Recept Zabíjačková kapusta z Uhorského

svato Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Uhorské je dedina v okrese Poltár, svojho času sme tam mali chalupu, niekoľkokrát sme tam robili zabíjačku a tam ma naučili tento spôsob prípravy. Neudávam presnejší pomer surovín, záleží dosť od chute a zvyku každého jednotlivca, začiatočníci sa môžu zorientovať podľa iných receptov na kapustnicu.

Postup

Do obarovice dáme variť korenie, nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a na väčšie kúsky nakrájané mäso. Neskôr pridáme kyslú, prípadne aj čerstvú kapustu a zavaríme guľky z klobásovej zmesi. Zahusťovať netreba ničím, polievka hustá sama osebe, dôležitý je skutočne silný vývar. Našla som dva, či tri recepty na zabíjačkovú kapustu, ale zdali sa mi dosť odlišné, ak nie sú, vopred sa ospravedlňujem. Otázka na hodine náboženstva: Čo urobil Noe, keď po potope sveta vystúpil z archy? Odpoveď: Prosím, postavil Poltár.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 22.01.10 vloženo
  • 19947x zobrazeno

Čas přípravy

  • podľa toho, čo má

Ingredience

  • - bravčové mäso
  • - mäsová zmes na klobásu - vaša obľúbemá
  • - obarovica, ovar - voda, v ktorej sa pri zabíjačke varilo mäso, jaternice a ingrediencie na tlačenku (ak nezabíjate, treba získať od kamarátov alebo urobiť silný vývar z kolena a kostí, rozmrviť svetlú jaternicu)
  • - cibuľa
  • - cesnak
  • - soľ
  • - čierne a nové korenie, bobkový list
  • - kyslá kapusta, niekto pridáva aj trochu jemne nakrájanej hlávkovej

Doporučená příloha

  • aperitív, chlieb, pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zabíjačková kapusta z Uhorského

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zabíjačková kapusta z Uhorského

martinsog
103 příspěvků 26.1.10 01:58
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Jedol som slaninu nakrájanú na pláty, prekladanú do drevenej „gelety“ /niečo ako drevený súdok/. Jednotlivé vrstvy vraj iba posypané soľou a dobre utlačené. Celá dobrota bola uložená na povale a podľa majstra mäsiara, čím viac mrzlo, tým lepšie chutila. Vraj teraz už to nieje ono… Neviem či je iná slanina, soľ menej slaná , alebo gelety už nemajú z takého dreva ako kedysi a možno vraj preto, že už nebývajú 20 stupňové mrazy… :-) Bola výborná!

kikimor
48 příspěvků 25.1.10 21:08
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského - pro Jolana

Byl jsem na Moravě a stihl jsem zabíjačku a myslivecký ples. Zabíjačkové zelí jsem si přivezl(přidávají jalovec)a ještě sarmu. Nevím, proč tato jídla nejsou v restauracích na jídelníčku. Ochutnal jsem špek, neuzený, jen naložený v soli a asi měsíc pověšený v průvanu na půdě. Lahoda. Kdyby někdo věděl jak na to, podělte se o výbornou pochoutku.

jolana
5068 příspěvků 25.1.10 04:19
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

U nas na vychode si to neriedime zbytocne, kedze sa pije silny vyvar domaci slivkovy alebo marhulovy permanentne a na takej zabijacke od svitania, takze je jasne ze hutna kapusta je nutna :o

anickav
2904 příspěvků 25.1.10 02:45
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Ja som nevyrástla až tak ďaleko od Uhorského a tiež sme varili takúto kapustu, nie kapustnicu, so všetkým aj s klobásovým mäsom. Na druhý deň po zabíjačke. V deň zabíjačky prvý chod boli obličky s mozočkom, zobalo sa pri krájaní vareného mäsa a surovín do tlačenky a jaterníc (kúsok srdiečka, kúsok pečienky, kúsok mäska z hlavy), neskorý obed - perkelt s varenými zemiakmi, večer silná polievka z mäsitých kostí, do ktorej sa na tanieri pridávala surová cibuľa a plátky sendvičového chleba, potom jaternice a krvavnice a pečené mäso. Ale na to už akosi nikto chuť nemal…Starý otec bol vinohradník, známy kvalitným vínom a tak sa mastnota neutralizovala vínkom…
Dani, krásna spomienka!

karminek
757 příspěvků 24.1.10 22:58
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Co se týče toho vývaru, tak ten je tam důležitý, protože v něm je síla veškerého masa použitého při zabíjačce.
U nás děláme prdelačku, v Uhorskom dělají tuto kapustu.:P

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.1.10 22:51
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Docela zajímavý postřeh. Vařila jsem Zabíjačkovou kapustu-zelí od Jolany a tam se žádný vývar nepoužívá, jen se maso s kapustou dusí, takže vznikne kompaktní hmota, ale podotýkám … chutná.
http://www.labuznik.com/recipe.php?…

ester
288 příspěvků 24.1.10 18:48
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského...Martine
ester
288 příspěvků 24.1.10 15:18
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Martine moudrý,z mojí strany to ještě není úplně ono.Asi jsem moc :srdce:.
Prosímtě,jak se změní klávesnice na „US“?

martinsog
103 příspěvků 24.1.10 13:56
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Ahoj e.s.t.e.r.!   Tak to hádam pôjde.

svato
1443 příspěvků 24.1.10 05:10
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského - casino

Mozoček si bral ujo, ktorý to celé organizoval, on to mal veľmi rád.
Ja osobne som mala mozoček rada vysmážaný v trojobale alebo polievku s mrkvou a karfiolom, keď sa ešte dal kúpiť.

casino
4497 příspěvků 24.1.10 04:51
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

U nás se jako „první chod“ o zabijačce podává mozeček na cibulce s vejci…

jolana
5068 příspěvků 24.1.10 04:29
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Svato, veru prve. Po usvite sa vykona obrad, deti dostanu jest prve a to opalene ucha zvykat :D .. dospelaci pracuju a ja stojim(bejvavalo) a varim zabijackovu. Kotol! Kotol doslova a dopismena. Milujem ju.
juuj..to boli casy ked sme sa o ucha bili

PS:zabijackova sa vari v:,–(e inak. Zvacsa ale ta kapusta a maso je zaklad.

martinsog
103 příspěvků 24.1.10 03:41
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

e.s.t.e.r. super dobrá zabíjačková znesie skoro všetko. Nie som vyučený kuchár, ale myslím, že mám pravdu a ak niekto nesúhlasí, nech si dá a potom môže iba . Posielam .

ester
288 příspěvků 24.1.10 03:30
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Tak ještě jednou ,omlouvám se,že to tu takhle „zaflákávám“,ale nebylo kde jinde to vyzkoušet.............snad to ta zabijačková snese

ester
288 příspěvků 24.1.10 03:26
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Martine děkuju (H)(I)(L)

martinsog
103 příspěvků 24.1.10 03:17
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

e.s.t.e.r. skúsil som kliknúť na slniečko vedľa môjho „mena“ rozbalí sa prehľad emotikonov, nejaký si vyberiem a napíšem niečo z posledného stĺpca som zvedavý teraz. svato, je to super, len keď zavárame, neviem ako by tie guľky vypadali po sterilizácii, takže radšej takto, ale v menšom hrnci je to určite výborné! do takýchto papaníc som :srdce:

casino
4497 příspěvků 24.1.10 03:10
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Tak jo! Ukecali ste mě :)

svato
1443 příspěvků 24.1.10 03:09
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského, martinsong

Keď už robíš taký kotol, skús menší hrniec s tými guličkami, ak je skutočne dobre okorenená klobása, pridajú na chuti.

ester
288 příspěvků 24.1.10 02:49
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského...Martine,

a jak se ti podařil poslat?Nešlo mi to.

martinsog
103 příspěvků 24.1.10 02:27
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Jéééj podaril sa mi poslať emotikon…Casino, takto si predstavujem základ na zabíjačkovú kapustu. Varím ju aj ja… Iba dávam veľa čistého mäsa a nepridávam guľky z klobásového mäsa. Tak 5× ročne v 60 litrovej kotline. Niečo spapať a ostatné sterilizovať do pohárov. Toto ako sám píšeš „Jde možná jen o nuanci v názvosloví… Nejsem rodilý mluvčí“ nehodno nazývať kapustnicou…:D

martinsog
103 příspěvků 24.1.10 02:07
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

niet čo dodať, je to výborná vec, ale základ musí byť silný „ovar“ a okrem kyslej kapusty a mäska už záleží len na chuti tvorcov a dostupnosti surovín. nemusí byť ani zabíjačka, dá sa improvizovať…

svato
1443 příspěvků 24.1.10 02:05
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského - Miloš,

táto polievka sa obyčajne robila a jedla až na druhý deň, je to vec zvyku. Jolana napríklad píše, že u nich (na východe) to bolo prvé zabíjačkové jedlo. V Novohrade sa v deň zabíjačky robila klasická mäsová polievka so zeleninou a rezancami (nudle), nič bližšie neviem, nerobievala som. Ako úplne prvé jedlo sa robila minútka, sladkô mäso (panenka) a pečienka s cibuľou a korením, tie suroviny museli byť ešte teplé. Fuj, to vyzerám ako riadny :,-(ista, ale ja som to prasa nikdy živé nevidela a zabili by ho aj bez mojej účasti.

svato
1443 příspěvků 24.1.10 01:50
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského - casino

Kde je problém? Kategória zodpovedá a recepty sú rôzne podľa miestnych zvykov.

casino
4497 příspěvků 24.1.10 01:23
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Kategorie je nejspíš v pořádku :-) Jde možná jen o nuanci v názvosloví… Nejsem rodilý mluvčí, ale když se polévka jmenuje jak je uvedeno, co je potom toto: Zabíjačková kapusta

gmp
1603 příspěvků 24.1.10 01:10
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského Svato

Skvělá polivka, nádherná, na příštím zabíjení ji zrealisuji. O zabijačce vidím abstinenci pravidelně. Když zabíjim nejím nepiji, žádná konzumace. A protivnějšího chlapa neznáš. Je to hrozné být obklopen samými „ožrany“. Ale nepomohu si, prostě mám blok a nevezmu do úst ani kdyby se nevim co vařilo. Miloš

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.1.10 01:01
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Svato, už si recept ukládám, zabijačkové hody zatím nehrozí, ale občas nás popadne tlačenková mánie a žemlový prejt, když … tak už ve velkém. Počítám s tím, že to nebude to pravé, ale vyzkoušet to musím. Žemlový prejt bez plíček také není to pravé, ale občas seženu.

svato
1443 příspěvků 24.1.10 00:36
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského - milý Dušan,

iste si bol na viacerých zabíjačkách ako ja, no a videl si nejakú úplne abstinentnú?

svato
1443 příspěvků 24.1.10 00:33
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského - casino

ani nie, pretože základná surovina, teda ten vývar, nie je tak celkom bežne dostupný. A okrem toho, aj ostatné recepty na zabíjačkovú kapustu sú v tejto kategórii.

karminek
757 příspěvků 23.1.10 20:51
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Svatuš, prosímtě,nekonzumují tuto polévku po konzumaci většího množství alkoholu? Tohle musí probudit i mrtvého a vrátit chuť do života. :D.

karminek
757 příspěvků 23.1.10 20:47
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

ne!

casino
4497 příspěvků 23.1.10 18:57
Re: Zabíjačková kapusta z Uhorského

Když je to polévka, jak se píše výše , neslušel by název „kapustnica“? :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hamburgerové bulky

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz