Recept Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii) Pra

(Hodnoceno 1x) Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

Úvod

Dle mého názoru jsou toto po „Aglio e Olio“ druhé nejjednodušší špagety; pokud jsou s česnekem, tak jen delikátně ovoněny. A proč píši „pocukrovat sýrem“? Zdá se mi, že v české kotlině se u těstovin oproti Apeninskému poloostrovu používají pikantnější omáčky, a společně se sýrem obé ve větším množství na porci. Možná proto, že u nás to bývá hlavní chod, kdežto v Itálii „Primi“, které jemně říká žaludku: „Chystej se, bomba teprve příjde!“ :o()
A původ názvu Carbonara? Já se přikláním k názoru, že podle „revolucionářů“ z počátku 19. století: těstoviny si vysomrovali, vajíčko čajzli někde v kurníku a špek měli vždycky u sebe, protože jak později zpívá Pavel Dobeš: „…bo gdyž neni špeku, nějsu vykony!“

Postup

- Dáme vařit vodu. - Na pánvi smažíme pomalu na kostičky nebo nudličky nakrájenou slaninu (pokud je libová, tak na oleji (a) nebo másle). - Do hrnku si nachystáme vyklepnutá vejce která můžeme lehce rozkvedlat. - Vroucí vodu osolíme a uvaříme těstoviny. Z nepřevařených :-) těstovin slijeme vodu, nejlépe přes děrovanou poklici - NENECHÁVÁME důkladně okapat, trocha vody je jen ku prospěchu. Pokud použijeme cedníku, tak si počínáme svižně - vyklopit špagety do cedníku a takřka v zápětí je vrátit do hrnce. Okamžitě přidat rozmíchaná vejce (šikulové je vyklepnou přímo do těstovin a ušetří 1ks nádobí :-) a intenzivně, ale z lehka zamícháme (nejlépe naběračkou na špagety nebo dvěma vidličkami) tak, že těstoviny zvedáme ode dna a snažíme se, aby byly obaleny vejci, která teplem těstovin houstnou. - Nakonec přidáme horkou slaninu, sýr, dosolíme, opepříme nahrubo mletým pepřem a neseme na stůl. POZNÁMKA: Takto mě Uhlířinu naučili v Campanii. A) Může se stát, že jste "pomalí" a bílky zůstanou příliš "živé", - v tom prípadě lze jídlo trochu přihřát. Naopak, jídlo nemá být suché - v tomto případě se běžně přidává pár lžic vody v níž se těstoviny vařily. Nebo napoprve vyzkoušejte drobnou fintu: do vřelých těstovin přidejte pouze bílky a až se srazí, tak žloutky. B) Není to obvyklé, ale podle tohoto receptu si každý svou porci podle sebe "pocukruje" sýrem... Běžně se sýr smíchá s vejci a přidá k těstovinám. C) Nevím, odkud se u některých receptů vzala smetana. Snad proto, že když se CARBONARA opravdu podaří, tak může vyvolat vzhledem i chutí dojem, že je v ní smetana. D) Salmonela už je doufám na těchto stránkách vyřešena :-) "Další drobnosti":https://www.labuznik.cz/clanky/uhlirina/

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 19.01.09 vloženo
  • 31862x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 100 g Pancetty (uzený bůček, slanina)
  • 3 vejce
  • olej, máslo
  • sůl
  • pepř
  • Pecorino (Parmazán)
  • (Někde se toleruje i česnek
  • 400 g špaget

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

oldsoft 20.10.15 15:44

Co na tom komentovat? Rychlé, výborné.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

verule
53 příspěvků 01.04.09 20:37
Re: Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

Já si taky myslím že by měla být vejce dobře rozšlehaná, na to aby se v těstovinách zase dobře schovala. :)

gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

Na někoho kdo setřel Mistra Klímu jak malého kluka, dost poslabší kuchařské výtvory. Miloš

noskovice
1322 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

U tohoto receptu se nemuze setrit nadobim. Neexistuje rozklepnout vejce primo do testovin. Ve velké mise se vejce poradne rozslehaji spolu se syrem, vetsinou se pouzivaji zloutky a kdyz se pouziva i nekteré vejce celé, ty bilky musi byt rozslehané, nesmeji se rozeznat!! V nekterych mistech opravdu pridavaji trochu smetany. Tento „krém“ se pripravi predem a slité spaghetti se daji rovnou do misy a zamichaji. Spetka feferonky tomu neuvadi. Ahoj, Sona.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz