Recept Fazolová kaše se zeleninou a domácí slaninou

(Hodnoceno 1x) Miina Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Fazolová kaše se zeleninou a domácí slaninou

Úvod

Jedla jsem podobnou v jedné skvělé mexické restauraci. Dlouho jsem koumala a zkoušela, až tenhle postup se tomu tak trochu blíží.

Postup

Fazole namočené přes noc do měkka uvařit, slít skoro všechnu vodu, rozmixovat. Na oleji osmahnout jemně nakrájenou cibuli, celer a feferonku, ze které se odstraní zrníčka, aby tak moc nepálila. Silné povahy je mohou nechat. Když zelenina zavoní, přidat ostatní, také jemně nakrájenou zeleninu, podlít vývarem a dusit do měkka. Zvlášť osmahnout na másle kousek nakrájené slaniny a další cibulku. Do fazolové kaše přidat dušenou zeleninu, bylinky, dosolit, dochutit. Na talíři ozdobit slaninou s cibulí.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo

Nahlásit recept

  • 14.12.12 vloženo
  • 9038x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 200 g suchých fazolí
  • cibule
  • zelenina: celer, petržel, mrkev, kedluben
  • 1 feferonka
  • 1 stroužek česneku
  • domácí slanina
  • 1 dcl vývaru
  • olej, máslo
  • zelené bylinky - petržel, tymián atd. - s citem

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 20.12.12 02:16

A ked sa prida chorizo, avokado, koriander atd…tak je z toho super burger :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Miina 14.12.12 22:23

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Fazolová kaše se zeleninou a domácí slaninou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Fazolová kaše se zeleninou a domácí slaninou

birkana
1703 příspěvků 17.1.16 12:14

@Frantiska, jak tak pročítám komenty pod tímto receptem, „líbí“ se mi ten od @Miina ;) ze 17.12.12 10:51. Mnohé napovídá… :lol: :mavam:.

Frantiska
927 příspěvků 17.1.16 11:48

Myslím, že než člověk začne utočit na jiné, tak by si mel svoje fotky pře fotit. Protože fotka od Zuzky vypadá mnohem lepe, než tato.

A pokud touží po osvěženi diskuze a mysli si, ze to zvládne jen hejtovanim. Tak vlastní recept je k tomu ideální :)

Vlastně když se tak divám na ostatní fotky autorky, tak kvalita pochybná. Ale nikomu to tady nevadí a neuráží ji. Chtělo by to trosku sebereflexe. Vlastně jsme rádi za každou fotku a vytažení receptu.

Příspěvek upraven 17.01.16 v 11:50

Miina
43 příspěvků 17.12.12 10:54
No, to teda jo!

Hned jsem si ho opsala.

Miina
43 příspěvků 17.12.12 10:52

JO!!! MŇAM!

Miina
43 příspěvků 17.12.12 10:51
Ach. Já tak nerada

Zbytečně plácám.
Mrkev nikdy nerestuji, aby nekaramelizovala, protože mi to nechutná. Cibule, celer i feferonka jsou tužší a při restování mi příjemně voní. Ostatní zelenina je měkčí a stačí ji podusit. Ale lze dodávat ještě mnohé a dlouho, o druzích fazolí v prvé řadě, o druzích zeleniny potom, pak o množství, pak o dalších ingrediencích, atd. až do nekonečníku. Dávám tip, který se mi podařil. Co s ním ostatní udělají, je jejich věc.
Tak ještě jednou: Já to dělám takto. Platí pro všechny mé i budoucí recepty. Obměňujte si, cokoliv chcete, ale neptejte se mě a neupozorňujte, že SE, nebo někdo jiný, to dělá jinak. Tak ať, to není můj problém.
Všechno v dobrém, ano?

Miina
43 příspěvků 17.12.12 10:44

Takjo! Dík, Maňáno. :mavam:

jolana
5068 příspěvků 16.12.12 17:35

Manano, ano!.. najrecept u teba je pre mna posledny rok tento..

http://www.manana.cz/…pt_odkaz.php?…

:hug: :mavam:
Manana
1515 příspěvků 16.12.12 15:42

Tyhle fazole jsou přímo sqělý až sváteční! Ty jsem vařil letos v červnu v Krkonoších na Vatře (pod vyhořelou Petrovkou).

jolana
5068 příspěvků 16.12.12 12:30

Manano, spomenula som si a hledala.. a nasla.. tento je lepsi..a bude..zima je, zahreje :lol:

http://www.manana.cz/…pt_odkaz.php?…

:mavam:
casino
4497 příspěvků 16.12.12 00:05
Máte dva důvody?

No, jeden je lepčččí než druhý… 8)
Jen mě zajímal důvod vašeho převratného postupu… ;) :roll: :mrgreen:

Manana
1515 příspěvků 15.12.12 15:46

Z toho, že to byla mexická restaurace mi vychází, že to asi byly mexické fazole, kterým se často říká pečené. V každém případě vyvaření tekutiny až na kaši a ještě rozmačkání fazolí třeba mačkadlem na brambory, naředěním vodou a znovu vyvařením až na hustou kaši se docílí té fantastické chuti, kterou mexické fazole mají, nebo, jinak řečeno, tímto postupem se z těch fazolí ta nádherná chuť dostane.
Jinak mi Miino tykej, nejde říct „vy Maňáno…“.

Miina
43 příspěvků 15.12.12 13:06

Díky za odkaz, ale ten sýr je jiné téma. Šla jsem po chuti z té restaurace. Každopádně vaši stránku si dobře přečtu, je tam spousta nápadů.

Miina
43 příspěvků 15.12.12 09:29
Má to dva důvody.

Nejsem „se“.
Já to dělám takto.

Manana
1515 příspěvků 15.12.12 08:48

Vychází to z mexického způsobu vaření fazolí. Jak taky jinak, když Mexiko je jejich vlastí. Zásadou je vodu, ve které se fazole vařily, nevylévat, ale dále vařit, až se voda zredukuje a vyvaří. Pak se kaše přidá na rozpuštěný špek, a nastává čas pro variace, co k těm fazolím ještě přidáte. Ať už zeleninu, nebo třeba pražené vepřové kůže chicharrón, nebo obojí. První volba samozřejmě spočívá ve výběru fazolí: zda bílé, červené, černé, strakaté, malé, velké, tlusté, tenké. Základní recept je tady: http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…

casino
4497 příspěvků 15.12.12 00:01
Kořenová zelenina...

…se obvykle restuje společně.
Je nějaký důvod, proč tady tomu tak není? :think:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Houbová smaženice

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz