Recept Lečo pro ty co ho neradi

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Čirou náhodou jsem na jednou spřáteleném webu narazila na diskuzi o tomto zcela řekla bych banálním jídle - počet odpůrců mne zaujal i začala jsem pátrat podrobněji. Přečetla jsem možná třicet receptů na lečo a u fotografie leča s knedlíkem jako přílohou jsem pochopila.
Takže tento recept věnuji těm, kteří - stejně jako já - neradi „většinové“ lečo. Ale s vyzkoušením ještě počkejte na ta krásná rajčátka vonící sluncem.

Cibuli nakrájím nadrobno. Očištěné papriky nakrájím na širší proužky, je otázka plechovosti úst a razance papriky, zda necháme trochu semínek. Rajčata oloupu a nakrájím na větší kostky, oloupanou klobásku na průsvitné plátky.
Na velké pánvi na oleji podusím cibulku do poloměkka - to je jediná fáze přípravy, kde postupuji pomalu. Pak přidám plátky klobásky a chvíli míchám, aby cibule dostala šmak klobásky a klobáska natáhla cibulovou chuť. Přidám sladkou papriku, promíchám, přidám proužky paprik, promíchám, hned na to rajčata a na prudkém plameni míchám dokud se neodpaří tekutina z rajčat. V té době jsou papriky al dente a rajčata jsou na hranici rozdušení. Rozklepnu vajíčko ( na toto množství opravdu jen jedno) a stále na prudkém plameni to vajíčko jen tak rozhrabuji, aby se dostalo až ke krajům pánve. Za minutku je hotovo, teď teprve s citem ( klobáska je slaná) dosolím a zakroutím nad pánví mlýnkem s pepřem ( nejlépe směsí čtyř pepřů).

Namažu si čerstvý chléb máslem, vezmu lžící …chci říct příbor…

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.01.09 vloženo
  • 13244x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut

Ingredience

  • 3 velká zralá rajčata
  • 6 paprik slovenského typu - alespoň jedna pálivá
  • 1 nožička klobásy čabajkového typu
  • 1 cibule
  • 1/2 KL kvalitní sladké papriky
  • čerstvě mletý pepř
  • olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lečo pro ty co ho neradi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1665 příspěvků 14.08.15 16:59

@goralka, můj bývalý spolužák z VŠ (slovenský Maďar) tomu bez vajec a rajčat říkal „letné lečo“.

 
Eja
3811 příspěvků 14.08.15 15:34

@birkana Bavorsko určitě neeee, tam se jí dobře. Bývalé NDR bych tipla.

 
goralka
271 příspěvků 14.08.15 15:11
Bez paradajky a bez vajec.

Môj nebohý brat upražil domácu voňavú slaninu, pridal veľa cibule, neskôr papriky a hotovo. Tvrdil, že to ostatné by mu to pokazilo.
Ja mám rada lečo vtedy, keď začínajú papriky vonku dozrievať a červenieť. Nekupujem tie vodou napité.

 
birkana
1665 příspěvků 14.08.15 15:06

@Eja :think:, ale kteří 8o? Babička pocházela z jižního Bavorska a tam to asi zvykem nebylo. Jinak by nám to tak vařila :srdce: :think:

 
Eja
3811 příspěvků 14.08.15 14:12

@birkana Němce bych tipla pokud se dobře pamatuji - řízek s knedlem

 
birkana
1665 příspěvků 14.08.15 13:54

@Eja, omlouvat se netřeba :srdce:. Máš z té kombinace asi stejný dojem jako kdysi já, když jsem viděla podávat knedlík ke klasickému smaženému řízku :,(. Prý je to (už nevím kde - někdo snad napíše) někde místní zvyk :think: 8o

Příspěvek upraven 14.08.15 v 13:59

 
Eja
3811 příspěvků 14.08.15 11:30

@birkana tak se za poznámku o knedlíku omlouvám :mrgreen:
Ale každý má jiné chutě. Já jsem bramborový maniak, takže si je k leču klidně dám, stejně tak k rajské, plněným paprikám, koprovce, roštěnkám na houbách…nejsem líná udělat dvě přílohy, sobě brambory a dalším strávníkům něco normálního - knedle, rýži..

 
birkana
1665 příspěvků 14.08.15 11:27

@Zuzka1973, Maďaři prý k němu jedí těstovinové noky (jen jsem slyšela - nemám ověřeno), ten knedlík je jen krůček „gastro-západním“ směrem :mavam:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 14.08.15 11:13

Sice lečo miluju takové, jaké má být, tj. v základní verzi, ale když už bych si měla vybrat mezi klobásou a bujonem, tak jednoznačně klobásu @ciocarlia ;)

Uzenina sice opravdu pozmění chuť trochu jiným směrem, ale je-to cílem (což asi v tomto receptu je), tak tomu rozumím…
Ale bujon (je fuk, zda hovězí či jiný) dává všem jídlům stejnou příchuť, a to je to, co mi na něm vadí… Nevadí mi ani tak složení, bo dnes se dá sehnat bujon s poměrně slušným složením, dokonce i neslané varianty, ale vadí mi, že ať je od kteréhokoli výrobce, vždy je výsledná chuť na „jedno brdo“ ať zkusím dát kolik chci…
Bujonové kostky proto nepoužívám, ale nezapírám, že jsem s nimi jeden čas experimentovala, abych zjistila, co na nich všichni mají… No, nepochopila jsem - já zjistila jen to, že mi ty kostky kazí chuť původních surovin…
Raději si pěstuju a kupuju různé koření (i kořenící směsi si míchám své) a naučila jsem se bujon nahradit kořením…
A díky Labužníku jsem začala dělat i vlastní Vegetu - je to safra poznat, ten rozdíl, ta domácí je krásně kořeněná bez té „unifikované“ příchuti, kterou mají koupené výrobky. :mavam:

@birkana Znám jednoho, který k leču knedlík miloval: byl to můj dědeček :D
A přesně jak píšeš: lečo je nejlepší bez přidání jakéhokoli dochucovadla, stačí jen lehce osolit… :mavam:

 
birkana
1665 příspěvků 14.08.15 08:52

@Eja, díky novým příspěvkům v diskusi jsem si přečetla tvůj recept, kde mj. píšeš „u fotografie leča s knedlíkem jako přílohou jsem pochopila“. Ten můj chlap je, jak sám říká, „lečovej“ od mala. A kombinaci cibule, paprika, rajčata mohu připravovat na 100 + 1 způsob :lol:. Třeba přírodní plátek vepřový či kuřecí, k tomu hromada leča (podáváno v hlubokém talíři :roll: ) a příloha různá! :think: Já většinou už bez ní nebo jen plátek bagetky; on je schopen si k tomu ten knédl dát :cert:.

P. S. Ať dělám lečo k čemukoli, tak samozřejmě bez podravek a bujónů, jen zelenina, trochu oleje, sůl a pepř :mavam:.

Příspěvek upraven 14.08.15 v 08:53

 
Eja
3811 příspěvků 14.08.15 07:20

@ciocarlia Všimla jsem si komentáře až dnes…a jsem trochu zmatená…uzenina mění chuť někam jinam - to chápu, já když dělám lečo jen pro sebe, tak bez klobásky…půl kostky hovězího bujonu na dvě porce - to moc nechápu, to jako nemění chuť :think: ještě snad pochopím dochucení Vegetou/Podravkou, i když tam podle mne nemá co dělat, ale hovězí bujon :nevim:

 
ciocarlia
6 příspěvků 11.08.15 10:22

Na dvě porce přidávám půl kostky hovězího bujonu a trochu drceného kmínu. Uzenina podle mne mění chuť někam jinam, jedno vajíčko možná stačí, dvě neurazí.

 
bocianka
528 příspěvků 24.01.10 16:19
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Když už jsme v těch brigádách. Byla jsem v úpravně vody někdy kolem roku 1985, nepřeju Vám vidět, co do úpravny přitékalo. Dodnes mám problém s vodou z kohoutku. Nejvíc si pochutnám na chatě, kde máme vlastní studnu.

 
casino
4466 příspěvků 27.01.09 18:07
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Já jsem si „vyučil“ řezníka, ke kterému chodím na mleté maso se dvěma suchými rohlíky. Když jsem mu poprve vysvětloval jaké mám přání, zrovna třímal v prackách širočinu…Teď už jsme kamarádi :o)

 
bedla  27.01.09 17:48
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Můj tatínek mně vždycky říkal: mleté maso-vždycky umlít doma. Tak činím dodnes tatínku.

 
casino
4466 příspěvků 27.01.09 17:37
Re: Lečo pro ty co ho neradi

No, už tu chybí leda brigádník při výrobě sójovky, pol. koření a rybí omáčky :o) … všechno je v lidech…

 
Frantiska
927 příspěvků 27.01.09 17:22
Re: Lečo pro ty co ho neradi

hm no to vam teda nezavidim, vsechny moje brigady jsou uplne v pohode a v klidu :) zadne horory nikde nevidim :)))

 
noskovice
1323 příspěvků 27.01.09 15:50
Re: Lečo pro ty co ho neradi - niivka,

s temi fazolemi je to pekny napad, jsou moucné, ale nedaji problém, jako zahustovani moukou. Pecu fazolovy dort, kde prave misto mouky jsou fazole, ale to zahustovani me nenapadlo. Toho by se dalo vyuzit i na ruzné omacky, ze ?
Dekuji za postreh, Sona.

 
esmeralda
4813 příspěvků 27.01.09 15:12
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Továrna kde se vyráběla želatýna…to byl také zážitek.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 27.01.09 14:54
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Nechci být nechutná, ale u výroby čehokoli je asi lepší nebýt. Jako studentka jsem byla několikrát na brigádě v Léčivech. Pravda, je to už víc jak 30 let, ale teprve tam jsem prvně v životě v tabletovém základě (talek) viděla živé šváby, masti se nakládaly do plniček lopatou kolikrát i z podlahy. Kdybych to brala důsledně, tak bych už v životě nepolkla tabletu.

 
niivka
79 příspěvků 26.01.09 01:48
Re: Lečo pro ty co ho neradi

a ja si davam do leca miesto vajec na zahustenie do makka uvarenu bielu fazulu ale fakt do makka…

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 17:02
Re: Lečo pro ty co ho neradi,Eja,

Tvoje spomienky vo mne vyvolali spomienku na brigádu z gympla v konzervárni v Ústí n.L. Konzervoval sa hrášok a keď nebol, také mäsové konzervy. To čo som videla, nechcite vedieť. Po rokoch som bola na kontrole v mäsozávode, zážitok podobný a dlhé roky trvalo, kým som zjedla tlačenku alebo jaternicu z obchodu.
K tomu leču - má mnoho podôb a obmien, s údenou slaninou, na ktorej smažíš cibuľu, s bryndzou, syrom, do šťavy priamo zavariť ryžu alebo halušky a pod. Vždy sa vrátim ku klasike, z voňavej čerstvej papriky a paradajok.
A tie lečové konzervy z obchodu mi pripadajú také fádne vodové rozvarené voľačo, hoci chápem, že to mnohým chutí.

 
jolana
5064 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi-;))

…jj…leco, leco , leco je pochutka…
Dobru a primeranu panvicu, na nu mast/olej, dobre rozohriat , a po celu pripravu leca silny plamen, na to rychlo klobasku, ked zacne voniat pridame cibulu, akonahle cibula zmeni farbu na mliecnu, papriku, a ked parika zmeni farbu 3-4 krat zamiesame a paradajky, nechame prejst teplotou, okorenime, osolime, akonahle zacne pustat zelenina stavu, zoparkrat sa premiesa, vajco a leco je hotove. Leco sa nedusi! Naj leco varia chlapi-maju na to ten spravny nos a hlavne -nepatlaju sa s tym. A v tom je ten figel leca ako treba.

 
Eja
3811 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi - alena, blanca

Holky, už aby byla kvalitní rajčata - oboje vyzkouším, mňam.

 
alena45
588 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi

tak toto vyskúšam, ak nájdem v chladničke smotanu. Lečo si zaváram sama a je veľmi chutné. A kedže som z Komárna, pravú čabajku mám vždy doma.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Další způsob úpravy: výše uvedené lečo bez vajíčka zalít smetanou, povařit a podávat s rýží (jedla jsem v restauraci pod názvem Švýcarské lečo). Klobásky nutné :-).

 
alena45
588 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Ak si spravíš toto lečo v menšom množstve a bez vajíčka, zamiešaš do panvice uvarené tagliatelle, posypeš syrom a na chvíľočku ešte prikryješ pokrývkou, aby sa syr rozpustil, tak sa budeš oblizovať ešte viac. Tá čabajka je tam ale dôležitá. Moja kolegyňa jedla lečo s ryžou. Najprv som to obrblala, lebo my len s chlebom, ale potom som to skúsila a fakt zaujímavé.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Jo! Tak tohle lečo bych mohla. Jen bych s dovolením vynechala to máslo na chleba, eventuálně nastavila ještě jednou mlaďounkou cuketkou.

 
Eja
3811 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi - Landospandos

Já taky nejsem nijak moc cimprlich, ale vzpomínka na běžící pás, který vedl k sekačce, na který se vysypávaly papriky z přepravek, ve kterých se - ne jednou- čirou náhodou našlo mrtvé krysí mládě, to, co popadalo na zem ( po které se chodilo v holinkách zvenku), se lopatou házelo zpět na pás…Od té doby jsem nic typu čalamády, leča apod. nevzala do úst…Je pravda, že už je to skoro 30 let, ale vzpomínky jsou to stále živé. Vyrovnala se tomu snad jen brigáda na vlakovém nádraží - takový úklid rychlíku ze Slovenska ve 4 hodiny ráno byl taky zážitek, na který se nezapomíná. :-)

 
Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Eji, pracovala jsem jako zootechnik v JZD. Chovali jsme prasata, krůty, krávy, jezdila jsem na jatka. Mě hned tak něco neporazí (teda až na ta rajčata…). To bychom totiž průmyslově vyráběné poživatiny nemohli jíst vůbec žádné. Bohužel ve mně zbyla vzpomínka na lečo, které vařívala drahné paměti moje máti. A ta je, jak se zdá, mnohem děsivější, než zážitky z jatek :-).

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Ejo, my lečo rádi a pěkě jak popisuje Anička, bez vajíček. Pokud zbude na druhý den, tak někdy vajíčky nastavujeme. A ta lžíce nám vůbec nevadí.

 
Eja
3811 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Však áno, nebudem.

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi, Eja,

nemuč ma, hej?

 
Eja
3811 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi - Ewo

Na diskuzi o leču jsem narazila v Bistru v diskusních fórech. No a pak jsem si zadala v Seznamu „lečo“ a prohlížela si recepty jeden po druhém a zjistila jsem, že mají společné přesně to, co odpůrcům leča nechutná. To blemcavé cosi s knedlíkem byla poslední kapka. I jak vím ze svého okolí, tak „většinové“ lečo má společné párek nebo točeňák, velké množství vajec a kašovitou konzistenci, kde už nepoznáš co je rajče a co paprika. Br.
Anicko, tak já dělám smaženici z hub - houby podusím na másle a cibulce zvlášť, vydusím veškerou tekutinu, houby musí zůstat tak akorát, zvlášť udělám míchaná vajíčka a jen volně smíchám.

 
ewa
600 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Ejo, moc pěkně popsané. Já dělám lečo hodně podobně jako ty (nedávám papriku jako koření, ale vyzkouším) a až doteď jsem si myslela, že tohle je to většinové. Zavařené lečo se mi zhnusilo za dávných časů, kdy jsem jezdila na turistické tábory.
Mohla bys mi, prosím, napsat, na kterém webu bych našla tu diskusi?

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi, Eja!

Ja lečo milujem, ale z obchodu žiadne zavárané. Toto Tvoje by mi chutilo určite. Vajce by som si osmažila ale zvlášť, alebo vynechala, hlavne že je tam klobása…A ja všade, kde sú paradajky, pridávam cukor a paradajky olúpem.
Pekný deň!

 
Eja
3811 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Kdysi jsem byla na studentské brigádě ve Frutě, kde dělali lečo - přeji Ti dobrou chuť :-).

 
Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lečo pro ty co ho neradi

Eji, mě na domácí lečo teda neukecáš… Mně chutná jen a pouze z konzervy made in Hamé. :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Cibulačka Cibulačka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz