Recepty - basmati

Původ basmati: Indie

Recepty s basmati  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Basmati rýže je nejušlechtilejší odrůda pocházející z úpatí Himalájí. Pěstuje se na území Indie a Pákistánu, kde jí zavlažují vodou z ledovců. Rýže basmati patří k nejoblíbenějším druhům rýže pro její lehce oříškovou chuť i příznivé zdravotní účinky. Servíruje se k exotickým pokrmům jako příloha, hodí se i při dietách a detoxu.

 Rady při nákupu

Basmati koupíte běžně v supermarketu a v obchodech s indickým jídlem. Originální rýže basmati se pěstuje pouze v Indii pod názvem Dehra Dun nebo v Pákistánu, kde jí místní nazývají Super Kernel Basmati. Správná doba zrání rýže je kolem roku a půl, jedině tak se získá výborná chuť. Rozeznat nepravou rýži basmati je vcelku jednoduché. Originální rýže basmati má dlouhé a štíhlé zrno. Další indícií, jak vybrat kvalitní rýže, může být její vůně. Měla by připomínat čerstvý oříšek.

 Využití v kuchyni

Basmati je ideální pro přípravu exotických pokrmů. Výborným receptem, ke kterému se hodí rýže basmati, je perské kuře nebo kuřecí na sezamu. Chybu však neuděláte ani v podobě přílohy k běžným evropským pokrmům.

 Skladování

Zásoby rýže basmati skladujeme při pokojové teplotě, nejvýše však 25°C. Snažíme se vyhnout přímému slunci a velké vlhkosti vzduchu. Rýže by mohla nasáknout vodu, ztratit svojí chuť a začít plesnivět.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Cuketové placky Cuketové placky
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz