Recept Koukouvagia neboli salát Dakos Veg

(Hodnoceno 1x) hippolyta Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Koukouvagia neboli salát Dakos

Úvod

Letošní móda velí stručně, tudíž bez úvodu šup na recept! Kdo ví něco bližšího, píše do komentářů :- ).

Postup

Chléb nakrájíme na větší kostky a necháme ho v troubě nasucho opéct, spíš jen osušit, neměl by se zabarvit. Sýr nastrouháme na struhadle s většími otvory. Rajčata rozmixujeme krátce v mixéru, nebo je nadrobounko posekáme nožem. Kostky chleba rozdělíme na talíře a opravdu bohatě je polijeme olivovým olejem, promícháme a necháme chviličku prosáknout. Na kostky navršíme lžící drcená rajčata, posypeme sýrem, olivami a nakonec posypeme sušeným oregánem. Ještě jednou pokapeme olivovým olejem a hned konzumujeme, nejlépe se skleničkou suchého červeného.

Nahlásit recept

  • 05.06.14 vloženo
  • 5212x zobrazeno

Čas přípravy

  • rychlé

Ingredience

  • několik krajíců staršího chleba
  • zralá rajčata, oloupaná nebo rajčata v plechovce
  • Feta nebo balkánský sýr
  • olivy
  • olivový olej
  • sušené oregáno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

esk 19.7.17 11:49

No to bylo dobrýýýý.
Byť chleba jen toastový, krom něj tu mám jen žitný, a ten se mi na to moc nezdál.

Odkaz na uvaření

hippolyta 5.6.14 19:36

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Koukouvagia neboli salát Dakos

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Koukouvagia neboli salát Dakos

Eja
3869 příspěvků 7.6.14 07:34

@casino pobavili mne po ránu to hruppkou, nabyla jsem dojmu, že ještě nejsem zcela probuzená, kdyby tam „edit“ nepřidali, tak bych si myslela, že teď po kávě a vycházce se smečkou lépe vidím :mrgreen:
Já bych se pikslovým rajčatům až tak nebránila, pravda, jak kterým. Používám obvykle Giana celá i krájená do všech tepelně upravovaných jídel, ale tady by to nebylo ono, Valfruta je výrazně lepší - bylo to rajčatové jak z čerstvých rajčat. ( Většina konzervovaných včetně Giany je spíš jak passata s kousky rajčat, valfruťácké jsou prostě rajčata zavřená v piksle)

esmeralda
4813 příspěvků 7.6.14 00:59

Moc pěkný recept. Vzdáleně mi připomíná Fattoush.
Koneckonců, vzdálenost z Řecka do Turecka nebo Libanonu by se dala uplavat.

Určitě by to nepokazil ani osmažený Halloumi sýr.

Tomuhle typu jídla říkám: Zabít dvě mouchy jednou ranou. Je to jak výborný salát, tak příloha.

casino
4497 příspěvků 6.6.14 23:38
A opravdu by řečtí soudruzi použili rajská z plechu...

… místo čerstvých paradajok? :nevim:

Edit:
Opravena hrupppka, protože jenom ignorant mohl napsat „řečští“ :oops:

Příspěvek upraven 07.06.14 v 06:24

tlustá bába
1212 příspěvků 6.6.14 22:27

Škoda, že tu nefunguje funkce „palec“ pod příspěvkem. Nemusela bych psát tohle.
Dívky, všem u tohoto receptu :palec:!

Eja
3869 příspěvků 6.6.14 21:51

@radium dala jsem kváskový pšenično- žitný a bylo to výborné, veka myslím ne, i podle fotky.

radium
34 příspěvků 6.6.14 16:51

@hippolyta - chlebem je míněn český kváskový pšenično-žitný nebo chléb bílý pšeničný, čili v českém prostředí asi veka?

birkana
1702 příspěvků 6.6.14 10:38

@hippolyta, nevadí, že nebude úplněk? Ten nastává až 13. června v 6:11 h 8o Teprve tehdy budou všichni elementálové příznivě nakloněni :mavam:

hippolyta
395 příspěvků 6.6.14 10:13

Jasně, že dej čerstvé oregáno, birkano, ale uškubni ze záhonku víc, v dnešním slunečném dni usuš část, v podvečer dvakrát plivni přes levé rameno a zítra vyzkoušej salát znovu se sušenou bylinou, je to dost podstatný rozdíl.

birkana
1702 příspěvků 6.6.14 08:31

@hippolyta, použiju-li oregano čerstvé, snad se chuť příliš nezmění (sušené nemám :oops: ). Starší chleba, balkán a ostatní dám podle receptu :mavam:

Eja
3869 příspěvků 5.6.14 22:08
Neodolala jsem

Rozhodně doporučuji spíš fetu než balkán, ale i tak to bylo moc dobré. Citronový oliváč sice v receptu není, ale na finální zakápnutí jsem ho použila a neudělala jsem chybu.
P. S. rajčata valfruťácká z plechovky, potřebovala jsem je na něco jiného, takže dvě lžíce na krajíc chleba jsem měla po ruce

daduuja
1149 příspěvků 5.6.14 21:23

V jednoduchosti je opravdu krása, dělám podobný Horiatiky s ovčím sýrem myzithra, nebo s tímto http://www.labuznik.cz/…a-bylinkach/ , už aby byla rajčata :-)

hippolyta
395 příspěvků 5.6.14 20:27

Moc opečený chleba poškrábe dásně, ale jinak je to asi na každém, jak má rád. Olej se většinou nemá čas vsáknout tak, ani tak.- ).

svato
1428 příspěvků 5.6.14 19:58

Páči sa mi, paradajky si predstavujem domáce, čerstvo odtrhnuté, voňavé :jazyk:
prečo sa chlieb nemá zafarbiť, neprijal by olej?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Kuře na medu Kuře na medu
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz