Recept Jelitka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jelitka

Úvod

Jelikoz jelitka v Americe nejsou, tak jsem si je udelal sam :)
Pri vareni nejak praskla, tak byla i dobra polevka.

Postup

Pohanku dáme na síto a pod tekoucí vodou dobře propláchneme. Dáme do hrnce, zalije vodou tak, aby voda sahala 1,5 cm nad pohanku, podle chuti osolíme, přidáme lžíci sádla, promícháme. Hrnec přikryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby na 180°C, vaříme doměkka a necháme vychladnout. Takto to uděláme i s kroupami. Vnitřní sádlo nakrájíme na malé kousky a na mírném ohni za stálého míchání smažíme dozlatova. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké plátečky a na rozpuštěném sádle smažíme zvolna dozlatova. Vychladlou pohankou a kroupy dáme do větší nádoby, přidáme vysmažené vnitřní sádlo, usmaženou cibuli, lehce osolíme, opepříme, přidáme 1/2 balíčku majoránky a vše důkladně promícháme. Nakonec přilijeme krev, kterou jsme ocedili přes sítko a trochu vývaru z masa nebo kostí. Opět vše promícháme a dáme trochu směsi na pánev a usmažíme. Podle chuti pak promíchanou směs dosolíme a dokořeníme. Plníme do střev a konce dobře uzavřeme špejlí. Vkládáme do horkého vývaru nebo vody a vaříme mírně asi 10 - 15 minut. Jak vyplavou na povrch, tak asi 5 minut povaříme, z uvařených jelit by neměla vytékat krev. Uvařené jelita vytáhneme do studené vody, opláchneme a urovnáme na dřevěnou podložku a necháme vychladnout. Jelita dáme na pekáč, podlije troškou vody, dáme do předehřáté trouby na 180°C a upečeme dokřupava. Podáváme se zelím a bramborem nebo knedlíkem.

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.03.14 vloženo
  • 3264x zobrazeno

Ingredience

  • Jelitka.
  • ingredience
  • Cibule velká, 3 ks 


  • Kroupy č.8, 3 kg 


  • Majoránka podle chuti 


  • Ostatní - vepřová střeva 


  • Ostatní - sádlo na cibuli + do pohanky a krup, asi 250 g 


  • Pepř mletý podle chuti 


  • Pohanka 3 kg 


  • Sádlo vnitřní, 600 g 


  • Sůl podle chuti 


  • Vepřova krev, 2 l 


  • Vývar z masa nebo kostí podle potřeby

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

exczech 28.03.14 17:25

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Jelitka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5065 příspěvků 29.03.14 08:41

..ano, nemecke zeli je ozaj dobre. Lahodne. Ja ho mam velmi rada. Moj starky ale uz minule protestoval. To nase je vraj echtovnejsie. Tak som musela kvasit. :mavam:

 
exczech
297 příspěvků 28.03.14 22:13

Kupuji od Nemcu

 
jolana
5065 příspěvků 28.03.14 18:44

Jelitka su :palec: a kysane zeli? kupujete? kavsite?.. je tu zopar dobrych receptov…
 http://www.labuznik.cz/…kysane-zeli/

http://www.labuznik.cz/…ni/podrobne/?…

:mavam:
Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Mrkvový salát Mrkvový salát
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz