Recept Koukouvagia neboli salát Dakos Veg
hippolyta Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Letošní móda velí stručně, tudíž bez úvodu šup na recept! Kdo ví něco bližšího, píše do komentářů :- ).
Postup
Chléb nakrájíme na větší kostky a necháme ho v troubě nasucho opéct, spíš jen osušit, neměl by se zabarvit. Sýr nastrouháme na struhadle s většími otvory. Rajčata rozmixujeme krátce v mixéru, nebo je nadrobounko posekáme nožem. Kostky chleba rozdělíme na talíře a opravdu bohatě je polijeme olivovým olejem, promícháme a necháme chviličku prosáknout. Na kostky navršíme lžící drcená rajčata, posypeme sýrem, olivami a nakonec posypeme sušeným oregánem. Ještě jednou pokapeme olivovým olejem a hned konzumujeme, nejlépe se skleničkou suchého červeného.
- 05.06.14 vloženo
- 6280x zobrazeno
Čas přípravy
- rychlé
Ingredience
- několik krajíců staršího chleba
- zralá rajčata, oloupaná nebo rajčata v plechovce
- Feta nebo balkánský sýr
- olivy
- olivový olej
- sušené oregáno
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku19.7.17 11:49
No to bylo dobrýýýý.
Byť chleba jen toastový, krom něj tu mám jen žitný, a ten se mi na to moc
nezdál.
Diskuse k receptu Koukouvagia neboli salát Dakos
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Koukouvagia neboli salát Dakos
@casino pobavili mne po ránu to hruppkou, nabyla jsem dojmu, že ještě nejsem zcela probuzená, kdyby tam „edit“ nepřidali, tak bych si myslela, že teď po kávě a vycházce se smečkou lépe vidím
Já bych se pikslovým rajčatům až tak nebránila, pravda, jak kterým. Používám obvykle Giana celá i krájená do všech tepelně upravovaných jídel, ale tady by to nebylo ono, Valfruta je výrazně lepší - bylo to rajčatové jak z čerstvých rajčat. ( Většina konzervovaných včetně Giany je spíš jak passata s kousky rajčat, valfruťácké jsou prostě rajčata zavřená v piksle)
4812 příspěvků 7.6.14 00:59
Moc pěkný recept. Vzdáleně mi připomíná Fattoush.
Koneckonců, vzdálenost z Řecka do Turecka nebo Libanonu by se dala uplavat.
Určitě by to nepokazil ani osmažený Halloumi sýr.
Tomuhle typu jídla říkám: Zabít dvě mouchy jednou ranou. Je to jak výborný salát, tak příloha.
… místo čerstvých paradajok?
Edit:
Opravena hrupppka, protože jenom ignorant mohl napsat „řečští“
Příspěvek upraven 07.06.14 v 06:24
Škoda, že tu nefunguje funkce „palec“ pod příspěvkem. Nemusela bych psát tohle.
!
Dívky, všem u tohoto receptu
@radium dala jsem kváskový pšenično- žitný a bylo to výborné, veka myslím ne, i podle fotky.
34 příspěvků 6.6.14 16:51
@hippolyta - chlebem je míněn český kváskový pšenično-žitný nebo chléb bílý pšeničný, čili v českém prostředí asi veka?
@hippolyta, nevadí, že nebude úplněk? Ten nastává až 13. června v 6:11 h
Teprve tehdy budou všichni elementálové
příznivě nakloněni 
395 příspěvků 6.6.14 10:13
Jasně, že dej čerstvé oregáno, birkano, ale uškubni ze záhonku víc, v dnešním slunečném dni usuš část, v podvečer dvakrát plivni přes levé rameno a zítra vyzkoušej salát znovu se sušenou bylinou, je to dost podstatný rozdíl.
@hippolyta, použiju-li oregano čerstvé, snad se chuť příliš nezmění (sušené nemám
). Starší chleba, balkán a
ostatní dám podle receptu 
Rozhodně doporučuji spíš fetu než balkán, ale i tak to bylo moc dobré. Citronový oliváč sice v receptu není, ale na finální zakápnutí jsem ho použila a neudělala jsem chybu.
P. S. rajčata valfruťácká z plechovky, potřebovala jsem je na něco jiného, takže dvě lžíce na krajíc chleba jsem měla po ruce
1151 příspěvků 5.6.14 21:23
V jednoduchosti je opravdu krása, dělám podobný Horiatiky s ovčím sýrem myzithra, nebo s tímto http://www.labuznik.cz/…a-bylinkach/ , už aby byla rajčata
395 příspěvků 5.6.14 20:27
Moc opečený chleba poškrábe dásně, ale jinak je to asi na každém, jak má rád. Olej se většinou nemá čas vsáknout tak, ani tak.- ).
1456 příspěvků 5.6.14 19:58
Páči sa mi, paradajky si predstavujem domáce, čerstvo odtrhnuté, voňavé
prečo sa chlieb nemá zafarbiť, neprijal by olej?