Recept Fazolová kaše se zeleninou a domácí slaninou

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Fazolová kaše se zeleninou a domácí slaninou

Úvod

Jedla jsem podobnou v jedné skvělé mexické restauraci. Dlouho jsem koumala a zkoušela, až tenhle postup se tomu tak trochu blíží.

Postup

Fazole namočené přes noc do měkka uvařit, slít skoro všechnu vodu, rozmixovat.
Na oleji osmahnout jemně nakrájenou cibuli, celer a feferonku, ze které se odstraní zrníčka, aby tak moc nepálila. Silné povahy je mohou nechat. Když zelenina zavoní, přidat ostatní, také jemně nakrájenou zeleninu, podlít vývarem a dusit do měkka.
Zvlášť osmahnout na másle kousek nakrájené slaniny a další cibulku. Do fazolové kaše přidat dušenou zeleninu, bylinky, dosolit, dochutit. Na talíři ozdobit slaninou s cibulí.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo

Nahlásit recept

  • 14.12.12 vloženo
  • 6956x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 200 g suchých fazolí
  • cibule
  • zelenina: celer, petržel, mrkev, kedluben
  • 1 feferonka
  • 1 stroužek česneku
  • domácí slanina
  • 1 dcl vývaru
  • olej, máslo
  • zelené bylinky - petržel, tymián atd. - s citem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 20.12.12 02:16

A ked sa prida chorizo, avokado, koriander atd…tak je z toho super burger :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Miina 14.12.12 22:23

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Fazolová kaše se zeleninou a domácí slaninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1674 příspěvků 17.01.16 12:14

@Frantiska, jak tak pročítám komenty pod tímto receptem, „líbí“ se mi ten od @Miina ;) ze 17.12.12 10:51. Mnohé napovídá… :lol: :mavam:.

 
Frantiska
927 příspěvků 17.01.16 11:48

Myslím, že než člověk začne utočit na jiné, tak by si mel svoje fotky pře fotit. Protože fotka od Zuzky vypadá mnohem lepe, než tato.

A pokud touží po osvěženi diskuze a mysli si, ze to zvládne jen hejtovanim. Tak vlastní recept je k tomu ideální :)

Vlastně když se tak divám na ostatní fotky autorky, tak kvalita pochybná. Ale nikomu to tady nevadí a neuráží ji. Chtělo by to trosku sebereflexe. Vlastně jsme rádi za každou fotku a vytažení receptu.

Příspěvek upraven 17.01.16 v 11:50

 
Miina
43 příspěvků 17.12.12 10:54
No, to teda jo!

Hned jsem si ho opsala.

 
Miina
43 příspěvků 17.12.12 10:52

JO!!! MŇAM!

 
Miina
43 příspěvků 17.12.12 10:51
Ach. Já tak nerada

Zbytečně plácám.
Mrkev nikdy nerestuji, aby nekaramelizovala, protože mi to nechutná. Cibule, celer i feferonka jsou tužší a při restování mi příjemně voní. Ostatní zelenina je měkčí a stačí ji podusit. Ale lze dodávat ještě mnohé a dlouho, o druzích fazolí v prvé řadě, o druzích zeleniny potom, pak o množství, pak o dalších ingrediencích, atd. až do nekonečníku. Dávám tip, který se mi podařil. Co s ním ostatní udělají, je jejich věc.
Tak ještě jednou: Já to dělám takto. Platí pro všechny mé i budoucí recepty. Obměňujte si, cokoliv chcete, ale neptejte se mě a neupozorňujte, že SE, nebo někdo jiný, to dělá jinak. Tak ať, to není můj problém.
Všechno v dobrém, ano?

 
Miina
43 příspěvků 17.12.12 10:44

Takjo! Dík, Maňáno. :mavam:

 
jolana
5065 příspěvků 16.12.12 17:35

Manano, ano!.. najrecept u teba je pre mna posledny rok tento..

http://www.manana.cz/…pt_odkaz.php?…

:hug: :mavam:
 
Manana
1515 příspěvků 16.12.12 15:42

Tyhle fazole jsou přímo sqělý až sváteční! Ty jsem vařil letos v červnu v Krkonoších na Vatře (pod vyhořelou Petrovkou).

 
jolana
5065 příspěvků 16.12.12 12:30

Manano, spomenula som si a hledala.. a nasla.. tento je lepsi..a bude..zima je, zahreje :lol:

http://www.manana.cz/…pt_odkaz.php?…

:mavam:
 
casino
4479 příspěvků 16.12.12 00:05
Máte dva důvody?

No, jeden je lepčččí než druhý… 8)
Jen mě zajímal důvod vašeho převratného postupu… ;) :roll: :mrgreen:

 
Manana
1515 příspěvků 15.12.12 15:46

Z toho, že to byla mexická restaurace mi vychází, že to asi byly mexické fazole, kterým se často říká pečené. V každém případě vyvaření tekutiny až na kaši a ještě rozmačkání fazolí třeba mačkadlem na brambory, naředěním vodou a znovu vyvařením až na hustou kaši se docílí té fantastické chuti, kterou mexické fazole mají, nebo, jinak řečeno, tímto postupem se z těch fazolí ta nádherná chuť dostane.
Jinak mi Miino tykej, nejde říct „vy Maňáno…“.

 
Miina
43 příspěvků 15.12.12 13:06

Díky za odkaz, ale ten sýr je jiné téma. Šla jsem po chuti z té restaurace. Každopádně vaši stránku si dobře přečtu, je tam spousta nápadů.

 
Miina
43 příspěvků 15.12.12 09:29
Má to dva důvody.

Nejsem „se“.
Já to dělám takto.

 
Manana
1515 příspěvků 15.12.12 08:48

Vychází to z mexického způsobu vaření fazolí. Jak taky jinak, když Mexiko je jejich vlastí. Zásadou je vodu, ve které se fazole vařily, nevylévat, ale dále vařit, až se voda zredukuje a vyvaří. Pak se kaše přidá na rozpuštěný špek, a nastává čas pro variace, co k těm fazolím ještě přidáte. Ať už zeleninu, nebo třeba pražené vepřové kůže chicharrón, nebo obojí. První volba samozřejmě spočívá ve výběru fazolí: zda bílé, červené, černé, strakaté, malé, velké, tlusté, tenké. Základní recept je tady: http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…

 
casino
4479 příspěvků 15.12.12 00:01
Kořenová zelenina...

…se obvykle restuje společně.
Je nějaký důvod, proč tady tomu tak není? :think:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz