Recept Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii) Pra

(Hodnoceno 1x) casino Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

Úvod

Dle mého názoru jsou toto po „Aglio e Olio“ druhé nejjednodušší špagety; pokud jsou s česnekem, tak jen delikátně ovoněny. A proč píši „pocukrovat sýrem“? Zdá se mi, že v české kotlině se u těstovin oproti Apeninskému poloostrovu používají pikantnější omáčky, a společně se sýrem obé ve větším množství na porci. Možná proto, že u nás to bývá hlavní chod, kdežto v Itálii „Primi“, které jemně říká žaludku: „Chystej se, bomba teprve příjde!“ :o()
A původ názvu Carbonara? Já se přikláním k názoru, že podle „revolucionářů“ z počátku 19. století: těstoviny si vysomrovali, vajíčko čajzli někde v kurníku a špek měli vždycky u sebe, protože jak později zpívá Pavel Dobeš: „…bo gdyž neni špeku, nějsu vykony!“

Postup

- Dáme vařit vodu. - Na pánvi smažíme pomalu na kostičky nebo nudličky nakrájenou slaninu (pokud je libová, tak na oleji (a) nebo másle). - Do hrnku si nachystáme vyklepnutá vejce která můžeme lehce rozkvedlat. - Vroucí vodu osolíme a uvaříme těstoviny. Z nepřevařených :-) těstovin slijeme vodu, nejlépe přes děrovanou poklici - NENECHÁVÁME důkladně okapat, trocha vody je jen ku prospěchu. Pokud použijeme cedníku, tak si počínáme svižně - vyklopit špagety do cedníku a takřka v zápětí je vrátit do hrnce. Okamžitě přidat rozmíchaná vejce (šikulové je vyklepnou přímo do těstovin a ušetří 1ks nádobí :-) a intenzivně, ale z lehka zamícháme (nejlépe naběračkou na špagety nebo dvěma vidličkami) tak, že těstoviny zvedáme ode dna a snažíme se, aby byly obaleny vejci, která teplem těstovin houstnou. - Nakonec přidáme horkou slaninu, sýr, dosolíme, opepříme nahrubo mletým pepřem a neseme na stůl. POZNÁMKA: Takto mě Uhlířinu naučili v Campanii. A) Může se stát, že jste "pomalí" a bílky zůstanou příliš "živé", - v tom prípadě lze jídlo trochu přihřát. Naopak, jídlo nemá být suché - v tomto případě se běžně přidává pár lžic vody v níž se těstoviny vařily. Nebo napoprve vyzkoušejte drobnou fintu: do vřelých těstovin přidejte pouze bílky a až se srazí, tak žloutky. B) Není to obvyklé, ale podle tohoto receptu si každý svou porci podle sebe "pocukruje" sýrem... Běžně se sýr smíchá s vejci a přidá k těstovinám. C) Nevím, odkud se u některých receptů vzala smetana. Snad proto, že když se CARBONARA opravdu podaří, tak může vyvolat vzhledem i chutí dojem, že je v ní smetana. D) Salmonela už je doufám na těchto stránkách vyřešena :-) "Další drobnosti":https://www.labuznik.cz/clanky/uhlirina/

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 19.01.09 vloženo
  • 34604x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 100 g Pancetty (uzený bůček, slanina)
  • 3 vejce
  • olej, máslo
  • sůl
  • pepř
  • Pecorino (Parmazán)
  • (Někde se toleruje i česnek
  • 400 g špaget

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

oldsoft 20.10.15 15:44

Co na tom komentovat? Rychlé, výborné.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

verule
53 příspěvků 1.4.09 20:37
Re: Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

Já si taky myslím že by měla být vejce dobře rozšlehaná, na to aby se v těstovinách zase dobře schovala. :)

gmp
1603 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

Na někoho kdo setřel Mistra Klímu jak malého kluka, dost poslabší kuchařské výtvory. Miloš

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)

U tohoto receptu se nemuze setrit nadobim. Neexistuje rozklepnout vejce primo do testovin. Ve velké mise se vejce poradne rozslehaji spolu se syrem, vetsinou se pouzivaji zloutky a kdyz se pouziva i nekteré vejce celé, ty bilky musi byt rozslehané, nesmeji se rozeznat!! V nekterych mistech opravdu pridavaji trochu smetany. Tento „krém“ se pripravi predem a slité spaghetti se daji rovnou do misy a zamichaji. Spetka feferonky tomu neuvadi. Ahoj, Sona.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špagety po uhlířsku (alla carbonara jak mě naučili v Itálii)
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Jahodový pohár Jahodový pohár
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz