Recepty - maracuja
Více z Ovoce ».

Maracuja známe také jako: mučenka jedlá, marakuja, marakuya, maracuya
Původ maracujou: BrazílieRecepty s maracujou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna Maracuja a víno
Maracuja neboli mučenka jedlá je původem z Brazílie, dnes se pěstuje i na ostatních místech na tropických a subtropických plantážích. Maracuja roste jako liána, která má na sobě plody purpurové, někdy namodralé, barvy kulatého až oválného tvaru. Konzumuje se sklovitá dužnina (míšek) světle oranžové barvy se semeny, která je uvnitř plodu. Maracuja je zdrojem vitamínů A, B a C, vápníku, fosforu, železa, vlákniny a sacharidů. Zlepšuje funkci srdce a snižuje výskyt některých druhů rakoviny.
Rady při nákupu
Maracuju koupíte v obchodech s ovocem a zeleninou, supermarketech i na tržnicích. Kupujte ji raději zralou, lehce měkkou,jinak je potřeba ji nechat při pokojové teplotě dozrát. Slupka je sice krásně lesklá a hladká, ale ke konzumaci musí zvrásnět. Při nákupu dejte pozor, ať nekupujete nahnilé nebo poškozené kusy.
Využití v kuchyni
Míšek maracuji se po rozkrojení vyjídá lžičkou. Hodí se do velkých ovocných mís s ostatními druhy ovoce, ale uplatní se i v míchaných koktejlech, džusech, džemech, zmrzlině, dezertech či nepečených chlazených piškotových moučnících. Výborný je recept na Pave de Maracuja nebo na mučenkový krém s mátovou čokoládou. Maracuja se hodí na různé exotické recepty.
Skladování
Marakuju skladujte v lednici, v teple se rychle kazí. Ošetřená však vydrží v lednici, při teplotě 5-7°C i měsíc.
Sezóna
Marakuju zakoupíte v obchodech především v letních měsících.
Maracuja a víno
Maracuja dodá vínu navinulou chuť. Důkazem je toho např. bílé víno a Maracuja - Rosé Sucette.
Vynikající nepečený řez, který se nepodařilo zkazit ani Esmeraldě
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz