Recept Jaternice
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Nakrájet maso na velikost pěsti. Namočit hlavu do studené vody a nechat stát přes noc. Ráno oprat maso a hlavu, nasolit ho a uvařit do měkka. Obrat maso z hlavy a vše pomlet s ostatním masem. Uchovat teplé. Namočit chleba do vody, vymačkat vodu a pomlet jej. Utřít česnek se solí. Smíchat maso, chleba, česnek, osmaženou cibuli a všechno koření (je-li zapotřeby, zvlažit trochou vývaru). Ochutnat, po případě přisolit, nebo jinak ochutit. Směsí nacpat střívka a zavázat je, nebo zašpejlovat asi každých 15-20cm mezi jaternicema. Slít vývar přes síto a přivéct jej do varu. Na pomalém ohni uvařit v něm jaternice. Opláchnout je ve studené vodě, nechat okapat a pověsit je na tyčku. Nechat jaternice vychladnout. Propíchat jaternice špejlí a pomalu je osmažit do hněda (podlévám ze začátku trochou vývaru). P.S.: Někdy přidávám na menší kostky najrájená, syrová, vepřová játra k již umleté směsi. Jaternice se dají zmrazit.
Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality
- 14.12.02 vloženo
- 36261x zobrazeno
Ingredience
- 1 prasečí hlava, očištěná, s kůží na mase
- 2 další rypáčky (nemusí být)
- 2-3 vepřové srdce
- 3 vepřové jazyky
- kusy tučného bůčku
- 3 veky bílého chleba, 3 dny starého
- 6 velkých stroužků česneku
- 1 osmažená posekaná cibule
- 3 lžíce soli
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce pepře
- 1 lžička mletého, nového koření
- 1 lžička mletých hřebíčků
- 1 lžička mletého zázvoru
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Jaternice
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Jaternice
U nás se do jitrnic dává t. zv. buchta - to je v podstatě kynuté těsto (hladká mouka, droždí, zadělá se vodou) a upeče v troubě. Osmažená cibulka se také u nás dává do jelit a ne do jitrnic. Jitrnice se po naplnění a zašpejlování vaří asi tak 7 minut a pak se ponoří do studené vody. Samozřejmě dáváme i jemně mletá játra. Ono se to totiž po nich jmenuje - jaternice. Když má někdo u nás jitrnice příliš ošizené, tak se lidé smějí a říkají, že má chlebrnice protože tam nedal játra. Ale jiný kraj, jiný mrav. Zažila jsem i kritiku Moraváků, že v Čechách šidíme jitrnice, protože tam žádná „buchta“ nepatří, jen samé maso.
11 příspěvků 25.1.09 03:43
te krve se neboj,ona se v jitrničkach uvaří a před jídlem se upeče jak v jelitach a nemá to chybu.bydlim na hané a když jsem chtel po řezníkovi udělat taketo jitrnice čuměl na mně jak na vola a po ochutnání rěkl dobré.muj název pro tento výtvor je jelitojitrnice.dnes jsou uzeniny a zabijačkove speciality muj koníček a vím co jíme o kupovaných se to řici nedá ,přeji ti hezký den.
54 příspěvků 25.1.09 03:43
U nás sa tiež robia jaternice buď s ryžou alebo krúpami alebo pol na pol,ako kto má rád a chutí mu.Jaternicovú kašu plním do mikroténových sáčkov v pravidelných tvaroch.Podáva sa buď so zemiakmi,kašou alebo len s chlebom.U nás asi najviac obľúbená príprava sú prekladané zemiaky s touto jaternicovou kašou.Zemiaky si mierne predvarím,vysypem ich do vymastenej nádoby kde sa bude piecť navrstvím kyslú kapustu,jaternicovú kašu a zapečiem v rúre.Vrstvy sa možu prekladať.Niekedy na vrch položím aj nerozmrazený kus kaše v rúre sa upečie a večera ja rýchlo hotová.Zemiaky sa nemusia predvárať, ale potom pečenie trvá dlhšie kvôli kyslej kapuste,tá spôsobuje že zemiaky tak rýchlo nezmäknú.
díky za předpis! Máš opravdu štěstí, že máš přístup k těm pravým surovinám ;o) Přišla jsem k názoru, že velice záleží na množství tak zv. výplně (housky, nebo rýže) a pochopitelně na celé výrobě, aby byly jitrnice výborné, anebo drobivé a ¨suché¨. A tak jako u všech receptů to končí u kvality ingrediencí, dobrém receptu a postupu přípravy. Rozumím tomu dobře, že dáváš krev i do jitrnic!
Přeji Ti příjemný den!
11 příspěvků 25.1.09 03:43
u nás děláme jelita kroupova,jitrnice masové bez rohlíku,a recept na ryžove je ze slovenska všechny suroviny-vařené a pomleté ,osmažená cibule,vařená játra,plíceledvinky maso,koření, krě,v jak do jelit není to drobivé ta krev to krásně spojí,jí se to upečené ,problem vidim v dostupnosti krve ,když není zabíjačka .pochazím ze slovenska a bydlim na moravě a chutnají mi jelita ale klasické jitrnice moc ne raději ty ryžové.
doufám, že se brzy dáš do pořádku…moc Ti to přeji!
S pozdravem,
u nás nekope můza, ale dlouhé manželovo přemlouvání......a pak se k tomu odhodlám… Máš naprosto geniální nápad míšeninkou plnit mikrotenové sáčky místo střívek. Ono to stejně často z těch jitrniček vyteče když prasknou. S těmi játry jsem také přidala zecept. Měla bych podotknout, že oba dva recepty jsem získala v Kanadě ;o) Děkuji Ti mockrát za komentář a tip na Tvůj výrobní proces…
S přáním pěkného večera,
Mě to babi totiž poslední dobou nedělá moc dobře.
hezký podvečer.
musíš být opravdu dobrá duše ;o)
Přeji Ti příjemný den!
;o))) tak musím říct, že budu jaterničkově naprosto vzdělaná a to díky našim bratrům Slovákům. Děkuji Ti za čas a komentář......
Přeji Ti příjemný den!
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ja, keď ma kopne múza, tiež vyrábam „jaternice“. Použila som úvodzovky, pretože jaternicovú kašu dávam do mikroténových sáčkov a zamrazujem. Potom podľa potreby vyberám a prehrejem v trúbe. Podľa zvyklosti, kde som vyrástla, však podstatnú časť masovej zložky tvorí práve pečeň, teda játra. (Možno i názov
jaternica je odtiaľ - veľa Slovákov nespisovne hovorí o játrech, nie o pečienke…ale ja nie som jazykovedec. A doma sme tiež tomu hovorili hurky.) Pečeň, pľúcka, bôčik uvarím a pomeliem-srdce a jazyk dávam radšej do tlačenky. Na masti udusenú cibuľu-stuhnutú premeliem s masom a cesnak v tomto prípade vynechávam. Ryža je tiež predom uvarená. Platí, čím menej ryže a viac pečienky, výsledok je chutnejší.
Tak před chvílí mě syn donesl pravou domácí zabíjačku. Jitrnice, jelita, tlačenku a všechno, co k tomu patří. Kdyby to šlo tak bych se s Vámi docela ráda o to podělila.
máš pravdu, já si to popletla…kaszanka byly jako naše jelita a kiszka jako naše jitrnice. Jsi moc a moc hodný, že jsi trávil čas hledáním informací a děkuji Ti za ten poměr masa ku rýži, už to mám založené v případě potřeby! Ale je to zajímavé porovnávat kde a jak se recepty prolínají a někdy opakují úplně na jiném kontinentě i po staletí vytrženy z domoviny.
Přeji Ti příjemný večer!
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
…sa robia aj na vychode, volaju sa poeticky hurky, dokonca aj nasi romsky spoluobcania ked zacitia zabijacku si pytaju "paru hurky "( trosku jaternic )…robia sa z ryzou pomer ako pisal cuso, alebo krupy to uz viac od Kosic smerom Slovensky raj a stredne slovensko alebo nic s kapustou a aj to len vo sviatok ( to vravieval otec - pochadzal z Hladovej doliny
) , alebo Uhliarky to su krvavnicky alebo
Liptovske droby a tie su - zemiaky a udena slaninka , vnutornosti a bocik alebo
lalok a pochadzaju z Oravy a Liptova - mimochodom su lahodne samozrejme ako
vsetko zabijackove domace......
Debata o buchtě, máš-li Ty, nebo někdo jiný zájem, je ZDE a ZDE ;o)
Moc Ti děkuji za Tvůj komentář.
Přeji Ti příjemný podvečer!
Moja babka tiež robievala jaternice s ryžou. Nedalo mi a pozrel som sa do mojej obľúbenej prešporskej kuchárky, kde na moje prekvapenie pridávajú pečivo. Viď Prešporská kuchyňa VIII. Tak som pre istotu pozrel aj na maďarské recepty a tam sa pridáva ryža. Ono to naozaj bude podľa oblastí, len by ma zaujímalo, kde je tá hranica;-)
Pomer ryže a mäsa sa na zabíjačke určuje s váhy prasaťa. Koľko metrických centov má prasa, toľkokrát 0,75- 1,2 kg ryže pridáme. No neviem, či to pomohlo:-) Nakoniec som niekde našiel lepšie použiteľný pomer: 3kg masa = 1 kg ryže.
Po polsky je jaternica kiszka, takže ste pravdepodobne jedli maďarské jaternice, nakoľko ich ekvivalent v tomto jazyku je hurka.
Ale aby, som sa dostal aj k receptu, vyzerá dobre, ide do obľúbených. Určite ho vyskúšam.
to máš štěsí mít někoho kdo připravuje zabijačku. Kdysi dávno jsme jezdili na brněnský venkov a milovala jsem celý ten rituál, i když to vlastně byla těžká práce…
Prasátkům zdar!
My když jsme vždycky měli doma zabijačku tak maminka pekla do jitrnic na plechy takové nemastné buchty. Ty se potom namáčely a dávaly do prejtu. Do jelit jsme dávali kroupy.
možná je to vliv z Polska ;o) V Ottawě (Kanada) měl jeden Čech dohromady s Polákem delikatesy a každý připravoval jitrnice a jelita podle vlastních receptů. Jednou jsme koupili polské jitrnice zvané HURKA a byla v nich rýže. Nám jednoduše víc chutnala ta česká verze ;o)
Přeji Ti příjemnou neděli!
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Jsem milovníkem všeho co je spojeno se zabíjačkou. Opravdu podle krajových zvyklostí se přidává do jitrnic rýže, žemle u nás pomleté kroupy. Do prejtu se dávají kroupy celé. Jé, už aby ta zabijačka u ségry byla!!!!
i když každý kraj, jiný mrav, ale většinou se kroupy používají do jelit a do jitrniček se dává žemle......ale už jsem viděl nějaký recept, kde krupky dávali do jitrniček, ovšem neměl jsem tu čest to ochutnat…
dík za přečtení receptu a komentář k němu. S tou rýží, není to víc drobivé? V jakém asi poměru ji přidáváš? No, budu to muset vyzkoušet, jen co seženu nějakou tu hlavu…
Přeji Ti příjemný víkend!
11 příspěvků 25.1.09 03:43
místo chleba davam uvařenou rýži a trochu vařených krup