Recepty - basmati

Původ basmati: Indie

Recepty s basmati  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Basmati rýže je nejušlechtilejší odrůda pocházející z úpatí Himalájí. Pěstuje se na území Indie a Pákistánu, kde jí zavlažují vodou z ledovců. Rýže basmati patří k nejoblíbenějším druhům rýže pro její lehce oříškovou chuť i příznivé zdravotní účinky. Servíruje se k exotickým pokrmům jako příloha, hodí se i při dietách a detoxu.

 Rady při nákupu

Basmati koupíte běžně v supermarketu a v obchodech s indickým jídlem. Originální rýže basmati se pěstuje pouze v Indii pod názvem Dehra Dun nebo v Pákistánu, kde jí místní nazývají Super Kernel Basmati. Správná doba zrání rýže je kolem roku a půl, jedině tak se získá výborná chuť. Rozeznat nepravou rýži basmati je vcelku jednoduché. Originální rýže basmati má dlouhé a štíhlé zrno. Další indícií, jak vybrat kvalitní rýže, může být její vůně. Měla by připomínat čerstvý oříšek.

 Využití v kuchyni

Basmati je ideální pro přípravu exotických pokrmů. Výborným receptem, ke kterému se hodí rýže basmati, je perské kuře nebo kuřecí na sezamu. Chybu však neuděláte ani v podobě přílohy k běžným evropským pokrmům.

 Skladování

Zásoby rýže basmati skladujeme při pokojové teplotě, nejvýše však 25°C. Snažíme se vyhnout přímému slunci a velké vlhkosti vzduchu. Rýže by mohla nasáknout vodu, ztratit svojí chuť a začít plesnivět.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz