Recept Lečo

renard Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Jsem si vědom toho, že receptů na lečo je na těchto stránkách dost a dost. Včera jsem si ale po nějakém čase opět vyzkoušel recept, který vyprávěl před několika lety v nějakém televizním pořadu lámanou slovenštinou hovořící Maďar. Dodnes si vzpomínám, jak prohlásil : „My Maďaři bez leča nemůžeme žít“. Zkusil jsem tehdy jeho recept a od té doby lečo jinak (až na výjimky) nepřipravuji. A takové lečo jsem na Labužníku nenašel. Vezmu velký, ten největší kastrol, co doma máme a na rozpáleném oleji v něm krátce osmahnu kližku nakrájenou na kousky o velkosti kostek cukru. Osolím, opepřím. Jakmile začne pouštět šťávu, přidám cibuli tence nakrájenou na půlkolečka. Maso s cibulí společně pod pokličkou dusím do poloměkka a dbám, aby se cibule u dna nepřichytávala. Pak přidám na širší nudličky nakrájené zelí a dále dusím, až je maso skoro měkké. Následují pokrájené papriky (kdo má rád, může i nějakou tu pálivou), po chvíli rajčata a rozdrobené kostky masoxu. Po celou dobu dušení nepodlévám a pokud je to naprosto nezbytné, tak opravdu jen málo a horkou vodou. Do přidání rajčat je proto třeba svědomitě promíchávat a kontrolovat dno kastrolu. Je-li vše správně podušeno a maso je úplně měkké, přidám rajský protlak, dokořením pepřem, případně dosolím a ještě chvíli nechám bublat. I když je leča z tohoto množství surovin opravdu plný kastrol, moc dlouho nevydrží.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 20.08.07 vloženo
  • 56432x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 120 minut

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 6 až 8 středních cibulí
  • ½ středně velké hlávky bílého zelí (tak asi ¾ kg)
  • 10 velkých zelených nebo tzv. bílých paprik (tenkostěnných)
  • 15 velkých rajčat
  • ¾ kg hovězí kližky
  • 2 ks větších rajských protlaků
  • 2 až 3 kostky masoxu nebo slepičího bujónu
  • Olej (slunečnicový), sůl, černý mletý pepř

Doporučená příloha

  • Vařené brambory nebo chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lečo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Lečo

lvice
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lečo -herakes

Něco takového si kupuji v tubě, my jsme si to vozívali z Maďarska, je to vlastně slaný paprikový protlak pálivý nebo nepálivý. Dávám to při vaření mimo jiné do guláše, ale třeba i do pomazánek, na chleba s máslem nebo podmáznout na chlebíčky. Dívej se na tržnici po stáncích s kořením někdy bývá i v Tescu jako stánek maďarských specialit. Já si to kupuji obvykle na sobotním ranním trhu v Brandýse nad Labem. Ale stánek tam není pokaždé, ale často. Na Slovensku v Podhájské to měli normálně v samošce. Tuba větší nebo menší, červeno-bílá, pravděpodobně maďarský výrobek.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Lečo

V první řadě musím říci, že si k tomu chlebíku, co jsem si odložila do mrazáku udělám tuto mňamku. Recept nechám na děvčatech ze Slovenska, ty k tomu mají blíž.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lečo - Bedli,

zdravím…, ten chlebík vypadá perfektně, máš tu receptík?

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lečo

No tak teď jsem přišla z práce a, že bych šla vařit tohle mňamozní „lečo“, řekla bych , že teď to nehrozí, ale ukládám a jakmile zprubnu hned se ozvu a díkes. :-))

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Lečo ... gegino ...

a určitě ten, který za chvíli dám do Deníčku.

gegina
358 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lečo, jejda...

takhle dělávám běžně hovězí na zelenině, jen bez zelí. Nikdy mě nenapadlo tomu říkat lečo :o) Ale je to fakt moc dobré a je jedno, jak kdo tomu říká! A čerstvý domácí chlebík k tomu - mňamka!

renard
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lečo

Pamatuji se na ně. Sám s tím nemám žádné zkušenosti, myslím s výrobou, ale na Labužníku je v kategorii konzervace pod pořadovým číslem receptu 96 papriková pomazánka. Bude to něco takového, co píše tea63.

oldsoft
682 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lečo

Herakesi, neomlouvej se a svůj dotaz dej do rubriky „Hledám recept“ v diskusním fóru. Všimne si toho víc lidí a budeš mít větší šanci ma úspěch.

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lečo

konzervičky neznám, ale zkus třeba : po 1 kg rajčat, paprik, cibule a 6 - 10 feferonek umlet na masovém mlýnku, přidat 1 lžičku soli a dusit až se vypaří všechna voda. Přidat 2 dl oleje, 1 rajský protlak a ještě chvilku povařit. Horké plnit do malých skleniček a sterilovat 20 minut při 100°C. Můžeš přidat i palici česneku, no prostě podle chuti.:-) Výborné na topinky apod. Hezký den.

herakes
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lečo

Mám dotaz všem labužníkům.
Kdysi jsme ze Slovenska vozili malé konzervičky s názvem- Papriková pochuťka .Nevím, jestli se stále vyrábí ale byla to moc dobrá pomazánka skoro ke všemu. Byla normální, i pikant. Má na to někdo recept ? Mám nadúrodu paprik a chtěl bych si to zakonservovat.
Omlouvám se a děkuji. Pozdrav

helga
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Lečo

Musí to být strašná mňamka, odpoledne cestou z práce někde koupím masíčko a vrhnu se do vaření. Moc dík za prima recept

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz