Recept Uzené maso s vejci – domácí konzerva®

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Uzené maso s vejci – domácí konzerva®

Úvod

Vyhecována Labužnicemi v diskusi pod jiným receptem, snažila jsem se napodobit kdysi známou lahůdku v konzervě prodávanou za socialistické éry pod názvem Uzené maso s vejci. Nevím, nakolik se mi to povedlo, ale experimentální vzorek (obsah dvou skleniček od malé marmelády) byl sněden ve dvou k odpolední svačině a hodnocen kladně :oops: .

Postup

Ze sádla, mouky a mléka uvaříme kaši (bešamel) a necháme zchladnout. Vejce rozšleháme; vmícháme do nich vychladlou kaši. Jde to dobře tyčovým mixérem. Směs můžeme jemně osolit (já jsem nesolila vůbec) a opepříme.

Maso pokrájíme na kousky (krájela jsem na cca půlcentimetrové kostky) a vmícháme do směsi.

Nyní nastává důležitá část výroby: směs začneme zvolna zahřívat a pilně mícháme, aby na dně nádoby vejce netuhla do příliš velkých kousků, obsah musí zůstat vláčný. Jakmile zjistíme, že směs začíná houstnout, sejmeme s ohně. Dál mícháme. Konzistence by měla být jako hustější kaše; ne tekutá a ne hrudkovitá. Vejce jsou ztuhlá tak z poloviny, polovina ještě tekutá. Tímto procesem zajistíme, aby maso ve vaječné směsi nepadalo na dno sklenic, ale zůstalo rovnoměrně v obsahu rozprostřeno :idea: .

Nyní již rozdělíme do zavařovacích sklenic (nebo plechovek, kdo má) a zavařujeme 1 h při 90°C. Druhý den sterilizaci zopakujeme, abychom si byli jisti, že jsme zlikvidovali nežádoucí bakterie.

Z uvedeného množství surovin je asi 700 g hotového výrobku.

Recept je z kategorií: Konzervace Pomazánky z uzenin, masa a drůbeže Uzené maso Vaječné pomazánky

Nahlásit recept

  • 16.03.16 vloženo
  • 7299x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 dny vč. zavaření

Ingredience

  • 4 vejce
  • 1/8 l mléka
  • 40 - 100 g sádla (podle tučnosti masa, k bůčku 40 g, ke kýtě až 100 g)
  • 15 - 20 g hladké mouky
  • 300 g uvařeného uzeného masa (plec, kýta, bůček)
  • sůl podle potřeby, ale nemusí být – maso bývá slané dost
  • mletý pepř

Doporučená příloha

  • pečivo, zelenina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

uhera 05.01.17 18:33

pekne ďakujem už som sa 10 rokov snažil uvariť niečo podobne no bez úspechu na Slovensku konzerva zmizla po rozdelení .No a toto je to isté ešte raz ďakujem.

Odkaz na uvaření

birkana 16.03.16 15:49

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Uzené maso s vejci – domácí konzerva®

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1686 příspěvků 19.03.16 13:49
  • Děkuji všem za slova chvály :oops: :oops: :oops:.
  • Podívala jsem se v obchodě na složení konzervy uzeného s vejci od známého výrobce (jak mu dělal reklamu Valašský král) :mrgreen:. Dospěla jsem k závěru, že jakákoli doma dělaná konzerva podobného složení vyrobená bez zbytečného balastu bude hodnotnější a chutnější, než ta průmyslově vytvořená. Ať budou suroviny v kouscích či rozemleté, v poměru půl na půl či úplně jiném. K ceně nepřihlížeje!

Poznámka pro dříve narozené: budete-li zvídaví a v obchodě si budete chtít etiketu přečíst, vezměte s sebou brýle na čtení blech 8o :mavam:.

di
2451 příspěvků 17.03.16 16:20

Birkano, bezvadné!

tlustá bába
1211 příspěvků 17.03.16 14:42

:lol: Jaký perly? Myslíš nestravitelný? :lol:
Dneska vypadla zelňačka - pod heslem : Zemňáky a zelé, živobytí celé! S jehněčími klobáskami a jak jinak, s česnekem medvědím. Mňááám!
I když je to stará obnošená vesta…
To Birkana je ďábel!
:mavam:

Eja
3843 příspěvků 17.03.16 12:02

@tlustá bába to říká ta pravá :mrgreen: podívej se na ty perly, co z Tebe každý den padají :hug: :kytka:

Zuzka1973
2294 příspěvků 16.03.16 18:16

@birkana V originále to bývalo tuším „padesát na padesát“, v těch dnešních už takový podíl masa není, hlavně to vše namelou na kaši, což už není ono a i chuťově ty dnešní nestojí za nic - koupila jsem ne zase tak dávno ze zvědavosti, udělalo se mi šoufl jen jak to zavanulo klihovým odérem a nechtěly to ani slepice…
:mavam:

birkana
1686 příspěvků 16.03.16 17:51

@Zuzka1973, možná by stálo za to vyzkoušet i různé poměry maso : vejce :think:. A najít si tu „svoji“ chuť ;).

@tlustá bába, ten můj masožravec mi to velice často také říká, ale pochvalně a lichotivě (jako od tebe) to tedy většinou nezní :twisted: :,( :lol: :mavam:.

tlustá bába
1211 příspěvků 16.03.16 17:21

Ty jsi neuvěřitelná! :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Zuzka1973
2294 příspěvků 16.03.16 16:58

Konzistence vypadá super :palec:
Nesmí se člověk nechat zmást tím, jak to prezentují výrobci dnes…
Dříve to opravdu byly kousky masa a vaječná směs, kde bylo na první pohled poznat, že to z vajec opravdu je - což se to povedlo :)
Vyzkouším co nejdříve a vyzkouším i to krůtí maso s vejci… Budou pomalu první krůty, tak než zamrazím naporcované maso, zkusím i tu druhou variantu téhle dobroty :srdce:
Díky za to, že ses nechala vyhecovat a já tu slintám tak, že jestli se delší dobu neozvu - oslintaná klávesnice vzdala svoji funkčnost :mrgreen: :mavam: :kytka:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz