Recept Grilovaná brambora, šunka od kosti a karamelizovaná mrkev

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Grilovaná brambora, šunka od kosti a karamelizovaná mrkev

Úvod

Vlastně to není recept, jen nápad, jak dát něco dohromady … bramboru do spirály jsem odkoukala někde na internetu. Fígl je v tom, že se brambora propíchne špejlí a spirálovitě se až ke špejli nařízne nořem. Nebojte se, bez problémů se to neobejde. Například - ta špejle se láme, propíchnete kousek a dál už to nejde. Tak vezměte grilovací jehlu, jehlu na špízy, nebo tenký pletací drát a tu dírku tam prostě proražte. Buď tam tu jehlu nechte a nebo místo ní, už elegantně a bez nadávání, vsuňte špejli.

Postup

Rozpálíme si gril a připravíme mřížku, kterou trochu potřeme sádlem. Šunku od kosti zbavíme rozhodným řezem kosti (můžeme ji ještě použít na vývar - např. na polévku ze zelených lusků) a rozdělíme ji na několik přibližně stejně velkých kusů, kterým nařízneme kůži do mřížky.
Brambory pečlivě omyjeme a podélně je protkneme špejlí, nebo jehlou. Od jednoho konce ke druhému, s doříznutím až ke špejli, bramboru spirálovitě nařízneme a pak ji velmi opatrně roztáhneme jako harmoniku.
Kůži a brambory lehce pomastíme sádlem, brambory navíc posypeme krystalky soli a dáme grilovat (použila jsem nové brambory a trvalo to asi 20 minut).
Mrkve si očistíme škrabkou na brambory a tou samou škrabkou si z mrkve nastrouháme dlouhé tenké proužky.
Na pánvi rozpálíme přepuštěné máslo, vložíme na něj mrkev, trošičku přisolíme a krátce osmahneme, přisypeme cukr a necháme jej rozpustit.
Na závěr mrkev dochutíme střikem balsamikového octa. Můžeme i lehce okořenit čerstvě drceným černým pepřem.
Před podáváním můžeme karamelizovanou mrkev promíchat se zeleným lupením, máme-li. Mladé výhonky růžičkové kapusty jsou velmi delikátní.


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.04.16 vloženo
  • 2546x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • šunka od kosti (i s kostí, co už řezník neprodá)
  • 4 střední brambory
  • 1 rovná pol. lžíce sádla
  • sůl ve velkých krystalech
  • 2 mrkve
  • 1 rovná pol. lžíce přepuštěného másla
  • 1 rovná pol. lžíce třtinového cukru
  • balsamiko ocet
  • špetička soli
  • květy růžičkové kapusty na parádu
  • drcený pepř, chcete-li

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 21.04.16 16:09

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Grilovaná brambora, šunka od kosti a karamelizovaná mrkev

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3820 příspěvků 21.04.16 17:01

Ještě jsem ani neviděla na autora receptu a už jsem věděla, že jsi to Ty :mavam: Vypadá to velmi jedle…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Kuře na medu Kuře na medu
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz