Recept Uzené maso s vejci – domácí konzerva®

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Uzené maso s vejci – domácí konzerva®

Úvod

Vyhecována Labužnicemi v diskusi pod jiným receptem, snažila jsem se napodobit kdysi známou lahůdku v konzervě prodávanou za socialistické éry pod názvem Uzené maso s vejci. Nevím, nakolik se mi to povedlo, ale experimentální vzorek (obsah dvou skleniček od malé marmelády) byl sněden ve dvou k odpolední svačině a hodnocen kladně :oops: .

Postup

Ze sádla, mouky a mléka uvaříme kaši (bešamel) a necháme zchladnout. Vejce rozšleháme; vmícháme do nich vychladlou kaši. Jde to dobře tyčovým mixérem. Směs můžeme jemně osolit (já jsem nesolila vůbec) a opepříme.

Maso pokrájíme na kousky (krájela jsem na cca půlcentimetrové kostky) a vmícháme do směsi.

Nyní nastává důležitá část výroby: směs začneme zvolna zahřívat a pilně mícháme, aby na dně nádoby vejce netuhla do příliš velkých kousků, obsah musí zůstat vláčný. Jakmile zjistíme, že směs začíná houstnout, sejmeme s ohně. Dál mícháme. Konzistence by měla být jako hustější kaše; ne tekutá a ne hrudkovitá. Vejce jsou ztuhlá tak z poloviny, polovina ještě tekutá. Tímto procesem zajistíme, aby maso ve vaječné směsi nepadalo na dno sklenic, ale zůstalo rovnoměrně v obsahu rozprostřeno :idea: .

Nyní již rozdělíme do zavařovacích sklenic (nebo plechovek, kdo má) a zavařujeme 1 h při 90°C. Druhý den sterilizaci zopakujeme, abychom si byli jisti, že jsme zlikvidovali nežádoucí bakterie.

Z uvedeného množství surovin je asi 700 g hotového výrobku.

Recept je z kategorií: Konzervace Pomazánky z uzenin, masa a drůbeže Uzené maso Vaječné pomazánky


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.03.16 vloženo
  • 5841x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 dny vč. zavaření

Ingredience

  • 4 vejce
  • 1/8 l mléka
  • 40 - 100 g sádla (podle tučnosti masa, k bůčku 40 g, ke kýtě až 100 g)
  • 15 - 20 g hladké mouky
  • 300 g uvařeného uzeného masa (plec, kýta, bůček)
  • sůl podle potřeby, ale nemusí být – maso bývá slané dost
  • mletý pepř

Doporučená příloha

  • pečivo, zelenina

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

uhera 05.01.17 18:33

pekne ďakujem už som sa 10 rokov snažil uvariť niečo podobne no bez úspechu na Slovensku konzerva zmizla po rozdelení .No a toto je to isté ešte raz ďakujem.

Odkaz na uvaření

birkana 16.03.16 15:49

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Uzené maso s vejci – domácí konzerva®

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1665 příspěvků 19.03.16 13:49
  • Děkuji všem za slova chvály :oops: :oops: :oops:.
  • Podívala jsem se v obchodě na složení konzervy uzeného s vejci od známého výrobce (jak mu dělal reklamu Valašský král) :mrgreen:. Dospěla jsem k závěru, že jakákoli doma dělaná konzerva podobného složení vyrobená bez zbytečného balastu bude hodnotnější a chutnější, než ta průmyslově vytvořená. Ať budou suroviny v kouscích či rozemleté, v poměru půl na půl či úplně jiném. K ceně nepřihlížeje!

Poznámka pro dříve narozené: budete-li zvídaví a v obchodě si budete chtít etiketu přečíst, vezměte s sebou brýle na čtení blech 8o :mavam:.

 
di
2451 příspěvků 17.03.16 16:20

Birkano, bezvadné!

 
tlustá bába
1204 příspěvků 17.03.16 14:42

:lol: Jaký perly? Myslíš nestravitelný? :lol:
Dneska vypadla zelňačka - pod heslem : Zemňáky a zelé, živobytí celé! S jehněčími klobáskami a jak jinak, s česnekem medvědím. Mňááám!
I když je to stará obnošená vesta…
To Birkana je ďábel!
:mavam:

 
Eja
3811 příspěvků 17.03.16 12:02

@tlustá bába to říká ta pravá :mrgreen: podívej se na ty perly, co z Tebe každý den padají :hug: :kytka:

 
Uživatel je onlineZuzka1973
2139 příspěvků 16.03.16 18:16

@birkana V originále to bývalo tuším „padesát na padesát“, v těch dnešních už takový podíl masa není, hlavně to vše namelou na kaši, což už není ono a i chuťově ty dnešní nestojí za nic - koupila jsem ne zase tak dávno ze zvědavosti, udělalo se mi šoufl jen jak to zavanulo klihovým odérem a nechtěly to ani slepice…
:mavam:

 
birkana
1665 příspěvků 16.03.16 17:51

@Zuzka1973, možná by stálo za to vyzkoušet i různé poměry maso : vejce :think:. A najít si tu „svoji“ chuť ;).

@tlustá bába, ten můj masožravec mi to velice často také říká, ale pochvalně a lichotivě (jako od tebe) to tedy většinou nezní :twisted: :,( :lol: :mavam:.

 
tlustá bába
1204 příspěvků 16.03.16 17:21

Ty jsi neuvěřitelná! :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
Uživatel je onlineZuzka1973
2139 příspěvků 16.03.16 16:58

Konzistence vypadá super :palec:
Nesmí se člověk nechat zmást tím, jak to prezentují výrobci dnes…
Dříve to opravdu byly kousky masa a vaječná směs, kde bylo na první pohled poznat, že to z vajec opravdu je - což se to povedlo :)
Vyzkouším co nejdříve a vyzkouším i to krůtí maso s vejci… Budou pomalu první krůty, tak než zamrazím naporcované maso, zkusím i tu druhou variantu téhle dobroty :srdce:
Díky za to, že ses nechala vyhecovat a já tu slintám tak, že jestli se delší dobu neozvu - oslintaná klávesnice vzdala svoji funkčnost :mrgreen: :mavam: :kytka:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz