Recept Kroupová jelítka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kroupová jelítka

Postup

Na výrobu kroupových jelítek se používá vařených tučných vepřových laloků, masa z hlavy, plíček, škvarků ze střevního sádla, vařených krup, vepřové krve, tučné polévky a koření. Vařené tučné vepřové maso z laloků pečlivě nakrájíme na 0,5cm kostičky. Škvarky s plícemi a tvrdšími částmi vařeného masa umeleme na strojku na maso. Křehčí a měkčí části masa sekáme kolíbacími noži na hrubší kostičky, nebo je nožem nakrájíme na kostičky o straně 0,5 cm. Do větší nádoby vložíme velké kroupy, přidáme přecezenou krev a promícháme, přidáme nakrájené, nasekané a umleté masité suroviny a tučný vývar. Prejt ihned osolíme, okořeníme a pečlivě promícháme, podle chuti ještě upravíme solí a kořením a ihned plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných tlustých vepřových střev. Naplněná jelítka zašpejlujeme z druhé strany a vkládáme do vařící polévky. Jakmile přejde var, snížíme teplotu na 90 °C. Při této teplotě dováříme 10 až 30 minut podle sily střev. Pak přezkoušíme, zda jsou jelítka dostatečně provařená: nejsilnější jelítko propíchneme čistou špejli. Špejle po vytažení nesmí být krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva. Po přezkoušení vyjmeme jelítka z polévky do studené vody, opláchneme a rozložíme na dřevěné desky. Chuť zamíchaného prejtu nejlépe přezkoušíme tak, že naplníme jedno tenké střevo (jitrnicové) prejtem a jitrnici nebo jelítko normálně uvaříme. Po ochutnání vařeného výrobku prejt dokořeníme nebo přisolíme. Určit, zda je surovina na prejt na jelítka správně slaná, je dosti obtížné a vyžaduje to velkou praxi (syrová krev se špatně ochutnává).

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 18502x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 30 % tučného vepřového masa
  • 20 % ostatního vepřového masa a drobů
  • 5 % škvarků
  • 25 % vařených krup
  • 15 % vepřové krve
  • 5 % tučné polévky.
  • Koření na 10 kg kroupových jelítek:
  • 15g mletého pepře
  • 5g mletého nového koření
  • 10g mletého kmínu
  • 4g majoránky
  • 150g smažené cibulky
  • 150g soli.
  • Podle krajových zvyklostí se přidává i zázvor a v ojedinělých případech třený česnek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kroupová jelítka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz