Recept Cibulačka 2
Myák Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Cibule oloupeme, nakrájíme na kolečka. Kolečka osmahneme na rozpáleném oleji do zlata. Když je cibule zlatavá, tak přilejeme vodu a uvedeme do varu. Do vařící vody vhodíme kostky hovězího vývaru a vaříme tak dlouho, až je cibule měkká (pozor, nerozvařit). Housku nakrájíme nakrájíme na malé toustíky (jako kdybychom krájeli veku). Tyto toustíky poklademe na plech, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme do trouby zapéct. Toustíky pak vkládáme do horké polévky přímo na talíř.
Recept je z kategorií: Zeleninové polévky
- 30909x zobrazeno
Čas přípravy
- 30 minut
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 4 střední cibule
- 3 kostky hovězího vývaru
- 3 lžíce oleje
- 2 housky
- 50 gramů tvrdého sýra
- 1,5 litru vody
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku2.1.17 11:15
Ruku na srdce, rozvařit cibuli ve vodě a fláknout do ní masox je opravdové kulinářské zoufalství, které by Pohlreicha dohnalo k sebevraždě. Pokud to děláte z vývaru, pak záleží na tom, jak umíte udělat vývar. Jinak to bude mdlé. Rozmixování, jakkoliv jsem proti němu, je tentokrát nutné, protože takové množství cibule jinak bezpečně do pusy nedostanete. Trochu to zachraňují ty sýrové krutony, jinak nic moc.
Líbí se mi4.10.14 09:42
Cibuli jsem dusila na rozškvařené slanině. Nakonec jsem mírně rozmělnila tyčovým mixérem. Toustíky jsem nepekla nasucho v troubě, ale na pánvi v tuku (jako topinky). Po otočení jsem nechala na opečené straně rozpustit strouhaný sýr (Královský uzený). Ještě jsem přizdobila pažitkou a smaženou cibulí (na kolečka).
Otázky pro znalce: Co to znamená „velká cibule“? Kolik váží či
měří? Letos jsem pěstovala maxi odrůdu, jejíž cibule po očištění
váží v průměru 550 g (viz foto). Prý dorůstá až na 750 g. Jako
obvyklou váhu obyčejné žluté kuchyňské cibule „beru“ 100 g; tedy
velká cibule bude snad okolo 200 g . Já jsem tuto polévku vařila z 800 g již
očištěné cibule. Vývaru jsem použila o něco více. A polívečka byla
dobrá!
.
Diskuse k receptu Cibulačka 2
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Cibulačka 2
1 příspěvek 12.1.22 15:48
Tak tak, čtyři cibule a tři kostky masoxu to je fičák ???? to raději den o hladu. Není nad vývar z masa nebo kořenovky. Bože můj kdo všechno dnes zkouší vařit. Cibulačka je výborná staročeská polévka, tak dříve také asi nedávali Masox ne?
@casino, ono to pravidelné a časté vaření vývaru je u mě způsobeno hlavně tím, že:
a) vařím na kachlovém kuchyňském sporáku, který zároveň krom ohřevu plotny též vytápí 2 místnosti - přes zimu tedy může být osmilitrák (z kila kostí mám asi 5 - 5,5 l vývaru) na kamnech kdykoli a téměř jakkoli dlouho. V létě používám PB, takže je i těch polévek méně.
b) zahuštěná polévka je u nás přes zimu na denním pořádku (snídaně, svačiny), omáčky jakbysmet. Takže je spotřeba vývaru i ve dvou lidech slušná.
c) v řeznictví, kam pravidelně jezdím, jsou vepřové kosti (lopatky, žebra, dlouhé kosti po vykoštění ramínka a kýty) vždy k dostání. Mívám je přibaleny nádavkem k neprodanému ořezu, který kupuji pro kočky.
@birkana
a bez uzardění přiznávám,
že až na čestné nečetné výjimky vývary pro spešl použití
nevařívám. U nás je vývar spíše vedlejší mrazákový produkt (při
bourání) a než dám kostičky k ožužlání smečce, tak je napřed řácky
vyvařím 
Možná i proto, že suroviny vařívám
dohromady stylem čína 
Smekám
(Rozdíl vývaru z kostí vs. masa má logiku, ale je pro mě novum
@casino, vařit polévky jen z vody samozřejmě lze a pro některé diety je to dokonce nutné.
Jestli je lepší vývar z řídkých vepřových kostí či z hovězích? Ono (alespoň pro mne) dost záleží na dalším použití. Do polévek, jako jsou luštěninové, obilninové, některé zahuštěné zeleninové a k přípravě omáček je pro mne vhodnější vývar z těch vepřových. Je méně výrazný a nezastírá chuť ostatních surovin. Z hovězích kostí pak dělám polévky bez jíšky s různými zavářkami, česnečku a vývar použiji k „nastavení“ šťávy k hovězímu pečenému a dušenému. Vývary jako drůbeží, rybí a zeleninový také dělám, ale opravdu zřídka, jsou-li potřebné suroviny k dispozici.
V každém případě by ale měla rozhodovat naše chuť a zvyklosti, tedy nechutná-li nám vývar z vepřových kostí (pozor, z vepřového masa chutná jinak!), použijme ten „náš“ oblíbený.
Možná by na toto téma mohl přispět některý ze zdejších profi-kuchařů a rozšířit tak (nejen) moje znalosti.
@birkana
No, Masox mám sice rád, ale jsem snad kouzelník, když dokážu uvařit tůůůze jedlou cibulačku i z vody?
K tomu vývaru z VEPŘOVÝCH kostí:
Zdenda se občas chová jako brávek, ale na
rozdíl od vývaru z prasete ho mám docela rád 
Jistěže lze uvařit dobrou polívku i z tohoto vývaru
Zdenda P. často prezentuje, že lepší je jakýkoli vývar, než nevývar
@van.Thomas, pokud je tvůj příspěvek v Uvaření zaměřen také na moje provedení této polévky, pak věz, že zakládám-li vývar B (pro bílé polévky), použiji kosti vepřové, sůl, celý pepř, cibuli, mrkev, petržel a celer. Pro vývar A (pro polévky hnědé), což je tento případ, dám kosti hovězí, ostatní jako u předešlého. Po zavaření nechám „převalovat“ na okraji plotny (teď přes zimu stojí hrnec na kamnech každý týden). Jakou alchymii v tom hledáš?
P. S. Ten, kdo spěchá, jistě použije průmyslový výrobek. Např. některá gastrobalení pro vývařovny obsahují docela kvalitní směsku
.