Recept Domácí lučina od Kudlanky a domácí chléb ze syrovátky

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí lučina od Kudlanky a domácí chléb ze syrovátky

Úvod

Recept na domácí lučinu jsem objevila na serveru Kudlanka.cz. Chleba jsem už vymakala sama. Jogurty si dělám sama, takže náklady jsou opravdu nízké a výsledkem je velká dobrota, se kterou se dá dál tvořit. Přeju dobrou chuť.

Postup

Jogurt a smetanu zamíchat, osolit. Zavázat do utěrky, nechat přes noc vykapat. Syrovátku uchovat. Je to moc dobré i tak, ale když se přidá třeba česnek se solí, nastrouhané vejce natvrdo, cibulka a pažitka, vznikne pomazánka podobná francouzskému sýru boursin.

Suroviny na chléb mi zpracovala pekárna na programu těsto. Je důležité nevynechat sůl a kmín, jinak není chleba dobrý. Použila jsem formu, kterou jsem vymazala máslem, nechala jsem ještě půl hodiny kynout a pekla 20 minut při 225°C na dolní mřížce. Pro jistotu zkusit špejlí, je-li upečené.

Recept je z kategorií: Chléb Pomazánky

Nahlásit recept

  • 06.02.13 vloženo
  • 53627x zobrazeno

Čas přípravy

  • příprava 24 hod

Ingredience

Lučina:

  • 0,5 litru jogurtu
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 šlehačka
  • lžíce soli

Chléb:

  • 1/2 l syrovátky, která vykapala z lučiny
  • 350 g polohrubé pšeničné mouky
  • 150 g hladké žitné mouky
  • lžíce sádla
  • 20 g droždí + 1 lžička cukru
  • lžíce soli
  • lžíce kmínu
  • kousek másla na vymazání formy

Doporučená příloha

  • spolu to chutná výtečně

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ačraj 06.03.14 11:48

Vyzkoušela i tuto Lučinu s přidáním zakysané smetany a šlehačky, nedala jsem celé množství, jak je uvedeno v receptu, ale i tak výborné.
S přidáním čerstvé, zelené natě z „věčné cibule“…

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 20.11.13 16:23

Tak dnes z domácího jogurtu a z domácí zakysanky. Sladkou smetanu a sůl jsem vynechala a výsledek skvělý :)
Kdo chtěl, mohl si dosolit, ale nevšimla jsem si, že by slánku někdo použil…
Místo chleba jsem zkusila syrovátku využít na zadělání rohlíků - jsou skvělé :)
1 kg hladké mouky, decku oleje, lžičku soli, lžičku cukru, sáček sušeného droždí a syrovátku jsem dolila vlažnou vodou do celkového množství půl litru. (tentokrát jí bylo přesně 300 ml).
Jsou vážně výborné, těsto voní při zpracování úplně jinak, než když peču běžné rohlíky.
(Na obrázku polovina várky rohlíků.)

P. S.
Nejčastěji dávám jednu čajovou lžičku soli… je to kompromis pro tu část rodiny, která sůl ráda :) A zároveň to není nepříjemné pro nás, kdo jsme zvyklí solit co nejméně ;)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

DanaJ 15.11.13 12:14

Tak jednoduchej a výbornej recept.:D Jen bych míň osolila.
PS: Kdyby se neosolilo, tak by z toho mohlo být moc dobré Tiramisu, co?;-)

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 12.11.13 15:58

Dělala jsem již vícekrát (i s chlebíkem zatím jen dvakrát), ale vždy s použitím domácích produktů.
Vzhledem k dotazům v diskuzi jsem to zkusila z výrobků koupených, na obrázku je i vidět, které a kolikaprocentní jsem použila. Koupila jsem ty, které jsou k sehnání nejběžněji, na cenu jsem nekoukala…
Na obrázcích pak je SCHVÁLNĚ „lučina“ neupravena, aby bylo dobře rozeznat konzistenci.
Tato „lučina“ je podle mě daleko lepší, než kupovaná, už jen proto, že je jaksi „šťavnatější“, ale přesto tuhá tak, že v ní lžíce stojí.

Jediný poznatek mám tento: pokud dělám z domácích produktů, ta 1 rovná PL soli je v pohodě. Ale při tomto pokusu s kupovanými produkty si dám příště pozor a dám jen lehce navršenou kávovou lžičku. Tato verze se mi zdála totiž o dost slanější, ne sice tak, aby to vadilo, ale přeci jen je to znát.
Syrovátky mi vykape přibličně 250 - 350 ml pokaždé (pokaždé jinak), mám ji ráda k pití, takže jak už jsem zmínila, na chléb zbylo zatím jen dvakrát :)
Rozhodně je to jeden z mála zdejších receptů, který se velice rychle zařadil ke stálicím na našem jídelníčku…

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

hippolyta 04.10.13 22:08

Díky, Miino, za skvělý recept, dělám pravidelně. Včetně chleba!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

zébulon 21.02.13 18:46

Vyzkoušela jsem a bylo to skvělé! Z 500 ml jogurtu, zakysanky a šlehačky vykapalo cca 3 dcl syrovátky. Doplnila jsem 1 dcl kyselého mléka a 1 dcl vody, těsto na chleba bylo dost tekuté, takže do formy jsem ho nalila, ale upeklo se skvěle - pekla jsem 35 minut. Chleba je to náramně dobrej. Přidala jsem slunečnici a dýňová semínka, co se tady pár dní povalovala u televize. Možná by snesl o deci méně tekutiny.

Sýr je výborný, krásně ztuhl, dala jsem ho do silikonových formiček a pak obalila v sekané petrželce a pažitce. Děkuju za recept, určitě to budu opakovat!

Uvaření se již líbí 9 labužníkům
Odkaz na uvaření

Miina 06.02.13 10:09

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Domácí lučina od Kudlanky a domácí chléb ze syrovátky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
micubiši
1 příspěvek 02.03.14 23:45

Skusila jsem a měla jsem doma velký úspěch

 
Vali
1326 příspěvků 13.11.13 00:19
moje zkušenosti

Taky dělám často, nesolím vůbec a používám i k výrobě sladkých dezertů…odkapat dávám také do plastového síta a místo utěrky používám dvojitou gázu, lépe a rychleji to odkapává, občas promíchám, ale hlavně, dobře se to čistou vodou vypere k dalšímu použití…dávám jen jogurt a kysanou smetanu, šlehačku ne…jsem tomuto nápadu moc ráda, protože jsem tvaroh moc nemusela, pro jeho hrubost a toto mi moc chutná, výsledný produkt je jemný

 
radium
34 příspěvků 11.03.13 07:22

Můžete upřesnit velikosti balení a obsahy tuku u použitých surovin?

 
anickav
2904 příspěvků 10.03.13 21:07
Ja

Tzv. „Lučinu“ používam ako základ na pomazánky. Skvelá je napr. s Romadúrom. Zdravím! :mavam:

 
Scholastica
23 příspěvků 10.03.13 20:49

Díky anickov, postupovala jsem podle tebe a dala směs do utěrky a do plastového sítka. Přes den vykapalo necelých 300 ml syrovátky. Soli jsem dala možná trošičku víc než polévkovou lžíci a mohlo by jí být méně. Výsledný „sýr“ je hustý a sametový, chutná mi víc než lučina, ta mi vždycky přišla dusivá a suchá. Myslím, že to bude dobrý základ na cheesecake.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.03.13 20:19

Já jsem dala dvě kávové lžičky, což je asi tak ta rovná polévková lžíce a moc to nebylo.

 
Věnceslava
2 příspěvky 10.03.13 17:27
lučina

:potlesk: :dance: :mavam:
Chci vyzkoušet domácí lučinu mám obavy, že je v receptu na množství surovin hodně soli lžíce. Prosím dejte vědět. Děkuji

 
Věnceslava
2 příspěvky 10.03.13 17:21
Lučina

Dovolila jsem si od vás použít recept na domácí lučinu, mám ráda experimenty, ale na poměr surovin se mi zdá velké množství soli 1 lžíce. Dejte prosím vědět. Děkuji :dance: :potlesk: :mavam:

 
anickav
2904 příspěvků 08.03.13 22:04
Zavesiť

Nad vysokú nádobu, aby srvátka vykvapkala…ak je teplo, tak nechaj v chladničke.
Ja mám plastové sito, do toho dám utierku, dám nad vyšší hrniec a zmes jogurtu a smotany do druhého dňa krásne odkvapáva…

 
Scholastica
23 příspěvků 08.03.13 21:27

Prosím může mi někdo popsat přesný postup toho odkapávání? Mám utěrku s tou směsí někam zavěsit :)?

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.02.13 18:53

Já dala tekutou rovnou z kelímku.

 
simanova
19 příspěvků 23.02.13 09:32

Miina: Ta šlehačka má být ušlehaná? Ráda bych to zkusila, vypadá to moc zajímavě. Díky za odpověď.

 
di
2451 příspěvků 22.02.13 13:21

Miina: ne ne, jen jsem chtěla poradit, ne se dotknout (pokud jste to tak pochopila) - omluvte profesionální deformaci; prostě jsem přemýšlela, čím to může být.

 
Miina
43 příspěvků 22.02.13 11:30
Výchozí jogurt nebyl řídký.

Kysal správně a byl dobrý. Nějaký další nápad?

 
Miina
43 příspěvků 22.02.13 11:23
Zebulon, mám radost.

Můj odkapaný sýr byl taky pěkně hustý a moc dobrý, moje mlsná kamarádka Lučinu moc nemusí, ale tenhle recept si taky vyžádala.

 
di
2451 příspěvků 21.02.13 13:49

Pokud je řídký výchozí domácí jogurt, tak buď kysal při nesprávné teplotě, nebo po nedostatečnou dobu. Jinak viz Vali níž.

 
Vali
1326 příspěvků 21.02.13 13:27
moje zkušenost

K získání hustší konzistence je potřeba při odkapávání několikrát zamíchat

 
Miina
43 příspěvků 21.02.13 08:58
Tak prima.

Ten můj jogust byl domácí z litru mléka, tak byl možná řidší. Ale zajímá mě tvoje zkušenost.

 
lydia
1227 příspěvků 20.02.13 13:46

A kdo chce na sladko, vložila jsem před léty tento recept : http://www.labuznik.cz/…tovy-dezert/.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.02.13 13:19

Od včerejška od večera mi doma překapává půllitrovka choceňského jogurtu se smetanami - ráno jsem z misky odlila cca 2 dcl syrovátky, uvidím, co bude, až se vrátím. Chystám se hned upéct i chleba, dám pak vědět! Edit: asi je lepší napsat, že jogurt okapává, pardon :- ).

Příspěvek upraven 20.02.13 v 13:19

 
ucitelas
328 příspěvků 07.02.13 18:24
jojo
:D :D :D
 
Ačraj
697 příspěvků 07.02.13 16:49
Jenže...

Vali - souhlasím s Tebou, také jsem byla několikrát zde napadena, plně tě chápu.. ;) :mavam:

 
ucitelas
328 příspěvků 07.02.13 14:37
co má váš citovaný

Příspěvek s mou reakcí na vali??? Bud´te „mimo mísu“.

 
birkana
1674 příspěvků 07.02.13 14:29
Ucitelas,

Byl by tak hodnej a přečet si můj příspěvek ze fčéra z 14:51h :pankac:

A eště jich slušně upozorňuju, sme na diskusi v thématu „Mimo mísu“ :mavam:

 
ucitelas
328 příspěvků 07.02.13 14:21
viz

Reakce na paní od plotny, tedy birkanu.

 
ucitelas
328 příspěvků 07.02.13 14:20
nebudu vás poučovat

Mám na labužnictví asi jiný názor než vy. To se stát může. Pro mne zkrátka není argument vyrábět „lučinu“ tím, že vyždímám levný jogurt. Kvůli tomu, že to vyjde levněji.
A není správné můj názor generalizovat téma od vali bylo vyrábím lučinu z vyždímaného jogurtu protože to je o polovinu levnější. Ono to ani není pravda.

Dá se to takto, paní od plotny?

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 07.02.13 13:54

@Eja Ale já tam níže píši to samé, co ty… jen jinými slovy: že znám lidi, kteří by poživatelnou krmi neudělali ani z těch „nejhonosnějších“ surovin. :kytka:

Edit: připomněla jsi mi úžasnou historku mého bývalého kolegy :mrgreen: O tom, kterak si chtěli s přítelkyní udělat romantickou večeři :mrgreen: Ale sem se to nehodí… Už asi předloni jsem to sepsala i jako povídku, měla slušný úspěch :mrgreen:

Příspěvek upraven 07.02.13 v 13:57

 
Eja
3831 příspěvků 07.02.13 13:05
když budu mít peníze na drahé ingredience,

už to nebude umění"Tak s tím bych si dovolila nesouhlasit, ze surovin za 1000 Kč lze pro dva k večeři spáchat bez problémů nepoživatelný blaf :mrgreen: :mrgreen:

 
Eja
3831 příspěvků 07.02.13 13:02

Panstvo, odchod „mimo mísu“ :mavam:

 
Vali
1326 příspěvků 07.02.13 12:58
jenže

Pro mě to je zbytečně vydaná energie, kterou můžu dát do užitečnějšího konání, než stále něco vysvětlovat a řešit

 
casino
4478 příspěvků 07.02.13 12:32
Ucitelas, to stojí za nové théééma MIMO MÍSU

…původně jsem se chtěl vybrečet za smazaný recept, ale to počká… ;) Pokud bude na LABU tento recept tak to počká… 8) :mrgreen:
Fčíííl čekám hosty,,, ale pokud théééma ŠETŘĚNÍ, ŠKRDLENÍ, MAMONĚNÍ A ÚSPORNÉ VAŘENÍ kontra LABUŽNICTVÍ, GURMÁNSTVÍ, GURMETSTVÍ A OBŽERSTVÍ tam nikdo nenačne, tak navečer se toho ujmu :P

 
birkana
1674 příspěvků 07.02.13 12:25

Hlavně, že se to vysvětlí ;) A proč by jsi měla ztichnout :?: Diskuse je tu proto, aby se v ní diskutovalo; a třeba se i vyřešila drobná nedorozumění :mavam:

 
Vali
1326 příspěvků 07.02.13 11:59
no jo

…pochopila, jen jsem reagovala jinde…promiň, jsem sice babka co má bezva web, ale tady mi to nějak nejde, asi zase ztichnu…papapa

 
Zuzka1973
2228 příspěvků 07.02.13 11:13

@Vali Moje řeč… když budu mít peníze na drahé ingredience, už to nebude umění… Ale jako obyčejná, penězi neoplívající, kuchta z vesnice razím myšlenku, že největší umění je za minimální náklady vytvořit něco, nad čím naše chuťové buňky zaplesají…
Jak psala birkana - o drahých surovinách to opravdu není.
Znám kuchtíky, kteří by poživatelnou krmi neudělali ani z těch „nejhonosnějších“ surovin. A na druhouu stranu znám lidi, kteří umí třeba i obyčejnou kaši podat takovým způsobem, že je to nezapomenutelný gurmánský zážitek…
Labužník - to přece není ten, který vaří pouze z drahých surovin, to je přee člověk, který umí ocenit chutné jídlo - umí ho vychutnat… No, třeba náš děda uměl vychutnat obyčejný krajíc domácího chleba tak, že kdo ho pozoroval, tak ho podezříval, že ho má tajně namazaný alespoň sádlem… ale on ho miloval jen tak -nasucho… :)
Prostě labužnictví je o chuťových pohárcích, patří k tomu trocha estetiky - páč se jí i očima a také by to mělo mít „hlavu a patu“…

A škudlit přece neznamená šidit… v tom je rozdíl… @ucitelas ;)

 
birkana
1674 příspěvků 07.02.13 11:04

Vali, mám pocit, že jsi mě špatně pochopila :think: To škudlení jsem dala do uvozovek záměrně!!! Ten význam slova měl být posunut trochu jinam. Byla to reakce na příspěvek @ucitelas, nikoli narážka na (dnes tolik potřebnou) šetrnost :kytka: Vždyˇjá také třikrát obracím každou korunu, než ji vydám :think:

 
Vali
1326 příspěvků 07.02.13 10:56
tak to jsem nečekala

…u mě se nejedná o škudlení, ale životní nutnost, co tato doba pro mnohé přináší a poučení pro mě radši na nic nereagovat…a myslím, že uvařit chutné jídlo bez drahých dovozových ingrediencí je to největší umění :lol:

 
Miina
43 příspěvků 07.02.13 09:46
No jistě,

… za drahé peníze se dokáže najíst každý. Najíst se dobře za dobré peníze, to už má smysl.

 
birkana
1674 příspěvků 07.02.13 09:21

„škudlení“ X „labužnictví“ se navzájem vylučuje? Dosud jsem netušila, že labužnictví je o drahých surovinách! Prosím, poučte hloupou ženskou od plotny :twisted:

 
 
ucitelas
328 příspěvků 07.02.13 06:15
MYSLÍTE

, že na tomto fóru by mělo být škudlení na prvním místě? Toto měl být server LABUŽNÍKŮ. :!

 
Ačraj
697 příspěvků 06.02.13 22:52

Vědro má díru, :roll: milý Lojzo… :lol:

 
Miina
43 příspěvků 06.02.13 21:45
Děkuji!

To jsem opravdu ráda.

 
Eja
3831 příspěvků 06.02.13 21:32

Lučina nelučina, všechny zásoby selského jogurtu odkapané už jsou spotřebovány do mrkvovocelerového salátu, takže „lučina“ až jindy, ale syrovátku jsem využila dle receptu, cibulka nebyla, tak hodně pažitky a bylo to VYNIKAJÍCÍ :kytka: :think:

 
Miina
43 příspěvků 06.02.13 21:21
Děkuju za vlídnost.

Myslím, že si pochutnáte.

 
Miina
43 příspěvků 06.02.13 21:20
Místo syrovátky ...

… bych možná dala třeba kefír zředěný vodou - ta kyselost dělá chlebu dobře.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.02.13 21:19

Diky za odpoved, Miino, ja to proste zkusim a uvidim. Urcite to bude moc dobre v kazdem pripade.

 
Miina
43 příspěvků 06.02.13 21:18
Tak to klidně udělejte.

To nepatřilo casinu, ale vám.

 
Miina
43 příspěvků 06.02.13 21:15
Množství syrovátky ...

… mě taky zaskočilo, ale je to skutečně tak. Vykapaného sýra bylo pak 650 gramů. A dokonce do rána dokapaly ještě další dvě deci té syrovátky - první dávku jsem slila po dvou hodinách a použila na ten chleba. Původní recept na Kudlance je opravdu na dvojnásobné množství, ale dělala jsem to přesně tak, jak jsem to popsala, z půl litrového jogurtu.

 
Miina
43 příspěvků 06.02.13 21:11
No, Casino,

…už se mi taky zdá, že na nic. Našla jsem na Labužníkovi pár receptů, které jsem použila, a chtěla jsem na oplátku dát taky něco k dispozici. Otočil jste se na mé reakci na předřečnici, takže trochu vytrženo z kontextu. Ale místo fóru dobrý. :roll:

 
jolana
5065 příspěvků 06.02.13 21:09

Zebulon, chlieb na syrovatke je iny ako chlieb s vodou..never casinovi, ten ma vygumovany :mrgreen: recept :lol: a zo zialu nevie co vravi :mrgreen:

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz