Recept Cibulačka

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Cibulačka

Úvod

Dobře uvařená cibulačka vám přiblíží chuť Francie.

Dá se použít již připravený hotový vývar zmrazený v tlačenkových pytlících - já vařím vždy jednou za čas, když koupíme hovězí čtvrtku - je to záležitost tak na dva až tři dny.

Postup

Cibule oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Osmažíme do zlata na olivovém oleji. Zalijeme hotovým hovězím vývarem zbaveným tuku.

Povaříme s přídavkem sušeného libečku, soli a pepře asi tak 5-10 min. Nakonec přidáme čerstvou zelenou petrželku sekanou na drobno a polévkové koření (když už se nevaří).

Rohlíky se nakrájejí na kolečka (špičky ne) a máčí ve rozšlehaném vejci (může být mírně přisolené), hned se vkládají do rozpáleného oleje na pánev, smaží do zlata po obou stranách.

Polévka se podává s „pavézkami“z roh­líků, posypaná parmazánem.

V naší rodině patří k nejžádanějším.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 11.05.06 vloženo
  • 134132x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 4 velké nebo 6 středních cibulí
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • olivový olej
  • libeček, pepř - bílý mletý, sůl, zelená petrželka
  • 10 dg parmazánu
  • 2 starší rohlíky
  • 1-2 vejce
  • kdo rád - polévkové koření Maggi (nebo jiné)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jari 01.04.13 08:05

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Cibulačka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
kamilio
548 příspěvků 26.10.12 23:58
Re: cibulačka z Francie

Dá se udělat i drobná změna, že se na hotovou polévku dá opečený toust, posype se hustě parmazánem a na chvilku se to celé strčí pod gril. :)

 
marmelada
1643 příspěvků 07.04.09 18:33
Re: Cibulačka

Moc dobrá, trošku jsem to prokombinovala s receptem od babi a uvařila. Foto a recept jsem dala do blogu s odkazem na tvé autorství.

 
Kely
186 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka

polévka bude určitě moooc dobrá vyzkouším

 
evula
17 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka-Esmeraldo

Esmeraldo, moc díky!

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka - Evula,

tady .

 
evula
17 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka

Prosím vás, moc by mě zajímal ten recept na cibulovou polévku od Babi, ale vůbec ho nemůžu najít (to je moje potíž tady, nikdy nemůžu najít nic, asi jsem na to neschopná), můžete mi někdo pomoct? Předem děkuji.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka

Když už jsme u toho, Ivo, ono to také může dopadnout tak, že se milá cibule rozpatlá na jakousi základogulášovou kaši a to je pak taky špatně. Záleží na množství tuku (relativně dost) a na teplotě. Aby to bylo tak akorát, chce to trochu vyzkoušet. Ale žádná věda to není. Ze syrové cibule bych udělala raději něco jiného.

 
Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka - lidičky...

…určitě to není kritika, pouze přátelská debata…:-)))…jen Vám musím říct, že jsem si to neuměl představit…já se ji vždy snažil „dusit“ co nejkratší dobu (jen aby změkla a byla sklovatá) a stejně tak jsem ji vždy i dostával v restauracích (jednou v Brně mi ji tam dokonce (omylem) dali syrovou - to byla jízda…hihi). Ale rád se nechám přesvědčit, vyzkouším a budu referovat…

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka - Jandule,

jsem ráda žes to nepochopila jako kritiku, byl to spíše jenom takový malý postřeh. I já (aspoň občas) počítám kalorie a cholesterol. Ale myslím že cibule karamelizuje v oleji jinak než na másle.
Co se týče „zdravé výživy“ jsem asi na stejné vlnové délce. Nesmí se to přehánět. …a Ivo… tu cibuli až do hněda. Já ji tam nechám cca 40 minut. Pak je to ta správná francouzská.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka - Ivo

Urcite do zlatova az hneda. Je tady recept na cibulacku od Babi (Cibulova pochoutka z Francouzskeho bistra). Tam najdes postup, jak cibuli velice pomalu zkaramelizovat a tim dosahnes naprosto jedinecne silne chuti (proste ta cibulacka by vzbudila i mrtveho:-) Trva to dost dlouho, ale doporucuji abys to zkusil. Tahle polevka od Babi patri u nasi rodiny i navstev dlouhodobe k nejzadanejsim.

 
Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka - Jandule a ostatní...

…a opravdu tu cibuli trápíte až do zlata?…

 
jau
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka

To taky není pravda:-)))))))))))))) Tím se ohání někdy můj muž, když ho chci víc přivykat na zeleninu:-)))))))))))))))))

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka

Neberu, dokonce občas tvrdím, že co je zdravé není k jídlu.

 
jau
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka- jandule

Toho másla tam přece nedáš kilo…Kousek másla ničemu neublíží. Nesmíš tu zdravou výživu brát tak smrtelně vážně:-))))))))))))))

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka

Asi máš pravdu, a zřejmě by to bylo s máslem i lepší, ale co cholesterol?

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Cibulačka - Jandule,

tato polévka (French Onion Soup) je velice oblíbená i u nás. Vyrábím ji vždy když mi můj synek přivleče někde z farmy pět kilo cibule najednou.
Jen bych si dovolila podotknout: pochybuji že to Francouzi budou dělat na olivovém oleji. Jsou posedlí máslem. :-))))

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Losos na česneku se sojovkou


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Chilli con carne Chilli con carne
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz