Recept Dokonalá bramborová kaše

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Dokonalá bramborová kaše

Úvod

V původním receptu podle Joela Robuchona je údajně psáno „přidat na každý kilogram brambor půl kilogramu másla“. Nevím… Když jsem ale viděl vedle šesti větších brambor čtvrtku másla , tak mi táhlo hlavou, že Joel Robuchon byl asi chabrus na hlavu. Omlouvám se mu, protože brambory nakonec bez problému do sebe pojaly celé máslo a jisto jistě by si smlsly i na další kostce téhož. Že jsem ho nedal víc, pak jenom proto, že v domě už dalšího nebylo. Kaši lze dochutit čímkoliv, dovedu si představit ořechy či oříšek, nebo parmazán…, zelené býlí (špenát asi neééé) a pýýýšou prý i červenou řepu!!!, ale u nás ji máme nejraději jen tak, s MÁÁÁSLEM :)
Zdroj: IHNED.cz

Postup

Brambory uvaříme VE SLUPCE v PŘESOLENÉ vodě (prý přijmou méně vody).
Jak jen to jde, ještě horké je oloupeme, rozšťoucháme a vymícháme pyré. Následně do pyré postupně vmícháváme na kostičky pokrájené STUDENÉ máslo. K vymíchání je prý nejlepší dřevěná vařečka… (já používám bambusovou)
Pokud chceme, kaši naředíme HORKÝM mlékem, dosolíme a můžeme ochutit jak komu libo…

Recept je z kategorií: Bramborové přílohy


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.03.13 vloženo
  • 41764x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg brambor varný typ „C“ („B“)
  • 0,25 kg másla ( = 250 g = kostka = 1ks = čtvrtka másla)
  • Smetana (mléko)
  • Sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 18.04.15 12:10

Po diskuzi pod podobným receptem jsem neodolala a vyzkoušela tuto snadnější a méně časově náročnou variantu od Casina :)
Také jsem neměla odvahu dát více, než jednu kostku másla, ale stejně jako Casino, jsem měla dojem, že brambory by si klidně ještě kus másla daly :D
Ale neriskovala jsem :)
Kaše je výborná, až bude více času, vyzkouším i tu pracnější verzi od Daduuja:

http://www.labuznik.cz/…ed-potatoes/

Kostka másla jako by se v bramborách totálně ztratila - ale výsledná kaše stojí za to.
Jednou za čas jistě neuškodí ;)
Chutná jako ta, co dělávala babička… :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 11.04.13 19:07

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Dokonalá bramborová kaše

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4466 příspěvků 07.04.13 23:42

Podle receptu jde o Dokonalou bramborovou kaši (brambory vařené ve slupce)
Podle postupu od AntonínZ (11 19.03.13 15:38) jde o Dokonalejší bramborovou kaši (brambory vařené v páře)
Podle toho, co napsal Roman Paulus v novinách, jde o Nejdokonalejší bramborovou kaši (brambory ve slupce pečené při 180°C v troubě). Má to docela logiku, že? :palec:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 19.03.13 21:29

Jen jestli to nebyla šklapka! Baba jedna nesympatická, hubená!

 
casino
4466 příspěvků 19.03.13 21:26
Pravdu máte oba!

:) Ta pavoučí žena byla Pepkova až druhá v pořadí…
První byla jakási Pepina Rejholcová a když jí to pak vyšlo v šoubyznysu, tak dala Pepkovi košem. Pepek ho vzteky sežral a tehdy poprvé mu hypertrofovalo předloktí, protože ten košík byl plnej spinachu! Následně udělal kariéru u filmu kde ho klofla klapka-Olive :mrgreen:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 19.03.13 21:12
-

Leda po prudké atace alergie na špenát!

 
gmp
1603 příspěvků 19.03.13 20:01
+

Oliva za svobodna. Provdaná Pepina. A basta.

 
tlustá bába
1204 příspěvků 19.03.13 18:08

@casino
Do kaše mouku a na suchou pánev, placka potěší.
@gmp
 Olivu!

 
AntonínZ  19.03.13 15:38
Je ještě jeden způsob

Jak brambory uvařit „ve slupce“ - oloupané. Zkusil jsem a funguje to, nevylouhují se, chuť je zachovaná. Oloupat, nakrájet a uvařit v páře, v pařáčku na knedlíky.
Na mou duši, doporučuju moc to zkusit.

 
casino
4466 příspěvků 19.03.13 14:41
Kdo ještě neohříval brkaši, ať do mě chlebem!

Vím, ohřívaná kaše (a brambory vůbec) není nic moc 8) ale tady podle tohoto receptu (nedal jsem do ní vůbec mléko, ač bylo v pohotovosti v hrnku uvařené) co zbyla včéra a dnes ohřátá je jak polífka ;) Určitě byste na to přišli sami, ale rád se podělím i o vlastní blbost :mrgreen:

 
gmp
1603 příspěvků 19.03.13 14:18
¨

Pokud mohu hovořit, tak bych rozhodně brambory v mundurkách nevařil. Než je pověřená osoba oloupe, tak vystydnou. Já je loupu před. Sleju vodu a okamžitě a střelhbitě tam vrazim máslo a žďuchám žďuchadlem dokaváde nezačne z mé osoby vycházet dým. Máslo horké brambory krásně sváže a vytvoří krásně žlutou formovatelnou hmotu.
To dá rozum, že špegát NÉÉ!
Kdo ještě v dnešních časech pochybuje o škodlivosti špenátu, nechť shlédne Pepka námořníka. Vzal si Pepinu!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz