Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
birkana Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vyhecována Labužnicemi v diskusi pod jiným receptem, snažila jsem se napodobit kdysi známou lahůdku v konzervě prodávanou za socialistické éry pod názvem *Uzené maso s vejci*. Nevím, nakolik se mi to povedlo, ale experimentální vzorek (obsah dvou skleniček od malé marmelády) byl sněden ve dvou k odpolední svačině a hodnocen kladně :oops: .
Ze sádla, mouky a mléka uvaříme kaši (bešamel) a necháme zchladnout. Vejce rozšleháme; vmícháme do nich vychladlou kaši. Jde to dobře tyčovým mixérem. Směs můžeme jemně osolit (já jsem nesolila vůbec) a opepříme. Maso pokrájíme na kousky (krájela jsem na cca půlcentimetrové kostky) a vmícháme do směsi. Nyní nastává důležitá část výroby: směs začneme zvolna zahřívat a pilně mícháme, aby na dně nádoby vejce netuhla do příliš velkých kousků, obsah musí zůstat vláčný. Jakmile zjistíme, že směs začíná houstnout, sejmeme s ohně. Dál mícháme. Konzistence by měla být jako hustější kaše; ne tekutá a ne hrudkovitá. Vejce jsou ztuhlá tak z poloviny, polovina ještě tekutá. Tímto procesem zajistíme, aby maso ve vaječné směsi nepadalo na dno sklenic, ale zůstalo rovnoměrně v obsahu rozprostřeno :idea: . Nyní již rozdělíme do zavařovacích sklenic (nebo plechovek, kdo má) a zavařujeme 1 h při 90°C. Druhý den sterilizaci zopakujeme, abychom si byli jisti, že jsme zlikvidovali nežádoucí bakterie. Z uvedeného množství surovin je asi 700 g hotového výrobku.
Recept je z kategorií: Konzervace Pomazánky z uzenin, masa a drůbeže Uzené maso Vaječné pomazánky
pečivo, zelenina
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
5.1.17 18:33
pekne ďakujem už som sa 10 rokov snažil uvariť niečo podobne no bez úspechu na Slovensku konzerva zmizla po rozdelení .No a toto je to isté ešte raz ďakujem.
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Uzené maso s vejci – domácí konzerva®
Poznámka pro dříve narozené: budete-li zvídaví a v obchodě si budete chtít etiketu přečíst, vezměte s sebou brýle na čtení blech
.
2452 příspěvků 17.3.16 16:20
Birkano, bezvadné!
Dneska vypadla zelňačka - pod heslem : Zemňáky a zelé, živobytí celé! S jehněčími klobáskami a jak jinak, s česnekem medvědím. Mňááám!
I když je to stará obnošená vesta…
To Birkana je ďábel!
@tlustá bába to říká ta pravá
podívej se na ty perly, co z Tebe každý den
padají

@birkana V originále to bývalo tuším „padesát na padesát“, v těch dnešních už takový podíl masa není, hlavně to vše namelou na kaši, což už není ono a i chuťově ty dnešní nestojí za nic - koupila jsem ne zase tak dávno ze zvědavosti, udělalo se mi šoufl jen jak to zavanulo klihovým odérem a nechtěly to ani slepice…

@Zuzka1973, možná by stálo za to vyzkoušet i různé poměry maso : vejce
. A najít si tu „svoji“ chuť
.
@tlustá bába, ten můj masožravec mi to velice často také říká, ale pochvalně a lichotivě (jako od tebe) to tedy většinou nezní
.
Ty jsi neuvěřitelná!

Konzistence vypadá super



Nesmí se člověk nechat zmást tím, jak to prezentují výrobci dnes…
Dříve to opravdu byly kousky masa a vaječná směs, kde bylo na první pohled poznat, že to z vajec opravdu je - což se to povedlo
Vyzkouším co nejdříve a vyzkouším i to krůtí maso s vejci… Budou pomalu první krůty, tak než zamrazím naporcované maso, zkusím i tu druhou variantu téhle dobroty
Díky za to, že ses nechala vyhecovat a já tu slintám tak, že jestli se delší dobu neozvu - oslintaná klávesnice vzdala svoji funkčnost