Recept Sauerbraten s tyrolskými houskovými knedlíky

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sauerbraten s tyrolskými houskovými knedlíky

Postup

Do kastrolu nalijte vodu a ocet. Přidejte cibuli, mrkev, česnek a koření a pak to všechno pěkně prohřejte. Potom sundejte kastrol z plotny a šoupněte do něj hovězí i s oháňkami. Přikryjte pokličkou a postavte na chladné místo a pokuste se 4 až 6 dnů ovládat, abyste vydrželi nechat maso pěkně marinovat. Nezapomeňte ho každý den jednou nebo dvakrát obracet. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a na něm marinované, osušené a osolené hovězí maso pěkně ze všech stran osmahněte. Teprve potom přidejte oháňky, cibuli, mrkev a česnek, které jste vyndali z marinády. A šup tam navíc s patkou staršího chleba. Přilijte asi polovinu marinády, červené víno a vařte to všechno na mírném ohni asi 2 hodiny. Prostě až maso změkne. Ve smetaně důkladně rozkvedlejte mouku a za stálého míchání vlijte směs do hrnce. Všechno pěkně rozmixujte a povařte. Nakonec všechno dosolte a dopepřete podle chuti. Sauerbraten se vám za tuhle dlouhou přípravu královsky odmění! Jak na knedlíky: Housky nakrájejte na kostičky a zalijte je vlažným mlékem. Přidejte vejce, sůl, pepř a všechno pořádně zvalchujte. Tedy promíchejte. Potom na malé kousky nakrájejte slaninku, osmahněte ji a taky přidejte do směsi. To samé proveďte s cibulí: nadrobno nakrájet, osmahnout a šup tam s ní. Nakonec vmíchejte nakrájenou petrželku a promíchejte. Ve velkém hrnci ohřejte vodu. Navlhčenýma rukama vytvarujte z těsta koule velikosti tenisového míčku. Opatrně je vkládejte do vody a ohřívejte asi 20 minut. Pozor, voda by se neměla začít vařit! Andreas se narodil v Německu a dodnes platí, že kdykoli se doma v Odenwaldu objeví, přichystá jeho maminka vynikající specialitu: sauerbraten. Podobá se trochu české svíčkové, ale na rozdíl od ní má trpce kyselou příchuť. Vynikající. "Dobrou chuť :-)":http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3293&l=Danda

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 19.08.07 vloženo
  • 10350x zobrazeno

Čas přípravy

  • nÄ›kolik d

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1kg hovězího (berte zadní)
  • 3 hovězí oháňky
  • 0,5l vody
  • 250ml octa
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev (nakrájená na kolečka)
  • 3 kuličky černého pepře
  • sůl a mletý pepř (podle chuti)
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 hřebíček
  • patka staršího chleba
  • 300ml červeného vína
  • 40g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100ml smetany.
  • a tyrolské houskové knedlíky :
  • 8 housek
  • 150g slaniny
  • 1 cibule
  • 250ml mléka
  • 4 vejce
  • 1/2 lžíce polohrubé mouky
  • sůl, pepř
  • svazeček zelené petrželky.

Doporučená příloha

  • viz výše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 13.12.11 23:55

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

danda 26.08.07 00:00

recept maminky Andrease - víceprezidenta pro strategii a plánování

Taky si nemyslím, že je ideální chovat se pragmaticky, když vaříte
pro někoho, na kom vám záleží. Ale je tu ještě jedna věc, čím matčina
sauerbraten imponuje mým pragmatickým instinktům: jistota, že to
jídlo bude super. :-)

Takže jestli vám nevadí trocha příprav navíc, rodinný recept na sauerbraten od Andreasovy matky může slavit úspěch i u vás doma. Dobrou chuť :-)

Diskuse k receptu Sauerbraten s tyrolskými houskovými knedlíky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.12.11 00:22

Do pátku ještě daleko, já nevím, co bude u nás, ale zítra čerstvý losos v těstíčku z bílků se sezamem a v sobotu Labužnické kuře :-)

jolana
5066 příspěvků 14.12.11 00:17

Este je len nalozene, do prehliadky este daleko, az v piatok…:)..prosim ta, ta fotka je presne taka ako vsetky :palec: :)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.12.11 00:10

Jolano :-), tak tahle fotka by mne letos zrovna k ochutnání moc neinspirovala :-), ale dobré to bylo, moc :-) A kde máš svoji fotku?

jolana
5066 příspěvků 14.12.11 00:03

Mam nalozenu svieckovu Reinische Sauerbraten a som pozerala ci na Labuzniku je recept a nasla aj tento recept :)..tak som si dovolila pridat fotku, ktoru som vzala z dennicku Danda.Snad niekoho inspiruje. Tieto nalozene s octom a vinom svieckove alebo maso su ozaj lahodne a prace nic moc :)

jolana
5066 příspěvků 21.07.11 22:57

hmm :)

Labužník Ann02
1 příspěvek 21.05.10 18:34
Re: Sauerbraten s tyrolskými houskovými knedlíky

pocházím z ašského výběžku a moje dlouholetá kamarádka Monika mě naučila tuhle dobrůtku podle rodinného receptu tak jak jí vařívala její německá babička. Postup přibližně stejný, ale zásední rozdíl je v tom, že místo veky nebo housky tam dávám na kostičky nakrájený perník na strouhání. Dnes se sežene dost těžko a navíc je podstatně světlejší. Moje rodina tuto omáčku nazvala ,,černá svíčková,, a je to opravdu lahůdka. Lze použít i tvrdé perníčky bez polevy, které zbydou po Vánocích nebo Velikonocích. A vařím i bez marinování v papiňáku a z předního masa. Dobrou chuť.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Sauerbraten s tyrolskými houskovými knedlíky
danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Sauerbraten s tyrolskými houskovými knedlíky

A bylo to ještě lepší, chutě se spojily a prolnuly a slaninka z knedlíků dodala v ústech ten skvostný masovouzený šmrnc…prostě balada :-)))

Zlato neváhej, knedlíky jsou rychlejší než klasika, jen ne vařit klokotem, anebo by šly do vymazaných hrníčků :-) Nechejte si chutnat !

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sauerbraten s tyrolskými houskovými knedlíky

Měla jsem tu čest ochutnat u českého kamaráda a jeho německé manželky pouze tyto knedlíky a jsou opravdu výborné a tak si to vše ukládám pro oživení a ráda vyzkouším tohle spojeníčko. Díky … :-))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Sauerbraten s tyrolskými houskovými knedlíky - herakes :-)

já měla falešnou svíčkovou naloženou 5 dní v octové vodě se zeleninkou a kořením a ta chuť, opravdu trpce kyselá.....prostě nemělo chybu a ty knedlíky to výborně doplnily a už se těším na zítra, protože zbylo a bude zaručeně ještě lepší :-), opravdu za tu práci to stálo zato, i když naše klasika svíčková dá práce víc .-)

herakes
16 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sauerbraten s tyrolskými houskovými knedlíky

Dnes jsme to měli k obědu, bez marinování , v pomalém hrnci. Včera večer jsem to dal do hrnce a dnes k obědu už to skoro bylo.
Svíčková- kam se na to hrabe .

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Sauerbraten s tyrolskými houskovými knedlíky- teo :-)

dělala jsem poprvé a chutnalo moc, naše svíčková je o moc těžší :-), ale ani teď neumím jódlovat a to jsem to k poveselení rodiny zkoušela :-))

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sauerbraten s tyrolskými houskovými knedlíky

Umím si představit tu dobrotu, dělám trošku něco podobného, ale jen trošku:-))
A teď už jen jóóódlovat :-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz