Recept Krtkův dort

aneb Falešný krtkův dort

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krtkův dort

Postup

Postup - korpus:
Olej, cukr a žlouky utřeme do pěny. Přidáme lžíci rumu a ještě zamícháme. Mouku smísíme s kakaem a kypř. práškem. Tuto směs střídavě s mlékem přidáme do těsta. Na závěr lehce vmícháme sníh. Vlijeme do vymazané a kokosem vysypané kulaté formy o průměru cca 24 cm. Pečeme při teplotě 175°C asi 30 minut.

Po obvodu vychladlého korpusu vytvoříme nožem kruh (asi 1,5 cm od kraje. Vnitřek korpusu vydlabeme lžící do zvláštní mísy. Dáváme pozor, aby se nám na dně korpusu nevytvořily díry. Pokud se tak stane, vraťte na místo vydloubnuté těsto.

Postup:
Smísíme cukr, ztužovače a najemno nasekanou čokoládu. Do téměř ušlehané šlehačky vsypeme tuto směs a došleháme.
Banány rozkrojíme podélně na poloviny a vložíme je do vydlabaného korpusu. Na ně navršíme šlehačku s kousky čokolády a vytvoříme jakýsi kopeček. Na tento namačkáme jemně rozdrobený vnitřek korpusu.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 01.05.09 vloženo
  • 57935x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod.

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

Korpus:

  • 100 ml oleje
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce (sníh)
  • 1 lžíci rumu
  • 180 g polohrubé mouky
  • 2 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek
  • 125 ml mléka

Náplň:

  • 3 banány
  • 2 smetany ke šlehání (460 - 500ml)
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 40 g moučkového cukru
  • 70 -80 g čokolády na vaření

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Anice11 01.03.17 10:40

Čauky, mooooc dobrý recept! Zdědila jsem po mojí praprababičce recept na naprosto luxusní krtkův dort, recept najdete zde:
 http://krasna-anice.blog.cz/…-krtkuv-dort

Odkaz na uvaření

adisek9 22.01.15 17:08

dobre

Odkaz na uvaření

tlustá bába 30.06.13 23:09

Slíbila jsem a vyrobila velekrtinu. Korpus z jeden a půl násobku, náplň ze 3 šlehaček, 3 kysaných smetan a kousků čokolády, zpevněných želatinou za studena. A krtek si k tomu přidal jahody - prý letos poslední.
Jednou jsem dělala Krtkův dort z krabičky, takže mohu srovnávat. Krabici už nikdy!!!

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

Pavlínka19 27.06.13 15:02

Do korpusu jsem dala pár kapek Brandy, jinak jsem celý recept dodržela. Všem dort moc chutnal, prý byl jako z cukrárny :). Díky.
A omlouvám se za ne zrovna zdařené fotky, fotila jsem pod časovým nátlakem :D.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Krtkův dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Arikarie
3 příspěvky 02.05.14 12:40

Bananovy puding ted nejde moc sehnat, ale ten bananovy liker, to zni nadejne, vyzkousim a dam vedet. jupii jupii, diky za napad

Joris2
4 příspěvky 27.04.14 09:51

Kdyz jsem delal domaci krtkuv dort tak jsem do slehacky pridal bananovy liker.

Pavlínka19
15 příspěvků 26.04.14 23:31

@jolana Sice to nebyl můj dotaz, ale i tak děkuji za tip :).

jolana
5065 příspěvků 26.04.14 23:09

@Pavlínka19, banan pokap citronom a pridaj zelatinu a je to :mavam:

Pavlínka19
15 příspěvků 26.04.14 22:11
Banánová šlehačka

No, napadá mě jen přisypat třeba trochu banánového pudingového prášku, ale to asi není úplně „košer". Nebo možná přidat do šlehačky trochu uvařeného banánového pudingu? Jenže pak zase nebude tak nadýchaná… A co třeba banánový sirup, který se přidává do koktejlů? Doufám, že mé návrhy nejsou úplně mimo. :?

Arikarie
3 příspěvky 26.04.14 18:11

Taky jsem zkousela rozšmelcovat banan, ale tmavlo mi to a nebylo to tak pevne a lehke… tak budu ráda jeste za další tipy

casino
4486 příspěvků 17.04.14 21:43
Banánová šlehačka?

Svého času jsem se pokoušel (samozřejmě úspěšně) u svých prapotomků překonat nepřirozený odpor k rumu :) Šel jsem na to rafinovaně, právě přes banány:
6 větších banánů prohnaných přes struhadlo se smísí se 100g ml. cukru, šťávou z 1 citronu a panákem tuzemáku. Tato směska se následně vmíchá do šlehačky z 500ml smetany :palec:

di
2451 příspěvků 17.04.14 21:01

Arikarie: neumím, ale tipla bych si, že by se do šlehačky mohl přidat rozmělněný banán nebo dva a bylo by to lepší než nějaká příchuť z „pytlíčku“.

Arikarie
3 příspěvky 17.04.14 19:28
banánová šlehačka

Nepochybuju o tom, že trumfnout těsto z krabice není problém. oni tam ale maji takovy pytliček bananové příchuti do šlehačky. a banánová šlehačka x obyč šlehačka je rozdíl. umíte někdo udělat banánovou šlehačku??? :zed:

tlustá bába
1211 příspěvků 01.07.13 00:16

Třesky, plesky. Byla jsi první, kdo vařil! Tak kam se pohrabu! :mavam:

Pavlínka19
15 příspěvků 30.06.13 23:54
Krtkův dort

Tlustá bábo, ten se vám teda povedl! Vypadá nádherně, zasloužil by si být na hlavní fotce k receptu :).

tlustá bába
1211 příspěvků 28.06.13 20:22

Jo, kup si kýbl barvy, pár nových válečků… nějak jsem posledně nedávala pozor, nebo co… mělká nádoba… ale co zbylo, to bylo!!! Ňami!!! :lol: :lol: :lol:

Eja
3842 příspěvků 28.06.13 20:08

Bábo pekelná, já snad ještě jednou zkusím nepytlíkovou hrachovku :mrgreen: to rozmixtyčování na sarajevo mne dostalo, to si nenechám ujít :mavam:

tlustá bába
1211 příspěvků 27.06.13 20:56

Lůj pryč, Masox pryč, magi pryč, glutasol - no vůůůbec! Vařím hrách (někdy se špetičkou saturejky), pak osolím a vařím do rozpatlámo, trošinku jíšky, jsem-li zhůvěřilá, na kousku slaniny, vrhnu do hrachu, rozmixtyčuju na sarajevo, sůl, pepř, majoránka, česnek. Jakýpak štráchy. Ale, prosím si, houstičkové kostičky na másle.
@Zuzka1973 Mě chutnala i Francouzská, když do ní ještě dávali velrybí tuk (alespoň to psali) a knorrovská krémová pórková s kuřecími knedlíčky (je to asi 30 let, možná víc).
@Eja A vsadím se s Tebou, že holky všichni pochválili, kdežto od Tebe to brali jako samozřejmost. Nevděk světem vládne, bať, bať!
Krtečku, promiň! Udělám Ti za to parádní krtinu! :*

Zuzka1973
2294 příspěvků 27.06.13 19:31

@Eja @tlustá bába Jóóó… hrachovka - pytlíkačka je i u nás uznávaná… Kolikrát si říkám, když umí udělat hrachovku, která je moc dobrá, proč to nejde i s ostatníma? :think: :nevim:

Eja
3842 příspěvků 27.06.13 19:26

Já myslím, že krtečkovo dortík si žádá rokokové načinčání :think: Já mám s krtečkovým dortem blok- před více než 10 lety při velké domácí oslavě pro asi 30 lidí jsem u plotny přes dobré logistické zajištění potila krev a moje holka s tehdy partnerkou mého syna užíraly z načinčaných mis a s ledovým klidem patlaly krtka z pytlíku - to byl jejich jediný vklad… :cert: :mrgreen:

tlustá bába
1211 příspěvků 27.06.13 19:13

Taky ji vařím z hrachu (ale ještě častěji z velkokapacitního pytlíku), ale ta nostalgie! Ta kostková byla zázračná. Z jedné kostky jí byl kotel. Tedy - kdyby to náhodou četl Casino, ony to byly kvádříky! A myslím, že byly dva - v papírovém nazelenalém obalu.
A někomu jsem slíbila koprové čínské taštičky, tak ty budou, prosím, zítra.
Pardon, vím, že je tu krtkovo! Tak se, za trest, zavazuji, že ho upeču a neočinčám rokokově. :mavam:

Eja
3842 příspěvků 27.06.13 18:51

Za měsíc a dva dny mi bude taky :mrgreen: zůstanu u toho pytlíku :mavam:

birkana
1686 příspěvků 27.06.13 18:47

Mé předrahé stařeny - pamětnice (neb já ji v mých 56-ti létech pamatuji :mrgreen: ). Návod zhruba: Osmaž na loji(!) cibuli, přidej hladkou mouku a vyrob cibulovou jíšku. Tu zalij (tehdy tučnou polévkou) masoxem ve vodě. Rozmíchej. Musí zůstat dost husté. Přidej vařený hrách nebo zbytek již hotové hrachové kaše. Přidej česnek a majoránku. Rozmíchej na tu správnou hustotu, dostříkej maggi nebo jiné polkoření, přichuť glutasolem. A to by v tom byl čert :cert:, aby to nebylo ono 8o Náročnější přidejte houbový prášek. A osmažený chleba je podmínkou :idea:

P. S. Kdo nechce vařit předem namočený hrách, použije předvařený z krabice :twisted:

Eja
3842 příspěvků 27.06.13 18:33

Tak v kostkách ani já stařena nepamatuji :mrgreen: Ale jako jedna z mála nedoznala změn… :mavam:

tlustá bába
1211 příspěvků 27.06.13 18:07

Nepřekonatelná, ať děláš, co děláš! A ještě lepší byla ta v kostkách, ale tu pamatují asi už jen stařeny. :mavam:

Eja
3842 příspěvků 27.06.13 17:47

Já mám jediný pytlík, který lepší sama neumím - hrachovka od Vitany. Kostičky chleba osmahlé na oleji a prohozené s utřeným česnekem jako vložka..

Zuzka1973
2294 příspěvků 27.06.13 16:48

@birkana Krtkův dort je vynikající a na tu krabičku z obchodu zapomeň… :!
Kamarádka si to kupovala a nemohli si to vynachválit… Ale jen do doby, než jim tchyně udělala domácí :D
Když mi to vypravovala, tak to vlastně byl moment, kdy se ty dvě trochu skamarádily… Mladá pochválila doma dělaný a babča byla šťastná, že byla chválená a od tý doby je vídám častěji spolu, když jdou venčit děti a psa.

@Pavlínka19 U tebe se mi líbí, že si kolikrát troufneš na cokoli a vždy to vypadá, žes uspěla :)
Tak ať se daří i nadále :kytka:
A chválím, že se raději pustíš do přípravy bez těch krabiček…
Znám lidi, že to kupují, ale já našla kdysi odvahu jen v případě ovesných lívanečků (ani nevím, jestli se ještě dělají), bylo jich z toho pár a kdy jsm pak udělala prvně ty „opravdové“, divila jsem se, proč to lidi kupujou, když to jde levněji a kvalitněji doma… :D

Příspěvek upraven 27.06.13 v 16:59

Pavlínka19
15 příspěvků 27.06.13 15:25

Jé, děkuji :). Opravdu jsem nestihla vyfotit lépe, už i ten kousek na fotce jsem bráchovi brala od pusy. Na krabičkovou verzi nemám odvahu :).

birkana
1686 příspěvků 27.06.13 15:19

Fotky nejsou nejlepší, ale máš u mě :palec: za vyzkoušení :mavam: Chuť byla určitě úžasná :kytka:, tutově lepší, než toho nesmyslu z krabičky v regále hypersupermarketu :lol:

Labužník Ilis02
33 příspěvků 05.05.09 23:27
Re: Falešný krtkův dort

Tento recept mám již dlouho a je vynikající.Rodinka si ho oblíbila,občas použiji obdélníkovou formu,místo kulaté.Toto množství těsta bohatě postačí do dortové formy o průměru 27cm.Ztužovač šlehačky nepoužívám,vůbec tam nemusí být…

Kvetka
149 příspěvků 04.05.09 23:35
Re: Falešný krtkův dort

Proč falešný? Je pravější než pravý, protože nebude cítit po umělotině z krabice. Určitě vyzkouším.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Kuře na medu Kuře na medu
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz