Recept Burgundská hovězí pečeně

aneb Burgundské hovězí

(Hodnoceno 1x) mikulik Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Burgundská hovězí pečeně

Postup

Oloupeme cibulky a necháme je vcelku. Hovězí maso rozkrájíme na kostky 3x3 cm, opepříme, promícháme v míse a necháme zatím ležet. Uzené maso nakrájíme na poloviční kostky. V kastrolu se silným dnem rozpustíme slaninu, zbylé škvarky vyjmeme. Oloupané malé cibulky opékáme vcelku na rozpuštěné slanině dokud nezměknou a nezačnou na okrajích zlátnout. Následně je vyjmeme a odložíme stranou do zakryté nádoby. Na rozpálené slanině zprudka opečeme kostky hovězího masa, zalijeme neředěným červeným vínem tak, aby bylo maso ponořeno, vložíme kytičku koření v gáze (můžeme použít i zkrácený a zavázaný varný sáček od rýže), mírně osolíme (můžeme vložit kostku čirého hovězího bujónu), přiklopíme a pomalu dusíme na nejmenším plameni tak, aby občas vyběhla nějaká ta bublinka. Po cca 1-1,5 hodině, když bude hovězí maso poloměkké, přidáme kostky uzeného a dusíme dále ve stejném režimu do změknutí masa a vydušení šťávy na polovinu. Prorostlejší uzené, například krkovičku, nebo rolku přidáváme později, aby se před dovařením nerozpadlo. V případě potřeby, během dušení, doléváme červené víno. V každém případě krátce před koncem dušení vyjmeme sáček s kořením, přidáme ½ dcl vína pro osvěžení chuti a vložíme předem osmažené cibulky i se šťávou, která z nich vytekla. Je-li omáčka příliš trpká, opatrně dosladíme, je-li řídká, zahustíme trochou bramborového (kukuřičného) škrobu, rozmíchaného v posledním přidávaném víně. Pokrm dosolíme a podáváme. Vhodná příloha k burgundskému hovězímu jsou brambory pečené ve slupce: Menší brambory řádně omyjeme kartáčkem, všechny propíchneme na několika místech vidličkou (nepropíchané brambory v troubě často vybuchují), položíme na suchý plech a vložíme do trouby předehřáté na 200 ° C. Před koncem pečení, po cca 30 minutách, dozlatova upečené měkké brambory mírně potřeme dle chuti olivovým, nebo slunečnicovým olejem a vložíme do mísy. Jemně posolíme a servírujeme. Vhodný nápoj k jídlu je burgundské červené víno.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 05.11.06 vloženo
  • 59641x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod.

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Hovězí zadní maso (krátké) 800 g
  • Vepřové uzené maso 400 g
  • Slanina v celku 200 g
  • Cibulky malé 500 g
  • Červené víno suché a kořeněné chuti 0,7 L
  • Sůl
  • Pepř černý
  • Kytička koření (můžeme složit z bobkového listu, celého černého pepře, nového koření, jalovcových bobulí, tymiánu, event. provensálského koření)

Doporučená příloha

  • Brambory pečené ve slupce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

suzanka 4.1.15 20:39

Za mě skvěle :-) Nedržím se sice přesně postupu ale výsledek i tak stál za to. Přidávám fotku a určitě se uvaření bude opakovat.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Burgundská hovězí pečeně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Kuře na medu Kuře na medu
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Hruškový koláč Hruškový koláč
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz