Recept Předvánoční trifle

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Předvánoční trifle

Úvod

Experimentovala jsem s první várkou https://www.labuznik.cz/…co-crinkles/ a pár jich nechala. Ztvrdnou a už nikdy nezměknou. V lednici se mi nějak přemnožily pomeranče, bylo tam granátové jablko, včera jsem koupila mučenky(maracuju). A dnes odpoledne jdu na sousedskou předvánoční návštěvu.
No a tak vlastně vznikl tento recept - je to tak trochu online reportáž, na vrstvení teprve dojde a foto bude taky až dodatečně. Ale bude.
Recept vkládám teď, protože 1. jsem uklidila kuchyň ( ev. se můžete osprchovat, záleží na technice dobývání granátového jablka), 2. zapomněla bych suroviny, 3. pak už nebude čas.
Pokud máte pocit, že je to tak trochu " co dům dal"…tak máte pravdu.

Postup

Mascarpone s kysanou smetanou, cukry a ztužovačem vyšleháme, odložíme do lednice.

Uvaříme vanilkový pudink, za občasného promíchání necháme zchladnout a odložíme do lednice.

Plátky želatiny necháme nabobtnat v cca 3 lžících vody pár minut, přidáme část pomerančové šťávy, zahřejeme, nevaříme, přidáme zbytek pomerančové šťávy, promícháme a nalejeme do ploché misky, vrstva cca 1-2 cm, po ztuhnutí budeme sekat nadrobno. Dáme ztuhnout.

Maracuju a granátové jablko vypreparujeme každé zvlášť do mističek, můžeme ev. přisladit medem, nejlépe z pomerančových květů. ( Můžeme použít jen jedno ovoce, ale měla jsem jen tři mučenky a to by nestačilo). Dáme chladit.

Čokoládovou polevu ( v mém případě zbytek) rozehřejeme, nalijeme na alobal, počkáme až skoro ztuhne a tvořítky vykrájíme hvězdičky, stromečky apod. Necháme úplně ztuhnout a pak jemně tvary vyjmeme a odložíme do chladu.

Čokoládové sušenky - v mém případě ty testovací jinak nepoužitelné - nahrubo rozemeleme/roz­drtíme. Před vrstvením lehce promneme s granátovou ev. pomerančovou šťávou jako na drobenku.

Po ztuhnutí pomerančové želatiny - to trvá nejdéle - vrstvíme do skleněných mističek/skleniček dle fantazie.
Dospod sušenkovou drobenku, pak pudink, nasekané pomerančové želé, opět trochu sušenek, pak vrstva šlehaného mascarpone promíchaná s granátovým jablkem/ maracujou.

Pokud se pokusíme z uvedeného množství získat 6 porcí, tak navrch přidáme ušlehanou šlehačku s trochu cukru - to jsem neměla v plánu.


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.12.14 vloženo
  • 2752x zobrazeno

Čas přípravy

  • dlouhá

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200 g mascarpone
  • 190 g 12% zakysané smetany
  • 1 vrchovatá PL želatinového ztužovače za studena (Oetker)
  • 1 vanilkový cukr + další dle chuti
  • cca 2 dcl pomerančové šťávy
  • 3 plátky želatiny
  • 1 vanilkový pudink ( já Oetker s "pravou vanilkou")
  • 4 dcl mléka
  • cukr dle chuti
  • maracuja
  • granátové jablko
  • čokoládová poleva či jiné zdobení dle fantazie
  • čokoládové sušenky - viz úvod

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 21.12.14 11:25

Foto zde.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Předvánoční trifle

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
394 příspěvků 21.12.14 20:08

Mandarinky v kompotu nejsou loupané, myslím. To jsem zjistila, když jsem se právě neúspěšně pokoušela o loupání dílků do mandarinkového karamelu, což je spíš karamelový mandarinkový sirup. Nakonec jsem je tam vztekle mrskla celé, ty dílky a ejhle, za chvilku vypadaly stejně, jako ty z kompotu, jako oloupané. proto píšu, že bych jepoválela v nějakém sladkém nálevu.

 
Eja
3811 příspěvků 21.12.14 17:36

@daduuja no jejda, nad tím jsem nikdy nepřemýšlela, ale máš pravdu, jak?
princip svlékání rajčat - horká…studená…?
dílky v mandarinkovém kompotu nevypadají, že by technika bylo okrájení slupky a pak vybrání filátek, jsou docela jako oloupaná…
hm…
ctěné Casino neví? :mavam:

 
daduuja
1137 příspěvků 21.12.14 17:25

Ani já neloupu, protože to nejde :-), zajímalo by mě, jak loupou nebo spíš zbavují se v průmyslovém zpracování do kompotů?
Pokaždé si představuju ty malinké štíhlé prstíčky Číňanek sedících u pásu linky :-)

 
Eja
3811 příspěvků 21.12.14 16:13

@hippolyta dostala…jako bych Tě slyšela když jsem se podívala na fotku… :mavam:

 
hippolyta
394 příspěvků 21.12.14 16:11

Teda teď jsi mě fakt dostala :- ))). No, já bych ty dílky mandarinky vyválela v trošce cukrového sirupu, ty bílé nitky zmizí. Vyloupávat filátka z mandarinky jsem zkusila jen jednou a po první mandarince jsem to - no, slušně řečeno vzdala. Jinak to vypadá báječně.

 
Eja
3811 příspěvků 21.12.14 16:06

Daduuja + Hippolyta :hug:
Dívky, já vás obě slyším - co ten dílek mandarinky? :,(
Jo, špatně. Vím to. Pomeranč na vyfiletování dílků došel a čas se taky začal krátit. Ale při „kolmém bagrování“ to bylo velmi dobré. Ta neplánovaná skoro neslazená šlehačka nahoře nakonec byla dobrý nápad.
Dámy, krásné Vánoce

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Květáková polévka Květáková polévka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz