI SE NA NE !)

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Tady mi to nesedí

Co je v receptu podstatné . 0,75l sirupu, nebo sirup z 50dkg cukru??? Vzájemně se to toziž vylučuje - z uvedeného množství cukru a vody holt 3/4 l sirupu ne a ne a neuděláte! Čeho se tedy mám držet?? Cukru, nebo hotového sirupu??

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Žádný dialog?

Pepičku nestrašte. Probíhající hádka byla samozřejmě směšná a hloupá, ale přece byste kvůli dvěma nenávistnejm ženskejm nezrušil tak skvělou stránku, byť by se rozhodly dál tu v hádce pokračovat. To by byla fakt škoda. Mimochodem, nezdá se vám, že na rozdíl od pokrmů, musí být sebelépe po domácku vyráběný alkohol hunusný, oproti tomu značkovému? Ale to jen tak, nehodlám založit další nesmyslnou diskuzi.

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Irelevantní příspěvky k receptu byly smazány

a pokud se zde objeví další potká je stejný osud!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Mrkvový salát Mrkvový salát
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz