Recept Jelitka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jelitka

Úvod

Jelikoz jelitka v Americe nejsou, tak jsem si je udelal sam :)
Pri vareni nejak praskla, tak byla i dobra polevka.

Postup

Pohanku dáme na síto a pod tekoucí vodou dobře propláchneme. Dáme do hrnce, zalije vodou tak, aby voda sahala 1,5 cm nad pohanku, podle chuti osolíme, přidáme lžíci sádla, promícháme. Hrnec přikryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby na 180°C, vaříme doměkka a necháme vychladnout. Takto to uděláme i s kroupami. Vnitřní sádlo nakrájíme na malé kousky a na mírném ohni za stálého míchání smažíme dozlatova. Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké plátečky a na rozpuštěném sádle smažíme zvolna dozlatova. Vychladlou pohankou a kroupy dáme do větší nádoby, přidáme vysmažené vnitřní sádlo, usmaženou cibuli, lehce osolíme, opepříme, přidáme 1/2 balíčku majoránky a vše důkladně promícháme. Nakonec přilijeme krev, kterou jsme ocedili přes sítko a trochu vývaru z masa nebo kostí. Opět vše promícháme a dáme trochu směsi na pánev a usmažíme. Podle chuti pak promíchanou směs dosolíme a dokořeníme. Plníme do střev a konce dobře uzavřeme špejlí. Vkládáme do horkého vývaru nebo vody a vaříme mírně asi 10 - 15 minut. Jak vyplavou na povrch, tak asi 5 minut povaříme, z uvařených jelit by neměla vytékat krev. Uvařené jelita vytáhneme do studené vody, opláchneme a urovnáme na dřevěnou podložku a necháme vychladnout. Jelita dáme na pekáč, podlije troškou vody, dáme do předehřáté trouby na 180°C a upečeme dokřupava. Podáváme se zelím a bramborem nebo knedlíkem.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 28.03.14 vloženo
  • 3401x zobrazeno

Ingredience

  • Jelitka.
  • ingredience
  • Cibule velká, 3 ks 


  • Kroupy č.8, 3 kg 


  • Majoránka podle chuti 


  • Ostatní - vepřová střeva 


  • Ostatní - sádlo na cibuli + do pohanky a krup, asi 250 g 


  • Pepř mletý podle chuti 


  • Pohanka 3 kg 


  • Sádlo vnitřní, 600 g 


  • Sůl podle chuti 


  • Vepřova krev, 2 l 


  • Vývar z masa nebo kostí podle potřeby

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

exczech 28.03.14 17:25

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Jelitka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5065 příspěvků 29.03.14 08:41

..ano, nemecke zeli je ozaj dobre. Lahodne. Ja ho mam velmi rada. Moj starky ale uz minule protestoval. To nase je vraj echtovnejsie. Tak som musela kvasit. :mavam:

exczech
297 příspěvků 28.03.14 22:13

Kupuji od Nemcu

jolana
5065 příspěvků 28.03.14 18:44

Jelitka su :palec: a kysane zeli? kupujete? kavsite?.. je tu zopar dobrych receptov…
 http://www.labuznik.cz/…kysane-zeli/

http://www.labuznik.cz/…ni/podrobne/?…

:mavam:
Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz