Recept Jaternice

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nakrájet maso na velikost pěsti. Namočit hlavu do studené vody a nechat stát přes noc. Ráno oprat maso a hlavu, nasolit ho a uvařit do měkka. Obrat maso z hlavy a vše pomlet s ostatním masem. Uchovat teplé. Namočit chleba do vody, vymačkat vodu a pomlet jej. Utřít česnek se solí. Smíchat maso, chleba, česnek, osmaženou cibuli a všechno koření (je-li zapotřeby, zvlažit trochou vývaru). Ochutnat, po případě přisolit, nebo jinak ochutit. Směsí nacpat střívka a zavázat je, nebo zašpejlovat asi každých 15-20cm mezi jaternicema. Slít vývar přes síto a přivéct jej do varu. Na pomalém ohni uvařit v něm jaternice. Opláchnout je ve studené vodě, nechat okapat a pověsit je na tyčku. Nechat jaternice vychladnout. Propíchat jaternice špejlí a pomalu je osmažit do hněda (podlévám ze začátku trochou vývaru). P.S.: Někdy přidávám na menší kostky najrájená, syrová, vepřová játra k již umleté směsi. Jaternice se dají zmrazit.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 14.12.02 vloženo
  • 26504x zobrazeno

Ingredience

  • 1 prasečí hlava, očištěná, s kůží na mase
  • 2 další rypáčky (nemusí být)
  • 2-3 vepřové srdce
  • 3 vepřové jazyky
  • kusy tučného bůčku
  • 3 veky bílého chleba, 3 dny starého
  • 6 velkých stroužků česneku
  • 1 osmažená posekaná cibule
  • 3 lžíce soli
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžička mletého, nového koření
  • 1 lžička mletých hřebíčků
  • 1 lžička mletého zázvoru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jaternice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice.

U nás se do jitrnic dává t. zv. buchta - to je v podstatě kynuté těsto (hladká mouka, droždí, zadělá se vodou) a upeče v troubě. Osmažená cibulka se také u nás dává do jelit a ne do jitrnic. Jitrnice se po naplnění a zašpejlování vaří asi tak 7 minut a pak se ponoří do studené vody. Samozřejmě dáváme i jemně mletá játra. Ono se to totiž po nich jmenuje - jaternice. Když má někdo u nás jitrnice příliš ošizené, tak se lidé smějí a říkají, že má chlebrnice protože tam nedal játra. Ale jiný kraj, jiný mrav. Zažila jsem i kritiku Moraváků, že v Čechách šidíme jitrnice, protože tam žádná „buchta“ nepatří, jen samé maso.

marecek111
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice.

te krve se neboj,ona se v jitrničkach uvaří a před jídlem se upeče jak v jelitach a nemá to chybu.bydlim na hané a když jsem chtel po řezníkovi udělat taketo jitrnice čuměl na mně jak na vola a po ochutnání rěkl dobré.muj název pro tento výtvor je jelitojitrnice.dnes jsou uzeniny a zabijačkove speciality muj koníček a vím co jíme o kupovaných se to řici nedá ,přeji ti hezký den.

borievka
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice.

U nás sa tiež robia jaternice buď s ryžou alebo krúpami alebo pol na pol,ako kto má rád a chutí mu.Jaternicovú kašu plním do mikroténových sáčkov v pravidelných tvaroch.Podáva sa buď so zemiakmi,kašou alebo len s chlebom.U nás asi najviac obľúbená príprava sú prekladané zemiaky s touto jaternicovou kašou.Zemiaky si mierne predvarím,vysypem ich do vymastenej nádoby kde sa bude piecť navrstvím kyslú kapustu,jaternicovú kašu a zapečiem v rúre.Vrstvy sa možu prekladať.Niekedy na vrch položím aj nerozmrazený kus kaše v rúre sa upečie a večera ja rýchlo hotová.Zemiaky sa nemusia predvárať, ale potom pečenie trvá dlhšie kvôli kyslej kapuste,tá spôsobuje že zemiaky tak rýchlo nezmäknú.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice - marečku,

díky za předpis! Máš opravdu štěstí, že máš přístup k těm pravým surovinám ;o) Přišla jsem k názoru, že velice záleží na množství tak zv. výplně (housky, nebo rýže) a pochopitelně na celé výrobě, aby byly jitrnice výborné, anebo drobivé a ¨suché¨. A tak jako u všech receptů to končí u kvality ingrediencí, dobrém receptu a postupu přípravy. Rozumím tomu dobře, že dáváš krev i do jitrnic!

Přeji Ti příjemný den!

marecek111
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice.

u nás děláme jelita kroupova,jitrnice masové bez rohlíku,a recept na ryžove je ze slovenska všechny suroviny-vařené a pomleté ,osmažená cibule,vařená játra,plíceledvinky maso,koření, krě,v jak do jelit není to drobivé ta krev to krásně spojí,jí se to upečené ,problem vidim v dostupnosti krve ,když není zabíjačka .pochazím ze slovenska a bydlim na moravě a chutnají mi jelita ale klasické jitrnice moc ne raději ty ryžové.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice - Blamamko,

doufám, že se brzy dáš do pořádku…moc Ti to přeji!

S pozdravem,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice - aničko,

u nás nekope můza, ale dlouhé manželovo přemlouvání......a pak se k tomu odhodlám… Máš naprosto geniální nápad míšeninkou plnit mikrotenové sáčky místo střívek. Ono to stejně často z těch jitrniček vyteče když prasknou. S těmi játry jsem také přidala zecept. Měla bych podotknout, že oba dva recepty jsem získala v Kanadě ;o) Děkuji Ti mockrát za komentář a tip na Tvůj výrobní proces…

S přáním pěkného večera,

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice.

Mě to babi totiž poslední dobou nedělá moc dobře.
hezký podvečer.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice - Blamamko,

musíš být opravdu dobrá duše ;o)

Přeji Ti příjemný den!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice - jolanko,

;o))) tak musím říct, že budu jaterničkově naprosto vzdělaná a to díky našim bratrům Slovákům. Děkuji Ti za čas a komentář......

Přeji Ti příjemný den!

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice,babi,

ja, keď ma kopne múza, tiež vyrábam „jaternice“. Použila som úvodzovky, pretože jaternicovú kašu dávam do mikroténových sáčkov a zamrazujem. Potom podľa potreby vyberám a prehrejem v trúbe. Podľa zvyklosti, kde som vyrástla, však podstatnú časť masovej zložky tvorí práve pečeň, teda játra. (Možno i názov
jaternica je odtiaľ - veľa Slovákov nespisovne hovorí o játrech, nie o pečienke…ale ja nie som jazykovedec. A doma sme tiež tomu hovorili hurky.) Pečeň, pľúcka, bôčik uvarím a pomeliem-srdce a jazyk dávam radšej do tlačenky. Na masti udusenú cibuľu-stuhnutú premeliem s masom a cesnak v tomto prípade vynechávam. Ryža je tiež predom uvarená. Platí, čím menej ryže a viac pečienky, výsledok je chutnejší.

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice.

Tak před chvílí mě syn donesl pravou domácí zabíjačku. Jitrnice, jelita, tlačenku a všechno, co k tomu patří. Kdyby to šlo tak bych se s Vámi docela ráda o to podělila.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice - cuso,

máš pravdu, já si to popletla…kaszanka byly jako naše jelita a kiszka jako naše jitrnice. Jsi moc a moc hodný, že jsi trávil čas hledáním informací a děkuji Ti za ten poměr masa ku rýži, už to mám založené v případě potřeby! Ale je to zajímavé porovnávat kde a jak se recepty prolínají a někdy opakují úplně na jiném kontinentě i po staletí vytrženy z domoviny.

Přeji Ti příjemný večer!

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice-hurky...o))

…sa robia aj na vychode, volaju sa poeticky hurky, dokonca aj nasi romsky spoluobcania ked zacitia zabijacku si pytaju "paru hurky "( trosku jaternic )…robia sa z ryzou pomer ako pisal cuso, alebo krupy to uz viac od Kosic smerom Slovensky raj a stredne slovensko alebo nic s kapustou a aj to len vo sviatok ( to vravieval otec - pochadzal z Hladovej doliny :)) ) , alebo Uhliarky to su krvavnicky alebo Liptovske droby a tie su - zemiaky a udena slaninka , vnutornosti a bocik alebo lalok a pochadzaju z Oravy a Liptova - mimochodom su lahodne samozrejme ako vsetko zabijackove domace......

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice - Blamamko,

Debata o buchtě, máš-li Ty, nebo někdo jiný zájem, je ZDE a ZDE ;o)
Moc Ti děkuji za Tvůj komentář.

Přeji Ti příjemný podvečer!

Cuso
349 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

Moja babka tiež robievala jaternice s ryžou. Nedalo mi a pozrel som sa do mojej obľúbenej prešporskej kuchárky, kde na moje prekvapenie pridávajú pečivo. Viď Prešporská kuchyňa VIII. Tak som pre istotu pozrel aj na maďarské recepty a tam sa pridáva ryža. Ono to naozaj bude podľa oblastí, len by ma zaujímalo, kde je tá hranica;-)
Pomer ryže a mäsa sa na zabíjačke určuje s váhy prasaťa. Koľko metrických centov má prasa, toľkokrát 0,75- 1,2 kg ryže pridáme. No neviem, či to pomohlo:-) Nakoniec som niekde našiel lepšie použiteľný pomer: 3kg masa = 1 kg ryže.
Po polsky je jaternica kiszka, takže ste pravdepodobne jedli maďarské jaternice, nakoľko ich ekvivalent v tomto jazyku je hurka. :-)
Ale aby, som sa dostal aj k receptu, vyzerá dobre, ide do obľúbených. Určite ho vyskúšam.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice - pekařko,

to máš štěsí mít někoho kdo připravuje zabijačku. Kdysi dávno jsme jezdili na brněnský venkov a milovala jsem celý ten rituál, i když to vlastně byla těžká práce…

Prasátkům zdar!

blamamka
292 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice.

My když jsme vždycky měli doma zabijačku tak maminka pekla do jitrnic na plechy takové nemastné buchty. Ty se potom namáčely a dávaly do prejtu. Do jelit jsme dávali kroupy.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice -Ivečku,

možná je to vliv z Polska ;o) V Ottawě (Kanada) měl jeden Čech dohromady s Polákem delikatesy a každý připravoval jitrnice a jelita podle vlastních receptů. Jednou jsme koupili polské jitrnice zvané HURKA a byla v nich rýže. Nám jednoduše víc chutnala ta česká verze ;o)

Přeji Ti příjemnou neděli!

pekarka
410 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice.

Jsem milovníkem všeho co je spojeno se zabíjačkou. Opravdu podle krajových zvyklostí se přidává do jitrnic rýže, žemle u nás pomleté kroupy. Do prejtu se dávají kroupy celé. Jé, už aby ta zabijačka u ségry byla!!!!

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice - Babi a marečku

i když každý kraj, jiný mrav, ale většinou se kroupy používají do jelit a do jitrniček se dává žemle......ale už jsem viděl nějaký recept, kde krupky dávali do jitrniček, ovšem neměl jsem tu čest to ochutnat…

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice - marečku,

dík za přečtení receptu a komentář k němu. S tou rýží, není to víc drobivé? V jakém asi poměru ji přidáváš? No, budu to muset vyzkoušet, jen co seženu nějakou tu hlavu…

Přeji Ti příjemný víkend!

marecek111
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jaternice.

místo chleba davam uvařenou rýži a trochu vařených krup

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Cuketové placky Cuketové placky
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz