Recept Zajíc po královsku (pro Střelce)

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Zajíce stáhneme a vykucháme. Krev s trochou octa dáme do misky. Uschováme rovněž srdce, játra, plíce a ledvinky. Odsekneme ocas, hlavu, tlapky a uschováme je. Jak z masa, tak z vnitřností dokonale odstraníme všechen tuk, který při jakékoliv úpravě velmi nepříjemně zapáchá. Zajíce malým nožem úplně vykostíme tak, aby zůstal vcelku. Snažíme se přitom nepropíchnout vrchní blánu. Pak jej položíme na prkénko hřbetem dolů a plníme. Do středu dáme ledvinky, okořeníme čtvero kořením (mletým pepřem, hřebíčkem, zázvorem, strouhaným muškátovým oříškem), osolíme a trochu zakapeme brandy. Dále vložíme syrovou, nožem rozsekanou nádivku z poloviny jater, srdce a plic zajíce, kterou smícháme s jemně rozemletým masem telecím, vepřovým, tučnou šunkou a drůbežími játry. Lehce okořeníme solí, čtvero kořením a brandy. Nádivku rozložíme na zajíce tak, abychom vytvořili tvar oválné tlačenky. Zajíce obalíme slaninou jednou po délce a jednou po šířce. Zavážeme pevně tenkým provázkem jako pečeni. Pak zajíce vložíme do kastrolu silně vymazaného sádlem a kolem dokola jej obložíme hrubě rozsekanou cibulí, celou mrkví, stroužky česneku, loupanými šalotkami, svazečkem aromatické zeleniny, celerem, rozsekanými kostmi ze zajíce, jakož i hlavou rozseknutou na dvě půlky, kostmi z tlapek a ocasu. Slabě osolíme, přidáme trochu brandy a zalijeme červeným vínem. Kastrol zakryjeme poklicí a zajíce pomalu dusíme 3 hodiny. Měkkého zajíce necháme okapat, položíme na mísu, odstraníme provázek, slaninu, zajíce přeložíme do ohnivzdorné nádoby, zakryjeme a udržujeme v teple na mírném ohni. Šťávu procedíme a propasírujeme, dáme ji znovu do kastrolu a necháme 15 minut povařit. Rozsekané zbytky jater, srdce a plic spojíme s krví, trochou červeného vína a 2 lžícemi horké šťávy a vše do šťávy přidáme. Necháme ještě několik minut povařit a omáčkou zajíce zalijeme. Ohnivzdornou nádobu se zajícem přikryjeme a necháme ještě asi 1/2 hodiny povařit. Pak zajíce vyndáme a ostrým nožem nakrájíme na silnější plátky. Plátky dáme do nádoby, kterou položíme na kulatou mísu podloženou ozdobným papírem nebo ubrouskem. Podáváme jeden plátek na osobu a přelijeme dostatečně šťávou. *Poznámka:* Zajíc takto připravený je jedním z pokrmů, které ohříváním neztrácejí na kvalitě, spíše naopak, Vynahradí tak práci vynaloženou na jeho přípravu. Čerpáno z knihy Receptář ve znamení zvěrokruhu aneb sezónní kuchařka pro pokročilé (1989).

Recept je z kategorií: Zajíc a divoký králík

Nahlásit recept

  • 03.11.04 vloženo
  • 10442x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 zajíc o hmotnosti 3,5 kg
  • 150 g vepřového masa
  • 150 g telecího masa
  • 150 g tučnější šunky
  • 5 kousků drůbežích jater
  • 200 g slaniny
  • 4 cibule
  • 4 mrkve
  • 20 stroužků česneku
  • 40 šalotek
  • 1 celer
  • svazeček aromatické zeleniny (petrželka apod.)
  • 1 l červeného vína
  • 50 ml octa
  • sůl
  • čtvero koření (pepř, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek)
  • 50 g sádla.

Doporučená příloha

  • bramborové krokety, opečené nebo smažené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zajíc po královsku (pro Střelce)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz