Recept Domácí svíčková omáčka
pepicek Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Svíčková na smetaně patří mezi pilíře české kuchyně. Zcela typická, zeleninovo-smetanová omáčka s lahodnou nasládnou chutí se hodí kromě hovězího třeba i ke králičímu nebo drůbežímu masu. Recept existuje v mnoha podobách s drobnými rozdíly, ale zřejmě první písemný je od Magdaleny Dobromily Rettigové. Nejčastější přílohou bývá kynutý nebo houskový knedlík.
Postup
Můžeme si očištěné maso 1-3 dny předem naložit do nálevu. Nálev svaříme z litru vody, kořenové zeleniny, cibule, koření (nové koření, pepř, bobkový list, tymián) a tři lžící octa. Po vychladnutí maso do nálevu ponoříme a uložíme do chladu.
Maso odblaníme, očistíme, prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme ze všech stran v rozpáleném tuku a odložíme.
Na tomtéž tuku smažíme očištěnou a nakrájenou zeleninu, asi po 3 minutách přidáme cibuli a smažíme do hněda. Podlijeme masovým vývarem, přidáme osmahnuté maso a všechno koření. Přikryjeme a dusíme ve vyhřáté troubě do měkka. Měkké maso vyjmeme.
Z upečené zeleniny připravíme omáčku: propasírujeme směs přes síto (bude mít hrubší strukturu než při pouhém rozmixování), přivedeme k varu, vmícháme smetanu a lžíci zkaramelizovaného cukru (pro lepší barvu) podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pokud je to nutné, zahustíme moukou a dobře provaříme.
Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s kynutým knedlíkem, plátkem citrónu a vyšlehanou šlehačkou s brusinkami.
Další recepty na Svíčková
Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Hovězí maso Omáčky Omáčky ryze české
- 21.11.03 vloženo
- 300966x zobrazeno
Čas přípravy
- 1-3 dny na naložení masa + 3 hod
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 3/4 až 1 kg zadního hovězího
- 2 střední cibule (asi 20 dkg)
- 8 dkg mrkve
- 5 dkg petržele
- 5 dkg celeru
- 6 kuliček nového koření
- hrstička celého pepře (20 kuliček)
- 3 bobkové listy
- lžička tymiánu
- 3 PL octa
- slanina
- 3 špetky soli
- 1 šlehačka
- 1 PL cukru
- 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
- šťáva z půlky menšího citronu na dochucení
- olej na osmažení zeleniny
- brusinky
Doporučená příloha
Kynutý nebo houskový knedlík, brusinky
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku21.1.13 10:23
Naloženo 4 dny, maso jsem použila vepřové. Ale na zahuštění mouku
nepoužívám… Správná svíčková je po přepasírování či rozmixování
hustá sama o sobě, dávám rozhodně více zeleniny, než je v receptu…
Jo, a olej na osmažení zeleniny… brrr… Já používám máslo nebo sádlo.
Maso do svíčkové používám různé, ale samozřejmě, že nejraději máme
tu PRAVOU svíčkovou, ale ta bohužel díky své ceně bývá jen tak
jedenkrát do roka…
Dříve jsem poctivě pasírovala přes síto, ale jelikož mám problémy
s klouby a oběma zápěstími, už pouze mixuji…
knedlíky podle receptu:
http://www.labuznik.cz/…ve-knedliky/
30.4.12 11:46
…maso bylo nakrájeno už před tepelnou úpravou…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 8 labužníkům7.11.11 21:55
Sice se chlubím cizím peřím, dostala jsem ji jako výslužku od maminky
přítele. Svíčková nemá chybu, musím se prý naučit, ale je mi jasné,
že jako od maminky nikdy nebude
Diskuse k receptu Domácí svíčková omáčka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Domácí svíčková omáčka
Jak se říká…lépe bych to nenapsala Dag
@Eja, @Dadooa, mě spíš na tom Eé-miminu zaujalo zařazení receptu. Podle použitého koření a dalších ingrediencí je tato verze svíčkové jistě pikantní záležitost. Umístili (pravděpodobně admini) ten recept jako podstránku stránky s názvem Pro děti (zdravé a rychlé recepty pro děti). Alespoň jsem tam došla podle Rychlé navigace nad názvem receptu. Zajisté jsou na tom serveru odbornící na slovo vzatí!!!
P. S. Nejsem odborník na výživu dětí, ale určitě pokrm není vhodný pro ty nejmenší. Pro větší školáky snad ano
.
@Dadooa jsem na to narazila náhodou…se nevztekám, skoro…Tam je autor admin, tady ještě Pepíček a ověřovací fotky jsou stejně nepoživatelný

Jsem v klidu
268 příspěvků 31.3.16 21:20
@Eja Co se vztekas? Jejich web, jejich recepty, jhejich fotky. Si ty hnusný fotky i recepty muzou sirit jak je libo. je to jejich Ale podle ty hnusny fotky to k jidlu neni
tu

Ja jako hrdy klikac libi se mi
hlasim, ze na kazdou fotku, se kterou si da kdo
praci klikam 
…dámy jen tak laškují (alespoň doufám), ale tu zmršenou fotečku nevokecáte
) pokud má recept (možná subjektivní)
mouchy.



A to jak píšete, sice se smajlíkem: „…pokud bude recept bez komentáře, můžu to vlastně taky brát jako pochvalu.“ beru jako nadsázku. Jaksi se předpokládá, že VŠECHNA jídla na LAB vložená jsou hodna chvály. Ale pokud vám zde chybí pochvalné kvokání, zkuste vypustit pokusný balonek třeba na TOPkách, hihi. A nedivte se, že na LABU se dočkáte spíše kritiky (od mé maličkosti spíše určitě
Doporučuji zkusit pokus:
Vložte spornou fotečku do VYZKOUŠEL JSEM TENTO RECEPT a troufám si hádat, že minimálně tři označovači vám ji označí jako líbivou
Takže, nenechte se votrávit kritikou…
…a danda, nenechte se votrávit LABUŽNÍKEM
Já jsem asi něco zaspala? Mlsný Honzík byl vybrán k ověřování receptů, neníližpravda? A to konto - musí umět vařit i fotit, nebo je to jinak???
Honziku, uz bych se jen opakovala. Takhle zustava dojem, ze bud a) neumis varit, b) neumis fotit, c) neumis ani varit, ani fotit. Tento dojem by se dal zmenit, pokud bys uvaril novou svickovou, alespon tak peknou, jako ti, co varili (necertifikovane) pred tebou a vyfotil ji tak, aby na ni mel clovek chut.
Honzíku, závidím ti tvé sebevědomí, protože kritika byla podle mne oprávněná.
Myslím si, že úvodní fotka by neměla vypadat jako tato tvoje svíčková, tedy spíš parodie na svíčkovou, která spíš odrazuje, než aby vyvolala touhu okusit.
Už to mne odrazuje na Labužníka čímkoliv přispívat.
Chvilku tu člověk není a hnedle je neklid na vsi
Člověk napíše, že omáčka focená za studena je hustší a hned ho osočujete ze sušení masa, chlazení kupovaných knedlíků a zvrásňování jídla před focením vichrem o rychlosti 120km/h… Nápadité! Někdy to asi vyzkouším
Byl jsem některými solidárními členy upozorněn, že focení pro Labužníka vzdalo již mnoho jiných fotografů. Asi už vím proč, ale naštěstí mne nemůžete, jako za středověku, vláčet za ořem do rozrhání těla a já nějakou tu kritiku asi vydržím.
Budu rád, pokud mi občas něco pochválíte a pokud bude recept bez komentáře, můžu to vlastně taky brát jako pochvalu. Třeba Šumavská bramboračka jsem koukal bez kritiky, tak tedy díky
Hezký den, H.
2453 příspěvků 2.2.13 14:37
Jsem ráda, že se ozvala Danda (29.1. v 21:29) - přesně to samé jsem si po zhlédnutí obrázku „ověřeného“ receptu myslela taky, tj. omáčka divná, maso oschlé, knedlíky kupované. Navíc ten divný název… Opravdu nechápu smysl ověřování.
491 příspěvků 30.1.13 00:35
Milošku můj milý zlatý, ti ušáci jsou od mého bratra Jirky.Jsou to bio ušáci, kteří byli krmeni travičkou a senem z chráněné krajinné oblasti Českého ráje. Byli to králíci hrdinové a vlasteci, kteří se obětovali a padli aby v podobě svíčkové nasytili moji velkou rodinu. Čest jejich památce.

Nemyslim, ze by cele stranky mely upadajici tendenci, komunita se tady sice meni, ale porad funguje, lide sem chodi a povidaji si, vkladaji recepty, to je porad fajn. Ale co je HRUZA, nepochopitelna hruza, jsou tyhle overene recepty! To je prosim vysmech vsemu, co by tyhle stranky mely znamenat. At uz to byla znojemska, livance nebo tahle svickova, znasilnena tak, ze vypada jako segedin! K omacce pokazde desive kupovane knedliky. Neodsuzuju uplne kupovane knedliky, ale pro overeny recept na Labuzniku by snad mistr Mlsny Honzik mohl stvorit knedlik vlastni, fotogenictejsi. Maso taky vypada, jako kdyby oxidovalo hodiny v pruvanu. Kdyz chci fotit jidlo a byt vzorem pro ostatni, musim si to zaridit tak, abych nefotil studeny blaf (i kdyz tohle mi prijde zrovna jako vymluva).
4812 příspěvků 29.1.13 22:39
Dando, toho jsem si také všimla. Už před rokem…
Osceola kdysi zmiňovala, že její maminka zkaramelizovala cukr. Moje maminka asi také, protože se jí zdála moje svíčková moc světlá.
Já, ze své vrozené lenosti nekaramelizuji, jenom zeleninu řádně opeču.
Ale abych maminku potěšila a koza zůstala celá, přibarvila jsem ji (ani kozu, ani maminku, ale tu svíčkovou) barvivem z chroustích křídel. A jak chutnala.
Snad nakonec: svíčkovou nepasíruji, ale rozšmelcuju dohladka tyčovým mixérem.
Poloviční práce a vlákniny zůstanou.
Esme
, vrtá mi hlavou, jak z pěkných
surovin na ostatních fotkách a vcelku dobře popsaného receptu je možné
stvořit cosi toto
a vydávat to za Domácí svíčkovou?
Je vidět, že stránky labužníka mají upadající tendenci.
4812 příspěvků 29.1.13 21:39
Dando, i mně to vrtalo hlavou, jak se povrch stane vychladnutím tak vrásčitý. Jen mě napadlo…jiné povětrnostní podmínky. Třeba větry 120 km/hod.
Moje svíčková je i po třech dnech v lednici stále hladká.
Barva se mi zdála také moc červená. Možná že má mrkev u vás více karotenu.
Ani kdybych použila kilo mrkve, takové intenzity tu nedosáhnu.
Ta omáčka nevypdá nejemně, ale vypadá odpudivě z názvu svíčková, knedlíky kupované po třech dnech z lednice na talíř nandané studené, je to ostudné ověřené foto, které neláká k uvaření.
491 příspěvků 23.1.13 13:54
Na minulý víkend jsem uvařila ze 4 statných ušáků 15 litrů prý vynikající svíčkové. Nezbylo téměř nic, v pondělí jsem zbytek nastavovala mlékem, abychom měli se synem oběd. Zeleninu jsem s cukrem osmažila na másle do zhnědnutí, omáčka byla zahuštěná množstvím umixované zeleniny, žádná mouka, žádný olej.
Casino, souhlasím, pořídím si síto s hustším okem
Jinak omáčka na talíři i v hrnci je pochopitelně ta samá, jen v talíři už je výrazně studenější, tudíž tvoří hrbolatý povrch. A pak vypadá nejemně.
…navážeti se do cizího obrázku, když tu má jeden fotečku od osoby mu blízké
ale avšak, kde udělali soudruzi
ověřovatelé chybu, když ještě ve fotopostupu mají slušně
propasírovanou zeleninu a na úvodním vyobrazení je pak máčka nic moc 
Pepicek sice píše „(bude mít hrubší strukturu než při pouhém rozmixování)“ ale stejně to chtělo hustější síto…
Náhledová fotografie
…mám odzkoušeno naložení masa v syrové zelenině s kořením nasucho




…mám odzkoušeno naložení masa v syrové zelenině s kořeněným nálevem
…mám odzkoušeno naložení masa v Halali
…mám odzkoušeno bez naložení masa, dusím na opražené syrové zelenině s kořením
…mám odzkoušeno bez naložení masa, dusím přímo s mraženou zeleninou a kořením
…mám odzkoušeno bez naložení masa, dusím přímo s Halali
…mám odzkoušeno, že maso naložené – nenaložené vyjde prakticky nastejno a rozdíl pozná málokdo, pokud tedy zrovna netestuji oboje provedení vedle sebe.
Zásadní vliv na chuť masa má jeho prošpikování špekem (pravda, ne každému je to po chuti, dokonce jsou jedinci, kterým na „mozaice“ vadí červená barva masa kolem špeku)
…VŽDY ale zpracovávám špalík masa VCELKU a teprve hotové je krájím na plátky!!!
…………….
Tůůůhle mě pozvaly na Svíčkovou MAKRONKY.
MAKRONKY moc nevaří…, resp. vaří akorát ta prostřední (jestli je tu ještě avatar sami vidíte, že pokud by neuměla vyšívat a dobře vařit, tak skončí patrně „na ocet“)
Dorazilo jsem do vonící kuchyně vteřinu poté, co rozpižlala na plátky špalek syrového zadního!!!
Zaťalo jsem zuby, beze slova jsem vycouvalo a vrátilo se do svého doupěte o patro níž…
Po dvou hodinách už jsem tu vůni nevydrželo a zaklepalo u MAKRONEK čelem (v jedné ruce červené - z JAR, v druhé žluté – cosi ze záhonu)
No, knedlik byl z celofánu…, brusinky z plechu…, víno nebylo dekantované…, a byly tam pavučiny pod stropem… a vůbec…
Ale to maso, TAK TO BYLO MASO!!!
Nevzpomínám, kdy jsem jedlo takovou svíčkovou…
Nakonec ta co vařila, tak i fotila a i dovolila vložit na Lab.
Náhledová fotografie
491 příspěvků 30.4.12 02:16
Maso nakládám s kořením a postrouhanou zeleninou asi na 3 dny do vody s citronovou šťávou. Pak maso opeču na másle / nikdy na oleji /, aby se zatáhlo. Potom osmahnu zeleninu se lžící cukru. Zelenina se musí na másle osmažit až do mírného zhnědnutí.Maso dáme k zelenině, podleju lákem a přidám kostku masoxu. Peču v troubě přikryté 1,5 až 2 hodiny. Tyčovým mixérem omáčku i s kořením rozmělním dohladka a pak zjemním šlehačkou. Moukou nikdy nezahušťuji, protože dávám tolik zeleniny, aby mouky nebylo třeba. Omáčku dochutím a dám odležet do druhého dne.Podávám s hrnečkovými knedlíky. Toto je starý rodinný recept, moje babička chodila vařit na svatby, takže směle mohu napsat, že je generacemi ověřený.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Takovou jsem večer uvařila, dnes je pěkně rozleželá a bude k obědu. Recept byl autentický, jen místo cukru dělám do omáčky karamel, ohledně pěkné barvy. T.
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Mamka kdysi dávno zkusila svíčkovou z celeru a od té doby se v naší rodině jiná nedělá. Celer si zaváříme sami (nakrouhat na nudličky, předvařit s kys.citronovou a zavařit do Deka). Omáčka je smetanově bílá a pikantní. Zrovinka dneska jsme ji měli! To zas bude v noci štěkat pejsa až uslyší dvééře od ledničky-ne že by hlídal, ale že chce taky!
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Bluesko, vůbec netuším, jak je to s masem. Ale co vím, moje mamina, když dělá omáčku, tak nechá nejdřív zkaramelizovat cukr a pak už dodělá omáčku normálně. Nikde jsem to tady nenašla, proto to píšu a je to moc dobrý.
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Výborný nápad s čajítkem!
a špeku. Mixuju, nezahušťuju moukou, protože
zeleniny dávám kufr. Kombinuju zakysanou i sladkou smetanu a na závěr
lžíci koňaku a rybízové marmelády. Velmi to zjemní chuť! .......polk na
prázdno, mažu do špajzu 
Nikdo z vás maso předem nenakládá do láku se zeleninou? No ja taky ne, normálně na něj naplácám Halali a pak dušo-peču na zelenině
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Svíčková je výborná, když se do ní přidá lžíce plnotučné hořčice a nakonec pár lžic oleje z opečené slaniny.
Velmi se mi osvědčilo pro okořenění pokrmů použít vyřazeného čajítka (vajíčka), do kterého šoupnu koření, jež není žádoucí aby ve finále překáželo (bobkový list, nové koření, pepř, tymián ale i jiné).
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě lepší to je, když se prošpikované maso opeče ze všech stran na opečené slanince, pak se vyndá, opeče se všechna zelenina a pak se tam teprve maso vrátí, zalije vodou - a potom už stejně jako Pepíček.
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Mám ráda zeleninovější chuť omáčky a pasírováním se přece jen trochu zeleniny ztratí. Aby nebyla chuť koření příliš výrazná, přidávám jej zavázané do kousku gázy (nenačichlé lékárničkou!!!) až do předsmažené zeleniny a před mixováním snadno vyndám. Pane Bože, mně se sbíhají sliny! Musím ji zase někdy, až se rodinka sejde, udělat.