Recept Domácí Jaternice

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vepřová játra rozděléme na 2 díly. Polovinu jich dáme vařiti s vepřovou hlavou, plícemi, srdem a jazykem. Druhou polovinu jemně posekáme. Z jazyka stáhneme kůži. Vařené maso rozsekáme na poměrně hrubo(osobně dávám jenom malinko kůže), přidáme k němu syrová, usekaná játra, polévkou dobře namočené housky, koření, utřený česnek a sůl. Sekaninu dobře zamícháme a podle potřeby zředíme mastnou polévkou. Ochutnáme (usmažit si kuličku) a popřípadě přidáme sůl a koření. Vepřová, dobře vypraná a čistá střívka z jedné strany zašpejlíme, pomocí stříkačky, nebo velkého trychtýře sekaninou naplníme střívka, zašpejlíme je na druhé straně a dáme vařiti do vařící polévky na několik minut. Když vyplavou, jsou dost uvařeny. Vařené hned vyndáme. Propícháme je jehlou a opečeme na sádle ze všech stran. Také je můžeme nechat úplně vychladnout a uschovat v chladničce, nebo zmrazit. TIP: Používám maso z bio farmy.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 11.02.03 vloženo
  • 18679x zobrazeno

Ingredience

  • 500g vepřových jater
  • vepřový kořínek (osobně vynechávám plíce a slezinu)
  • malá vepřová hlava, dobře očištěná
  • 500g housek
  • tlučený pepř podle chuti
  • sůl podle chuti
  • 5g nového koření
  • 10g pomletého zázvoru, nebo podle chuti
  • trochu majoránky podle chuti
  • 4 stroužky česneku, nebo víc podle chuti
  • čistá, vepřová střívka a špejle

Doporučená příloha

  • Brambory a zelí.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí Jaternice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
kocovina
1 příspěvek 25.01.10 20:51
Re: Domácí Jaternice.

vynikajici recept

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Domácí Jaternice. Jo!

A zázvor se tam u nás nedává, to jsem zapomněl.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Domácí Jaternice. Ivo,

je to vcelku recept, který se používá na Hané. Jen masa o něco víc, než jenom z hlavy, slezinu a plíce ano a kůží poměrně dost, drží to pak pěkně pohromadě. Jinak bezva recept na ty správné (aspoň podle mě!) jaternice! :-DDD

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí Jaternice - Babi

přiznám se, že ač poměrně velký nadšenec všelijakých zabijačkových disciplín, tak tento výrobek jsem ještě neochutnával (to nemyslím nijak špatně…prostě jsem ještě neměl tu příležitost se s ním setkat (k mojí škodě)). Ale měl bych dva dotazy:

1. proč Ty osobně slezinu a plíce nee? tyto suroviny výrobku dávají jistý punc
2. masité části sekáš poměrně nahrubo - ta struktura je pak jako u tlačenky?

PS: a kůže, když jsou dobře uvařené, jsou také přeobrovskou lahůdkou (ale třeba to tak v tomto recepisu má být:-) )

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí Jaternice - jandule,

a proč? Část jater zůstává syrová…

Zdraví,

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Domácí Jaternice.

Do jaternic bych játra nevařila a už vůbec ne s ostatními surovinami.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz