Recept Hovězí po Burgundsku (Bourguignon)

Igor Š. Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Hovězí po Burgundsku (Bourguignon)

Úvod

Původně jsem chtěl zveřejňovat jen svoje výtvory, ale tento klasický francouzský recept prostě nemá chybu :-)

Postup

Maso nakrájíme na kostky, mrkev na kolečka nebo půlměsíčky, cibuli nahrubo. Vše promícháme spolu s provensálským kořením a pepřem a dáme do misky. Zalijeme červeným vínem, tak aby bylo vše ponořeno. Vzhledem k tomu, že je to hovězí po Burgundsku, měli bychom v ideálním případě volit burgundské nebo alespoň burgundskou odrůdu, u nás typicky Pinot noir čili Rulandské modré. Já použil chilský Merlot Tarapaca, který jsem měl zrovna doma. Každopádně platí, že by víno mělo být kvalitní. Necháme marinovat ideálně přes noc. V hrnci, který nepřipaluje, rozpálíme trochu olivového oleje a přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Chvilku restujeme a mezitím scedíme naložené maso a zeleninu. Scezené víno ještě využijeme. Vše co jsme marinovali vložíme do hrnce a počkáme dokud se neodpaří voda a pak ještě chvíli opékáme. Přilijeme vinnou marinádu a vývar případně vodu, tak, aby bylo vše ponořené a dusíme minimálně dvě hodiny respektive do změknutí masa. Na závěr zahustíme rozměklým máslem smíchaným s hladkou moukou. Podáváme s bagetou a sklenkou vína se kterým jste vařili, ale hodí se k tomu prakticky jakákoli příloha. Já, vzhledem k šestiletému synovi, zvolil domácí hranolky pečené v troubě.

Nahlásit recept

  • 07.02.21 vloženo
  • 1410x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3-4 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • hovězí maso
  • červené víno
  • cibule
  • mrkev
  • olivový olej
  • anglická slanina
  • provensálské koření
  • kuličkový pepř
  • sůl
  • máslo
  • hladká mouka
  • vývar

Doporučená příloha

  • bageta, ale dá se to jíst s čímkoli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Hovězí po Burgundsku (Bourguignon)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz