Recept Hovězí polévka podle M.J.Janků-Sandtnerové Pra

kamilio Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Hovězí řídké kosti se rychle operou, vloží se do studené, osolené a odměřené vody a nechají se ohřáti. Pak se k nim vloží oprané a lehce naklepané maso a polévka se vaří asi 1 hodinu mírným varem jen s jedné strany a ne po celé nádobě. Tímto varem vystupují vločky šumu (které se nesmějí sbírati) na povrch. Šum – pěna na polévce sráží se pak v kousky, které pomalu padají ke dnu, čímž se polévka čistí. Po hodinovém varu přidá se k polévce na kolečka nakrájená zelenina. Poměr zeleniny jest asi tento: více celeru, méně kapusty, méně petržele, ještě méně mrkve a póru. Též se dává k polévce vařiti hrstka zeleného hrášku. Pro lepší barvu rozdělí se celer, mrkev a petržel na polovinu, která se usmaží na loji s nakrájenou cibulí a nakrájenými játry; nesmí se však připáliti, neboť by dostala nahořklou chuť. Polévka se vaří se zeleninou 1 1/2 hod. Pak se procedí a buď se do ní dává zavářka nebo se k ní podává vložka. Chuť polévky se zlepší čerstvými dušenými hříbky, rajským jablíčkem a sekanou pažitkou. Převzato z Velké kuchařské knihy od M.J.Janků-Sandtnerové

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 26.01.05 vloženo
  • 12715x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod.

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 13/4 l vody
  • 13/4 dkg soli
  • 75 dkg masa
  • 5 dkg kostí
  • 8 dkg zeleniny
  • 2 dkg cibule
  • 5 dkg čerstvých hříbků
  • 1 dkg loje
  • 2 dkg jater
  • 5 dkg zeleného hrášku
  • pažitka
  • rajské jablíčko.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hovězí polévka podle M.J.Janků-Sandtnerové

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Hovězí polévka podle M.J.Janků-Sandtnerové

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hovězí polévka podle M.J.Janků-Sandtnerové (PRA)

Myslím si, ze kdysi meli pro zhotovování pokrmu krasny vztah a cit. I tak obycejny pokrm, jakym muze polevka byt, opravdu vyzaduje svoje. Nase babicky o tom ví své.

Kamilio díky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Cuketové placky Cuketové placky
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz