Recept Boeuf Bourguignon aneb Hovězí po Burgundsku s domácími bramborovými knedlíčky

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Boeuf Bourguignon aneb Hovězí po Burgundsku s domácími bramborovými knedlíčky

Úvod

Doufám, že malým zopakováním receptu nikoho neurazím. Recept jsem se snažila vytvořit podle jednoho ze způsobů původního receptu skvělé kuchařky Julie Child a obohatila jsem jej trochu o své domácí bramborové knedlíčky a doufám, že bude i ostatní inspirovat k vyzkoušení, protože toto jídlo je opravdu labužnický zážitek :) Na recept existuje více variant, tak snad jsem se svou verzí trefila co nejblíže :)

Postup

Proužky slaniny 10 minut povaříme v horké vodě, pak je slijeme a osušíme. Povařením se jejich povrch zatáhne.

Na zahřátém oleji poté slaninu orestujeme, vyndáme a dáme do hrnce, mezitím si nakrájíme hovězí na kostky asi 4×4 cm a také orestujeme a dáme k slanině. Na másle orestujeme mrkev nakrájenou na kolečka a cibuli na plátky, přidáme k masu, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a protřepeme hrnec. Dáme na cca 5 minut do rozpálené trouby lehce zapéct.

Hrnec vyndáme z trouby a tu mezitím stáhneme tak na 160 stupňů. Maso podlejeme červeným vínem, přidáme trochu hovězího vývaru, ale jen tak, aby bylo maso zcela ponořené. K tomu přihodíme bobkový list a snítky čerstvého tymiánu, prolisovaný česnek a asi 3 lžíce rajčatové šťávy a pod poklicí vložíme do trouby, kde budeme maso minimálně následující 3 hodiny pomalým tažením vařit ve víně až do úplného změknutí. Celá směs musí „pobublávat“, ale ne se prudce vařit.

Mezitím si připravíme knedlíčky, smícháním ve slupce uvařených a oloupaných brambor, které nastrouháme na jemno, přidáme zhruba stejný poměr nadrobených housek či rohlíků, sůl, pepř a hrst nasekaných čerstvých bylinek dle chuti. Vše řádně prohněteme rukou, aby se směs spojila v hezké těsto, ze kterého si můžeme vytvořit knedlíčky dle fantazie (kulaté nebo šišky), ty jen lehce obalíme v mouce a vhodíme do vroucí osolené vody, dokud nevyplavou na povrch.

Když máme po pár hodinách maso dostatečně měkké, vyndáme hrnec z trouby a přelejeme vše do čistého hrnce. Na pánvi si na másle orestujeme žampiony a šalotky do zlatově hněda, přidáme k masu, necháme ještě chvíli provařit aby se šťáva částečně zredukovala, přidáme plátek másla a lehce zahustíme trochou mouky.

Jídlo celkově oplývá takovou mírně kyselejší chutí, což je samozřejmě způsobeno červeným vínem, avšak to mu nic neubírá na lahodnosti a myslím, že právě díky tomu se stává výrazným a originálním a určitě si jej zamilujete stejně jako já. Přeji dobrou chuť :)

Recept je z kategorií: Hovězí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.05.13 vloženo
  • 10146x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 4 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg hovězího zadního
  • 200 g libové slaniny
  • 300 g žampionů
  • 1 mrkev
  • 300 g cibule
  • 100 g šalotek
  • 0,75 l lepšího červeného vína
  • rajčatová šťáva
  • hovězí vývar
  • slunečnicový olej
  • máslo
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • snítka tymiánu
  • čerstvá petrželka
  • trocha hladké mouky
  • Na bramborové knedlíčky:
  • brambory
  • housky nebo rohlíky
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky dle chuti

Doporučená příloha

  • Domácí bramborové knedlíčky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

BarbaraP 09.05.13 22:51

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Boeuf Bourguignon aneb Hovězí po Burgundsku s domácími bramborovými knedlíčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
ucitelas
328 příspěvků 10.05.13 19:08
tak ano

Děkuji.

 
BarbaraP
27 příspěvků 10.05.13 16:40

http://www.ehow.com/…h-bacon.html

Tak jsem našla teď tohle a koukám, že jsem se docela trefila s tím jemnějším způsobem :) Píšou tam, že blanšírovaná slanina dá jídlu příchuť vepřového, ale ne příliš slanou a uzenou příchuť, jak je pro ni typická a je vhodná do jídel, kde by neměla být hlavní nejvýraznější složkou 8)

 
BarbaraP
27 příspěvků 10.05.13 16:33

Tak abych pravdu řekla, také jsem se tomu docela divila :oops: Tak jsem si projela nějaké diskuze a někde jsem našla, že slanina díky blanšírování pustí část tuku a později se bude lépe vypékat.. věřím i Julii Child, když to měla ve svém receptu :D Asi je to jemnější způsob, jak použít do jídla slaninu, aniž byste jej museli mít potom příliš mastné nebo čpící po slaninové chuti.. nebo možná jen neměla moc ráda slaninu, kdo ví :D

 
ucitelas
328 příspěvků 10.05.13 16:12
To mne opravdu zajímá

Jaký význam má před orestováním slaninu 10 minut povařit??

 
svato
1415 příspěvků 10.05.13 15:56

Priznám sa, že aj moja reakcia bola: to mäso poznám, ale tie knedličky by mohli byť fajn :) :)

 
BarbaraP
27 příspěvků 10.05.13 01:50

Děkuji za pochvalu! :) To ne, určitě nechci prezentovat recepty jako novinky jen kvůli příloze Dneska jsem zkoušela poprvé tento recept a chtěla jsem se pochlubit, že se povedl :oops: Hlavně myslím, že by bylo možná i škoda některé recepty mazat jen proto, že už je sem dal někdo přede mnou. Kolikrát ten novější recept může být třeba lepší a hlavně to by pak tady musely být jen vymyšlené recepty podle každého fantazie a to jsou někdy hrozný patlanice, co lidi vymyslí :D Já kombinuju správné technologie a suroviny se svojí fantazií, proto se držím malinko původních receptur, ale polepším se ;)

 
casino
4466 příspěvků 10.05.13 01:05
Vaše recepty se dobře čtou...

… a máte pěkné obrázky :palec:
Ale vaše strategie, jak na LABUŽNÍKA propasírovat duplicitní recepty není původní 8) Nebo si snad myslíte, že stačí přidat ke klasice přílohu a vznikne nový recept? ;)
No, Viktor si to evidentně myslí, protože jinak už by většinu vašich „nových“ receptů rozpustil a vypustil 8)… ale obrázky máte pěkné :palec: a zajisté by jim to slušelo i pod staršími recepty na LABU :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz