Recept Svařák

aneb Zálesácký svařák

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Všechny uvedené ingredience smícháme a prohřejeme na ohni. Všeho dáváme dle chuti a potřeby se zahřát (čím víc rumu, tím víc tepla - to dá rozum). Ovoce je ve svařáku hrozně dobré a příjemným překvápkem při napití. Máslo se prý do svařáku přidává pro zjemnění chutě a aby moc nevyprchal alkohol.

Není to takový zabiják, jak se zdá - dá se to cumlat a je vám dobře. Kdo ochutnal, moc si pochvaloval.

Recept je z kategorií: Teplé alkoholické


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.03.04 vloženo
  • 29222x zobrazeno

Čas přípravy

  • chvilka

Ingredience

  • 1 litr červeného víno (stačí i krabice)
  • 0,2 dcl rumu (tuzemáku)
  • skořice, badyán, hřebíček, anýz, fenykl, vanilka (nebo aspoň vanilkový cukr), citr. kůra - nebo si můžete koupit jednoduše v krámě směs koření na svařák
  • cukr dle chuti (podle kvality vína)
  • ovoce (jablka, mandarinky, pomeranče - co nás napadne)
  • oříšek másla (nemusí být).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Reklama

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 03.12.17 20:22

Sice jen na sporáku… ale zahřál a chutnal :)
Z ovoce jen rozinky a zrnka granátového jablka, z koření: badyán, hřebíček, skořice, kardamon a nakonec kolečko citronu každému do hrnku…
Zkusila jsem přihodit i ten ždibeček másla - zajímavá vychytávka ;)
Za nás plný počet hvězd, doporučuji pít venku nebo v den, kdy jste líní jít zatopit :D
Opravdu hřeje a hlavně je opravdu vynikající…
(Foto v komentáři.)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Svařák

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2007 příspěvků 03.12.17 20:24

Sice jen na sporáku… ale zahřál a chutnal :)
Z ovoce jen rozinky a zrnka granátového jablka, z koření: badyán, hřebíček, skořice, kardamon a nakonec kolečko citronu každému do hrnku…
Zkusila jsem přihodit i ten ždibeček másla - zajímavá vychytávka ;)
Za nás plný počet hvězd, doporučuji pít venku nebo v den, kdy jste líní jít zatopit :D
Opravdu hřeje a hlavně je opravdu vynikající…

(Omluvte nápis na hrnku, ale na svařák používám plno let jen tento… je to dárek od mých dětí, když byly ještě hodně malé, v hrníčku tehdy bylo ještě pár balíčků koření na svařák :) :srdce: )

 
Kari
545 příspěvků 08.03.13 13:54

Pravda, množství rumu půl litr se mi zdá fakt hodně :P. Recept psaný asi před osmi lety, takže zákonitě stárnu a už nezvládnu takové cloumáky jak dříve :roll: a nebo je to tím, že momentálně je mi alkohol zapovězen(a asi ještě nějakou dobu bude ;) ). Už jsem to upravila :mavam:.

Příspěvek upraven 08.03.13 v 13:59

 
mike92
3 příspěvky 18.11.12 16:38
Půl litr rumu?

No to už musí být pořádný zahřívák, když je tam půllitru rumu. Je asi zůstanu u klasického domácího svařáku .

 
Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zálesácký svařák

Presne tak, Kari. Ja budem mať rum vždy rumom, nech to má názov, aký chce.
Hlavná vec, že chutiť to bude dúfam vždy rovnako - dobre. Všetky tie pálenôčky doma vyrábané väčšinou potrebujú rum, tak dúfam, že nám to teraz nezmenia. Želám pekný deň.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Ela,

teda nejen v Čechách, ale i na Slovensku že?

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Rum

Chtěla jsem ještě opravit dle směrnic EU: ne Rum ale Božkov tuzemský nebo jiný tuzemský..Rum v originále je asi jiný nápoj, ale v Čechách stejně ještě dlouho bude Tuzemák prostě rum nebo tekutý pralinky :-))

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Ela,

máš pravdu, že rum je asi lepší přidávat až po svaření vína. Problém je, že když to připravujeme ve velkém mrazu, rum to potom dost ochladí. I když je pravda, že rum hřeje i studenej. Vyzkouším Tvůj postup, akorát na otevřeném ohni bývá někdy problém mírný oheň uhlídat, kolikrát nám to i flambovalo, ale to už pak byla jen teplá šťávička a ne svařák.

 
Ela
276 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zálesácký svařák

Ahoj, Kari.
Takéto niečo sme robievali aj my, ale dávali sme aj 350 ml portského vína a rum sme pridávali až keď sa to ostatné zahrialo /ale nie varilo/ a po 15 minútach lúhovania na miernom ohni.
Ale je to výborné pytíčko, škoda že pre mňa teraz nedostupné. Želám pekný deň.

 
Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zálesácký svařák

Ejo, já tam přihodila vždycky tak pár dílků mandarinek nebo půlměsíčky jablek. Kuličky hroznového vína jsou v tom taky úžasná záležitost. Velikost ovoce asi jako na kompot a podobně to i chutná - jako teplá sangria nebo teplý voňavý kompůtek. To ovoce tam je jen tak pro zpestření, ale nesmí se toho sníst moc a konzumuje hned po nahřátí. Alkoholovou sílu ovoce jistě získává naložením na nějakou dobu - přes noc to asi bohatě stačí. Já to znám zase ze zabijácké bowle, kde se ovoce nakládá a alkoholem patřičně prokládá. Ale tenhle svařáček je fakt moc dobrej, ale musí se odhadnout množství, aby to chutnalo a přitom nezabilo.

 
Eja
3753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zálesácký svařák

Kari, ovoce na malé kousíčky? S alkoholovým ovocem mám ty nejhorší zkušenosti - švestkový kompot, z kterého se slije šťáva a nahradí rumem, druhý den stačí několik švestiček a no prostě hrůza, brr,tyhle mladické nerozvážnosti už bych neopakovala. Ale tohle může být fakt moc dobré, když se s tím zachází opatrně. Já tedy určitě bez másla.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz