Recept Palestinská bramborová kaše
wydra Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
V Palestýně chutná bramborová kaše úpně jinak. opravdu stojí za to jí připravit k pečenému kuřeti nebo hovězímu masu pro její zvláštní chuť.
Postup
Uvařené brambory rozmačkáme nebo rozmixujeme. Záleží na tom, jakou bramborovou kaši máme rádi. Přidáme zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo (nebo šťoucháme horké brambory i s máslem), sůl, lisovaný česnek. Na záver přidáme limetkovou šťávu. Přidat česnek, zakysanou smetanu či citron podle chuti ) Podáváme zdobené petrželkou nebo mátou, bylinkami podle chuti Exkluzivní variantou je lehké postrouhání oblíbeným sýrem (ne moc pikantním, aby se netloukl s limetkou) a zapečeme pod grilem.
Recept je z kategorií: Bramborové přílohy
- 04.09.11 vloženo
- 8972x zobrazeno
Čas přípravy
- 30 minut
Ingredience
- 1/2 až 3/4 kg brambor na bramborovou kaši (ne klihovatých)
- 150 - 200ml zakysané smetany
- 1PL limetkové (citronové) šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1PL másla (používám přepušťěné )
- sůl
- petrželka nebo jiná bylinka (podle chuti), obvzlášť výborné je s jemně nasekanou mátou .
Doporučená příloha
pečené kuře, pečené hovězí maso
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Palestinská bramborová kaše
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Palestinská bramborová kaše
jandule, to mas tento mlynek? http://www.gadgetrivia.com/…ood_mill.jpg. osobne jej pouzivam s oblibou…jenom pro ty co neznaji, nepouzivat mixer…misto bramborove kase vznikne dobre lepidlo
wydri, moc pekny recept
Jak mas? Ten cednik s klickou, nebo mackadlo? Oboji je super, jen ten cednik neni narocny na mackani. Souhlas, lepsi nez nez mixer
Objevila jsem nedávno kouzlo pasírovače. Bramborová kaše s tímto pomocníkem nemá chybu.
1454 příspěvků 6.9.11 21:59
Drobku, aj my sme mali plynový sporák, ale babička používala také okrúhle liatinové platne, ja som tiež na nich piekla lokše.
Mne tiez trvalo kym som „vyskusal miestne brambory, uplne ine ako doma. Teraz som uz
okukany , a najdem spravne. Len je
problem ze tie lepsie sa tu povazuju za "luxusny“ vyrobok.
Napriklad Kipfler ( podobne ako nase rohlicky ) su v samoskach za A$ 5 kg = 90 CZK co je blaznovstvo.Tak treba chodit na trh.Tie cervene sa tu volaju Desiree.
Ach wydro, tahle brkaše není, jak by mohla.
Myslel jsem na bramborovou kaši jako takovou.
Maminka jí vždycky dělala kotel, co zbylo, a vždycky zbylo, přidala se
mouka a byly z toho přenáramné placky na oleji smažené. Kdysi to babičky
dělaly přímo na tálu (to je ten placatý plát navrcju sporáku co se
v něm topilo), a mazaly to povidly. No, my měli plynový sporák a tak jsem
to neochutnal. 
Co se druhů brambor týče, máme to tady jednoduché:
No a protože my rádi brsalát přímo kašovitý, děláme ho z těch škrobových.
V páře vaříme právě yukon gold, po uvaření je hodím do hrnce, přidám máslo a mlíko, uvedu do varu a rozžďuchám.
Jo a taky je brkaše dobrá rozmíchaná s podmáslím místo s mlíkem. Taky děsná dobrota.
Příspěvek upraven 05.09.11 v 22:09
Také mě zaujaly ty Drobkovy vychytávky

Je-li z čeho vybírat, tak kupuji červené odrůdy, např. BELAROSA
Pouzivam na vsechno jen limetky, take je miluju! S tou kurou ma drobek pravdu, ale ne kazdy strouhne neosetrenou kuru z citronu, tak jsem to ani nepsala. Ale on me to naucil , je to fakt neco !

S tim cesnekem je to na kazdem jednom. Palestinci davaji rozhodne jen cerstvy cesnek a ja take ho mam mnohem radeji. Abych ho snadno oloupala, „slapnu“ na strouzek nozem a slupka temer odpadne.
Jak slouchat kasi - drobku, varianty v postupu
Brambory v pare - jeste jsem nezkousela, vyzkousim, ale az potkam nejake dobre. Zatim testuju a kupuju v trznici od kazdeho druhu a jeste ani jeden me neoslovil. Vsechny jsou bez chuti !!!
Drobku, tahle brkase je notoricky znama?
253 příspěvků 5.9.11 21:22
Mně se tam líbí ta limetka:))) Já jsem na ně úchylná, normální závislák:)))
Opravdu krásné, děláme často (včera naposled).



Jen mám výhradu k mixování kaše, stane se to lepivým. Staré dobré šťouchadlo na brambory funguje líp.
A jeden poznatek, kaše chutná líp, když se brabory nevaří ve vodě ale v páře, v pařáčku na knedlíky. Nevylouhují se tak.
A česnek, další varianta. Dát neoloupané stroužky na suchou pánev a nechat zhnědnout. Pak se lehce ze slupky vymáčknou, česneková chuť se takhle zvýrazní, potlačí čpavost nebo snad ostrost česneku, a navíc je tak měkký, že se snadno rozšťouchá do brambor.
Co se limetky týče, zkuste někdy nastrouhat něco kůry z limetky či citronu. Není to kyselé, ale ta chuť
Toto všechno není kritika receptu, jen něco poznatků a připomínek k přípravě ntoricky známé bramborové kaše.
5068 příspěvků 4.9.11 19:49
Wydro, to su chute. ti poviem…voni to delaj taky tak v libanobne a syrii..taka ta ludova origos varianta je ale oliv.olej ..a poriadne ho tam daju, ty brambory len rozmackane/rozstouchane a este pepr mlety…pekny vecer
Bento, krásná je na velké, ploché mise jako soucast stolování . Já budu dělat zítra v lasturách !