Recept Grilovaná brambora, šunka od kosti a karamelizovaná mrkev

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Grilovaná brambora, šunka od kosti a karamelizovaná mrkev

Úvod

Vlastně to není recept, jen nápad, jak dát něco dohromady … bramboru do spirály jsem odkoukala někde na internetu. Fígl je v tom, že se brambora propíchne špejlí a spirálovitě se až ke špejli nařízne nořem. Nebojte se, bez problémů se to neobejde. Například - ta špejle se láme, propíchnete kousek a dál už to nejde. Tak vezměte grilovací jehlu, jehlu na špízy, nebo tenký pletací drát a tu dírku tam prostě proražte. Buď tam tu jehlu nechte a nebo místo ní, už elegantně a bez nadávání, vsuňte špejli.

Postup

Rozpálíme si gril a připravíme mřížku, kterou trochu potřeme sádlem. Šunku od kosti zbavíme rozhodným řezem kosti (můžeme ji ještě použít na vývar - např. na polévku ze zelených lusků) a rozdělíme ji na několik přibližně stejně velkých kusů, kterým nařízneme kůži do mřížky.
Brambory pečlivě omyjeme a podélně je protkneme špejlí, nebo jehlou. Od jednoho konce ke druhému, s doříznutím až ke špejli, bramboru spirálovitě nařízneme a pak ji velmi opatrně roztáhneme jako harmoniku.
Kůži a brambory lehce pomastíme sádlem, brambory navíc posypeme krystalky soli a dáme grilovat (použila jsem nové brambory a trvalo to asi 20 minut).
Mrkve si očistíme škrabkou na brambory a tou samou škrabkou si z mrkve nastrouháme dlouhé tenké proužky.
Na pánvi rozpálíme přepuštěné máslo, vložíme na něj mrkev, trošičku přisolíme a krátce osmahneme, přisypeme cukr a necháme jej rozpustit.
Na závěr mrkev dochutíme střikem balsamikového octa. Můžeme i lehce okořenit čerstvě drceným černým pepřem.
Před podáváním můžeme karamelizovanou mrkev promíchat se zeleným lupením, máme-li. Mladé výhonky růžičkové kapusty jsou velmi delikátní.

Nahlásit recept

  • 21.04.16 vloženo
  • 2578x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • šunka od kosti (i s kostí, co už řezník neprodá)
  • 4 střední brambory
  • 1 rovná pol. lžíce sádla
  • sůl ve velkých krystalech
  • 2 mrkve
  • 1 rovná pol. lžíce přepuštěného másla
  • 1 rovná pol. lžíce třtinového cukru
  • balsamiko ocet
  • špetička soli
  • květy růžičkové kapusty na parádu
  • drcený pepř, chcete-li

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 21.04.16 16:09

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Grilovaná brambora, šunka od kosti a karamelizovaná mrkev

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eja
3831 příspěvků 21.04.16 17:01

Ještě jsem ani neviděla na autora receptu a už jsem věděla, že jsi to Ty :mavam: Vypadá to velmi jedle…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz