Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
mikulik Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Oloupeme cibulky a necháme je vcelku. Hovězí maso rozkrájíme na kostky 3x3 cm, opepříme, promícháme v míse a necháme zatím ležet. Uzené maso nakrájíme na poloviční kostky. V kastrolu se silným dnem rozpustíme slaninu, zbylé škvarky vyjmeme. Oloupané malé cibulky opékáme vcelku na rozpuštěné slanině dokud nezměknou a nezačnou na okrajích zlátnout. Následně je vyjmeme a odložíme stranou do zakryté nádoby. Na rozpálené slanině zprudka opečeme kostky hovězího masa, zalijeme neředěným červeným vínem tak, aby bylo maso ponořeno, vložíme kytičku koření v gáze (můžeme použít i zkrácený a zavázaný varný sáček od rýže), mírně osolíme (můžeme vložit kostku čirého hovězího bujónu), přiklopíme a pomalu dusíme na nejmenším plameni tak, aby občas vyběhla nějaká ta bublinka. Po cca 1-1,5 hodině, když bude hovězí maso poloměkké, přidáme kostky uzeného a dusíme dále ve stejném režimu do změknutí masa a vydušení šťávy na polovinu. Prorostlejší uzené, například krkovičku, nebo rolku přidáváme později, aby se před dovařením nerozpadlo. V případě potřeby, během dušení, doléváme červené víno. V každém případě krátce před koncem dušení vyjmeme sáček s kořením, přidáme ½ dcl vína pro osvěžení chuti a vložíme předem osmažené cibulky i se šťávou, která z nich vytekla. Je-li omáčka příliš trpká, opatrně dosladíme, je-li řídká, zahustíme trochou bramborového (kukuřičného) škrobu, rozmíchaného v posledním přidávaném víně. Pokrm dosolíme a podáváme. Vhodná příloha k burgundskému hovězímu jsou brambory pečené ve slupce: Menší brambory řádně omyjeme kartáčkem, všechny propíchneme na několika místech vidličkou (nepropíchané brambory v troubě často vybuchují), položíme na suchý plech a vložíme do trouby předehřáté na 200 ° C. Před koncem pečení, po cca 30 minutách, dozlatova upečené měkké brambory mírně potřeme dle chuti olivovým, nebo slunečnicovým olejem a vložíme do mísy. Jemně posolíme a servírujeme. Vhodný nápoj k jídlu je burgundské červené víno.
Recept je z kategorií: Hovězí maso
Brambory pečené ve slupce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
4.1.15 20:39
Za mě skvěle Nedržím se sice přesně postupu ale výsledek
i tak stál za to. Přidávám fotku a určitě se uvaření bude opakovat.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Burgundské hovězí