Recept Přípodotky k bramboráku

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Přípodotky k bramboráku

Postup

Já vím, že všichni bramborák znají a proto nebudu podceňovat vaši inteligenci receptem na něj.
1. V normálním receptu se voda z brambor vymačká a nahradí mlékem. Nuže nalijte tam místo mléka pivo. Nelitujte toho, bramborák je potom křupavější a vůbec chutnější.
2. Udělejte velikou placku, na ni položte ohřátou třeba Dunajskou klobásu a normálně uvařené zelí, přehněte a podávejte.
3. Naklepejte řízky, ale místo ve strouhance namočte do bramborákového těsta a zvolna smažte. Podávejte jen tak, brambory už jsou přiloženy :-)), eventuelně k tomu můžete přidat dušené zelí.
4. Placky udělějte malé, velikosti knedlíků - a taky je místo knedlíků podávejte ke guláši. Jen pozor, šťáva guláše musí být hustá, nejlépe před dokončením zahuštěna škrobem rozmíchaným ve vodě. Bramborák se šťávou skoro nenasákne a proto je třeba aby se nalepila na něj.
5. Zkusil jsem v bramboráku obalit kdeco, i rybu a to NEDOPORUČUJU, chutě se jaksi neslučují. Zato zelenina ke smažení obalená v bramboráku je lahůdka.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.10.01 vloženo
  • 16657x zobrazeno

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • bramborákové těsto
  • pivo
  • vepřové na řízky
  • zelí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 11.03.18 07:25

Comment spíše k Birkanině uvaření…Brambory v této roční době nepotřebují až tak sofistikovanou péči - nastrouhat na velkých slzách, do cedníku, osolit, nechat trochu vykapat, okořenit česnekem, majoránkou, pepřem. Na pánvi rozehřát maličko oleje, „těsto“ rozetřít do tenké vrstvy a čekat, musí se úplně spojit před otočením, jinak se potrhá. Naplněné kysaným zelím.
Přiznám se, že jsem nikdy nepochopila, proč bych měla přidávat vejce, mouku, mléko…Asi dělám rösti po česku…

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 23.09.13 13:58

Křupavé bramboráky z právě vykopaných nových „vodnatých“ brambor bez mléka a vajec?!? Ano, jde to. Jen je třeba brambory předpřipravit. Budeme potřebovat: mísu, obyčejné struhadlo, 2 nádobky (sklenice, miska apod.), polévkovou lžíci. A ingredience: brambory, česnek, sůl, mletý pepř, majoránku, hladkou mouku a olej na smažení.

1. Brambory očistíme a nastrouháme na obyčejném struhadle (obvyklé, slzičkové, téměř univerzální).

2. Nastrouhané brambory v míse lehce shrneme k jedné polovině a mísu na této straně podložíme (třeba krabičkou sirek nebo něčím podobným). Tekutina uvolňující se z brambor stéká do volné části mísy.

3. Po asi 3 minutách stání tekutinu slijeme do připravené 1. nádoby. Nemačkáme, neždímáme! Sléváme jen tekutinu. Necháme chvíli ustát - škrob si „sedne“ ke dnu. Po usazení škrobu tekutinu z 1. nádoby opatrně odlijeme do 2. nádoby a zbylý usazený škrob vyškrábneme do nastrouhaných brambor - proto ta lžíce ;-) Získanou tekutinu můžeme v kuchyni použít do polévek (bramborová, gulášová, zelňačka apod.). Je ji však třeba zpracovat včas, aby nezačala černat. Já ji většinou naředím vývarem a připravím polévku na způsob česnečky.

4. Nastrouhané brambory se získaným škrobem promícháme, teprve teď osolíme, okořeníme mletým pepřem, lisovaným česnekem a majoránkou; zaprášíme hladkou moukou. Mouky dáváme opravdu jen nutné množství. Pokud jsme pracovali dobře a slili maximum vody, vrátili všechen usazený škrob, potřebujeme mouky málo - o to křupavější bramboráčky budou!

Samotnou mě zajímalo, z kolika brambor kolik vody sliju, kolik mouky přidám a jaké množství bramboráků upeču. Tak tedy:

Navážila jsem si 800 g již očištěných brambor a nastrouhala je. Tekutinu jsem oddělila způsobem, který popisuju výše. V druhé nádobě mám lehounce přes 200 ml (!) tekutiny. Nastrouhané brambory jsem osolila a okořenila; majoránku jsem dala čerstvou sdrhnutou se stonků. Lístky jsem nechala celé a proto jsou ty nazelenalé flíčky na hotových bramborácích ;-)

Mouky jsem přidala lehce navršenou polévkovou lžíci (po zvážení: 25 g). To úplně na zahuštění stačilo. Těsto bylo hustší, netekoucí, na lžíci drželo tvar.

Na horkém oleji jsem cca 3 PL těsta rozprostřela na placku o průměru asi 18 cm a upekla jako obvykle. Z uvedeného množství výchozích surovin jsem měla 3 placky o celkové váze 450 g. Byly křupavé, voňavé a převelice chutné! Vyzkoušejte je upéci třeba jen z polovičního množství. Dodržíte-li má doporučení, budete překvapeni báječným výsledkem.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 08.09.12 16:44

Mixované těsto na bramborák - protože se mi nechtělo strouhat, vhodila jsem drobněji pokrájené brambory s česnekem, solí a majoránkou do mixéru a rozmixovala na kaši. Ani jsem nedala vejce, jen jemně zahustila moukou. Tím mixováním se těsto našlehalo a po usmažení byly bramboráčky pěkně nadýchané a jemně křupavé.

Diskuse k receptu Přípodotky k bramboráku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
393 příspěvků 23.09.13 22:18

Birkana - právě jsem pochopila smysl slova „vymazlený“! Ty tvoje bramboráky bych opravdu ráda ochutnala!

 
Drobek  25.01.09 03:43
Re: Dobrota

Člověče zlatá, co já bych tady v Americe dal za tvarůžky čili syrečky…
Ale jak vidno, s bramborákem se daj dělat věci, ajajaj.

 
rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
K bramboráku ....

pár vyzkoušených fint - do těsta přidám několil kžic strouhanky, bramborák křupe a není tolik mastný. Stejnou ůslužbu udělá několik lžic ovesných vloček.
Bramborák smažím na rozehřátém sádle, je lepší.
Do bramborákového těsta přidám několik lžic kysaného zelí.
Přidám několik - vice - lžic hub lpodušených ajko na smaženici.
A důležité upozornění - před jídlem i po něm to chce fernet pro zdraví.

 
Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Dobrota

Vypadá to strašně dobře, takže to určitě vyzkouším. Tu rybu asi nerisknu, ale ostatní určitě… Ale když tak píšeš o slučování chutí, tak tam do toho bramboráku zkus jednou dát tvarůžku obtočenou v šunce. Je to prostě lahoda :o))) Mňam :o) CHodím na to do jedné hospůdky, protože doma to mám zakázané… Právě pro ty sloučené chutě :o) Ale když se to dobře zapeče, tak to nevyteče… :) Tak to zkus…

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Vegan raw cheesecake


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Květáková polévka Květáková polévka
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz