Recept Domácí Jaternice

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vepřová játra rozděléme na 2 díly. Polovinu jich dáme vařiti s vepřovou hlavou, plícemi, srdem a jazykem. Druhou polovinu jemně posekáme. Z jazyka stáhneme kůži. Vařené maso rozsekáme na poměrně hrubo(osobně dávám jenom malinko kůže), přidáme k němu syrová, usekaná játra, polévkou dobře namočené housky, koření, utřený česnek a sůl. Sekaninu dobře zamícháme a podle potřeby zředíme mastnou polévkou. Ochutnáme (usmažit si kuličku) a popřípadě přidáme sůl a koření. Vepřová, dobře vypraná a čistá střívka z jedné strany zašpejlíme, pomocí stříkačky, nebo velkého trychtýře sekaninou naplníme střívka, zašpejlíme je na druhé straně a dáme vařiti do vařící polévky na několik minut. Když vyplavou, jsou dost uvařeny. Vařené hned vyndáme. Propícháme je jehlou a opečeme na sádle ze všech stran. Také je můžeme nechat úplně vychladnout a uschovat v chladničce, nebo zmrazit. TIP: Používám maso z bio farmy.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 11.02.03 vloženo
  • 19329x zobrazeno

Ingredience

  • 500g vepřových jater
  • vepřový kořínek (osobně vynechávám plíce a slezinu)
  • malá vepřová hlava, dobře očištěná
  • 500g housek
  • tlučený pepř podle chuti
  • sůl podle chuti
  • 5g nového koření
  • 10g pomletého zázvoru, nebo podle chuti
  • trochu majoránky podle chuti
  • 4 stroužky česneku, nebo víc podle chuti
  • čistá, vepřová střívka a špejle

Doporučená příloha

  • Brambory a zelí.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí Jaternice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Domácí Jaternice

kocovina
1 příspěvek 25.1.10 20:51
Re: Domácí Jaternice.

vynikajici recept

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Domácí Jaternice. Jo!

A zázvor se tam u nás nedává, to jsem zapomněl.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Domácí Jaternice. Ivo,

je to vcelku recept, který se používá na Hané. Jen masa o něco víc, než jenom z hlavy, slezinu a plíce ano a kůží poměrně dost, drží to pak pěkně pohromadě. Jinak bezva recept na ty správné (aspoň podle mě!) jaternice! :-DDD

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí Jaternice - Babi

přiznám se, že ač poměrně velký nadšenec všelijakých zabijačkových disciplín, tak tento výrobek jsem ještě neochutnával (to nemyslím nijak špatně…prostě jsem ještě neměl tu příležitost se s ním setkat (k mojí škodě)). Ale měl bych dva dotazy:

1. proč Ty osobně slezinu a plíce nee? tyto suroviny výrobku dávají jistý punc
2. masité části sekáš poměrně nahrubo - ta struktura je pak jako u tlačenky?

PS: a kůže, když jsou dobře uvařené, jsou také přeobrovskou lahůdkou (ale třeba to tak v tomto recepisu má být:-) )

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí Jaternice - jandule,

a proč? Část jater zůstává syrová…

Zdraví,

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Domácí Jaternice.

Do jaternic bych játra nevařila a už vůbec ne s ostatními surovinami.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz