Recepty - libeček

Recepty s libečkem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Libeček se celým názvem nazývá libeček lékařský a patří mezi zelené koření, které je u nás poměrně dost využívané. Nať libečku je na první pohled podobná nati petrželové, ale je o poznání větší (dosahuje výšky až 2 metry). Větší jsou jednotlivé stonky (dužnaté oddenky) i lístky na nich. Libeček je také aromatičtější než petržel. Roste na vlhkých místech, má hluboké rozvětvené kořeny. Rozmnožuje se pomocí semen nebo oddenků (urýpnutím z celého trsu). Na zimu listy zežloutnou a uschnou, ale z jara vyrazí znovu. Libeček obsahuje vitamín C a další vitamíny a nerostné látky. Jeho výživná hodnota je ale nepatrná (i vzhledem k používanému množství), hlavní význam spočívá v dochucování a zdobení pokrmů. užívá i Také se užívá v lidovém léčitelství - kořen se mele do žlučníkových čajů, doporučuje se i proti nadýmání a při zánětech močového ústrojí.

 Rady při nákupu

Libeček se u nás běžně pěstuje na zahrádce. K dostání je ale i v prodejnách zeleniny, v zahradnictvích, na trzích a v supermarketech. V obchodě je k dostání i jako sušený (balený v papírových sáčcích) nebo jako součást polévkových koření. Při nákup čerstvého je třeba dát pozor, aby nebyl ovadlý a zežloutlý. Také sušený by měl mít jasně zelenou barvu.

 Využití v kuchyni

V kuchyni se používají všechny části libečku. Nejobvyklejší jsou ke zpracování čerstvé i sušené listy, využívají se ale i oddenky a kořeny. Patří k nejaromatičtějším „zeleným natím“. Proto se užívá ke kořenění hnědých i bílých vývarů a dalších polévek - Polévka z vaječné jíšky, do omáček, dressingů, salátů a k pečenému masu - Vykostěný jehněčí hřbet s bylinkami nebo k dušené zelenině. Někdy se přidává (ve formě celých větviček) i k marinádě na nakládání mas. Oddenky a kořeny se používají na výrobu polévkového koření. Libeček můžeme používat v čerstvém i sušeném stavu (celý, mletý nebo drcený). Zelené části libečku (hlavně listy) se z rostliny odřezávají v sezóně (v létě). Sušení se provádí při teplotě do 35 °C.

 Skladování

Kratší dobu ho můžeme uchovávat ve sklenici s vodou, aby neovadl. Na delší dobu se doporučuje uchovávat konzervovaný, zejména sušený. Koření z něj uchováváme v dobře těsnících skleněných, porcelánových nebo plechových nádobách na temném a suchém místě. Sluneční svit způsobuje ztrátu svěží barvy.

 
Váš příspěvek
honza39
31 příspěvků 27.10.11 21:14
česnek medvědí

Tato rostlina je čím dál větší hit, ale nemohu ji sehnat, tedy její cibulky, nebo semeno. Má někdo nějaký tip, kde ji získat ? Děkuji předem.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 3 4 5 6 7 Další »

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz