Recept Koukouvagia neboli salát Dakos Veg

(Hodnoceno 1x) Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Koukouvagia neboli salát Dakos

Úvod

Letošní móda velí stručně, tudíž bez úvodu šup na recept! Kdo ví něco bližšího, píše do komentářů :- ).

Postup

Chléb nakrájíme na větší kostky a necháme ho v troubě nasucho opéct, spíš jen osušit, neměl by se zabarvit. Sýr nastrouháme na
struhadle s většími otvory. Rajčata rozmixujeme krátce v mixéru, nebo je nadrobounko posekáme nožem.

Kostky chleba rozdělíme na talíře a opravdu bohatě je polijeme olivovým olejem, promícháme a necháme chviličku prosáknout.
Na kostky navršíme lžící drcená rajčata, posypeme sýrem, olivami a nakonec posypeme sušeným oregánem. Ještě jednou pokapeme olivovým olejem a hned konzumujeme, nejlépe se skleničkou suchého červeného.


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.06.14 vloženo
  • 4563x zobrazeno

Čas přípravy

  • rychlé

Ingredience

  • několik krajíců staršího chleba
  • zralá rajčata, oloupaná nebo rajčata v plechovce
  • Feta nebo balkánský sýr
  • olivy
  • olivový olej
  • sušené oregáno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

esk 19.07.17 11:49

No to bylo dobrýýýý.
Byť chleba jen toastový, krom něj tu mám jen žitný, a ten se mi na to moc nezdál.

Odkaz na uvaření

hippolyta 05.06.14 19:36

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Koukouvagia neboli salát Dakos

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3815 příspěvků 07.06.14 07:34

@casino pobavili mne po ránu to hruppkou, nabyla jsem dojmu, že ještě nejsem zcela probuzená, kdyby tam „edit“ nepřidali, tak bych si myslela, že teď po kávě a vycházce se smečkou lépe vidím :mrgreen:
Já bych se pikslovým rajčatům až tak nebránila, pravda, jak kterým. Používám obvykle Giana celá i krájená do všech tepelně upravovaných jídel, ale tady by to nebylo ono, Valfruta je výrazně lepší - bylo to rajčatové jak z čerstvých rajčat. ( Většina konzervovaných včetně Giany je spíš jak passata s kousky rajčat, valfruťácké jsou prostě rajčata zavřená v piksle)

 
esmeralda
4813 příspěvků 07.06.14 00:59

Moc pěkný recept. Vzdáleně mi připomíná Fattoush.
Koneckonců, vzdálenost z Řecka do Turecka nebo Libanonu by se dala uplavat.

Určitě by to nepokazil ani osmažený Halloumi sýr.

Tomuhle typu jídla říkám: Zabít dvě mouchy jednou ranou. Je to jak výborný salát, tak příloha.

 
casino
4469 příspěvků 06.06.14 23:38
A opravdu by řečtí soudruzi použili rajská z plechu...

… místo čerstvých paradajok? :nevim:

Edit:
Opravena hrupppka, protože jenom ignorant mohl napsat „řečští“ :oops:

Příspěvek upraven 07.06.14 v 06:24

 
tlustá bába
1209 příspěvků 06.06.14 22:27

Škoda, že tu nefunguje funkce „palec“ pod příspěvkem. Nemusela bych psát tohle.
Dívky, všem u tohoto receptu :palec:!

 
Eja
3815 příspěvků 06.06.14 21:51

@radium dala jsem kváskový pšenično- žitný a bylo to výborné, veka myslím ne, i podle fotky.

 
radium
34 příspěvků 06.06.14 16:51

@hippolyta - chlebem je míněn český kváskový pšenično-žitný nebo chléb bílý pšeničný, čili v českém prostředí asi veka?

 
birkana
1667 příspěvků 06.06.14 10:38

@hippolyta, nevadí, že nebude úplněk? Ten nastává až 13. června v 6:11 h 8o Teprve tehdy budou všichni elementálové příznivě nakloněni :mavam:

 
hippolyta
394 příspěvků 06.06.14 10:13

Jasně, že dej čerstvé oregáno, birkano, ale uškubni ze záhonku víc, v dnešním slunečném dni usuš část, v podvečer dvakrát plivni přes levé rameno a zítra vyzkoušej salát znovu se sušenou bylinou, je to dost podstatný rozdíl.

 
birkana
1667 příspěvků 06.06.14 08:31

@hippolyta, použiju-li oregano čerstvé, snad se chuť příliš nezmění (sušené nemám :oops: ). Starší chleba, balkán a ostatní dám podle receptu :mavam:

 
Eja
3815 příspěvků 05.06.14 22:08
Neodolala jsem

Rozhodně doporučuji spíš fetu než balkán, ale i tak to bylo moc dobré. Citronový oliváč sice v receptu není, ale na finální zakápnutí jsem ho použila a neudělala jsem chybu.
P. S. rajčata valfruťácká z plechovky, potřebovala jsem je na něco jiného, takže dvě lžíce na krajíc chleba jsem měla po ruce

 
daduuja
1139 příspěvků 05.06.14 21:23

V jednoduchosti je opravdu krása, dělám podobný Horiatiky s ovčím sýrem myzithra, nebo s tímto http://www.labuznik.cz/…a-bylinkach/ , už aby byla rajčata :-)

 
hippolyta
394 příspěvků 05.06.14 20:27

Moc opečený chleba poškrábe dásně, ale jinak je to asi na každém, jak má rád. Olej se většinou nemá čas vsáknout tak, ani tak.- ).

 
svato
1416 příspěvků 05.06.14 19:58

Páči sa mi, paradajky si predstavujem domáce, čerstvo odtrhnuté, voňavé :jazyk:
prečo sa chlieb nemá zafarbiť, neprijal by olej?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz