Recept Svařák

aneb Zálesácký svařák

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Všechny uvedené ingredience smícháme a prohřejeme na ohni. Všeho dáváme dle chuti a potřeby se zahřát (čím víc rumu, tím víc tepla - to dá rozum). Ovoce je ve svařáku hrozně dobré a příjemným překvápkem při napití. Máslo se prý do svařáku přidává pro zjemnění chutě a aby moc nevyprchal alkohol.

Není to takový zabiják, jak se zdá - dá se to cumlat a je vám dobře. Kdo ochutnal, moc si pochvaloval.

Recept je z kategorií: Teplé alkoholické


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.03.04 vloženo
  • 30362x zobrazeno

Čas přípravy

  • chvilka

Ingredience

  • 1 litr červeného víno (stačí i krabice)
  • 0,2 dcl rumu (tuzemáku)
  • skořice, badyán, hřebíček, anýz, fenykl, vanilka (nebo aspoň vanilkový cukr), citr. kůra - nebo si můžete koupit jednoduše v krámě směs koření na svařák
  • cukr dle chuti (podle kvality vína)
  • ovoce (jablka, mandarinky, pomeranče - co nás napadne)
  • oříšek másla (nemusí být).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 03.12.17 20:22

Sice jen na sporáku… ale zahřál a chutnal :)
Z ovoce jen rozinky a zrnka granátového jablka, z koření: badyán, hřebíček, skořice, kardamon a nakonec kolečko citronu každému do hrnku…
Zkusila jsem přihodit i ten ždibeček másla - zajímavá vychytávka ;)
Za nás plný počet hvězd, doporučuji pít venku nebo v den, kdy jste líní jít zatopit :D
Opravdu hřeje a hlavně je opravdu vynikající…
(Foto v komentáři.)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Svařák

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2104 příspěvků 03.12.17 20:24

Sice jen na sporáku… ale zahřál a chutnal :)
Z ovoce jen rozinky a zrnka granátového jablka, z koření: badyán, hřebíček, skořice, kardamon a nakonec kolečko citronu každému do hrnku…
Zkusila jsem přihodit i ten ždibeček másla - zajímavá vychytávka ;)
Za nás plný počet hvězd, doporučuji pít venku nebo v den, kdy jste líní jít zatopit :D
Opravdu hřeje a hlavně je opravdu vynikající…

(Omluvte nápis na hrnku, ale na svařák používám plno let jen tento… je to dárek od mých dětí, když byly ještě hodně malé, v hrníčku tehdy bylo ještě pár balíčků koření na svařák :) :srdce: )

 
Kari
545 příspěvků 08.03.13 13:54

Pravda, množství rumu půl litr se mi zdá fakt hodně :P. Recept psaný asi před osmi lety, takže zákonitě stárnu a už nezvládnu takové cloumáky jak dříve :roll: a nebo je to tím, že momentálně je mi alkohol zapovězen(a asi ještě nějakou dobu bude ;) ). Už jsem to upravila :mavam:.

Příspěvek upraven 08.03.13 v 13:59

 
mike92
3 příspěvky 18.11.12 16:38
Půl litr rumu?

No to už musí být pořádný zahřívák, když je tam půllitru rumu. Je asi zůstanu u klasického domácího svařáku .

 
Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zálesácký svařák

Presne tak, Kari. Ja budem mať rum vždy rumom, nech to má názov, aký chce.
Hlavná vec, že chutiť to bude dúfam vždy rovnako - dobre. Všetky tie pálenôčky doma vyrábané väčšinou potrebujú rum, tak dúfam, že nám to teraz nezmenia. Želám pekný deň.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Ela,

teda nejen v Čechách, ale i na Slovensku že?

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Rum

Chtěla jsem ještě opravit dle směrnic EU: ne Rum ale Božkov tuzemský nebo jiný tuzemský..Rum v originále je asi jiný nápoj, ale v Čechách stejně ještě dlouho bude Tuzemák prostě rum nebo tekutý pralinky :-))

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Ela,

máš pravdu, že rum je asi lepší přidávat až po svaření vína. Problém je, že když to připravujeme ve velkém mrazu, rum to potom dost ochladí. I když je pravda, že rum hřeje i studenej. Vyzkouším Tvůj postup, akorát na otevřeném ohni bývá někdy problém mírný oheň uhlídat, kolikrát nám to i flambovalo, ale to už pak byla jen teplá šťávička a ne svařák.

 
Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zálesácký svařák

Ahoj, Kari.
Takéto niečo sme robievali aj my, ale dávali sme aj 350 ml portského vína a rum sme pridávali až keď sa to ostatné zahrialo /ale nie varilo/ a po 15 minútach lúhovania na miernom ohni.
Ale je to výborné pytíčko, škoda že pre mňa teraz nedostupné. Želám pekný deň.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zálesácký svařák

Ejo, já tam přihodila vždycky tak pár dílků mandarinek nebo půlměsíčky jablek. Kuličky hroznového vína jsou v tom taky úžasná záležitost. Velikost ovoce asi jako na kompot a podobně to i chutná - jako teplá sangria nebo teplý voňavý kompůtek. To ovoce tam je jen tak pro zpestření, ale nesmí se toho sníst moc a konzumuje hned po nahřátí. Alkoholovou sílu ovoce jistě získává naložením na nějakou dobu - přes noc to asi bohatě stačí. Já to znám zase ze zabijácké bowle, kde se ovoce nakládá a alkoholem patřičně prokládá. Ale tenhle svařáček je fakt moc dobrej, ale musí se odhadnout množství, aby to chutnalo a přitom nezabilo.

 
Eja
3805 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zálesácký svařák

Kari, ovoce na malé kousíčky? S alkoholovým ovocem mám ty nejhorší zkušenosti - švestkový kompot, z kterého se slije šťáva a nahradí rumem, druhý den stačí několik švestiček a no prostě hrůza, brr,tyhle mladické nerozvážnosti už bych neopakovala. Ale tohle může být fakt moc dobré, když se s tím zachází opatrně. Já tedy určitě bez másla.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Vegan raw cheesecake


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz