Recept Palestinská bramborová kaše

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

V Palestýně chutná bramborová kaše úpně jinak. opravdu stojí za to jí připravit k pečenému kuřeti nebo hovězímu masu pro její zvláštní chuť.

Postup

Uvařené brambory rozmačkáme nebo rozmixujeme. Záleží na tom, jakou bramborovou kaši máme rádi.
Přidáme zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo (nebo šťoucháme horké brambory i s máslem), sůl, lisovaný česnek. Na záver přidáme limetkovou šťávu.
Přidat česnek, zakysanou smetanu či citron podle chuti )

Podáváme zdobené petrželkou nebo mátou, bylinkami podle chuti

Exkluzivní variantou je lehké postrouhání oblíbeným sýrem (ne moc pikantním, aby se netloukl s limetkou) a zapečeme pod grilem.

Recept je z kategorií: Bramborové přílohy

Nahlásit recept

  • 04.09.11 vloženo
  • 6843x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Ingredience

  • 1/2 až 3/4 kg brambor na bramborovou kaši (ne klihovatých)
  • 150 - 200ml zakysané smetany
  • 1PL limetkové (citronové) šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • 1PL másla (používám přepušťěné )
  • sůl
  • petrželka nebo jiná bylinka (podle chuti), obvzlášť výborné je s jemně nasekanou mátou .

Doporučená příloha

  • pečené kuře, pečené hovězí maso

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Palestinská bramborová kaše

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 20.09.11 19:54

jandule, to mas tento mlynek? http://www.gadgetrivia.com/…ood_mill.jpg. osobne jej pouzivam s oblibou…jenom pro ty co neznaji, nepouzivat mixer…misto bramborove kase vznikne dobre lepidlo :mrgreen:

wydri, moc pekny recept :palec:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.09.11 17:01

Jak mas? Ten cednik s klickou, nebo mackadlo? Oboji je super, jen ten cednik neni narocny na mackani. Souhlas, lepsi nez nez mixer :potlesk:

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 20.09.11 15:35

Objevila jsem nedávno kouzlo pasírovače. Bramborová kaše s tímto pomocníkem nemá chybu.

 
svato
1417 příspěvků 06.09.11 21:59

Drobku, aj my sme mali plynový sporák, ale babička používala také okrúhle liatinové platne, ja som tiež na nich piekla lokše.

 
Bento
794 příspěvků 06.09.11 00:02

Mne tiez trvalo kym som „vyskusal miestne brambory, uplne ine ako doma. Teraz som uz 8-o okukany , a najdem spravne. Len je problem ze tie lepsie sa tu povazuju za "luxusny“ vyrobok.
Napriklad Kipfler ( podobne ako nase rohlicky ) su v samoskach za A$ 5 kg = 90 CZK co je blaznovstvo.Tak treba chodit na trh.Tie cervene sa tu volaju Desiree.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.09.11 22:07

Ach wydro, tahle brkaše není, jak by mohla. :roll: Myslel jsem na bramborovou kaši jako takovou. Maminka jí vždycky dělala kotel, co zbylo, a vždycky zbylo, přidala se mouka a byly z toho přenáramné placky na oleji smažené. Kdysi to babičky dělaly přímo na tálu (to je ten placatý plát navrcju sporáku co se v něm topilo), a mazaly to povidly. No, my měli plynový sporák a tak jsem to neochutnal. :cry:
Co se druhů brambor týče, máme to tady jednoduché:

  1. Idahonebo russet potato, to jsou ty velké škrobnaté
  2. Yukon gold, mají žlutou slupku, lojovité, a když se vaří jako příloha, nebo když je na kostky nakrájím a rovnou hodím do omastku ani je neloupu, slupička je teninká.
  3. Red potatoes, teda červené brambory, taky se jedí i se slupkou. K dostání jsou drobné jak ping pongové míčky, ty se vaří tak jak jsou, nebo odrostlejší, ty je třeba nakrájet. Jsou méně lojovité než yukon gold, ale použití je vlastně stejné.


No a protože my rádi brsalát přímo kašovitý, děláme ho z těch škrobových. :think:
V páře vaříme právě yukon gold, po uvaření je hodím do hrnce, přidám máslo a mlíko, uvedu do varu a rozžďuchám.
Jo a taky je brkaše dobrá rozmíchaná s podmáslím místo s mlíkem. Taky děsná dobrota. :oops:

Příspěvek upraven 05.09.11 v 22:09

 
casino
4479 příspěvků 05.09.11 21:46

Také mě zaujaly ty Drobkovy vychytávky :palec:
Je-li z čeho vybírat, tak kupuji červené odrůdy, např. BELAROSA :palec:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.09.11 21:30

Pouzivam na vsechno jen limetky, take je miluju! S tou kurou ma drobek pravdu, ale ne kazdy strouhne neosetrenou kuru z citronu, tak jsem to ani nepsala. Ale on me to naucil , je to fakt neco !
S tim cesnekem je to na kazdem jednom. Palestinci davaji rozhodne jen cerstvy cesnek a ja take ho mam mnohem radeji. Abych ho snadno oloupala, „slapnu“ na strouzek nozem a slupka temer odpadne.
Jak slouchat kasi - drobku, varianty v postupu :-)
Brambory v pare - jeste jsem nezkousela, vyzkousim, ale az potkam nejake dobre. Zatim testuju a kupuju v trznici od kazdeho druhu a jeste ani jeden me neoslovil. Vsechny jsou bez chuti !!! :cry:

Drobku, tahle brkase je notoricky znama?

 
cookie123
253 příspěvků 05.09.11 21:22

Mně se tam líbí ta limetka:))) Já jsem na ně úchylná, normální závislák:)))

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.09.11 17:54

Opravdu krásné, děláme často (včera naposled). :potlesk:
Jen mám výhradu k mixování kaše, stane se to lepivým. Staré dobré šťouchadlo na brambory funguje líp. :think:
A jeden poznatek, kaše chutná líp, když se brabory nevaří ve vodě ale v páře, v pařáčku na knedlíky. Nevylouhují se tak.
A česnek, další varianta. Dát neoloupané stroužky na suchou pánev a nechat zhnědnout. Pak se lehce ze slupky vymáčknou, česneková chuť se takhle zvýrazní, potlačí čpavost nebo snad ostrost česneku, a navíc je tak měkký, že se snadno rozšťouchá do brambor. :lol:
Co se limetky týče, zkuste někdy nastrouhat něco kůry z limetky či citronu. Není to kyselé, ale ta chuť :roll:
Toto všechno není kritika receptu, jen něco poznatků a připomínek k přípravě ntoricky známé bramborové kaše.

 
jolana
5065 příspěvků 04.09.11 19:49

Wydro, to su chute. ti poviem…voni to delaj taky tak v libanobne a syrii..taka ta ludova origos varianta je ale oliv.olej ..a poriadne ho tam daju, ty brambory len rozmackane/roz­stouchane a este pepr mlety…pekny vecer :)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.09.11 15:01

Bento, krásná je na velké, ploché mise jako soucast stolování . Já budu dělat zítra v lasturách ! :-)

 
Bento
794 příspěvků 04.09.11 14:37

:palec: to vyzera vyborne :potlesk: odkladam

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Tatranské kuře Tatranské kuře
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Mrkvový salát Mrkvový salát
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz