Recepty - libeček

Recepty s libečkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Libeček se celým názvem nazývá libeček lékařský a patří mezi zelené koření, které je u nás poměrně dost využívané. Nať libečku je na první pohled podobná nati petrželové, ale je o poznání větší (dosahuje výšky až 2 metry). Větší jsou jednotlivé stonky (dužnaté oddenky) i lístky na nich. Libeček je také aromatičtější než petržel. Roste na vlhkých místech, má hluboké rozvětvené kořeny. Rozmnožuje se pomocí semen nebo oddenků (urýpnutím z celého trsu). Na zimu listy zežloutnou a uschnou, ale z jara vyrazí znovu. Libeček obsahuje vitamín C a další vitamíny a nerostné látky. Jeho výživná hodnota je ale nepatrná (i vzhledem k používanému množství), hlavní význam spočívá v dochucování a zdobení pokrmů. užívá i Také se užívá v lidovém léčitelství - kořen se mele do žlučníkových čajů, doporučuje se i proti nadýmání a při zánětech močového ústrojí.

 Rady při nákupu

Libeček se u nás běžně pěstuje na zahrádce. K dostání je ale i v prodejnách zeleniny, v zahradnictvích, na trzích a v supermarketech. V obchodě je k dostání i jako sušený (balený v papírových sáčcích) nebo jako součást polévkových koření. Při nákup čerstvého je třeba dát pozor, aby nebyl ovadlý a zežloutlý. Také sušený by měl mít jasně zelenou barvu.

 Využití v kuchyni

V kuchyni se používají všechny části libečku. Nejobvyklejší jsou ke zpracování čerstvé i sušené listy, využívají se ale i oddenky a kořeny. Patří k nejaromatičtějším „zeleným natím“. Proto se užívá ke kořenění hnědých i bílých vývarů a dalších polévek - Polévka z vaječné jíšky, do omáček, dressingů, salátů a k pečenému masu - Vykostěný jehněčí hřbet s bylinkami nebo k dušené zelenině. Někdy se přidává (ve formě celých větviček) i k marinádě na nakládání mas. Oddenky a kořeny se používají na výrobu polévkového koření. Libeček můžeme používat v čerstvém i sušeném stavu (celý, mletý nebo drcený). Zelené části libečku (hlavně listy) se z rostliny odřezávají v sezóně (v létě). Sušení se provádí při teplotě do 35 °C.

 Skladování

Kratší dobu ho můžeme uchovávat ve sklenici s vodou, aby neovadl. Na delší dobu se doporučuje uchovávat konzervovaný, zejména sušený. Koření z něj uchováváme v dobře těsnících skleněných, porcelánových nebo plechových nádobách na temném a suchém místě. Sluneční svit způsobuje ztrátu svěží barvy.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 
honza39
31 příspěvků 27.10.11 21:14
česnek medvědí

Tato rostlina je čím dál větší hit, ale nemohu ji sehnat, tedy její cibulky, nebo semeno. Má někdo nějaký tip, kde ji získat ? Děkuji předem.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 Další »

Reklama


Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Květáková polévka Květáková polévka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz