Recept Kroupová jelítka

honzi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Kroupová jelítka

Postup

Na výrobu kroupových jelítek se používá vařených tučných vepřových laloků, masa z hlavy, plíček, škvarků ze střevního sádla, vařených krup, vepřové krve, tučné polévky a koření. Vařené tučné vepřové maso z laloků pečlivě nakrájíme na 0,5cm kostičky. Škvarky s plícemi a tvrdšími částmi vařeného masa umeleme na strojku na maso. Křehčí a měkčí části masa sekáme kolíbacími noži na hrubší kostičky, nebo je nožem nakrájíme na kostičky o straně 0,5 cm. Do větší nádoby vložíme velké kroupy, přidáme přecezenou krev a promícháme, přidáme nakrájené, nasekané a umleté masité suroviny a tučný vývar. Prejt ihned osolíme, okořeníme a pečlivě promícháme, podle chuti ještě upravíme solí a kořením a ihned plníme do připravených rozvlažených, z jedné strany zašpejlovaných tlustých vepřových střev. Naplněná jelítka zašpejlujeme z druhé strany a vkládáme do vařící polévky. Jakmile přejde var, snížíme teplotu na 90 °C. Při této teplotě dováříme 10 až 30 minut podle sily střev. Pak přezkoušíme, zda jsou jelítka dostatečně provařená: nejsilnější jelítko propíchneme čistou špejli. Špejle po vytažení nesmí být krvavě zbarvena a otvorem nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva. Po přezkoušení vyjmeme jelítka z polévky do studené vody, opláchneme a rozložíme na dřevěné desky. Chuť zamíchaného prejtu nejlépe přezkoušíme tak, že naplníme jedno tenké střevo (jitrnicové) prejtem a jitrnici nebo jelítko normálně uvaříme. Po ochutnání vařeného výrobku prejt dokořeníme nebo přisolíme. Určit, zda je surovina na prejt na jelítka správně slaná, je dosti obtížné a vyžaduje to velkou praxi (syrová krev se špatně ochutnává).

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 17.12.05 vloženo
  • 19912x zobrazeno

Ingredience

  • Poměr surovin:
  • 30 % tučného vepřového masa
  • 20 % ostatního vepřového masa a drobů
  • 5 % škvarků
  • 25 % vařených krup
  • 15 % vepřové krve
  • 5 % tučné polévky.
  • Koření na 10 kg kroupových jelítek:
  • 15g mletého pepře
  • 5g mletého nového koření
  • 10g mletého kmínu
  • 4g majoránky
  • 150g smažené cibulky
  • 150g soli.
  • Podle krajových zvyklostí se přidává i zázvor a v ojedinělých případech třený česnek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kroupová jelítka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz