Recepty - badyán

Recepty s badyánem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Badyán je druhem koření, které poznáme podle charakteristického hvězdičkovitého tvaru. Rostou na stromě podobného jména – Badyánovníku hlavně v Asii – Číně a Indie. Éterické oleje, které obsahuje, se získávají ze semen, obsahují vitaminy A, B a D. Badyán se užívá proti kašli, při zažívacích potížích, povzbuzuje chuť k jídlu. Díky vůni se přidává do potpourri, vonných olejíčků, koupelí, šampónů, balzámů a masek.

 Rady při nákupu

Badyán koupíme drcený, mletý i celý v každém obchodě v sekci s kořením. Mimo to ho zpracovaný k lékařským účelům seženeme v drogerii a lékárně. Nesmíme se nechat splést, pokud na obale stojí anýz hvězdičkovitý či anýz čínský, jedná se o jeden a tentýž druh koření.

 Využití v kuchyni

Badyán se přidává do masových pokrmů - Blesková vepřová panenka s badyánem, ovocných salátů, svařeného vína, grogu, čajů, jater, omáček, moučníků - Badyánové koláčky, likérů, lívanců, k rybám, do pudinků, džemů a želé. Jeho výrazná chuť doladí zejména zvěřinu a jiné tmavé maso. Oblibě se těší i anýzový likér či slivovice s příměsí badyánu.

 Skladování

Skladujeme v uzavřeném obalu na chladných, suchých, temných místech po dobu maximálně 18 měsíců od data výroby.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz