Recept Pikantní těstoviny s dýní Veg
noskovice Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Recept jako stvořený do podzimních plískanic, oranžová dýně a feferonky Vám rozjasní den :-)
Postup
Jemně nasekaný česnek, feferonku a zelenou petrželku dáme za studena do pánve, na to rozložíme nakrájenou dýni, polijeme trochu olivovým olejem, osolíme a začneme dusit za občasného míchání.
Je-li třeba, přidáme trochu teplé vody. Dýně se má rozvařit a udělat hustší kašičku.
Mezitím si uvaříme těstoviny a když jsou ještě hodně „al dente“, scedíme je, dáme na pánev k dýni a ještě asi minutku provaříme, za stálého míchání.
Podáváme sypané strouhaným parmazánem.
Dýně byla oranžová, já snad ani jinou neznám.
Těstoviny byly penne rigate, ale to už je na vás, které si vyberete.
Vzkaz Miloškovi - pozor na zuby!
Dneska jsem to jedla u švagra a mohu říct, že je to vynikající!
Recept je z kategorií: Těstoviny
- 30.09.09 vloženo
- 63079x zobrazeno
Čas přípravy
- 40 min
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 500 g těstovin
- 500 g dýně (nakrájené na větší kostky)
- 2 stroužky česneku
- 2 feferonky
- hrst zelené petrželky
- olivový olej
- sůl
- parmazán
Doporučená příloha
červené, já měla Montepulciano
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku8.11.19 13:29
Bez téhle dobroty se podzim neobejde
Těstoviny: semolinové penne, místo oliváče (na který mám alergii)
použito přepuštěné máslo, zbytek vše z domácích zdrojů…
Foto v komentáři.
4.4.17 13:26
Navzdory tomu, že jsem masožravec a nic poživatelného z dýně jsem zatím nejedl, tohle je vskutku výborné. A to jsem neměl feferonku ani petrželku. Teda malinko jsem to popohnal orestovanými kuřecími kousky, to je fakt. A taky jsem přidal jarní cibulku, která není v ingrediencích, ale na fotkách ano. Se špagetami vynikající!
Líbí se mi10.2.13 11:38
Skvělé… vřele doporučuju všem, kdo ještě nahonem (jako já)
potřebují zpracovat poslení dýně a dýničky od podzimu…
Tohle je dobrá volba!
Diskuse k receptu Pikantní těstoviny s dýní
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Užitečné odkazy
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Pikantní těstoviny s dýní
Bez téhle dobroty se podzim neobejde

Těstoviny: semolinové penne, místo oliváče (na který mám alergii) použito přepuštěné máslo, zbytek vše z domácích zdrojů…
Jen tedy… skleroza je věc… doma ani kousek tvrdého sýra…
Ale i tak super
Náhledová fotografie
Van. Thomas, ty fotky nejsou moje, do originálního receptu jarní cibulka nepatři. To už je upravený recept, ale ne ode mne. Docela určitě taky dobrá verze.
@Lyduska Jsou opravdu výborné, ani jsem to nečekala
Tieto cestoviny su fantasticke, uz som ich robila dvakrat.
5068 příspěvků 16.9.12 19:58
4812 příspěvků 18.11.11 22:46
Někdy přemýšlím že bychom měli mít aspoň občas bezmasý den aby si ledviny odpočinuly.
Tohle se mi líbí, pokusím se. Mně to určitě chutnat bude.
Jenom mi není jasné proč si má Milošek dávat pozor na zuby. Výslednou konzistenci bych tipovala na pokrm vhodný i pro dvojzubá nemluvňata.
1227 příspěvků 17.11.11 17:37
Soňo, dnes jsem zase uvařila, z muškátové dýně. Letos už po několikáté. Zase ale bez feferonky, my nejsme zvyklí na ostré. No a tentokrát jsem neměla parmezán, tak jsem vmíchala gorgonzolu
Ale bylo to dobré.
Pá, L.
5068 příspěvků 4.9.11 19:40
Sono, velky boss(to znaci ten z prace) je po operacii (oka) a ja (ako inac) sa musim starat..a varit, tak som vybrala ze dyna na oko taky dobra jak mrkev…ked na mna pozrie zlym okom tak ..tak ho odkazem na teba..
…vytahuji na světlo boží
, protože moje kamarádka, velká pěstitelka
bio zeleniny, mi nedávno věnovala malou, roztomilou dýněčku, velikosti
možná dvou mužských pěstí, prostě bejbinko. Smažit ji mi přišlo
brutální, vzpomněla jsem si na tuhle dobrotu, bylo to skvělé, jenom trošku
světlejší než na podzim. Důkaz, že něco funguje sezona nesezona,
tož tak…
74 příspěvků 9.2.10 19:54
tak jsem Sonicko vyzkousela…moc dobre, jen jsem to jeste zakapla par kapkama citronu a spetkou vegety…zdalo se me to trochu mdle, ale mozna, ze to bylo dyni ( potiron ), kterou jsem mela po ruce.
2904 příspěvků 4.12.09 03:20
ten cesnak tam bol, ale najprv som dala na olej tú cibuľu, až potom ostatné…
A J. by za svet dýňu do pusy nevzal…
Ja ešte mám na balkóne zásoby, tak zajtra si môžem dať repete. On dostane nejakú flákotu, chudák.
mezi cibulí a česnekem je rozdíl, ale hlavně v tom, že to moje není vůbec smažené. Důležité je však to, že vám chutnalo!
Zdravím vás oba, Soňa.
2904 příspěvků 4.12.09 00:58
A pretože som nemala otvorený počítač, robila som po pamäti, tak som najprv osmažila do toho aj cibuľu…čo ty na to? Ale fakt to bolo dobré.
2904 příspěvků 26.11.09 21:29
práve som dovarila! Esmeralda by mala radosť, pretože som to prehnala s feferónkou (ona extra rada pálivé), priznám sa, veľmi ma prekvapil výsledok v pozitívnom zmysle (napriek mojej skepse). Takže, s kľudným svedomím ti posielam bodíka a pusu!
89 příspěvků 30.10.09 03:07
Mně osobně chybí to Montepulciano, abych mohl dovést těstoviny k naprosté dokonalosti, ale čistě mezi námi, pivo je k tomu taky dobré.
feferonka u nas doma nesmi chybet. Muj manzel, jako prvni vec, zabali do kufru feferonky, kdyz jedeme do Prahy. S tim koprem to muze byt zajimave. Miluji kotlety, ale uz jsem si odvykla jist maso, jako prilohu k testovinam (nebo obracene). Manzel by to odmitnul.
Docela urcite vyzkousim Tvoji variantu. Pa, Sona.
1227 příspěvků 29.10.09 21:00
Uvařila jsem, neměla jsem feferonku, místo petrželky jsem dala čerstvý kopr. Jako přílohu jsem udělala kotlety:-) . Bylo to výborné.
Nejsem vybíravý…
137 příspěvků 24.10.09 19:45
dneska uvareno. koupila jsem butternut dyni a je to moc sladke. nepomohla ani dvojita davka cesneku. priste to zkusim s osvedcenou muskatovou dyni, ma podle me jemnejsi aroma.
moc dobré jídlo, skvělé v jednoduchosti, recept zařazen do rodinné kuchařky, dík
1227 příspěvků 7.10.09 00:06
Soňo, tento recept mi nějak unikl, ale určitě vyzkoučím, mám dýni na celý týden, možná i déle
. Dnes jsme měla dýni s nudlemi, ale trochu
jinak. Zbyl mi jeden karbanátek s dýní, tak jsem ho pokrájela na pánev,
přidala nakrájenou oranžovou dýni, zalila trochou pomerančové šťávy a
trochou vývaru, zbytkem šlehačky, přidala curry a povařila. Nakonec jsem
vmíchala uvařené nudle. Bylo to výborné.
2453 příspěvků 2.10.09 02:55
Uvařeno (dětem), zkonzumováno a pochváleno.
nevím, já se v té jejich fyziognomii moc nevyznám, ale mám dojem, že mezi sebou mluvili kantonským nářečím
.
Soňo, technologický postup přesně dodržen a výsledek nepopsatelně lahodný. Mladí si ještě teď olizují navzájem zbytky omáčky…
ty si koledujes uz v rijnu? Dedka z tebe udelala tvoje dcera. Bezzubeho z tebe udelam ja! To si pis!
ja bych tam ten taveny syr nedavala. To chce tvrdy syr. Treba Moravu, nebo jak se jmenuje. Gran Moravia? Nevim.
Kdybys nekousala Umberta IV, při konzumaci těstovin, mohlas mít eště zubů plnou … . Tahle se cpeš taliánskýma nudlema a seš pak bez zubů, proto že ti chybí maso. Miloš
1456 příspěvků 1.10.09 17:34
tak sme si nejako skočili do reči…
1456 příspěvků 1.10.09 17:31
tiež si myslím, že cukina sa na tento recept príliš nehodí, ale veď na centrálnom predávajú naporciovanú oranžovú dyňu skoro až do Vianoc.
588 příspěvků 1.10.09 17:31
Ale tento recept vypadá veľmi jednoducho a sú tam všetko veci, čo mám rada, tak si tú tekvicu teda niekde na trhu kúpim. Nie vždy mám doma parmezán, tak myslím, že do tej rozbrečkovanej tekvice by som hodila 2 kocky taveného syra, možno by bola omáčka lahodnejšia.
588 příspěvků 1.10.09 17:26
Anička, pestujem, budem mať asi 8 kusov, tej hruškovej, čo ju majú aj v obchodoch. Ale to je pre mňa poklad - len pečiem, to milujem. A na balkone vydrží kým ju nezjem. Omáčku vôbec nemusím. Kedysi som mala aj tú „pánsku“, sivú placatú, čo robievala stará mama.
Soni, nie vždy sa dostanem každý týždeň na chalupu a tak po dvoch týždňoch sú proste přerostlé. Ale na placky sú dobré aj tak.
2904 příspěvků 1.10.09 16:42
Alenka, tekvicu na pečenie nepestuješ? Má špecifickú chuť, cukina je iná. Tú si nastrúhaj a daj do mrazničky na omáčky. Ja som ju tento rok zavarila aj ako kompót. Tak uvidíme. Pekný deň!
ja bych to z prerostle cukiny nedelala. Kdyz uz, tak to zkus z mensich, ktere maji jeste nejakou chut. Cukiny se nenechavaji prerust. Takove se zde vzhazuji.
Muze to byt dobre, ale chut bude jina.
Ahoj, Sona.
588 příspěvků 1.10.09 15:18
Ešte mám na chalupe prerastenú cukinu, veď aj to je druh dýně, nie ? Skúšali ste to aj s cukinou ?
nebyli to Vietnamci
? U nás Vietnamci prodávají krásné
maličké dýně, tak zítra hned vyzkouším tenhle recept, vypadá
moc dobře.
Dám
. Ale chutnat bude, to už si troufám
odhadnout z receptu.
Jo, dnes jsem viděla porcované dýně u Číňanů na Arbesáku na Smíchově. Jsou tam dva krámy a tohle bylo v tom, který vystavuje zeleninu v průjezdu.
dej mi pak vědět, jak chutnalo.
Dýni netřeba mrazit, v chladném prostředí (komora, vzdušný sklep) vydrží několik měsíců v dobré kvalitě. Tedy vcelku. Ale u nás není problém ani s větší dýní - jsme velká rodina a sníme ji než se stačí zkazit.
Soňo, ty těstoviny zkusím hned zítra. Už týden se denně živíme dýní - polévka, rissotto, pečená s pastiňákem a česnekem, tož zítra bude s těstovinami. Už se zěšíme.
já ji kupuji již očištěnou a jenom kus. Celou dýni jsem ještě neviděla v prodejně. Nebo viděla, ale pak ji prodávaji na kusy. Hodně lidí ji zde i pěstuje, takže obdarují příbuzné i sousedy, protože toho mají hodně.
Pokud se týká dýní, jsem úplný začátečník, ale protože jsem vypěstovala dýni jako stodolu, hledám všechny rozumy okolo dýní. Mimo jiné jsem také prostudovala kuchařku Lenky Požárové „Což takhle dát si…dýně“, kde píše: „Uvařené a rozmixované dýňové pyré se taky dá dobře zmrazit. Celé kostky dýně mražením příliš "rozbřednou“, odolá jen druh hokkaido.
Možná se ozve kdo má zkušenosti s mražením dýně.
Zdravím.
já jsem toho dneska snědla 2 vrchovaté talíře a vínečka jsem si jenom „lízla“, protože jsem musela řídit, manžel se mi trochu „rozbil“.
Myslíš, že by se dala zmrazit, již nakrájená na kusy?
Ještě jsem zapomněla napsat, kolik těstovin. Bylo to 500 gr těstovin „penne rigate“
Taky moc zdravím a děkuji za pochvalu.
Abych nezapomněla, risotto je taky vynikající.
Krásný recept, v jednoduchosti je to kouzlo. Montepulciano je k tomu dokonalé. Je to výborné i jako risotto. Jenom kdyby v Česku prodávali dýni na menší kousky. Pořád se ptám proč to nejde, ne všichni dělají zelí a zavařovanou.
Moc tě zdravím