Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
rendaska Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Postup - korpus:
Olej, cukr a žlouky utřeme do pěny. Přidáme lžíci rumu
a ještě zamícháme. Mouku smísíme s kakaem a kypř. práškem. Tuto směs
střídavě s mlékem přidáme do těsta. Na závěr lehce vmícháme sníh.
Vlijeme do vymazané a kokosem vysypané kulaté formy o průměru cca 24 cm.
Pečeme při teplotě 175°C asi 30 minut.
Po obvodu vychladlého korpusu vytvoříme nožem kruh (asi 1,5 cm od kraje. Vnitřek korpusu vydlabeme lžící do zvláštní mísy. Dáváme pozor, aby se nám na dně korpusu nevytvořily díry. Pokud se tak stane, vraťte na místo vydloubnuté těsto.
Postup:
Smísíme cukr, ztužovače a najemno nasekanou čokoládu. Do
téměř ušlehané šlehačky vsypeme tuto směs a došleháme.
Banány rozkrojíme podélně na poloviny a vložíme je do vydlabaného
korpusu. Na ně navršíme šlehačku s kousky čokolády a vytvoříme jakýsi
kopeček. Na tento namačkáme jemně rozdrobený vnitřek korpusu.
Recept je z kategorií: Dorty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
01.03.17 10:40
Čauky, mooooc dobrý recept! Zdědila jsem po mojí praprababičce recept na
naprosto luxusní krtkův dort, recept najdete zde:
http://krasna-anice.blog.cz/…-krtkuv-dort
30.06.13 23:09
Slíbila jsem a vyrobila velekrtinu. Korpus z jeden a půl násobku, náplň
ze 3 šlehaček, 3 kysaných smetan a kousků čokolády, zpevněných
želatinou za studena. A krtek si k tomu přidal jahody - prý letos
poslední.
Jednou jsem dělala Krtkův dort z krabičky, takže mohu srovnávat. Krabici
už nikdy!!!
27.06.13 15:02
Do korpusu jsem dala pár kapek Brandy, jinak jsem celý recept dodržela.
Všem dort moc chutnal, prý byl jako z cukrárny . Díky.
A omlouvám se za ne zrovna zdařené fotky, fotila jsem pod časovým
nátlakem .
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
3 příspěvky 02.05.14 12:40
Bananovy puding ted nejde moc sehnat, ale ten bananovy liker, to zni nadejne, vyzkousim a dam vedet. jupii jupii, diky za napad
4 příspěvky 27.04.14 09:51
Kdyz jsem delal domaci krtkuv dort tak jsem do slehacky pridal bananovy liker.
15 příspěvků 26.04.14 23:31
@jolana Sice to nebyl můj dotaz, ale i tak děkuji za tip
.
5065 příspěvků 26.04.14 23:09
@Pavlínka19, banan pokap citronom a pridaj zelatinu a je to
15 příspěvků 26.04.14 22:11
No, napadá mě jen přisypat třeba trochu banánového pudingového prášku, ale to asi není úplně „košer". Nebo možná přidat do šlehačky trochu uvařeného banánového pudingu? Jenže pak zase nebude tak nadýchaná… A co třeba banánový sirup, který se přidává do koktejlů? Doufám, že mé návrhy nejsou úplně mimo.
3 příspěvky 26.04.14 18:11
Taky jsem zkousela rozšmelcovat banan, ale tmavlo mi to a nebylo to tak pevne a lehke… tak budu ráda jeste za další tipy
Svého času jsem se pokoušel (samozřejmě úspěšně) u svých prapotomků překonat nepřirozený odpor k rumu
Šel jsem na to rafinovaně, právě přes
banány:
6 větších banánů prohnaných přes struhadlo se smísí se 100g ml. cukru, šťávou z 1 citronu a panákem tuzemáku. Tato směska se následně vmíchá do šlehačky z 500ml smetany
2451 příspěvků 17.04.14 21:01
Arikarie: neumím, ale tipla bych si, že by se do šlehačky mohl přidat rozmělněný banán nebo dva a bylo by to lepší než nějaká příchuť z „pytlíčku“.
3 příspěvky 17.04.14 19:28
Nepochybuju o tom, že trumfnout těsto z krabice není problém. oni tam ale maji takovy pytliček bananové příchuti do šlehačky. a banánová šlehačka x obyč šlehačka je rozdíl. umíte někdo udělat banánovou šlehačku???
Třesky, plesky. Byla jsi první, kdo vařil! Tak kam se pohrabu!
15 příspěvků 30.06.13 23:54
Tlustá bábo, ten se vám teda povedl! Vypadá nádherně, zasloužil by si být na hlavní fotce k receptu
.
Jo, kup si kýbl barvy, pár nových válečků… nějak jsem posledně nedávala pozor, nebo co… mělká nádoba… ale co zbylo, to bylo!!! Ňami!!!

Bábo pekelná, já snad ještě jednou zkusím nepytlíkovou hrachovku
to rozmixtyčování na sarajevo mne dostalo, to
si nenechám ujít 
Lůj pryč, Masox pryč, magi pryč, glutasol - no vůůůbec! Vařím hrách (někdy se špetičkou saturejky), pak osolím a vařím do rozpatlámo, trošinku jíšky, jsem-li zhůvěřilá, na kousku slaniny, vrhnu do hrachu, rozmixtyčuju na sarajevo, sůl, pepř, majoránka, česnek. Jakýpak štráchy. Ale, prosím si, houstičkové kostičky na másle.
@Zuzka1973 Mě chutnala i Francouzská, když do ní ještě dávali velrybí tuk (alespoň to psali) a knorrovská krémová pórková s kuřecími knedlíčky (je to asi 30 let, možná víc).
@Eja A vsadím se s Tebou, že holky všichni pochválili, kdežto od Tebe to brali jako samozřejmost. Nevděk světem vládne, bať, bať!
Krtečku, promiň! Udělám Ti za to parádní krtinu!
@Eja @tlustá bába Jóóó… hrachovka - pytlíkačka je i u nás uznávaná… Kolikrát si říkám, když umí udělat hrachovku, která je moc dobrá, proč to nejde i s ostatníma?

Já myslím, že krtečkovo dortík si žádá rokokové načinčání
Já mám s krtečkovým dortem blok- před
více než 10 lety při velké domácí oslavě pro asi 30 lidí jsem
u plotny přes dobré logistické zajištění potila krev a moje holka
s tehdy partnerkou mého syna užíraly z načinčaných mis a s ledovým
klidem patlaly krtka z pytlíku - to byl jejich jediný vklad…

Taky ji vařím z hrachu (ale ještě častěji z velkokapacitního pytlíku), ale ta nostalgie! Ta kostková byla zázračná. Z jedné kostky jí byl kotel. Tedy - kdyby to náhodou četl Casino, ony to byly kvádříky! A myslím, že byly dva - v papírovém nazelenalém obalu.
A někomu jsem slíbila koprové čínské taštičky, tak ty budou, prosím, zítra.
Pardon, vím, že je tu krtkovo! Tak se, za trest, zavazuji, že ho upeču a neočinčám rokokově.
Za měsíc a dva dny mi bude taky
zůstanu u toho pytlíku 
Mé předrahé stařeny - pamětnice (neb já ji v mých 56-ti létech pamatuji
). Návod zhruba: Osmaž na
loji(!) cibuli, přidej hladkou mouku a vyrob cibulovou jíšku. Tu zalij (tehdy
tučnou polévkou) masoxem ve vodě. Rozmíchej. Musí zůstat dost husté.
Přidej vařený hrách nebo zbytek již hotové hrachové kaše. Přidej
česnek a majoránku. Rozmíchej na tu správnou hustotu, dostříkej maggi nebo
jiné polkoření, přichuť glutasolem. A to by v tom byl čert
, aby to nebylo ono
Náročnější přidejte houbový prášek.
A osmažený chleba je podmínkou 
P. S. Kdo nechce vařit předem namočený hrách, použije předvařený z krabice
Tak v kostkách ani já stařena nepamatuji
Ale jako jedna z mála nedoznala změn… 
Nepřekonatelná, ať děláš, co děláš! A ještě lepší byla ta v kostkách, ale tu pamatují asi už jen stařeny.
Já mám jediný pytlík, který lepší sama neumím - hrachovka od Vitany. Kostičky chleba osmahlé na oleji a prohozené s utřeným česnekem jako vložka..
@birkana Krtkův dort je vynikající a na tu krabičku z obchodu zapomeň…

Kamarádka si to kupovala a nemohli si to vynachválit… Ale jen do doby, než jim tchyně udělala domácí
Když mi to vypravovala, tak to vlastně byl moment, kdy se ty dvě trochu skamarádily… Mladá pochválila doma dělaný a babča byla šťastná, že byla chválená a od tý doby je vídám častěji spolu, když jdou venčit děti a psa.
@Pavlínka19 U tebe se mi líbí, že si kolikrát troufneš na cokoli a vždy to vypadá, žes uspěla


Tak ať se daří i nadále
A chválím, že se raději pustíš do přípravy bez těch krabiček…
Znám lidi, že to kupují, ale já našla kdysi odvahu jen v případě ovesných lívanečků (ani nevím, jestli se ještě dělají), bylo jich z toho pár a kdy jsm pak udělala prvně ty „opravdové“, divila jsem se, proč to lidi kupujou, když to jde levněji a kvalitněji doma…
Příspěvek upraven 27.06.13 v 16:59
15 příspěvků 27.06.13 15:25
Jé, děkuji
. Opravdu jsem nestihla vyfotit lépe,
už i ten kousek na fotce jsem bráchovi brala od pusy. Na krabičkovou verzi
nemám odvahu
.
Fotky nejsou nejlepší, ale máš u mě
za vyzkoušení
Chuť byla určitě úžasná
, tutově lepší, než toho nesmyslu
z krabičky v regále hypersupermarketu 
33 příspěvků 05.05.09 23:27
Tento recept mám již dlouho a je vynikající.Rodinka si ho oblíbila,občas použiji obdélníkovou formu,místo kulaté.Toto množství těsta bohatě postačí do dortové formy o průměru 27cm.Ztužovač šlehačky nepoužívám,vůbec tam nemusí být…
149 příspěvků 04.05.09 23:35
Proč falešný? Je pravější než pravý, protože nebude cítit po umělotině z krabice. Určitě vyzkouším.