Recept Moje bramboráky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Moje bramboráky

Postup

Oloupané brambory i mrkev nastrouhám na menších slzičkách a nezbavuji se škrobové vody. Česnek nestrouhám, ale nakrájím ho na jemno a utřu se solí. Nejprve stroužek rozkrojím na dvě půlky, pak každou půlku ještě nařežu po délce na plátky, které si stále přidržuji prsty v celku a plátky ještě překrajuji po šířce stroužku. Rozkrájený česnek „přiměřeně„ posolím, zakápnu olejem a vše nožem utřu na kašičku, kterou zamíchám do nastrouhaných brambor, kam přidám i jemně nakrájenou cibuli, majoránku, ml. pepř, drcený kmín i na kostičky nakrájenou slaninu. Mléko si ohřeji v mikrovlnce až na bod varu a přiliji ho do směsi, kterou pořádně promíchám. Pak teprve přidám vejce a hladkou mouku podle potřeby na hustotu těsta. Těsto znova promíchám a nechám pod utěrkou asi 15 min uležet, než začnu smažit. Tím že brambor. směs s kořením spařím horkým mlékem, zůstanou bramboráky i po delší dobu křehké a netmavnou. Nakrájená slanina mi nahrazuje škvarky, které dávala matka do těsta, aby nespotřebovala na smažení hodně sádla a taky díky nim nebyly bramboráky vysušené. Mrkev se v bramborácích úplně ztratí, a pomáhá že se nepřepalují. To že česnek krájím tak jak jsem popsala, mi poradila jedna paní kořenářka. Že prý mi nebude těžko od žaludku. A měla pravdu, pomáhá to. :)

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 19.04.09 vloženo
  • 16987x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • 10 středně velkých brambor. (syrové)
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 15 - 20 deka prorostlé slaniny
  • 1/2 litru mléka.
  • Hladká mouka
  • Majoránka, drcený kmín, mletý pepř, sůl
  • 5x vejce
  • Olej na smažení.

Doporučená příloha

  • Uvařená melta - pořádnej hrnek.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 05.03.15 14:49

Už při čtení receptu jsem měla jakýsi nedobrý pocit, že se nepovedou. V komentářích uživatelé sice pějí chválu, ale já jsem z opatrnosti pracovala pouze s 40% ingrediencí (4 brambory, menší půlka mrkve, méně než půl cibule, 3 stroužky česneku, cca 70 g slaniny, 2 dl mléka, 2 vejce, ostatní úměrně dle potřeby).

  • Tekutiny je příliš! Voda z brambor + mléko „vyrobí“ z těsta řidší kašičku. K tomu ještě šťavnatá mrkev a cibule. Po přidání vajec (na můj vkus docela dost na množství brambor – zde jsou nutná, aby to vůbec nějak drželo pohromadě :mrgreen: ) je třeba přidat slušné množství mouky :cert: ; možná by se těsto dalo zahustit i strouhankou.
  • Smažení bylo noční můra. Těsto se díky obsahu cukrů z mrkve a cibule na povrchu rychle zbarvovalo do tmavohněda až připálena (mrkev nefungovala), uvnitř byla placka stále dost mazlavá. Ať jsem smažila rychle nebo pomalu, nedosáhla jsem té nádherně křupavé, zlatohnědo-načervenalé „kůrčičky“, jako u „mého“ obyčejného bramboráku (brambory bez vejce, česnek, sůl, majoránka, sliju-li méně vody, pak trošíčku mouky). Ten „můj“ bramborák se po usmažení dá zlomit, vypečené okraje lahodně křupnou. Tento se ohýbal jako kus hadru :evil: .
  • Nejhorší bylo obracení. Díky mazlavosti nešlo obracet obracečkou a nadhodit jako palačinku se také nedařilo. Všechny placky se mi více či méně protrhly :think: . Po vychladnutí placky poněkud ztuhly, konzistence byla přijatelnější. Ihned po usmažení byly pastovitě mazlavé.
  • Oleje „vypil“ ten bramborák srovnatelně s normálním bramborákem (slanina neplnila svoji funkci :cert: ; přispěla však k „uzené“, masité příchuti).
  • Chutí tento bramborák připomíná spíše jakousi kořeněnou placku s příměsí brambor. Brambory jsou nastaveny zbytečně velkým množstvím vajec, mouky a mléka, což chuti nikterak neprospívá. Přidanou mouku jsem bohužel neodměřila :zed: , spotřebovala jsem jí (v poměru k množství brambor) dost. Srovnám-li cenu brambor a mouky, je toto opatření v dnešní době zbytečné. Ten, kdo má jako my, svoje vlastní brambory, je nastavování tohoto druhu přímo mrháním penězi :idea: na úkor chuti.
  • Je pravda, že se mrkev v bramborách ztratí. Její přídavek však obohatí pokrm o karoten, vlákninu a některé potřebné vitamíny :palec: .
  • Dávám 3* jen proto, že chci být laskavá. Venku svítí sluníčko, kvetou sněženky a první krokusy. Prostě mám dobrou náladu :mavam: :kytka: :srdce: .
Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Moje bramboráky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Moje bramboráky

birkana
1687 příspěvků 27.09.17 12:49

@Eja a @di, dík za to, že jste reagovaly dřív a de facto za mne i odpověděly :hug: :kytka:.

@verule, vařím-li s láskou, ještě nemusí ten pokrm všem strávníkům chutnat :think:. Pokud placky připravené podle tohoto tvého receptu (ano, jsou to „tvoje bramboráky“) rodině chutnají, je to O. K. Mně prostě „neseděly“, tečka.

V žádném případě si nepotřebuji chladit žáhu - jsem nenapravitelný životní optimista a také od mala hubatá :evil:. Jen přemýšlím, v jakém významu slova jsem „prošlá“; patrně věkem :oops:, neb jsem čerstvá důchodkyně :idea: :lol:

Pro zajímavost: já ty „moje“ bramboráky, křupavé a dozlatova vysmažené dělám jinak, např. takto - recept rozložený takřka na prvočinitele i s obrázky v uvaření receptu Přípodotky k bramboráku :mavam:

di
2451 příspěvků 25.09.17 18:19

@verule Taky se po čase připojím do diskuse. Je mi jasné, že každý dělá bramborák po svém, podle své chuti. My doma mléko, mouku, kmín, mrkev a ani slaninu (nebo jakoukoliv uzeninu) nepřidáváme, používáme jen brambory nakrouhané na jemnější nudličky (na mandolíně alias V-kráječi), sůl, pepř, česnek, majoránku, vejce a trochu strouhanky. Bramboráky jsou dobré, křupavé a střapaté - a přesně takové nám chutnají. Nikdy by mě ovšem nenapadlo urážet někoho za to, že používá svůj vlastní recept, jehož výsledek mu chutná, případně mu kvůli tomu dělat rozbor osobnosti. No, holt jsem asi staromódní. P. S. Píše se „zchladit žáhu“, když už. ;-) (ono těch chyb je tam o dost víc, ale ty neuvádím)

verule
53 příspěvků 25.09.17 15:36

Ahoj Ejo. Pokud začneš číst komentář od birkany, tak hned na začátku se dočteš o jejich pochybnostech. A to už svědčí o nechuti. Aspoň pro mě ano. A její kritika je doufám psaná po jejím „kuchařském zápolení“. Protože ta její příprava je pro mě dost nepochopitelná. Mám dojem, že si jen potřebovala na něčem - někom schladit žáhu. Každý si těsto zadělává podle sebe. Hustší, nebo řídčí a podle toho dává i mouku. Strouhanku do bramboráku? To je zlej sen. Svůj recept už využívám 35.let A celá moje rodina (dcery i vnučky) s ním pokračují ke své spokojennosti. Tak kdepak je asi chyba? Děkuji ti za tvou reakci :P

Eja
3861 příspěvků 20.09.17 09:43

@verule Birkana recept nezatratila předem, ale až po vyzkoušení, jak podrobně popsala…

Verule, neschopnost „prošlé kuchařky“ mě fakt rozesmála…

Za mne bramborák jsou brambory, sůl, pepř, česnek, majoránka, vejce, naprosté minimum mouky, nesmí mít konzistenci řídké kaše ale musí být vidět ty brambory - strouhám napůl najemno a nahrubo…sádlo, dobrá pánev…křupavé roztřepené okraje..

verule
53 příspěvků 20.09.17 01:46

Zdravím birkano. Po delší době jsem se tu zastavila a našla svůj recept tebou rozcupovaný na cucky. No, je to tvůj názor ale i tvá neschopnost „prošlé kuchařky“.
Pokud člověk dělá něco s láskou, tak je úspěch jistý. Ale pokud už předem zatracuješ, pak to i podle toho dopadne. Výsledek 0. O tvém kuchařském umění dost silně pochybuji. Ale protože bylo dneska krásné podzimní odpoledne, chci být k tobě laskavá a přeji ti, abys příště pochopila každý recept správně a tvé vaření tak nabralo na kvalitě i hodnotě poctivého pokrmu. A taky ti zamávám :mavam:

verule
53 příspěvků 25.04.09 06:58
Re: Moje bramboráky.

Jsem moc ráda Sylvie, že ti chutnalo. :)

verule
53 příspěvků 25.04.09 06:55
Re: Moje bramboráky.

Milá ilis, brambory to mléko vstřebají. Můžeš přidat polohr. mouku místo hladké. Já dávám trošku víc hl.mouky. Ty dáváš vysočinu, maminka olej. Moje maminka jak už jsem psala dávala škvarky a já dávám slaninu. Účinek je stejný. S tou cuketou to neznám, ale rozhodně taky zkusím. :)

Sylvie
2302 příspěvků 24.04.09 22:57
Re: Moje bramboráky.

To těsto s mrkví doopravdy vůbec nečerná. Mléka jsem dala podle předpisu, dohustila moukou. Jsou vynikající

Labužník Ilis02
33 příspěvků 24.04.09 22:07
Re: Moje bramboráky.

verule,vše ohledně surovin na bramborák je mi jasné.Já používám obměnu mrkve, cuketu,a jsou velmi chutné.Jen mi není jasné množství mléka,přijde mi,že na množství brambor je ho udáno příliš,já přidávám jen pár lžic a i tak je těsto řídké,jelikož si brambory pouští škrob.Uzeninu používám takovou jaká je právě po ruce,ale nejvíce se osvědčila na kostičky nakrájená vysočina.Moje mamka, přidává do těsta na bramborák pár lžic oleje,prý tolik nesají tuk při smažení…

verule
53 příspěvků 22.04.09 17:17
Re: Moje bramboráky.

Xgeorgo, to je nápad. Naši předkové dokázali použít svůj zdravý selský rozum. Já sice dávám hotové řízky ještě do mikrovlnky, ale mám je na mřížce ze špejlí a nechávám je ještě na 3 min. dojít. Jsou pak krásně měkoučký. :)

Xgeorgo
12 příspěvků 22.04.09 14:14
Re: Moje bramboráky.

ohledně nacucaných bramboráků ( řízků atd ) dělám starý fígl naší babičky -
hotové bramboráky dám do starého kameninového hrnce, kde už je dno vyskládáno tenkými krajíčky starého chleba a šup s hrncem na pár minut do trouby a bramboráky ( řízečky ) jsou krásně „odcucané“ :-))

verule
53 příspěvků 21.04.09 20:53
Re: Moje bramboráky.

Máš pravdu Jarko. Člověk se celej život učí, aby na jeho sklonku poznal že ví úplný kulový. :))

srimpik
166 příspěvků 21.04.09 19:54
Re: Moje brambor - verule

Mila Verule,
diky, vyzkousim urcite. Jeden se uci porad.
J.

verule
53 příspěvků 21.04.09 16:45
Re: Moje bramboráky.

Milá Jarko ten fígl je v tom, že při smažení třeba řízků se olej brzy přepaluje a tvoří se pěna. Kolikrát jsem po pár řízcích už další skoro neviděla. No a nakrájená mrkev na kolečka právě tomu přepalování a tím i pěně zabraňuje. No a já si to ještě vylepšila tím aby se mi kolečka nepletla pod maso, že jsem zkusila mrkev nastrouhat a vmíchat do strouhanky. No a funguje to tak, jako i v bramborácích. Zkus to, uvidíš sama.

srimpik
166 příspěvků 21.04.09 08:18
Re: Moje bramboráky. - Verule

Bramboraky miluje kazdy, tedy skoro kazdy. Jen moje japonska pritelkyne Sayuri ne. Ukazovala jsem ji, jak se delaji, ale zadne nadseni z jeji strany nebylo videt!! Takova dobrota! Hned jsem si rikala… devce, ty nevis, co je dobry…

Co je to za figl s tou mrkvi? Proc se tuk neprepaluje? To slysim poprve..
Diky a pekny den Jarka

kydy
99 příspěvků 21.04.09 06:24
Re: Moje bramboráky.

Casino: Ano, máš pravdu… olejem nacucané bramboráky nazývám doma jako „zdravé zeleninové jídlo“… :-)) … je to fakt prasárna… ale s tou chutí prostě nic nenaděláš… :-)

verule
53 příspěvků 20.04.09 19:52
Re: Moje bramboráky.

Milá bedlo, chtělo by to nastavit nějakej elektrickej impuls, kterej by ty naše chlapi při blbostech vždycky praštil. Třeba po několikerém opakovaném upozornění tímto způsobem, pochopí svou chybu a budou se napravovat. Ber to jako vtip týdne, protože jakákoliv náprava neexistuje. Měj hezký den. :-D
Jo a mrkev do strouhanky nastrouhanou na tom nejjemnějším struhátku. Třeba to co používají naši mladí pro dětičky na mrkvičku s jablíčkem. Strouhanka šťávu vstřebá a mrkev je sama neviditelná. To je na vysvětlenou hlavně pro casina :)

verule
53 příspěvků 20.04.09 19:41
Re: Moje bramboráky.

Milý casino, kořenářka mi vysvětlila že tímto rozkrájením česneku se právě podélně překrajují jeho žilky, které jinak vylučují tu látku, která nám škodí. Je to jako u pálivých paprik. Když víš že bude paprika pálit, tak ji rozkrojíš a vybereš zlehka vnitřní přepážky se semínky. Nesmíš je přetrhat! Já je raději vykrajuji, je to snadnější. Zkus to. :) Potom už paprika nepálí. A co se týká nacucaných bramboráků? Nesmíš je smažit jako hranolky, to znamená, aby ti neplavaly v oleji. Tady si to ušetříš tou slaninou. Jinak ještě jedna rada, udělej si ze špejlí mřížku a tu dej na dno misky. Bramboráky zůstanou na mřížce a olej ti odkape.

casino
4488 příspěvků 20.04.09 19:09
Re: Moje bramboráky.

No, pokud nemám ODZKOUŠENO vedle sebe: mrkev do strouhanky /mrkev do vajec, tak bych se nedopouštěl předčasných soudů…:o)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.09 18:12
Re: Moje bramboráky ...

ale casino není co rozvíjet, verule píše … mrkev do strouhanky.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.09 18:07
Re: Moje bramboráky - verule,

máš moje sympatie … také všechno neprozradím, na to mám mýho mužskýho. Na dovolené vnouček baštil obalované kousky file-po rybině zápach žádný (naopak vypadalo to jako řízečky), protože s jídlem jsou s ním potíže, byla jsem ráda, že s takovou chutí baští a v tom si manžel na talíři donesl file a vítězoslavně prohlásil … po dlouhý době zase ryby, ty je máš taky viď? A bylo to v pytli … nóó tééda babi, vždyť víš, že ryby nejím. A už se jídla ani nedotkl. A pak se říká, kam nemůže čert, na:,–(í babu … prdlajs.

casino
4488 příspěvků 20.04.09 18:00
Re: Moje bramboráky.

Ano, souhlasím s první větou Kydy!!! Možná by stálo za to téma MRKEV rozvinout (použití v trojobalu - do vajec, nebo do strouhanky?:))) Česnek: nenapadlo by mě, že je do bramboráků používán jinak než třený:-( Způsobů je několik, ale v poslední fázi skončí česnek na prkýnku, kde z něj nůž vymáčkne první-poslední:-) Že není těžko od žaludku? Možná i proto, že vyhodíte případný zelený klíček:-)
Ne, nesouhlasím s poslední větou Kydy!!! Na bramborácích mi vadí, že jsou nacucaný jak bezdomovci před marketem a stejně jako oni se impregnace velmi těžko zbavují :o))) No, ale jednou za čas.....

verule
53 příspěvků 20.04.09 16:12
Re: Moje bramboráky.

Pááááni, bramboráky má každý rád. Já je můžu ráno v poledne i večer. Moje tchyně mě kdysi naučila bramboráky s jablky, nebo se zelím a taky se švestkama. Po kérkonošsku.
Máš pravdu jolano, utřený česnek se dostane všude a jídlo je o to lahodnější.
Kydy, strouhaná mrkev se dá zamíchat i do strouhanky na obalování řízků, jen ten můj na to nesmí přijít. ;o)

kydy
99 příspěvků 20.04.09 15:07
Re: Moje bramboráky.

Nastrouhanou mrkev proti přepalování oleje považuji za geniální tah a děkuji za tento krásný fígl. Já se vždycky mydlím s nakrájenejma kolečkama, který se na pánvi všude motají a lepí se do placek…

A souhlas s Bedlou a dalšími… bramboráků není nikdy dost :-)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.04.09 14:20
Re: Moje bramboráky.

Ano, bramboráků není nikdy dost.

Sylvie
2302 příspěvků 20.04.09 14:20
Re: Moje bramboráky.

Já také děkuji. My je doma pojídáme ve velkém a stále je co vylepšovat.

zlata
1200 příspěvků 20.04.09 06:20
Re: Moje bramboráky.

Také mě tyhle oslovily, dělávám obyčejné, jím je sama. Ostatní co je milují, jsou už mimo domov a tak příště stvořím tuhle baštu jen co se ohlásí, díky. Hezký recept.

jolana
5066 příspěvků 20.04.09 05:33
Re: Moje bramboráky.

Verule, bramborak/zemiakove placky s mrkvou su tak na/opisane, ze vonaju az sem…;))
Ten cesnak so solou do istych jedal „vytieram“ tak isto. Tym, ze sa utrie so solou zvodnatie aj ked lepsie je napisat spastovatie(ako pasta ) v pokrme sa rozptyli v:,–(e, je jemnejsi a lahodnejsi. Do fasirok/karbanatky, kobbeh, nadivka a pod. robievam podobne aj cibulu. Cibulu struham na jemnom struhadle a co chvilku namacam do soli a struham …alebo v chopper nasekam na jemno so solou.;-));))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz