Recept Cibulačka od Hradišťa Pra

(Hodnoceno 3x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Cibulačka od Hradišťa

Úvod

Takto vařila cibulačku praprabába a vaří ji prabába a bába mých vnoučat :-)

Postup

Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dozlatova
Přidáme mouku a usmažíme tmavší zásmažku
Zalejeme vroucí vodou, osolíme a dostatečně povaříme

Čím více je cibule rozvařená, tím lépe
Do polévky lze zavařit nudle, jsou-li jaké k dispozici

Zdroj: uveden v úvodu

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.09.10 vloženo
  • 15123x zobrazeno

Čas přípravy

  • krátká

Ingredience

  • tuk (vepřové sádlo, ale kačení je lepší, olej)
  • cibule
  • hladká mouka
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 28.12.12 09:54

Základní recept jsem jen doplnila velkou hrstí sušených hříbků (předem povařených ve vodě) a osmaženými kostkami bílého pečiva. Měli jsme ji dnes k snídani a mohu jen doporučit - jednoduchá příprava a báječná chuť.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 17.08.12 21:05

Ačraj, vaše přání jest mi rozkazem (poprvé a doufám že naposledy :-)

Jemná biela hustá cibuľačka

Ingredience
trošku masla (osminka)
1 veľká červená cibuľa (alebo šalotka)
1 veľká žltá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1,5 litra zeleninového vývaru štipka soli
4 stredne veľké zemiaky
1 polievková lyžica (PL) domácej vegety
1 dl smotany na šľahanie
2 PL hladkej múky na zahustenie

Postup
Obe cibule osmahneme do sklovita aj s nakrájaným cesnakom na masle (NESOLÍME ešte). Cibuľu nemiešať divoko, musí sa trošku pripiecť a pustiť „cukor“. Keď cibula chytí farbu – mierne do hneda – miestami, tak zaliať vriacim zeleninovým vývarom (môže byť aj z bujóna). Teraz môžeme osoliť a okoreniť (trošku).

Zemiaky nakrájame na kocky (cca 1×1 cm) a polovicu pridáme variť do polievky. Medzitým dáme do druhého menšieho hrnca variť aj zvyšnú polovicu zemiakov. Pozor, zemiaky dáme do už vriacej a osolenej vody. Nie do studenej, lebo by sa ich chuť vyvarila do vody. Do misky dáme smotanu, prilejeme tolko isto vody, dáme 2 PL hladkej múky a vymiešame do hladka.

Polievku zozmixujeme ponorným mixerom a pridáme smotanu vymiešanú s múkou a privedieme znova do varu. Dochutíme vegetou a pridáme uvarené zamiaky a necháme vychladnúť. Pri podávaní môžeme posypať opraženými slnečnicovými semiačkami (nasucho na panvici), alebo krutónkami.



Mám už také navaříííno… Čerstvá je vynikající!!!
Skoro jako CIBULAČKA OD HRADIŠŤA, když se udělá na másle a přidá do ní česnek, smetana a nakostečkované zemáky.
Na rozdíl od Ačraj já dodržím i postup a podávat se bude až zítra…, třeba bude ještě lepší :palec:

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 17.08.12 14:34

Cibulačka od Hradišťa

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Cibulačka od Hradišťa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 17.08.12 19:15

Dando, nejsme příbuzné? Můj prapředek se jmenoval stejně. ;-)
P. S. Jsem zvědavá, jak dlouho tu ten recept, resp. diskuse, zůstane. ;-)

Příspěvek upraven 17.08.12 v 19:16

 
danda  17.08.12 19:12

Jako kdyby byl můj předek, P. I.Tomec, v hrobě se obracející :-) nechápu, co má tahle cibulačka společného s hucmanem, a ke kterému receptu vlastně patří fotka :?:

 
casino
4466 příspěvků 24.11.11 10:30

Ačraj,
vidíte že to jde i s nadhledem :-)
Vy máte jasno, a MY (to není pluralis maiestaticus) už také :mrgreen:
Díky za vysvětlení :-)

 
Ačraj
697 příspěvků 24.11.11 10:14

casino:Já jsem poprosila Terezu, aby vymazala „Pivní marinované kotlety“, neboť hned po napsání jsem zjistila, že ten samý již zde je, o kolínku nebyla vůbec řeč,jelikož okolo byl takový rozruch, tak mě bylo napsáno, že moje koleno se maže a to „bravčové“ přejmenované na „vepřové“. :cry: Takže, já si nepotřebuji nic ujasňovat. :roll:

 
gmp
1603 příspěvků 24.11.11 07:49

Tedy kouknou, voni jeden, já do nich po křesťansku kamenem a voni do mě zrádným bejlím. :twisted:

 
casino
4466 příspěvků 23.11.11 23:57

Ačraj, já se nechci přít :-)
Za chvíli bude půlnoc, dejme si do zítřka voraz, a Vy si zatím ujasněte kdo chtěl recept vymazat :think: Že by si Tereza vymýšlela?

 
Ačraj
697 příspěvků 23.11.11 23:29

casino:koukám, koukám, co je tu receptů bez uvedení množství, či gramáže, jenom to moje kolínko sklidilo tolik negativních reakcí, že muselo být smazáno, díky komu??? :-(

 
casino
4466 příspěvků 23.11.11 23:03

Vy dva rejpalové :mrgreen: , ukecali jste mě…
Z palce jsem si vycucal a do ingrediencí doplnil množství surovin, aby bylo regulím na Labu učiněno zadost. Pak jsem si ale uvědomil, že jde o PRA recept naší prapraprababičky, a že v rodině se dědí po přeslici. A ta moje přeslice si nepřeje jeho úplné odtajnění… Je mi líto… Ortel nechám na Viktorce :wink:

gmp, viz výše :-)
Tento recept je takový univerzálně použitelný nadčasový zázrak… Myslím, že i menší kuchtíci si s ním poradí, natož Vaše persóna. Zkuste třeba TOTO ad.C Dobrá je i z oharků ze skla, ale nejlepčí je, když se namísto vokurky dá špenát! Samozřejmě listový! A jestli lépe snášejí to zelené rozfofrované, ať zkusej TOTO či TOTO Jedna polívčička doslova lepší než druhá! By bylo fajn, kdyby Viktorka dala vědět, která jí chutná víc… :think:

Ačraj, viz nejvýše :-)

…a že teď už budeme na sebe hodní? :kytka:
No, já jsem „hodný“ pořád a za všech okolností. Ať Petr nebo Pavel, Jolča či Jarča…, na všechny stejně :-)

Příspěvek upraven 23.11.11 v 23:07

 
anickav
2904 příspěvků 23.11.11 13:01

Miloško, myslíš, že už nastal čas? A hlavne kvôli tomu?

 
Ačraj
697 příspěvků 23.11.11 09:39

Casino:Děkuji za uznání, teď už budeme na sebe hodní, že? :palec:

 
gmp
1603 příspěvků 23.11.11 02:16

Zahrávaj si s koncem světa. To se mi nezdá.
Neboť jsou-li recepisy takto psány, zesnulí bardové, autoři knih kuchařských, jež stavěli kulinárii od prvního kamene, za P.I.Tomce jsou bráni. Začínají se nám v hrobech obracet - možno tak povědít že, rotovat. Což přinese - ne jinak - vibraci desek zemských, následná zemnětřasení, moře vzedmuté … :think:
„Tehdy vás vydají do soužení a budou vás zabíjet a budete předmětem nenávisti všech národů kvůli mému jménu.
Potom také mnozí klopýtnou a budou se navzájem zrazovat a navzájem se nenávidět.“
Tak praví Kniha. :nevim:

Příspěvek upraven 23.11.11 v 02:22

 
casino
4466 příspěvků 23.11.11 00:39

ačraj, píšete: „casino:že ti není hanba, jakto, že neuvádíš kolik čeho?Kecat, rejpat, to je tvoje vaření. :mrgreen:
Výjimečně máte pravdu :think:
Není :-P

gmp, …co,co,co,co,­co,copak se Vám zase nezdá :twisted: :mrgreen: :-)

 
gmp
1603 příspěvků 22.11.11 21:19

Pokud se to slátá všechno do kupy vznikne slátanina. Se soudružským pozdravem Samce nechej žít, sanice jsou chutnější. Miloš :idea:

Příspěvek upraven 22.11.11 v 21:21

 
anickav
2904 příspěvků 22.11.11 19:58

Takúto varia v Holíči… je to na slovenskej strane rieky Moravy. Aj sa tam hovorí ako v Hodoníne, len miesto „ř“ hovoria „r“.
Mávajú tam dokonca aj cibulové dni.

 
Ačraj
697 příspěvků 22.11.11 18:28

casino:že ti není hanba, jakto, že neuvádíš kolik čeho?Kecat, rejpat, to je tvoje vaření. :mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Hruškový koláč Hruškový koláč
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz