Recept Burgundské hovězí 2

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Oloupeme cibulky a necháme je vcelku. Hovězí maso rozkrájíme na kostky 3x3 cm, opepříme, promícháme v míse a necháme zatím ležet. Uzené maso nakrájíme na poloviční kostky. V kastrolu se silným dnem rozpustíme slaninu, zbylé škvarky vyjmeme. Oloupané malé cibulky opékáme vcelku na rozpuštěné slanině dokud nezměknou a nezačnou na okrajích zlátnout. Následně je vyjmeme a odložíme stranou do zakryté nádoby. Na rozpálené slanině zprudka opečeme kostky hovězího masa, zalijeme neředěným červeným vínem tak, aby bylo maso ponořeno, vložíme kytičku koření v gáze (můžeme použít i zkrácený a zavázaný varný sáček od rýže), mírně osolíme (můžeme vložit kostku čirého hovězího bujónu), přiklopíme a pomalu dusíme na nejmenším plameni tak, aby občas vyběhla nějaká ta bublinka. Po cca 1-1,5 hodině, když bude hovězí maso poloměkké, přidáme kostky uzeného a dusíme dále ve stejném režimu do změknutí masa a vydušení šťávy na polovinu. Prorostlejší uzené, například krkovičku, nebo rolku přidáváme později, aby se před dovařením nerozpadlo. V případě potřeby, během dušení, doléváme červené víno. V každém případě krátce před koncem dušení vyjmeme sáček s kořením, přidáme ½ dcl vína pro osvěžení chuti a vložíme předem osmažené cibulky i se šťávou, která z nich vytekla. Je-li omáčka příliš trpká, opatrně dosladíme, je-li řídká, zahustíme trochou bramborového (kukuřičného) škrobu, rozmíchaného v posledním přidávaném víně. Pokrm dosolíme a podáváme. Vhodná příloha k burgundskému hovězímu jsou brambory pečené ve slupce: Menší brambory řádně omyjeme kartáčkem, všechny propíchneme na několika místech vidličkou (nepropíchané brambory v troubě často vybuchují), položíme na suchý plech a vložíme do trouby předehřáté na 200 ° C. Před koncem pečení, po cca 30 minutách, dozlatova upečené měkké brambory mírně potřeme dle chuti olivovým, nebo slunečnicovým olejem a vložíme do mísy. Jemně posolíme a servírujeme. Vhodný nápoj k jídlu je burgundské červené víno.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 05.11.06 vloženo
  • 13732x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod.

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Hovězí zadní maso (krátké) 800 g
  • Vepřové uzené maso 400 g
  • Slanina v celku 200 g
  • Cibulky malé 500 g
  • Červené víno suché a kořeněné chuti 0,7 L
  • Sůl
  • Pepř černý
  • Kytička koření (můžeme složit z bobkového listu, celého černého pepře, nového koření, jalovcových bobulí, tymiánu, event. provensálského koření)

Doporučená příloha

  • Brambory pečené ve slupce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Burgundské hovězí 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Burgundské hovězí

Tak to bych si nechala líbit, všechny ingredience mám ráda. Též bych nepohrdla francouzským vínem z oblasti " Bordó ". To by byl hezký závěr.......

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz