Recept Zabijačkový guláš

honzi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Zabijačkový guláš

Postup

Ihned po porážce, zavěšení prasete a vyjmutí drobů z kusu se vezme část laloku s brzlíky, část masa z krkovičky od místa oddělení hlavy, maso od místa vykrvení, droby a mozeček. Na zahřátém sádle usmažíme drobně nakrájenou cibulku do růžova, přidáme sladkou papriku a po zasmažení přidáme ha drobnější kostky nakrájené maso a droby. Dusíme za stálého míchání do vydušení šťávy, načež přidáme pepř, sůl, kmín a maso podlijeme polévkou. Dusíme pod pokličkou do měkka. Když je maso téměř měkké, necháme šťávu vysmahnout na tuk, zaprášíme trochou mouky a za stálého míchání podusíme. Přidáme odblaněný vepřový mozeček. Po podušení mozeček rozmícháme, guláš opět podlijeme polévkou a pozvolna vaříme do úplného změknutí masa. Dále podléváme již jen tolik, aby šťáva zůstala hustá a vystupoval tuk. Zabijačkový guláš uděláme ostřejší a podáváme výhradně s chlebem, popřípadě s ostřejší nakládanou zeleninou. Pokud se hotový zabijačkový guláš nespotřebuje v den zabijačky, konzervujeme jej do sklenic nebo plechovek. Při správné a hygienicky provedené konzervaci vydrží, je-li uložen v chladu, i půl roku. Vzhledem k choulostivým surovinám musí být v kilogramových sklenicích nebo plechovkách sterilován při teplotě nejméně100° C po dobu 3 hodin. Je velmi oblíben pro výbornou chuť, a hlavně proto, že je velmi brzy hotov jako přesnídávka, dříve než je vařeno maso na ovar, tlačenky, jaternice a jelítka.

Další recepty na Guláš

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 44687x zobrazeno

Ingredience

Poměr surovin:

  • 30 % libového masa z krkovice
  • 20 % laloku s brzlíky
  • 20 % syrové cibule
  • 5 % škvařeného sádla
  • 25 % různé směsi (jedna ledvinka, slezinka, půlka jazyka, půlka srdce, kousek jater, maso od místa vykrven (a mozeček)
  • 1 lžíce pšeničné hladké mouky.

Koření pro 5 kg míchaného guláše:

  • 8g mletého pepře
  • 30g sladké papriky
  • 3g kmínu
  • 60 g soli;
  • v některých krajích česnek
  • někde trochu krve.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zabijačkový guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz