Recept Umouněné brambory Pra

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Umouněné brambory

Postup

Pěkně se posaďte, milé děti, teta Běta vám bude vyprávět. Je v poslední době nějaká nostalgická, vzpomínky na dětství se vrací a oko přitom vlhne. Inu ani Běta nemládne.
Recept, na který Bětulinka vzpomíná, je čistě orientační, bez udání přesných poměrů a dávek.
Však sami poznáte, proč tomu tak je a proč vám gramáže chybět nebudou.

Babička Olga dělávala Betynce umouněné brambory – neboli Dreckige Arepel – takto: Vzala uvařené brambory, nakrájela na kostičky či jiné tvary a osmahla na sádle. Do osmažených brambor přidala, co zrovna zbylo z masopustního veselí. Někdy jitrničku, jindy jelítko (obojí bez sřívka), občas kousek toho a kousek onoho. Podle toho, jak Betynka stárla a podle chuti prejtů přidávala pepř, majoránku, někdy osmažila cibulku spolu s bramborami, jindy posypala smaženými cibulovými kroužky.
Betynka si většinou sotva párkrát zobla a pak snědla sklenici kyselých okurek, které babička podávala k umouněncům.
Nejumouněnější a chuťově nejzajímavější však umouněnci byly, když masopust byl v nedohlednu a na pultech vesnické Včely se objevila krevní tučnice :-)

Konec snění, konec pohádek mládí, huš k plotnám. Uvařte svým potomkům něco dobrého a doufejte, že na vás budou stejně láskyplně vzpomínat :-)
Vkládám ilustrace dvě. A troufám si tvrdit, že ta druhá je možná pro vyprávění samotné důležitější.

Recept je z kategorií: Historické recepty Speciality Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.02.13 vloženo
  • 3352x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut

Ingredience

  • Brambory vařené ve slupce
  • Jitrnice
  • Jelítko
  • cibule
  • česnek
  • majoránka
  • sádlo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Alis 12.02.13 21:34

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Umouněné brambory

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
lydia
1227 příspěvků 13.02.13 14:40

Alis, pěkně napsaný recept. U nás je toto známé jako Blunzengröstl - Blunzen = jelito.
Bohužel ale dnes u potomků s takovým receptem neuspěji. Syn sice přijde někdy na koprovou omáčku, na Grenadiermarsch, brambory na kyselo, ale už je zvyklý na jinou stravu. Kdysi jsme měli poblíž tzv. Blunzenkönig, který vyráběl výborná jelítka a jitrnice a prodával jenom několikrát do roka, hlavně v zimě. Měl i nějaká vyznamenání. Ale dnes už není a jelítka a jitrnice v supermarketech nekupuji.
Zdravím a přeji pěkný masopust, Lydia

 
tlustá bába
1209 příspěvků 13.02.13 13:17

Tak to mě ani v nejčernějších myšlenkách nenapadlo, že by si takhle někdo pokazil renomé balením cizího peří. Zatím jsem vždycky měla štěstí a zelí bylo dobré.
Koukala jsem, ale, na starší diskuzní příspěvky a zjistila, že se tu pravidelně objevují líté bitvy „za kvalitu“ - a když to pak člověk vidí v reálu - hlavně, že se ten sajrajt prodá.
Jinak mám zdroj u mámy, spřátelená výrobna lahůdek doveze kontejner Bašova zelí, kamarádky si jej rozeberou, nacpou do kameňáků a já už si jen přijdu nahrabat. To mi jde. :mavam:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 13.02.13 11:15

@bocianka To je fak, Bašovo zelí býval pojem… stejně jako u nás v kraji Křimické… ale teď… raději si ho nakládáme sami… a co jsem včera našla na streamu:
 http://www.stream.cz/…-kysane-zeli

to mně odrovnalo… i když tušit se to dalo… 8o :nevim:

 
bocianka
528 příspěvků 13.02.13 11:03

Jo Bašovo zelí,,, to bylo vyhlášené. Ale od doby, kdy zde „pytlíkují“ zelí z Polska už to není ono. Já vím, stále dělají to svoje. Když si pro něj dojedu a mám ho přímo od nich z vany, tak to je paráda. Ale pytlík Bašovo zelí si už nekoupím, několikrát jsem se napálila, nebylo to ono.

Příspěvek upraven 13.02.13 v 11:04

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 13.02.13 07:34

Díky moc za krásné zavzpomínání… naše babička, Zdenička, nám toto také dělávala - tu Krevní tučnici mám v paměti dodnes, škoda, že už není… ani tučnice, ani babička :,(
Pamatuju, že babička kolikrát brambory uvařila ve slupce, nakrájela na hranolky, lehce smíchala se směsí z tučnice (hlavně česnek nesměl chybět) a dala zapéct do trouby… Taky dobrota…
Naposledy jsem tuším tučnici kupovala někdy v době, kdy byla děcka malá, pak zmizela…
Ale naštěstí jelítka nejsou problém… takže už jen počkat, až čuník „dozraje“ :kytka:

Příspěvek upraven 13.02.13 v 07:35

 
tlustá bába
1209 příspěvků 12.02.13 23:51
Umouněné brambory

Mňáááám! To bude určitě moc zdravé, tělo posilující. V postbubertálním věku jsme si s kamarádkou takhle umouňovaly brambory, ale kupovaly jsme si na to za velmi levný peníz husí a kachní krev v konzervě. To by mě zajímalo, kam se to podělo. Bóže, už jsem na to úplně zapomněla! A Bašovo zelí k tomu si dám!
Ty děvče jedno zlaté! Dávám Ti sto palců! :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz