Recepty - badyán

Recepty s badyánem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Badyán je druhem koření, které poznáme podle charakteristického hvězdičkovitého tvaru. Rostou na stromě podobného jména – Badyánovníku hlavně v Asii – Číně a Indie. Éterické oleje, které obsahuje, se získávají ze semen, obsahují vitaminy A, B a D. Badyán se užívá proti kašli, při zažívacích potížích, povzbuzuje chuť k jídlu. Díky vůni se přidává do potpourri, vonných olejíčků, koupelí, šampónů, balzámů a masek.

 Rady při nákupu

Badyán koupíme drcený, mletý i celý v každém obchodě v sekci s kořením. Mimo to ho zpracovaný k lékařským účelům seženeme v drogerii a lékárně. Nesmíme se nechat splést, pokud na obale stojí anýz hvězdičkovitý či anýz čínský, jedná se o jeden a tentýž druh koření.

 Využití v kuchyni

Badyán se přidává do masových pokrmů - Blesková vepřová panenka s badyánem, ovocných salátů, svařeného vína, grogu, čajů, jater, omáček, moučníků - Badyánové koláčky, likérů, lívanců, k rybám, do pudinků, džemů a želé. Jeho výrazná chuť doladí zejména zvěřinu a jiné tmavé maso. Oblibě se těší i anýzový likér či slivovice s příměsí badyánu.

 Skladování

Skladujeme v uzavřeném obalu na chladných, suchých, temných místech po dobu maximálně 18 měsíců od data výroby.

 
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz