Recept Zabijačkový guláš

honzi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Zabijačkový guláš

Postup

Ihned po porážce, zavěšení prasete a vyjmutí drobů z kusu se vezme část laloku s brzlíky, část masa z krkovičky od místa oddělení hlavy, maso od místa vykrvení, droby a mozeček. Na zahřátém sádle usmažíme drobně nakrájenou cibulku do růžova, přidáme sladkou papriku a po zasmažení přidáme ha drobnější kostky nakrájené maso a droby. Dusíme za stálého míchání do vydušení šťávy, načež přidáme pepř, sůl, kmín a maso podlijeme polévkou. Dusíme pod pokličkou do měkka. Když je maso téměř měkké, necháme šťávu vysmahnout na tuk, zaprášíme trochou mouky a za stálého míchání podusíme. Přidáme odblaněný vepřový mozeček. Po podušení mozeček rozmícháme, guláš opět podlijeme polévkou a pozvolna vaříme do úplného změknutí masa. Dále podléváme již jen tolik, aby šťáva zůstala hustá a vystupoval tuk. Zabijačkový guláš uděláme ostřejší a podáváme výhradně s chlebem, popřípadě s ostřejší nakládanou zeleninou. Pokud se hotový zabijačkový guláš nespotřebuje v den zabijačky, konzervujeme jej do sklenic nebo plechovek. Při správné a hygienicky provedené konzervaci vydrží, je-li uložen v chladu, i půl roku. Vzhledem k choulostivým surovinám musí být v kilogramových sklenicích nebo plechovkách sterilován při teplotě nejméně100° C po dobu 3 hodin. Je velmi oblíben pro výbornou chuť, a hlavně proto, že je velmi brzy hotov jako přesnídávka, dříve než je vařeno maso na ovar, tlačenky, jaternice a jelítka.

Další recepty na Guláš

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 49633x zobrazeno

Ingredience

Poměr surovin:

  • 30 % libového masa z krkovice
  • 20 % laloku s brzlíky
  • 20 % syrové cibule
  • 5 % škvařeného sádla
  • 25 % různé směsi (jedna ledvinka, slezinka, půlka jazyka, půlka srdce, kousek jater, maso od místa vykrven (a mozeček)
  • 1 lžíce pšeničné hladké mouky.

Koření pro 5 kg míchaného guláše:

  • 8g mletého pepře
  • 30g sladké papriky
  • 3g kmínu
  • 60 g soli;
  • v některých krajích česnek
  • někde trochu krve.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zabijačkový guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Linecké slepovací cukroví

Nejlepší recepty

Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Ořechový koláč Ořechový koláč
Reveňový koláč Reveňový koláč
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz