Recept Krupičkové noky se švetkovou omáčkou Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

levné sladké jídlo, originální recept

Postup

Noky:
Všechny ingredience umícháme do hustého těsta, hustší než na lívance, v případě potřeby přidáme krupičku nebo mléko. Do vařící mírně osolené vody, odkrajujeme malou lžičkou noky. Vaříme 3-5 minut
Omáčka: Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na malé kousky. Přdáme vodu a cukr a přivedeme k varu, za stálého míchání vaříme dokud se švestky nerozvaří a vznikne hustá kaše. V případě potřeby zahustíme solamylem. Odstavíme a vmícháme jogurt.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy



Nahlásit recept

  • 31.05.13 vloženo
  • 2144x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • Noky:
  • 250g dětské krupičky
  • 1ks vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 2dcl mléka nebo vody
  • Omáčka:
  • 200g švestek
  • 4 lžičky cukru
  • 2dcl vody
  • 1 lžička solamylu
  • 1 kelímek bílého jogurtu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krupičkové noky se švetkovou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek


 
Ačraj
697 příspěvků 09.06.13 10:02

OK!!! :mavam:

 
tlustá bába
1210 příspěvků 09.06.13 00:21

Pcháá, Casino! Kdo zmatlal a co zmatlal?! Náhodou jsme to uvedly na pravou míru a do souladu s přírodními zákony!
Ale kdo začal a „…způsobil, že sám náčelník vydával zvrácené rozkazy?!“
Cituji:
To co je v receptu je klevera… … s jogurtem
Kdyby napsali, že je to klevera se škrobem a s jogurtem, ani nepípnu, maximálně vzývám ducha rumu! :mavam:

 
casino
4474 příspěvků 08.06.13 20:10
Terminus technicus mi NENÍ šumák

To by bylo jako s těmi hodinkami a holinkami. Nebo je libo příklad z LABU? Není to dávno, co si jeden popletl dušení s restováním… ;)
Netvrdím, že jsem se s výrazem klevera už potkal; napřed jsem si myslel, že se babi zase uklikla

@birkana
Vy račte fungovat jako Deus ex machina :potlesk: Dámy by vám měly obětovat nějakého dobytka třeba :mrgreen: Tak to tady „zmátly“ (zmatlaly), že bych se nedivil, kdyby si nevzpomněly ani na vlastní příjmení :)
Z kleverly udělaly „guláš“ a patrně by svedly i z marmelády udělat džem :nevim:

Zavařeniny (či ako sa to správne volá 8) mám označené akorát rokem sklizně… No, někdy to při hledání té správné bývá správná ruleta :P

 
di
2451 příspěvků 08.06.13 19:32

Jj, birkanino heslo „vrhněme se do spíží“ se nám dnes osvědčilo, nenašli jsme sice klevelu/kleve­ru/kleberu, ale zlato po babičce, které bylo schované za čočkou, hledali jsme je půl roku. :-)
P. S. Ale debatu tu máte pěknou, to zas ano. Hezký večer všem.

Příspěvek upraven 08.06.13 v 19:33

 
tlustá bába
1210 příspěvků 08.06.13 16:51

@Ačraj @Zuzka1973 @birkana
a) Ale on Casino neříkal nic jiného! On asi chytrej bude. :lol:
b) Je to jako s kulajdou, ale obráceně. Tam je jeden název a každý to dělá jinak. Tohle děláme všichni stejně (zhruba) a na skleničky píšeme každý něco jiného.
c) Bod dostane Birkana, protože moje druhá babička tomu taky říkala ROZVÁRKA, což je roztomilejší, než nějaký klebery brebery.
d) A Casina nezmiňuju, protože by byl moc namyšlenej.
@Ačraj
1. Toho bohdá nebude!!!
2. Žiju, ale jen taktak, sekala jsem zahradu. UF! Ale teď přijde tatarák a to by tak hrálo, zdechnout před tatarákem, topinky řádně očesnekované a žádné sofistikovanosti, jako kapary a tak! Jééé, a pivo!!! Ňami! :mavam: :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 08.06.13 14:54

Já Kleveru nesteriluji, vřelé do skleniček, uzavřít, otočit, rum tam nesmí chybět. :P

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 08.06.13 13:11

@birkana :palec:

 
birkana
1672 příspěvků 08.06.13 12:53

A já mám ve špajzu ve sklenicích „Švestkovou rozvárku sterilovanou“ podle kuchařky M. Havelkové: Ovoce a zelenina ve skle. Složení: na kilo vypeckovaných švestek 200 g cukru, kousek skořice a lžíce rumu 8o 8o 8o A jestli je to Klevera, Klebera nebo Klevela je mi šumák :jazyk:, hlavně je to kvalitní ovocná konzerva bez „éček“ :lol: :lol: :lol:

Dosti slovíčkaření, netřeba hledat pravý terminus technicus; vrhněme se do spíží, nehledejme lžíce a nabírejme rovnou ze sklenice čerstvým vdolkem nebo kornoutem umně zhotoveným z palačinky, to je to pravý vořechový :mavam: :mavam: :mavam:

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 08.06.13 11:26

@Ačraj Vždyť jo :D U nás to taky bude pořád klebera, bez ohledu na cokoli jiného ;)
A máš recht… Labužník někdy kecá až moc… ;) Nesmí se zde věřit všemu, co je psáno ;)

:mavam:

Už se ale těším, až si tyhle nočky uděláme… já bych se nebála ani rozvaru z třešní… ale je mi jasný, že švestky jsou jasný favorit :palec:

Příspěvek upraven 08.06.13 v 11:34

 
Ačraj
697 příspěvků 08.06.13 11:20

Tak ten Labužník tady pěkně kecá, necháme to koňovi, ten má větší hlavu. Tak jsem zjistila, že GOOGLE, je nejchytřejší, ten tvrdí, že KLEVELA, tak beru zpět, co jsem říkala, ale ono je to vlastně fuk, hlavně, že nám chutná… :mavam:
Na „SEZNAMU“, říkají, že KLEVERA, v Kuchařce mám také Kleveru, tak se nedopídíme správného názvu, ale v dnešní době se nedá ničemu a už pomalu nikomu věřit. :zed: Já tedy budu vařit kleveru, protože nešišlám a písmenko R, umím vyslovit! Howg!!!

Příspěvek upraven 08.06.13 v 11:47

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 08.06.13 11:12

A abych vás ještě víc zmátla, u nás se tomu říká „klebera“… Jinak spisovně klevela, lidově klevera… ale když si udělám půměr mezi svými známými, kdo tomu ovocnému rozvaru jak říká, tak je to tak nastejno… lidi z okolí „klebera“, zbytek 50 : 50 „klevela : klevera“
Na štítku na skleničkách mívám kleberu, ale když posílám recept písemnou formou - pěkně napíšu „klevela“. A u tety si máznu na vdolek „kleveru“…
Tož asi tak ;)

edit - jinak podle druhu ovoce to názvosloví nefunguje ;) :D Klevela je jakékoli rozvařené ovoce (krom džemů a marmelád, což je ale asi každýmu jasný… ;) )

Příspěvek upraven 08.06.13 v 11:15

 
Ačraj
697 příspěvků 08.06.13 10:55

Tlustá bába, stůj, do špajzu nechoď, provaz, ani šňůru nehledej!!! Schválně jsem šla do sklípku a zkontrolovat skleničky, mám je popsané KLEVERA, tak jsem jukla na internet, na Labužníka, no a co jsem zjistila? KLEVERA JE SPRÁNNĚ, KDYŽ JE TO ZE ŠVESTEK. KLEVELU JSEM TAKÉ NAŠLA, ALE TA JE Z MERUNĚK, tak takle je to, on ten casino, není tak úplně děd Vševěd :mrgreen: a ty by ses k vůli němu věšela. :roll: Doufám, že ještě žiješ. :mavam:

Příspěvek upraven 08.06.13 v 17:25

 
tlustá bába
1210 příspěvků 08.06.13 10:36

Kuš, přes babičku vlak nejede! Kde myslej, že jsem brala rozumy?! Číst jsem se naučila teprve nedávno, to dýl vařím!
A míchali vůbec někdy v kotli povidla? To jsou mé rané zážitky, jež mě poznamenaly na celý život. A brambory pro prase.
Ale aby neřekli, jdu do toho špajzu, nějaká šňůra na oběšení se tam snad najde! :lol:

 
casino
4474 příspěvků 08.06.13 10:36
No dobře...

… ale mezi kuchtíky je HUSTOTA TĚSTA NA LÍVANCE jakási konstanta ze které se dál vychází. Pokud je obecně psáno: hustší než na lívance, tak ano, znamená to že je hustší než lívancové, ale ne tak husté aby z něho bylo lze tvořit („odkrajovat“) noky :)

 
casino
4474 příspěvků 08.06.13 10:26
No, ono prý ta kleveRa je,

Na rozdíl od klevely, čistě švestková… (to eR je tam z pRunus) :nevim:
„Hledej šmudlo, hledej!“ a nehádej se :P
Na PC fčil můžeme bejt každej chytřejší než rádio :mrgreen:

 
jit.pan
2 příspěvky 08.06.13 10:22

Právě hustota těsta je velmi důležitá, je tam srovnání protože pokud uděláte těsto příliš husté, budou noky sice skvěle vypadat, ale budou tak syté, že jednu porci budete jíst 2 hodiny.

 
tlustá bába
1210 příspěvků 08.06.13 09:39

V žádném případě se nechci hádat, ale klevela - nebo klevera, jak ráčej, je rozvařené ovoce (nejčastěji švestky) s hrubými kousky, polotekuté a rumem konzervované. Ve špajzce ho musí být plný regál. Podle toho se pozná dobrá hospodyně (což nejsem, mám jednu sklenici).
Pak se do toho špajzu chodí, bere, někdy jen ujídá lžící, jindy se napatlá na kulatý kynutý koláč, neb se dále upravuje a zejména - z misky nabírá „suchým“ vdolkem. Kafe z melty, samozřejmě.
Hm, na jejich poezii nemám! Ale taky dobrý!

 
Ačraj
697 příspěvků 07.06.13 23:18

Hm, teď mně to také došlo, ;) že je to vlastně žahour, to samé s borůvkami a solamylem. Tak to není, ta ona „ovocka“, tam příjdou asi i povidla, já to tu někde vypátrám…
Jogurt před 50 lety se tam jistě nedával. :lol:
Udělám si " Chutnou povidlovou omáčku", i ze sušených švestek, ale ty nočky se také k tomu hodí. :P

Příspěvek upraven 07.06.13 v 23:24

 
casino
4474 příspěvků 07.06.13 21:39
To co je v receptu je klevera...

… s jogurtem :)
To s tím dostupným ovocem v komentáři @jit.pan by mohl být i žahour :)
A krupicové noky jsou tu taky :)
Takže fúúúzia :mrgreen:
Myslím, že receptu by prospělo v postupu vypustit hustší než na lívance,

 
Ačraj
697 příspěvků 07.06.13 20:36

Díky, ale asi si počkám na ty švestky, já ji nikdy ani nezkoušela, maminka ji dělávala, ale to už nezjistím jak. Říkali jsme ji „ovocka“, tak asi proto, že se může dělat i z jiného ovoce, my k ní měli nějaký „svítek“, jedla se vlažná, nebo studená, už ani nevím. :mavam:

 
jit.pan
2 příspěvky 07.06.13 17:11

Dá se nahradit i jiným dostupným ovocem, ale švestky jsou naprostá pecka :D

 
Ačraj
697 příspěvků 06.06.13 22:37

To si udělám, až mně dozrají švestky, strom je obalený, bývají brzy a hodně veliké, už se těším… :lol:

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Králičí roláda na víně





Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Karbanátky Karbanátky
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz