Recept Kysané zelí

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kysané zelí

Postup

Nakrouhané zelí dobře rukama promíchat a promačkat s uvedenými ingrediencemi, dát do igelitového pytle, dobře uzavřít, nechat přikryté (ve tmě) při pokojové teplotě 7 až 10 dní kysat. Kontrolovat, zda je zelí dobře ponořené, případně domáčknout. Ochutnat, je-li dostatečně kyselé, dát volně do sklenic ( nemačkat), dolít šťávou z pytle. Sterilovat při 80 ° C asi 15 minut.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny



Nahlásit recept

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kysané zelí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Ačraj
697 příspěvků 30.09.13 09:29

Myslím si, že sterilací se zničí ty vitamíny, které má právě kysané zelí obsahovat, nebo né? Já zelí natlačím do sklenic pod víčka. ;)

 
madlaf
30 příspěvků 30.09.13 09:22

Babčo, jednou mi zelí změklo taky a dopátrala jsem se, že se má prokládat kousky křenu, aby nezměklo. Tak to dělám a od té doby už se mi to nestalo.

 
Vali
1310 příspěvků 11.09.12 19:40
kysané zelí

Díky za info…ale to sterilování do sklenic dělám proto, že zelí kvasí v igelitových pytlích jen krátce a nebylo by vhodné (možná i zdravé) ho takto skladovat. Recept jsem vložila hlavně pro toho, kdo nedělá zelí do klasických kameninových nádob na zelí a nebo pro toho, kdo si chce připravit menší množství.

 
jbgsvob
1 příspěvek 18.12.09 16:17
Re: Kysané zelí

Pro Vali: nádobu s kysaným zelím přechováváme celou sezónu (říjen, resp. listopad až únor, resp. březen) normálně na balkóně (lodžie) v lepenkové škatuli. Stačí, když je zima – pod nulou – škatuli zabalit do deky a je vše OK. ZELÍ NEMŮŽE ZMRZNOUT!!! Že může zmrznout, to je omyl skoro každého, s kým o tom mluvím. MEMŮŽE, protože osahuje sůl!!! do –15 °C se nic neděje!! Věřte mi mých dvacet let zkušeností. Zdravím a přeju úspěch.

 
Vali
1310 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí - NotaBene

..věřím, že je tvoje zelí výborné, ale co mají dělat ti lidé, co nemají možnost skladovat v 10°C. Proto jsem dala tento recept, kde se zelí steriluje a je po starosti. Dále si ho je možné připravit i z menšího množství zelí. Mě také vyhovuje více zelí ve sklenicích i když zeláky mám a sklep taky. Zvykla jsem si však už na tohle.

 
NotaBene
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

Již několik let nakládáme zelí tak že 10 kg zelí nakrouháme a přimícháme –18 dkg kuchyňské soli; 2 dkg kmínu; asi 3 nakrájené cibule; 1 dkg koprového semínka. Vše promícháme a do kameňáku dáme igelitový měkký pytel a do něj ho pěkně napěchujeme; puštěnou zelnou šťávu odebíráme a necháme jí jen tolik, aby zelí bylo potopené.Konec pytle kroutíme, aby k zelí nemohl vzduch a na zkrut položíme čistou dlažební kostku.Kameňák přikryme víčkem a žlábek zalijeme vodou. Asi 3 dny necháme v teplotě kolem 20 °C a pak přenesem do teploty kolem 10 °C. Po 10 dnech překontrolujeme kvašení a podle potřeby doléváme převařenou vodou s troškou soli (na 1 l – lžička soli) a po 20 dnech je možné jej již odebírat čistou vidličkou a na ruce si dáváme gum. rukavice. Zelí v kameňáku necháme až do úplného vybrání a díky této sterilitě nám zelí nikdy neplesnivělo
ani se jinak nekazilo a bylo výborné.

 
DanaJ
1112 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

Je třeba rozlišovat zelí zimní a letní. A kysané zelí se dělá jen z toho zimního. ..říkala babička, ale proč nevíme.

 
jaromir1
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

babco, poslední roky mam skoro stejný problém. Zelí neprokysá a je pořád takové bílé oproti tomu co jsem dřív míval. Teprve až ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm mi jedna stařenka poudala, že můj problém spočívá v nákupu levného zelí, které prodávají supermarkety. Toto zelí vozí z Polska, ale není určeno ke krouhání nýbrž k rychlé spotřebě. Chce to sehnat kvalitní České krouhárenské zelí.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

paličinky=palačinky

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

vali…já též v Rusku nebyla… :-)) a nezavařovala jsem cirka už 5 let…od doby, co nežiji s expřítelem u nás nikdo extra neholduje ani okurkám, kompoty nejíme a úroda ze zahrady a lesa skončí většinou v mrazáku…buchty peču zá:,–(ně z ovoce mraženého, ani ho před pečením nerozmrazuji, stejně jako ho nerozmrazuji do ovocných knedlíků…marmelády na paličinky mívám od sestry nebo je kupuji..teď už nemusím, protože mám habánka, který mi je vozí :-))…a kysané zelí máme stále ještě od babičky…a letos udělala mamka speciální višňovou šťávu, nechtělo se nám nic moc vymýšlet, , a tak je odpeckovala, nandala do mísy a prosypala cukrem…šťáva, co pustila, je onen višňový sirup, který se záhadně vůbec nekazí a to ho máme stále v kuchyni a višně jsou v mrazáku a čekají na zpracování třeba do koláčů… :-))

 
Vali
1310 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

Milá Pendo, v Rusku jsem sice nebyla, ale 60 už mi bylo , tak snad už můžu taky radit, mimo jiné letos mám 100 lahví okurek, 80 lahví meruněk, nějaké švestky a třešně, všelijaké marmelády, teď zrovna dělám ostružinovou a zavářím červenou řepu. Ostružin už jsem sklidila 19 kg.

 
Vali
1310 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí - doplnění

dělám tímto způsobem zelí již několik let, je to vyzkoušené, musí být zamačkané do šťávy, taky přidám dovnitř asi dvě pěkná jablíčka, výhodou tohoto postupu je, že se může dělat třeba jen 5 kg, každý rok ho dělám tak 30 kg. Do lahví se nesmí mačkat pouze volně vkládat, jinak by bylo bez šťávy a tmavé. Toto zelí jíme rádi k bramborovým plackám. Jinak je výborný salát – 1 díl pokrájeného zelíčka, 1 díl šunkového salámu, spojit s majolkou, přikusovat chleba. Musí stát v teplejším prostředí, aby rychleji kvasilo, přikryté, potom nezplesniví, ještě se mi to nestalo.

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

babčo…tak to nechávám na odborníky, maximálně se můžu ještě zeptat babičky…letos už jí bude 96 let a má paměť jako slon… :-))

 
babca
22 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

Pendo, zelí si pěstuji sama. Takže v tom to není. Vždy jsme měli čerstvé kys. zelí od listopadu až do února (pokud se nesnědlo dříve). Já jsem ho nikdy nezavařovala. Letos asi vyzkouším nejprve „4 litrovku“ a ..... pak zelák ???

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

glamo, ale v tom pytli je to jen 10 dní..a pak se to steriluje…že by těch 10 dní mělo vliv na zplesnivění zelí?

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

babčo, já tomu teda vůbec nerozumím, ale jen tak z laického pohledu, nemohlo to být třeba ovlivněno druhem zelí nebo špatným skladováním oněch hlávek? Pokud máš kupované zelí, myslím si, že je to klidně možné, ale jak říkám, je to jen laický pohled :-)

 
glama  25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

Děvčata, mluvíte všechny o něčem jiném! Všechny děláte zelí v kameninovém soudku a recept je na zelí v igelitovém pytli!!!
Toho bych se ale opravdu bála!!!! Nějak to na mě nepůsobí důvěryhodné a to zplesnivění docela realisticky předpokládám! :-((((
Jo, soudek je soudek a generacemi prověřený postup též.....

 
penda
4753 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

holky…změna stavu…zplesni­vět…jinak u nás dělávala kvašené zelí babička, tátova maminka a je fakt, že nezplesnivělo nikdy…ale nikdy jsme ho nestačili ze soudku sníst, a tak jsme ten zbytek zavařovali…jinak jsem vyčetla v chytré knížce, že kvašené zelí se může připravovat jak do keramických soudků (náš případ), 50 l barelů, velkoobjemových nádob, tak i do obyčejných zavařovacích sklenic, takže jestli bude zájem, můžu sem ty postupy vložit :-)

 
babca
22 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

Kysané zelí přikrývám ubrouskem, který je namočený ve slaném převařeném roztoku. Vždy při otevření zeláku zase ubrousek přeperu a znovu namočím. Vše zůstává čisté bez plísně. Už to dělám 10 let a v pohodě. Mám, ale jiný problém, loňského roku mi zelí změklo a to tak, že bylo jak vařené. Nevím, jestli to bylo teplým počasím, mám letos obavy se s tím dělat, aby se to neopakovalo. Ví někdo radu, jak na to !!!

 
Labužník kamil.ka02
110 příspěvků 25.01.09 03:43
To: lvice - Kysané zelí

Doma každý rok nakládáme zelí a nikdy nám nesplesnivělo.
Musíš stále udržovat stejnou hladinu vody v „kanálku“ a jednou za 14 dní to vymývat horkou vodou.

 
lvice
148 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kysané zelí

Je to vyzkoušené ? Když jsem se několikrát pokoučela o výrobu kyselého zelí, vždycky mi to splesnivělo.

Vložit nový komentář
Inzerce

Vylaďte letní pokrmy řeckým olivovým olejem

23.07.14 | Chcete se v létě cítit fit a zároveň si pochutnat na dobrém jídle? Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Je bohatá na zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízejí k použití olivového oleje. (číst dále)

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Kuře na medu Kuře na medu
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky...
Tatranské kuře Tatranské kuře
TOPlist