Recept Africko - česko - slovenský bramborový salát
Bento Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Kedysi davno v afrike kde nebola majoneza ( a baly sme sa salmonely )nam poradili tento recept,a takto sme tam robili salat.Takze zemiakovy salat v avokadovej majoneze. 1-Zemiaky dame varit v supke do osolenej vody .Vyberiem a nechame ochladnut a nakrajame na kocky. Cibulu nakrajame na tenke pasiky a dame varit na niekolko minut do osolenej a okyslenej vody. Petrzlen nakrajame na drobno. 2-Zrele avokado vyskrabeme lyzicou a hned postriekame limetkovou stavou aby nam nezhnedlo . Pridame kyslu smotanu sol a korenie .Ked mame uplne zrele tak staci poriadne lyzicou premiesat , Ked je menej zrele dame do mixera .Ale aj tak je lepsie nechat par dni dozriet. 3-U nas je to slanina u vas skor udene naso , nakrajame na cca 2 cm x 0.5 cm slize a dame oprazit na olej a otacame a miesame . Vsetky suroviny zmiesame dohromady ochutime a vmiesame avokadovu majonezu. Vyskusajte budete prekvapeny.
Recept je z kategorií: Bramborové saláty Majonézy
- 17.11.10 vloženo
- 13873x zobrazeno
Čas přípravy
- 35
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 750 g varené v šupke zemiaky
- 1 velka cibuľa červená
- 200 g mäso údené
- 1 zrelé avokádo
- 2-3 lyzice smotana kyslá
- 2 lyzice ocot vínny biely
- 2 lyzice nasekana petržlenová vňať
- 2 lyzice olej rastlinný
- soľ
- 1 limetková šťava
- korenie čierne
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku27.12.14 23:53
Výborný salát, kvůli kterému jsem musela vyzkoušet zrání avokáda v mikrovlnce. Dočetla jsem se zde http://www.labuznik.cz/…-s-avokadem/#… , jak urychlit zrání v troubě, a protože jsem byla v časové tísni, vyzkoušela jsem mikrovlnku. Zapnula jsem plný výkon a každých 15s zastavila a zkoušela, jestli už měkne. Ohřívalo se a začalo taky vyluzovat jemné pískání (asi pára). Asi po 90s hezky zhnědla slupka, což mě vyděsilo a vytáhla jsem ho. Nechala jsem ho zchládnout a výsledek předčil všechna moje očekávání: krásně dozrálo, žádná hnědá nebo černá barva a já ho rozmačkala vidličkou do majonézy. Na fotce s bramborovým salátem č.112 a salátem s červenou řepou a křenem.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmDiskuse k receptu Africko - česko - slovenský bramborový salát
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Africko - česko - slovenský bramborový salát
…dnes k obědu s kuřecími řízky…na Štědrý den míváme tradičně dva druhy bramorového salátu, letos budou tři
a už se těším na velikonoce, bude se
krásně vyjímat se smaženým kůzletem, je výborný a jednoduchý na
přípravu…díky a pozdrav letí k Bentovi 
4812 příspěvků 19.11.10 22:24
Babi, ani tady bych nebyla dnes „politically correct“. Ta příhoda se stala před čtvrt stoletím.
Z jedlých kytek používám nasturtium, macešky, fialky a růže. Vše mám (nebo sousedi) na zahrádce. Asi bych se bála všeho co neznám.
esme, kiwi se pojida i se slupkou take u nas. Co se tyce loupani ovoce a zeleniny, tak jime i brambory se slupkou, ovsem to jsou ‚brambory‘ po kterych se mi styskalo v Cesku ze vsech jidel nejvic! V hodne zemich se ovoce loupe kvuli contaminovane vode ve ktere se omyva.
Koukam, ze u Vas je to stale jeste unosne rict cernoch oproti nasemu ‚politically correct‘ vyrazu ‚afro canadian‘?
A o kytkach a jejich pojidani, u nas se prodavaji krabicky kvetu na salat, nebo ozdonu jidel a osobne pouzivam do jidel hodne ruznych kytek, clovek jenom musi znat ty jedle…
4812 příspěvků 19.11.10 06:00
Bento, zapomněl jsi zmínit, zda ty orchideje jíš…
4812 příspěvků 19.11.10 05:54
Casino, já kiwi také neloupu (ani angrešt). Jenom rukou trochu ošoupu tu srst. Je to takový přírodní kartáček pro zažívací trakt.
Di, moje maminka si zase banán napřed (před tím než ho oloupala) umyla. Když se jí můj bývalý ptal proč to myje, odpověděla: Nevíš jaký černoch na to sahal…a on odpověděl: Babi neboj, tady černý nepracujou.
Apropos, zase je tu zvykem si před požitím oloupat jablko.
2453 příspěvků 18.11.10 23:35
Oldsofte, já byla někdy v roce 1986 na brigádě na BVV u Tuzexu, tenkrát jsem kiwi viděla prvně, stálo celých 1,5 bonu. Tak jsme si dvě s máti koupily a skoro nábožně snědly - dorazil k nám velký svět, „západ“. Smutné, že? Skoro jako ta příhoda mé babičky, která se odehrála o cca 65 let dřív.
S tím kiwi jste mi připomněli TV pořad někdy z roku 1988, jmenovalo se to „Poľnohospodárský magazín“ a byla tam rozvláčná reportáž „Čo je to kiwi“. Utkvělo mi jenom, že hlasatel pravil „kiwi sa nevarí“…
2453 příspěvků 18.11.10 20:34
Casino, to mi připomíná historku mojí babičky (ročník 1915) z dětství - byla z opravdu chudé rodiny (8 dětí a maminka vdova), takže žádné exotické ovoce neznala. Jednou ji někdo vzal na pouť a koupil jí banán, myslela si, že je to nějaká divná okurka, jedla jej i se slupkou a nechápala, co na tom druzí mají. Ani vlastně nevím, jestli je to historka veselá nebo smutná, možná spíš to druhé…
…když se tu před lety prvně objevilo kiwi, potkal jsem paní madam, která ho do sebe tlačila jako jablko - i se slupkou
Tvářila se poněkud sveřepě; čert ví,
jestli si ho jěště někdy dala… 
No mne sa daco podobne stalo a tiez to bolo v Afrike , ako mladas som sa pytal co sa s tym (avokadom ) robi ako sa to je ? no a tiez mi poradili ze sa to je, tak isto ako hrusky aj tvrde a s kozou je to vyborne
( tak isto som poradil aj ja po roku,
novym… 
4812 příspěvků 18.11.10 10:36
Bento, to vypadá velice jedle. Mohlo by to být i lehké polední jídlo samo o sobě.
Otázka: Ta orchidej se jí? Květiny v jídle používám často a ráda ale s orchidejemi nemám zkušenosti. Abych se ráno neprobudila tuhá…
Babi, jednou ses mě někde ptala zda pěstuji orchideje. Říkala jsem že ne, ale později jsem jednu přece jen na zahrádce objevila. Je to nějaká divoká australská. Má maličké rudé kvítky.
No…aspoň vidíš jaký jsem zahradník.
Ještě jsem si nad tímto receptem vzpoměla, že svoje první avokádo jsem ochutnala právě v Africe před více než čtyřiceti lety.
Naneštěstí nám ho představil náš spolupasažér německé národnosti a řádně to osolil, takže to bylo téměř nejedlé. Avokádo jsem si i přes tuto první nemilou zkušenost velice oblíbila.
Příspěvek upraven 18.11.10 v 11:26
wydra
tak pro mně novinka, že se dá zmrazit avokádo
… mám je ráda pouze rozpůlené a do
mističky po pecce trochu oliv. oleje, nepatrně česneku, citronová šťáva,
pepř, sůl a dobrý chléb… lze zmražené pak konzumovat i takto, nemění
se struktura? dík za odpověď
To musi byt nadhera vsech nadher! Vlastne nekdo napsal knihu o zlodejich orchid s mistem deje v Australii, jestli se tedy nepletu…
Babi,
vsak sme v tropoch to su dive zo zahrady rastu na strome , su nadherne a tu maju tie „vetvicky“ tak jeden a pol metra . Mozem si radsej otvorit kvetinarstvo.
Jooo, tak do toho jdu taky! Avokada v mrazaku mam stále. Ochutím hrubým citronem
Bento, ten salat musim vyzkouset. Avokado mam snad stale doma. Take vsak obdivyji tu vetvicku orchidky, mam tu stejnou, jenze ji nechavam v kvetinaci
Příspěvek upraven 17.11.10 v 17:42